Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2016 09:42 - Защо е необходим Витамин А?
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
2



 Витамин А е първият открит витамин през 1913г. но неговата важност е била добре позната и на древните гърци. Хипократ-бащата на съвременната медицина е съветвал пациентите си с намалено зрение да ядат говежди дроб. Когато го правили те започвали да виждат много по-добре, особено нощем. Хипократ не знаел защо черния дроб на животното е помагал, но днес е ясно, че животинския черен дроб е богат източник на Витамин А, за това и очите ни се нуждаят от този витамин за да виждат по ясно, особено нощем.

Днес имаме доста повече познания от Хипократ за важността на Витамин А в доста широк спектър жизнени функции-от запазване гладкостта на кожата до предпазване от рак. Наясно сме също, че витамин А е само половината от историята. Изследователите са възхитени от каротините-природните растителни форми на Витамин А. Човешкият организъм преобразува някои от каротините в растителните продукти във Витамин А и го използва в борбата със свободните радикали, които могат да причинят рак, сърдечни болести и други заболявания.

Защо е необходим Витамин А?

Когато е бил открит Витамин А е бил наречен противоинфекциозен агент.

1.За да се защитите от инфекции и болести, Витамин А ви помага да поставите здрава бариера пред инфекциите. Как го прави? Като помага на епителните клетки-клетките от които е изградена кожата ви, и които настилат лигавицата на очите, устата, носа, гърлото, белите дробове, храносмилателния канал и пикочните пътища-да растат и да се възстановяват. Тези тъкани изграждат тялото ви отвън и отвътре, предпазват ви от преминаващите през тях вещества.  Без Витамин А, тези клетки се свиват и изсъхват и е повече от вероятно да не изпълняват предпазната си функция. Когато това се случи, микроорганизмите с лекота преминават в тялото ви. Дори организмът ви да има достатъчно количество Витамин А,  тези нахални натрапници понякога преодоляват външната ви защита. Когато това се случи, Витамин А подпомага имунната ви система да се справи с тях.

2.Витамин А е незаменим за очите. Децата и юношите се нуждаят от Витамин А, за да растат и да имат здрави кости. Дори и пораснал, вашият организъм непрекъснато заменя старите и увредени клетки с нови. Витамин А е необходим за да произвежда здрави клетки за замяна и да имате  здрави кости и зъби.

Източник:
psoriasiss.alle.bg




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 213073
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930