Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2015 07:15 - Пчелен прашец и неговите удивителни лечебни свойства
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 2607 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 17.12.2015 07:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пчелния  прашец е удивителен продукт, предоставян ни щедро от природата и събиран за нас от пчеличките. Той съдържа в себе си всичко необходимо за живота – богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други.


1. Съдържа всичките незаменими аминокиселини, по протеиново съдържание превъзхожда всички животински продукти (месо, млечни, яйца), както по количество така и по качество (съдържа от 5 до 7 пъти повече аминокиселини от колкото в кое да е месо или животински продукт на база едно и също количество, и протеините в цветния прашец са много по-лесно усвоими от организма ни, отколкото животинските протеини. Така например 2 супени лъжици цветен прашец се равняват по протеиново съдържание на 140 грамова свинска пържолка, но без всички съпътстващи я лоши мазнини, химикали и животински хормони.
2. Богат е на следните витамини – C, B1, B2, B3, B5, B6, Е, Фолиева киселина, H (Биотин)
3. Един от малкото растителни източници на витамин В12

4. Съдържа редица микроелементи – фосфор, калий, калций, натрий, магнезий, мед, желязо
5. Богат е на лецитин, който нормализира обмяната на веществата и така регулира по естествен начин теглото
6. Съдържа селен, който се бори със свободните радикали, подмладява организма, повишава имунитета, оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдови проблеми и инфекциозни заболявания
7. Богат е на ферменти, необходими за нормалното протичане на дейността в клетките (ферментите са биологични катализатори, участващи в обмяната на веществата и регулират най-важните биохимични процеси в организма)
8. Богат източник на ензими и коензими, необходими за добрата работа на нашата храносмилателна система
9.Активира процеса на отделяне на инсулин, затова се препоръчва да се приема от хора болни от диабет
10.. Изключително полезен за атлети, спортисти, хора, възстановяващи се след прекарана болест
11. Високо съдържание на желязо, затова е подходящо да се приема от хора, болни от анемия
12. Понижава нивото на холестерола в кръвта
13. Стимулира имунната и ендокринната система
14. Усилва половата активност и мъжката потентност
15. Намалява увеличената простата
16. Грижи се за редовността на менструалния цикъл и намалява менструалните болки
17. Подмладява и удължава живота – биоактивизира развитието на всички клетки, предотвратява преждевременното стареене на клетките, подобрява притока на кръв към клетките на кожата и така я подмладява и бръчките са изгладени

Как да приемаме:

Взимаме 1 супена лъжица цветен прашец и разтваряме в 1/3 чаша вода. Може да приготвим от вечерта разтвора или да смесим на сутринта като го изчакаме 15-20 мин да се разтвори добре. Ако така ни е трудно да го приемаме може да го разтворим в малко прясно изстискан сок /от грейпфрут например/ или някои предпочитат така – в кисело мляко от вечерта с малко мед.


Кога:
Най-добре е сутрин на гладно. Или през деня, но на гладно. Така организма ни най-добре извлича полезните вещества.

Как да избираме и да съхраняваме:

След изваждането на цветния прашец от кошера той трябва да бъде поставен на тъмно място. Слънчевата светлина бързо понижава полезните му свойства. За съжаление цветния прашец навсякъде се продава в прозрачни опаковки, изложени на сергии на пряка слънчева светлина. Трябва да избираме такъв прашец, който да е изсушаван в специални фурни на не повече от 42 градуса, защото всички ферменти и ензими умират на по-висока температура. Много от продавачите на цветен прашец не съобразяват това. Също така най-добре е да купуваме такъв прашец, който е изкаран скоро от кошерите. С течение на времето той бързо губи качествата си, а след 1 година полезните му свойства намаляват значително. След като веднъж сме закупили, добре е да го съхраняваме в хладилника на 4-5 градуса или на тъмно прохладно място в стъклен буркан.

Цветния прашец изключително добре се съхранява в мед. Към 1 кг мед добавяме 100 грама цветен прашец. Разбъркваме с неметална лъжица и оставяме така за около 2 седмици. Добре е или да обръщаме буркана всеки ден /ако е добре затворен/ или през ден-два да го разбъркваме, докато цветния прашец напълно се разтвори. Медът е най-добрия консерватор и така най-добре се запазват полезните качества на цветния прашец. Ако към това добавим 10 гр пчелно млечице се получава супер стимулатор за целия организъм. Но не прекалявайте с дозата. От такава смес си взимайте по 1-2 лъжици на ден, но не повече. На деца може да давате по 1 чаена лъжичка на ден.

За понижаване на стойностите на кръвната захар и холестерола се прави следното лекарство от пчелен прашец, мед и краве масло:

100гр. пчелен прашец, 100гр. мед, 250гр. краве масло се объркват хубаво до получаването на еднородна смес. Оставя се в хладилник да престои 24 часа и след това е готово за употреба. Взима се по една супена лъжица сутрин на гладно. Курса на лечение е 6 месеца, след което се почива поне един месец и при необходимост се повтаря. 

Постинга има информативен характер, каквото и лечение да предпиемете се посъветвайте с лекар.




Гласувай:
3



1. shtaparov - Пчелният прашец освен всичко друго ...
11.09.2016 15:05
Пчелният прашец освен всичко друго е и вкусен- единствен проблем с него имат само хората,които са алергични но конкретните случаи са малко за щастие.
цитирай
2. elenapeeva - Да, много малък е процента, ако не се ...
11.09.2016 18:03
Да, много малък е процента, ако не се лъжа 0,02% според статистиките, които съм чела,от населението на земята. Или както казват някои от най-известните апитерапевти, ако не си алергичен-пий си прополиса, яж си прашеца и се радвай на добро здраве:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 213075
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930