Шумерите го отглеждали преди повече от 5000г., а древните египтяни му намерили над 8000 приложения в медицината и често го оставяли в гробниците.
По времето на първата световна война сокът от чесън се използвал на бойното поле за превръзване на рани и предотвратяване на гангрена.
Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци, известен в целия свят със лечебните си свойства.
Това е едно от малкото растения, които съдържа в себе си толкова много полезни съединения и е в състояние да помогне на организма за кратко време да се справи с много и остро протичащи заболявания.
Една от най-ценните му съставки-алицинът е в състояние да убие и да предотврати развитието на над 20 вида бактерии. За съжаление това вещество по време на готвене се разрушава и губи антибактериалните си качества. За това, когато го ядем с лечебна цел, чесънът трябва да се приема в суров вид.
Чесънът в големи количества е противопоказен при заболявания на черния дроб и жлъчката, бъбреците и при увеличена стомашна секреция.
Най-общо лечебната сила на чесъна се състои в :
1.Чесънът лекува сърцето. Най-добре е да се приема счукан с домати или други кисели храни. При смесване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.
2.Чесновата терапия се състои в употребата на чеснова настойка по строго определена схема.
3.Установено е, че една чеснова скилидка на ден предотвратява образуването на кръвни съсиреци, с което спомага за предотвратяването на инфаркт и инсулт.
4.Само две скилидки на ден поддържат ниско нивото на холестерола на сърдечно болните.
5.Унищожава инфекциите в организма.
6.Съдържа химически съединения, които предотвратяват рак.
7.Има антикоагулиращо действие и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
8.Понижава кръвното налягане, холестерола и триглициридите.
9.Стимулира и подобрява имунната система.
10.Предпазва и облекчава хроничния бронхит.
За съжаление чесънът има едно качество, което кара много хора да го избягват-миризмата. Тази миризма излиза не само от устата, но и през порите на кожата.
За здрави хора няма ограничение по отношение на това колко чесън трябва да се яде. Необходимо е да се знае, че чесън трябва да се яде винаги с храната и салатата.
Химичен състав.
Луковицата съдържа етерично масло-алицин (0,1-0,36%), което се състои от различни полисулфиди. Основната му съставка е диалилсулфид. При екстракция на дрогата с вода се получава алиин, който е разтворим във вода и не притежава миризма на чесън. Под действието на ензима алииназа в присъствието на кислород от въздуха(при смачкването на луковицата)алиинът се разпада до алицин(60% диалилсулфид), на който се дължи бактерицидното и фитонцидното действие. Чесънът съдържа още витамин А, В1,С,D, амид на никотиновата киселина, хормони с действие върху мъжките и женските полови жлези, ферменти, йод и др.
Действие и приложение. Луковицата на чесъна има разностранно действие. Противоглистното и бактерицидното и действие се използва при инфекциозни заболявания на стомашно-чревния канал, етеричното масло унищожава болестотворната и подпомага развитието на нормалната чревна флора, в малки дози тонизира чревната моторика, а в големи я подтиска. Прилага се при грип, тифус и дизентерия като профилактично средство.
Установено е противобактериалното му действие при стрептококови, стафилококови, тифни, дизентериини микроорганизми, при патогенни коли и ентерококи. Бактерицидна активност е установена и спрямо холерния вибрион и някои патогенни гъби.
Чесънът е едно от най-богатите на фитонциди растение, което съдържа алицин и герлицид-вещества с антибиотична природа. Чесънът стимулира отделянето на стомашен и жлъчен сок и по този начин подобрява храносмилането и функцията на жлъчния мехур-жлъчкогонно средство. Част от алицина се излъчва през белите дробове и действа секретолитично и отхрачващо при възпаление на дихателните пътища. Етеричното масло понижава артериалното налягане при хипертония, разширява коронарните и периферните съдове, увеличава амплитудата на сърдечните съкращения, забавя сърдечния ритъм. Добро профилактично средство и при атеросклероза.
Чесънът регулира мастната обмяна, намалява нивото на холестерола, триглицеридите и общите масти. Той удължава времето на съсирването и намалява протромбиновото време. Това определя и антиатераматозното действие(забавя отлагането на холестерол по стените на съдовете)на чесъна.
Чесънът има отношение и към обмяната на йода. Той съдържа много ферменти, витамини, мъжки и женски полови хормони. Има изразен вазодилатативен (разширяващ кръвоносните съдове)ефект предимно върху периферните кръвоносни съдове на краката( при клаудикацио интермитенс-периодично накуцване)и върху коронарните съдове. Чесънът има и общо тонизиращо действие върху целия организъм. Направените подробни изледвания доказват хипогликемичното, антитиреоидното, антибиотичното и дезинтоксикационното действие върху целия организъм при хронично оловно отравяне.
В гинекологичната практика чесъна намира приложение при лечение на трихомонаден колпит и кандидоза.
В стоматологичната практика , чесъна намира приложение при лечение на пародонтит.
Други изследвания доказват благоприятното въздействие на чесъна при някои предракови състояния на кожата.
Народната медицина го препоръчва и при коклюш, краста, панарициум, екземи, косопад.
Начин на приложение.
Чесънът се прилага във форма на кашица със зехтин(тампони в носа) за профилактика при грип.
2-3 скилидки са достатъчна дневна доза при стомашно-чревни заболявания, липса на апетит, стомашно-чревни колики, чревни катари, бронхит, хипертония, атеросклероза. За премахване на неприятната миризма от чесъна се изяжда една обелена ябълка, една лъжица мед или магданоз.
Чесънът се прилага и под формата на спиртна настойка. 50гр. счукан чесън се поставя в тъмен стъклен съд и се залива със 150гр. 95%спирт или силна ракия. Кисне 10 дена. От настойката се взимат 10-15 капки три пъти дневно до получаване на желания резултат.
Използва се и друга система за лечение със спиртната настойка. Първите 2-3 дена се приема 3 пъти по 5 капки. Дозата се увеличава всеки ден с по една капка на прием, докато се стигне до три пъти на ден по 15 капки. След това дозата се намалява с по една капки, докато достигне до изходната доза 3 пъти дневно по 5 капки.Прави се почивка от 10 дена. Лечението може да продължи 5-6 месеца.
Eдна стара рецепта(от поколения наред) за дресинг, която по нашия край се прави е т.нар. прясол или дресинг.
Една средна глава чесън, два лимона, магданоз и вода. Чесънът се счуква, към него се прибавя изтискания лимон, норязания магданоз и вода-на вкус, който обича по-малко кисело-повечко вода. С този дресинг се поливат печени, пържени картофи, ястия с ориз, пържена или печена риба, печено месо, може да се добавя към супи и готвени ястия-боб. Винаги в хладилника си имам по едно бурканче от тази лечебна вкусотийка. Може да престои до седмица в хладилника, без да си губи лечебните качества и да се разваля.
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69