Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Апитерапия-лечение с мед и пчелни продукти. Билколечение и народна медицина, здравословно хранене,психология и психотерапия, духовно здраве и християнство. Моето хоби е здраве от природата.
Автор: elenapeeva Категория: Хоби
Прочетен: 211620 Постинги: 83 Коментари: 75
Постинги в блога от Март, 2016 г.
 Лечебни свойства.

Познатият ни днес зехтин крие куп лечебни ползи, познати от хилядолетия, но и преоткрити и от съвременния човек. Лечебните свойства на тази уникална растителна мазнина са безброй. Продуктът осигурява перфектна грижа за сърцето и артериите, регулирайки налягането и редуцирайки лошия холестерол. Продуктът има съществена роля за редуциране рисковете от инфаркт и сърдечни усложнения.

Познати са и антиоксидантните му свойства, дължащи се на антиоксидантите в него и поли- и мононенаситените мастни киселини, които са бързоусвоими. Антиейдж ефектът на това растително масло са обусловени от витаминния комплекс С, Е, А, Д и К.

Има слабително действие и улеснява изпразването на червата, като не позволява задържането за храната в тях да продължи дълго. При гастрит и язва също действа не само успокояващо, но и лечебно. Отразява се благоприятно на чернодробната и жлъчната дейност, като спомага за изхвърлянето на камъни и токсини.

Интересни са изследванията, доказващи че прием на няколко лъжици дневно от тази растителна мазнина, редуцира значително риска от развитието на тумори и рак.

Зехтинът е безценен и като средство за поддържане свежия вид на кожата и косата. Предпочитана съставка е в козметични продукти, предназначени за лична хигиена и грижа на пациентите със специфични кожни проблеми – дерматити, екземи, както и в антиейдж сериите и тези за подхранване на косата.

Пиене на зехтин и лимон сутрин за черен дроб и жлъчка.

Ползите от сутрешното пиене на зехтин не само върху здравето на нашия черен дроб и жлъчка, са доказани отдавна. Масленият извлек от маслини пречиства от токсини и спомага протичането на процесите, свързани с тяхното изхвърляне.

Освен това предпазва черния дроб от затлъстяване, въпреки че зехтинът сам по себе си е мазнина. Този парадокс се обяснява от химичния състав на маслиненото масло – то изобилства от моно- и полиненаситени есенциални мастни киселини.

Този уникален по своите качества продукт поддържа и жлъчния мехур в добро здраве, като помага за изхвърляне на камъните от жлъчката.

За пречистването на тези два взаимносвързани органа може да разчитате единствено на зехтин, както и на комбинацията му с други продукти. Първият лек включва смесването на част лимонов сок, две части мед и три части маслинено олио (зехтин). Освен сутрин от този лек приемайте и още две дози през деня – преди обедното и вечерното хранене.

Сутрешният прием на зехтин е възможно да осъществите комбинирайки продукта с лимонов сок или сок от червено цвекло. От това домашно приготвено лекарство е необходимо да приемате по лъжица всяка сутрин, в продължение на месец-два.

За отслабване.

Вероятно Ви звучи невероятно, че точно мазният зехтин е идеалното средство за отслабване. Това свое качество той дължи на факта, че мазнините в него са бързо усвояеми. Те не само, че се усвояват бързо, но и създават усещане за ситост.

С цел отслабване приемът на зехтин е специфичен. Започва се с количество от една лъжичка, което се увеличава до лъжица. Задължително след приема му е да не консумирате абсолютно нищо през следващите 40-50 минути. Ако чувствате необходимост, процедурата може да повтаряте и вечер, а не само сутрин.

За лечение на камъни в бъбреците.

Зехтинът участва активно в лечение на камъни в бъбреците. За него се знае, че улеснява придвижването на камъните и способства за тяхното изхвърляне.

Ежедневно консумирайте по петдесет милилитра всяка сутрин, преди да сте закусили. Още на четвъртия ден разбитите камъни ще започнат да се придвижват по пикочните пътища, което вероятно ще усетите.

Друг изключително мощен лек за разтваряне на камъните е смес от зехтин (екстра върджин – 28 грама), лимон (270 грама – използват се и корите), кленов сироп (една чаша), магданоз (предварително смлян – 270 грама) и мед (270 грама).

Нарязаните на тънки филийки лимони+останалите съставки се поставят в блендер и всичко това се разбива до получаването на хомогенна смес. От лекарството, което задължително трябва да бъде съхранявано в хладилник, приемайте по една лъжица сутрин и вечер, преди сън.

За лице и тен.

Зехтинът може да бъде от полза и за кожата на Вашето лице, ако знаете как да го използвате. Въздействието му е благоприятно за всеки вид кожа, но е истинска благодат за сухата. Фенолите, ненаситените мастни киселини и витамините (най-вече Е и А са ценни за кожата) осигуряват пълноценна грижа за Вашето лице. За този уникален продукт се знае, че забавя процесите на окисление в клетките, осигурявайки перфектна антиейдж грижа.

Начините да дарите на кожата си ползите, които той предлага, са много. Най-лесният от тях е почистване на кожата. Едва ли предполагате, че именно с мазния зехтин е възможно да отстраните от кожата си нечистотиите, полепнали по нея през деня.

Затоплете малко вода и потопете в нея памучен тампон. След това го намокрете с висококачествен зехтин и обтрийте лицето си. Останете така две-три минути, след което остранете с вода (използвайте хладка). Ако кожата Ви не е прекалено суха, преди измиването на маската, обтрийте я с розова вода.

Уместно е съчетанието на маслиненото масло с разтопено на водна баня какаово масло, което е най-доброто масло за придобиване на тен.

Преди да отидете на плаж и да приложите който и да е от тези домашно приготвени лосиони, не забравяйте че е необходимо вашата кожа да бъде идеално ексфолиирана.

На гладно при гастрит.

За период от половин месец поглъщайте на гладно по лъжичка от ценното растително масло, а след това задължително хапнете филийка ръжен хляб. Само след две седмици стриктно изпълнение на метода ще почувствате желаното облекчение.

При запек, за разхлабване.

Разхлабващото действие на зехтина е известно отдавна и той се счита за едно от най-добрите средства за облекчаване на запек. С цел разхлабване и бързо изпразване на червата, заложете на този лек – достатъчни са по три лъжици дневно. Първата задължително погълнете сутринта, още преди да сте консумирали храна. Алтернативен вариант за приема на останалите две лъжици е прибавянето им любимата зеленчукова салата.

 

Маска за суха коса и косопад със зехтин.

Веднъж седмично е препоръчително да включите зехтина в грижата за Вашата коса, особено ако тя е суха и/или страдате от косопад. Най-популярната маска е смесването на две лъжици от маслото с разбит белтък.

За косопад – розмарин, мента, лавандула, джинджифил. За суха коса овлажняващ ефект има лавандуловото масло, сандалово, масло от здравец и розмарин.

Зехтин в грижа за косата може да съчетаете с бадемово, арганово, жожоба и масло от пшеничен зародиш, които синергизират действието си, комбинирани с маслинено масло.

С канела.

Зехтин се съчетава успешно с канела в грижата за капеща коса със забавен растеж. За нея е необходимо да затоплите половин чаша зехтин и към него да прибавите в следната последователност по две супени лъжици мед и канела и накрая разбит жълтък. Маската оставете да престои върху косата най-малко четвърт час.

За кожата, против бръчки.

На кожата зехтинът действа добре при рани от изгаряния, екземи, наранявания и травми. Втривайте го директно в кожата. Популярно е и приложението му по време на бременност като превантивна мярка срещу появата на стрии. При появата на такива третирайте ги със смес от зехтин, кокосово, какаово и масло от шеа – равни количества. Всичко се смесва на водна баня.

Против бръчки зехтинът може да бъде използван като маска (с тях Ви запознахме по-горе) и масло за масаж. С леко затоплен зехтин мажете всяка вечер дълбоките бръчки, отмийте го чак на сутринта.

Жабурене със зехтин помага при пародонтоза и връща белотата на зъбите

Жабуренето със зехтин е лечебен способ, познат отдавна, който е изключително ефективен и при пародонтоза. Процедурата има се препоръчва и за подмладяване, тъй като чрез нея се изхвърлят токсините и се забавя стареенето на клетките.

От истинския зехтин очаквайте чудеса. Той е способен не само да заздрави и да излекува венците Ви, но и да избелите зъбите Ви с няколко тона. Жабурете се веднага след ставане от сън. Зехтинът, който ще изплюете е с бял цвят.

Внимавайте да не го погълнете, тъй като в него са се събрали всички токсини. Това масло притежава уникалната способност да улавя всички нечистотии и остатъци от храна, насъбрани в устната кухина. На кървящите венци добре действа и втриването на чист зехтин след измиване на зъбите.

Кой е най-полезен: Студено пресован, екстра върджин.

Най-полезен е качественият зехтин, който не е рафиниран или познатия ни екстра върджин. При методите на добиването му висококачествените сортове маслини не се подлагат нито на топлинна, нито на химическа преработка. Качественото масло се извлича по механичен метод чрез студено пресоване.

ВНИМАНИЕ! ОТ ЗЕХТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖАТ ХОРАТА С ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ, ИНФЕКЦИЯ НА ЧЕРВАТА, РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА, ЗАЩОТО ТОЙ ИМА СЛАБИТЕЛЕН ЕФЕКТ. НЕ БИВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА И ПРИ ИНДИВИДУАЛНА НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ПРОДУКТА.

източник

Категория: Хоби
Прочетен: 1993 Коментари: 2 Гласове: 9
 Експертите предупреждават, че има риск за здравето, причинен от готвенето със слънчогледово олио, предаде DailyMail. Те съветват да се използва масло, мас или зехтин. Според тях най-здравословно е да се готви с кокосово масло. В последни проучвания се установява, че при нагряване растителното масло отделя химикали с висока концентрация, наречени алдехиди, за които се смята, че са едни от причините за рак, деменция и заболявания на сърцето. При загряване маслото, зехтина и маста също отделят адехиди, но в значително по-малко количество. Най-малко алдехиди се отделят при нагряване на кокосовото масло.

Професор Груутвелд, който провежда серия от експерименти в университет „Де Монтфорт“, казва: „В продължение на десетилетия, сме предупреждавани да не ядем масло и свинска мас, защото са вредни, но ние открихме, че те са много по-здравословни, когато става въпрос за пържене.“ Той допълва, че въпреки здравословните полинаситените киселини, съдържащи се в слънчогледовото масло, когато се нагрее, в него се случват сложни химични реакции, които водят до натрупване на много токсични съединения. Неговият екип измерва нивата на окисление на алдехидите, отделящи се в следствие на загряване на различните продукти.

Професор Груутвелд казва, че храните, пържени в олио, като например риба и чипс съдържат 100 до 200 пъти повече алдехиди от препоръчителния дневния лимит, определен от Световната здравна организация. И все пак Националната здравна организация във Великобритания съветва да се избягват храни с високо съдържание на мазнини, както и да се използва малко количество слънчогледово олио, вместо масло и мас.

Според професор Груутвелд, проблемът е получил ограничено внимание от хранително-вкусовата промишленост и здравеопазването.

Според университета „Оксфорд“, мастните киселини в растителни масла, също допринасят и за други здравословни проблеми.  Професор Джон Стейн, професор по невролофия в „Оксфорд“, казва че царевичните и слънчогледовите масла са опасни, колкото и климатичните промени. Тези растителни масла променят човешкия мозък.  Те са богати на омега-6 мастни киселини, които водят до намаляване на омега-3 мастните киселини в мозъка, а те са от изключителна важност за здравето. „Ако ядете прекалено много царевично масло или слънчогледово олио, мозъка поглъща твърде много омега-6 и активно губи омега-3 мастните киселини“, казва професор Стейн. „Вярвам, че липсата на омега-3 е сериозен фактор, който допринася за проблеми със здравето.“

Експертите съветват изключването на тези растителни масла и заместването им с по-здравословните алтернативи.

 

Източник:
Категория: Хоби
Прочетен: 1133 Коментари: 2 Гласове: 3
 Ползите от пиене на топла вода с лимон за организма.

- Топлата вода с лимон помага на храносмилането. Нейният атомен състав прилича на слюнката и на солната киселина на стомашния сок.
Лимонът е много полезен за храносмилателната система, защото съдържа лимонена киселина. Тя си взаимодейства с другите ферменти и киселини и може лесно да стимулира отделянето на стомашен сок и храносмилането.

- Черният дроб изработва повече ферменти от водата с лимон, отколкото от друга храна.
Водата с лимон чисти черния дроб. Лимоненият сок стимулира черния дроб да изхвърля токсините, а водата извежда тези шлаки навън.
- Топлата вода с лимон помага на естественото из
чистване на червата.
Водата с лимонен сок може да нормализира храносмилателната функция и да изведе от организма токсичните вещества.
- Лимонът е мощен антиоксидант
Водата с лимон е незаменим за нормалния метаболизъм, защитава организма от свободни радикали, извежда холестерола и укрепва имунната система, защитава ни от преждевременно стареене.
- Лимонът има високо съдържание на калий
Калият е важен минерал, който работи с натрия за плавното електрическо предаване в главния мозък и нервната система. Депресията, тревогата, страхът често са следствие от ниско ниво на калия в кръвта. Нервната система се нуждае от достатъчно количество калий за осигуряване на устойчиви сигнали към сърцето. Така че здравето на вашето сърце непременно ще се подобри след редовно приемане на вода с лимон.
- Освен това в лимона се съдържат калций и магнезий в добро съотношение.
Калцият е нужен за костите, предотвратява рахит и остеопороза, а магнезият е важен за здравето на сърцето.
Лимонът съдържа следните витамини: каротин - 0,01 мг, витамин В1 – 0,04 мг, витамин В2 – 0,02 мг, витамин В5 – 0,2 мг, витамин В6 – 0,06 мг, витамин С – 40-70,0 мг, витамин РР-0,1 и микроелементи: калций, калий, магнезий, фосфор, натрий и желязо. Витамин Р в съчетание с витамин С е отлично средство да укрепване на съдовете.
- Вода с лимон моеж да помогне за понижаване на кръвното налягане.
Особено е полезен лимонът при начален и умерен стадий на хипертонична болест, когато налягането не се повишава над 160/90. Ефективната лечебна доза е сокът от два големи лимона на ден. Като се започне лечение с лимон, трябва редовно да се измерва артериалното налягане и щом то се понижи (а това е възможно след 2-3 седмици), да се намали дозата на приеманите хипотензивни препарати или изобщо да се откажете от тях.
- Водата с лимон създава ефект на алкализиране в организма.
Дори ако я пиете непосредствено преди хранене, това ще помогне на вашия организъм да поддържа по-високо ниво на рН. Колкото по-високо е нивото на рН, толкова по-устойчив е вашият организъм към болестите.

Лимоните и всички кисели плодове се разграждат в стомаха и създават алкална реакция, тъй като органичните киселини, влизащи в състава на пресните плодове, се дисоциират не като киселини, а като основи, отделяйки хидроксилната ОН-група с отрицателен заряд, т.е. група – носител на електрон. Затова всички сурови кисели плодове алкализират организма. Що се отнася до лимона, той може да дава алкална реакция за сметка на витамините-антиоксиданти, които се съдържат в него.
- Водата с лимон помага да се разреди пикочната киселина, която, като се натрупва, води до болки в ставите и подагра.
Водата, разредена с натурален лимонов сок, благоприятно влияе на работата на ставите, като намалява болката не само в ставите, но и в мускулите.
- Водата с лимон помага за намаляване на слузта в организма.
В лимонения сок има огромно количество витамин С, който помага на храносмилането, а също така повишава имунитета.
- Водата с лимон извежда мазнините, помагайки за намаляване на теглото и придавайки на организма допълнителен тонус.
В лимона се съдържат вещества, които разграждат мазнините. Лимонената киселина може да усилва секрецията на стомашния сок и да ускорява обмяната на веществата. Пектинът може да нормализира нивото на захарта в кръвта, а също да чисти лимфния поток.
Как и кога да се пие вода с лимон
За тази цел трябва да се използва топла пречистена или изворна вода. Вземете половин чаша топла вода без захар и изстискайте там най-малко половин лимон. Най-добре използвайте специална сокоизстисквачка, за да получите максимум сок с минимум усилия.
След пиене на вода с лимон трябва да си изплакнете устата, за да се избегне увреждане на зъбния емайл от лимонената киселина.
За защита на емайла на вашите съби изчакайте поне половин час, преди да почистите зъбите си след консумация на лимонов сок. 
Вода с лимон трябва да се пие сутрин на гладно и да не се закусва веднага.
Някои препоръчват водата да се пие един час преди ядене за постигане на максимални резултати.
Вода с лимон за отслабване
Калоричността на лимона е семо 31 ккал. на 100 г. Диетолозите смятат, че лимонът е полезен за отслабване.
Първият прием на вода с лимон направете сутринта. Нагрейте вода като за чай. Отрежете кръгче лимон и го пуснете вътре. Такава напитка помага за ускоряване на работата на храносмилателната система и разгражда мазнините.
А през деня изяжте няколко късчета лимон, това още повече ще ви помогне за постигане на желания резултат. Пектинът, който се съдържа в лимоните, помага за намаляване на апетита.
С помощта на вода с лимонов сок можете да изчиствате организма си. Можете да смелите целия лимон (с кората) и тази каша да добавяте във водата през деня. Тази напитка помага за детоксикация на организма.
За по-бързо намаляване на теглото помага настойка от зелен чай, в която са добавени две чаени лъжички ябълков оцет и кръгче лимон.
Като приемате вода с лимон за отслабване, старайте се да пиете повече чиста вода. Това не само ще помогне за по-бързо отслабване, но и няма да позволи на лимоновия сок да разруши с киселината си вашия стомах. Паралелно консумирайте повече плодове и зеленчуци, които са богати на фибри, което намалява чувството за глад. Слагайте лимонов сок и в салатите.
Бъдете винаги здрави!

 източник:psoriasiss.alle.bg

Категория: Хоби
Прочетен: 2311 Коментари: 1 Гласове: 14
 Под негово „ръководство“ се осъществяват всички важни биохимични реакции, които са отговорни за поддържането на жизнените процеси. Естествено колкото повече го товарим, толкова по-уязвим става той. А съвременния човек в действителност  натоварва много повече черния си дроб.

В забързаното си ежедневие често пренебрегваме сигналите на тялото  винаги търсим бързото решение – например боли ни зъб и се тъпчем с болкоуспоителни и отлагаме посещението при стоматолога; храним се с полуфабрикати. И дори за миг не се замисляме, че всичко което поглъщаме, вреди не само на стомаха ни, но и на нашия черен дроб. И въпреки отличната регенеративна способност на черния дроб, броят на заболявания като чернодробна недостатъчност, продължава да нараства.

Основни функции на черния дроб в организма.

Детоксикация – неутрализация на токсични съединения, които влизат в кръвта от околната среда (алкохол, токсини, лекарства);

Рециклиране и обезвреждането на токсични метаболитни продукти, образувани в организма в процес на протичане на обичайните му функции и процеси (продукти, протеинови деградация, фенол, кетонни съединения и ацетон);

Участие в обмена на витамини и минерали: опредящ е не само за количествата на водно-разтворими витамини B, C, PP, както и мастно-разтворим A, E, K, микроелементи желязо, мед и кобалт, но и за тяхното пълноценно усвояване;

Участие в синтеза на полови стероиди, хормони на щитовидната жлеза, надбъбречните хормони и обезвреждане на произведените излишъци от тях – прекомерната хормонална секреция е също толкова опасна, колко и оскъдната;

Регулира въглехидратния метаболизъм – значим не единствено за здравословно тегло, но и за установяване на кръвната захар в нормални стойности, както и на атериалното налягане в нормални граници;

Отлагане и разпределение на енергия в субстратите на тялото (глюкоза, гликоген) от процесите на гликогенолизата, глюконеогенезата и гликолизата – и тук има отношение към нивата на захарта в тялото ни;

Участие в липидния метаболизъм (метаболизъм на холестерол, фосфолипиди, мастни киселини, липопротеини) – той е важен не само за общия тонус, но най-вече за сърдечното здраве;

Контролиране на процесите на протеиновия метаболизъм – включва синтеза на протеинови компоненти на клетъчните мембрани, на „транспортни“ протеини, на аминокиселините и съответно тяхното преразпределение;

Участва в имуноглобулиновия синтез на антитела и други важни протеини на имунната система;

Синтез на плазмени коагулационни и антикоагулационни агенти на кръвотворната система;

Контролира функциите на кръвотворната система, особено в периода на бременността и при растежа на децата;

Синтезира жлъчни ензими, участващи в процеса на храносмилането – тяхната основна роля е разграждането на мазнините от приеманата храна;

Регулация на билирубиновия метаболизъм и неутрализация на вредните процеси чрез конюгация с глюкуронова киселина;

Оказва влияние върху утаяването на кръвта – в случай на необходимост снабдява с кръв определени органи ( чрез изтласкване на кръвоносните съдове при загуба или дефицит на кръв по време на застойна сърдечна недостатъчност);

Най-голямата жлеза на човешкото тяло, която участва във функциите на всички органи, това е нашият черен дроб. Увреждането му е възможно да се изразява като симптом, придружаващ смущението в една или всички свои функции на органа – тежестта зависи от етапа и сложността на заболяването.

Заболявания на черния дроб, групи и болести.

Всички видове чернодробни заболявания са причинени от унищожителни структури, развиващи се в тялото. Най-често това са хепатоцити на чернодробните телца. В резултат от тяхната некроза се формират заболявания на артериалните и венозни кръвоносни съдове и. Жлъчни аномалии, предизвикани от чернодробна дисфункция, се разглеждат в отделна категория.

Функционално (възпалително и гнойно) увреждане на клетките на черния дроб:

1.Вирусен хепатит (всички видове);

2.Токсичен хепатит;

3. Хепатомегалия неуточнен произход (неоправдано увеличаване на размера на органа);

4. Омазнен черен дроб – заболяването стеатоза;

5. Стеатогепатит (от алкохол или лекарства; може да стане хроничен;

6.Туберкулоза и сифилис

7.Чернодробен абсцес(образуването на гнойни кухина).

Травматични увреждани – разкъсвания на тъканта, причинени от коремна травма, прободни рани или куршум;

Съдови заболявания

1.Тромбоза на венозните стени (синдром на Budd-Chiari)

2.Пилефлебит (гнойно възпаление на порталната вена на коментирания орган);

3. Портална хипертония (високо налягане в порталната вена)

4. Интрахепатална артериовенозна фистули (ненормална анастомоза между съдовете).

Поражение на интрахепаталните пътища между жлъчка и черен дроб

1.Чернодробна холестаза (жлъчен застой в тъканта);

2. Остър холангит (гнойно възпаление на жлъчните пътища);

3. Хроничен холангит;

4. Интрахепатална холелитиаза (в резултат от жлъчни камъни);

5. Болест на Кароли (вродена разширяването на интрахепаталните тръби със увеличава образуването на камъни и множество малки абсцеси).

Неопластични заболявания

1. Чернодробна киста (натрупване на течност Limited, ограничен капсула);

2. Хемангиоми (ненормално натрупване на съдови структури в тумор);

3. Хепатоцелуларен рак ;

4. Ангиосарком и други саркоми;

5. Интрадуктален карцином (тумор на Клатскин);

6. Метастазирал рак, засягащ чернодробната тъкан;

Паразитни инфекции -алвеококсис, ехинококоза, аскариоза, лептоспироза;

Наследствени заболявания

Хипоплазия и аплазия на черния дроб (хипоплазия или отсъствието на тялото);

Атрезия на интрахепаталните проводи и кръвоносните съдове (стеснение или мембрани, които пречат на кръвопритока или жлъчката);

Чернодробна ферментопатия в резулат от нарушение на билирубиновия метаболизъм (синдром на Гилберт, Дъбин Джоунс);

Чернодробна метаболитно увреждане (синдром на Уилсън);

Заболявания, причиняващи хемохроматозата;

Наследствен пигмент стеатоза.

Увреждания на черния дроб и патология на други органи –

1. Застойна сърдечна недостатъчност на черния дроб;

2. Амилоидоза ;

3. Бъбречно-чернодробно увреждане;

4. Хепатомегалия с левкемия.

Структурни и функционални увреждания на черен дроб и усложнения от тях

1. Цироза;

2. Чернодробна недостатъчност;

3. Хепатоцелуларна жълтеница;

4. Чернодробна кома.

Автоимунни смущения и патологии, при които се наблюдава безпричинно разрушаване на собствената имунна система на черния дроб:

1. Автоимунен хепатит

2. Първичен склерозиращ холангит;

3. Първична билиарна цироза;

4. Псориазис

Признаци и симптоми на заболяванията.

За симптоми на чернодробно заболяване се считат оплаквания като гадене, мъчителни киселини в стомаха , специфичен остър мирис (подобен на този при изпотяване), жълтеникав оттенък на кожата и урината, диария, промени в цвета на фекалиите от тъмно кафяв до блед жълто и дори зеленикав.

Възможно е чернодробните нарушения да станат причина за акне в зряла възраст, съпътствано с непрестанно чувство за глад, жажда, сърбеж по кожата, лошо зрение. Не е изключено болният да започне бърка бяло с жълто, постоянно да чувства студ или прекормерна топлина, да будува през нощта, да се оплаква от треска и сърцебиене. Възможна е загуба на част от косата и дори от веждите. Вероятна е появата и на гърчове, които са признак за атеросклероза, сърдечни и съдови проблеми.

Някои случаи създават затруднения за правилното диагностициране дори опитен хепатолог. Всичко зависи от специфичната форма на заболяването, индивидуалните характеристики на тялото, наличието или отсъствието на коморбидност.

Основните клинични прояви на чернодробно заболяване могат да включват:

Усещане за дискомфорт и болка;

Увеличаване размера на черния дроб;

Обща слабост и неразположение;

Главоболие ;

Нарушаване на психическите и познавателните способности;

Повишено изпотяване и подуване;

Пожълтяването на кожата и склерата на очите;

Обрив на кожата;

Тежки сърбежи на кожата ;

Повишена чупливост на артериалните стени и предразпаложеност към кървене;

Симптоми на хиповитаминоза;

Промяна в честотата на отделянето и цвета на изпражненията;

Увеличаване на стомаха;

Подуване на корема;

Необоснована загуба на тегло;

Горчивината в устата;

Пукнатини по повърхността на езика и образуването на патина в бял или кафяв цвят;

Покачване на температурата;

Как боли черният дроб?

Черният дроб боли с различен интензитет и болката се локализира в различни части. Ето кои са признаците за ориентация за наличието на чернодробно заболяване:

Лека болка, усещаща се в горния квадрант ( в дясно). Обикновено е съпътствана от коремни болки и тежест в краката. Мудният патологичен процес е обусловен от възпаление или прекомерно натрупване на токсини. Този вид чернодробна болка често е обусловен от претоварване на чернодробната капсула или увеличаването на размера й. Пациентите не могат ясно да посочат точката на болката;

Интензивно разпространена болка на същото място – често е обсловена от възпалителни, гнойни и патологични процеси или поражения на жлъчните пътища;

Силно болково усещане – това оплакване не е типично за чернодробни увреждания; обусловена е от патологията на жлъчката;

Липса на болков симптом в чернодробната област – при ниска интензивност на протичащото заболяване. Установява се единствено на етап недостатъчност или цироза.

Диагностика по кожата.

При заболяване на нашия черен дроб страда и кожата. Възможно е тя да бъде:

Бледа или тъмна с ясно изразено изпотяване и видимо подуване на тъканта под кожата – лицевата част и крайниците са най-често засегнати;

Суха, лющеща се, с множество следи от надраскване и пукнатини;

Склонна към алергични обриви, появата на атопичен дерматит , псориазис, екзема ;

Не е изключено още:

Пожълтяване – свързва се с жълтеница. Проявата му в умерен интензитет и поява на оранжев оттенък е нормална при чернодробни проблеми. В диференциалното диагностициране на жълтеница, този критерий позволява да се изключат механичните и хемолитичните видове на заболяването, придружени от лимоненожълто тен;

Появата на кошмарните стрии – обусловени са от кожно разтягане, проявяващо се като изтъняване и появата на циатонични резки по кожата. Причина за това се търси в хормоналния дисбаланс не само в женския организъм, но и в мъжкия. Появява се при неспособност на черния дрод да неутрализира излишните количества стероидни хормони.

Обриви при болен черен дроб.

Различни обриви се проявяват често при пациенти с чернодоробни проблеми.

Относно техния произход и вид те условно могат да бъдат разделени на:

Пустулозни обриви с тенденция на фоликулит и фурункулоза – основават се на имунен дисбаланс. Проявява се на фона на намаляващата чернодробна способност да синтезира имуноглобулини;

Алергичен обрив във вид на петна и пъпки – причина за него са нарушената чернодробна функция и способността за детоксикация;

Хеморагичен обрив – малки кръвоизливи по цялата кожна повърхност, наричани още петехии обрив. Намаляване интензитета на функциите на нашия черен дроб е причината за оплакването. Първо от тази аномалия страдат протеините, участващи в кръвосъсирването. При тези пациенти, склонността към поява на синини е повишена дори при най-леката травма.

Сърбеж при чернодробните заболявания.

Кожните възпаления са придружени и от силен и често нетърпим сърбеж при наличието на чернодорбно заболяване. Комбинацията от жълтеникав оттенък и кожен обрив са често срещани. Тя съпътства и неизяснени симптоми, свързани със стойностите на билирубина. Възможно е други токсични метаболитни продукти да бъдат концентрирани в микроциркулационния поток и това да причини по-нататъшно възпаление и сърбеж.

Причини за болестите на черния дроб.

Чернодробната тъкан има огромен потенциал по отношение на устойчивостта си към околната среда.

Сред възможните причини за проблеми с черния дроб са:

Вирусни агенти. Те включват типове хепатитните щамове, които са най-известни ( A, B, C, D, E), както и други редки видове. Остри и хронични възпалителни процеси в чернодробната тъкан, са главните причинители на хепатит С. Хепатит от групата В се счита за опасен, тъй като става хроничен. Този от групата С се открива на етап цироза;

Токсични ефекти. Дългосрочен и редовен прием на токсични съединения от околната среда (пари, химически съединения, тежки метали) води дп куп проблеми. Това може да стане чрез умерено повишаване на нарушената чернодробна функция, без масивна некроза на хепатоцитите с преход към прогресивно хепатоцелуларна недостатъчност;

Влияние на лекарствата – не всички медикаменти повлияват хепатотоксичността. Повечето от тях се считат за агресивни средства, сред тях са химиотерапевтични лекарства, антибиотици, хормонални препарати;

Алкохол – систематичната злоупотреба с етанол-съдържащи продукти оказва пряк отрицателен ефект върху чернодробните клетки. Това води единствено до развитие на цироза. Безопасната дневна доза от 40% етанол в чернодробната тъкан не надвишава 90-100 мл за мъже и за жени 50-70 мл;

Инфекциозни и паразитни агенти – сред тях са контролираните от ехинококоза и алвеококос, лептоспироза и кръгъл червей. Те стават причина за патологични промени при остри и хронични процеси, трансформиращи се в кисти;

Пропуск в диетата, изразяващи се в нездравословен начин на хранене – в това отношение най-опасни са пържените храни и пушените продукти, които съдържат голямо количество подправки. Консумацията им е отговорна за смущения в жлъчката, причиняващи стагнация, холангит и каменни образувания в системата;

Наследствено предразположение , генетични заболявания и малформации – те са виновници за атрезия на чернодробните съдове и проводи, хиперплазия на черния дроб;

Остра коремна болест, протичаща с гнойни процеси – отговорна е за разпространението на нагнояване в системата на порталната вена, водеща до тромбоза;

Наранявания и травми в боластта на корема и черния дроб – възможно е години след травмата да бъдат открити кисти или насъбрана течност в чернодробния паренхим;

Йонизиращо лъчение и други физически и химически канцерогени – възможно е да причинят ракови дегенерация в някои области на тъканта, изграждаща черния дроб.

Високата регенеративна способност на чернодробната тъкан я отличава от останалите тъкани в тялото. Степента на злокачественото влиянието на факторите, причиняващи чернодробни заболявания, е в тясна връзка с начина на живот (хранене, активност прием на лекарства, алкохол, контакт с канцерогенни вещества).

Диета при заболяванията на черния дроб.

Неизменна част от лечението на чернодробни заболявания е спазването на строг хранителен режим, от който са изключени определени продукти. Всеки диагностициран пациент е задължително да спазва конкретни препоръки с цел подкрепяне на чернодробната функция и поддържането й относително спокойна.

От режима на хранене следва да бъдат изключени следните продукти:

Алкохол – абсолютно се забранява, дори и в минимални количества;

Кафе и силен чай;

Сок от грозде, домати и доматен сок;

Газирана минерална вода, особено с багрила или силно охладена;

Тлъсти меса (свинско, пуешко) и карантия (бъбреци, черен дроб, мозък, сърце);

Бульон от месо, гъби, фасул и киселец;

Ечемик, царевица и просо каша;

Паста с добавки, пасти и сосове с домати и сметанов сос;

Всички видове пушени продукти, колбаси, консерви, сладкарски изделия мазнини;

Агнешко, телешко и свинско месо – елиминират се напълно;

Риба, богата на мастни киселини (сьомга, сьомга, есетра, змиорка, шаран, есетра, сом), включително осолена и пушена риба;

Всякакъв вид хайвер и суши;

Пресен хляб и изделия на сладкарското производство (бисквити, сладкиши, понички, бисквити);

Ферментирали млечни продукти – мляко и сирене, осолени и ароматизирани сирена

Някои зеленчуци: брюкселско зеле, спанак, кисели краставички, чесън, лук, патладжан, гъби, репички, ряпа, аспержи и чушка.

Какви продукти са разрешени?

Напитки – Отвара от шипка плодове, слаб черен чай с лимон, мляко (можете да използвате ксилитол – заместители вместо захар), сокове от плодове без захар, компот от сушени и пресни плодове;

Зърнени продукти – ръжен хляб или трици; пшеничен хляб (задължително е да е престоял един ден);

Нетлъсти меса – препоръчителни са пуешко месо, телешко, заешко, пилешко (кожичката задължително трябва да се премахне);

Нетлъста риба – изберете между бяла риба, щука, треска и всички с ниски стойности на мазнини (разновидности на речни риби);

Мазнини растителни и животински – позволено количество рафинирано растително масло (10 г) и сметана (10-30 г);

Нискомаслени млечни продукти – с нисък процент на маслено съдържание; Кефир и мляко може обезмаслено само максималната стойност на мазнини не трябва да надвишава 2%.

Яйца- препоръчителният брой на ден е само едно яйце. То може да бъде от всякакви видове домашни птици;

Зеленчукови ястия – приготвени от картофи, тиква, тиквички, моркови и цвекло . Отлично допълват менюто грах и зеле. Препоръчително е продуктите да бъдат сварени, смелени и да се направи супа, суфле или гювечи с прибавяне на месо и риба. В малки количества е възможно да се консумира царевица и айсберг салата;

Варива – елда, ориз юфка и макаронени изделия;

Подправки – дафинов лист, канела, магданоз, копър, ванилия;

Заместител на сладкишите и захарните изделия са плодовите конфитюри, меда и мармалада.

Диетата при чернодробни заболявания не ограничава консумацията на пресни зеленчуци и плодови салати, растителни мазнини, желирани продукти и херинга. Те са позволени в малки порции, така че да не причиняват метеоризъм. Същото се отнася и за киселото зеле.

Печене и варене са най-подходящите методи за приготвяне на ястията. Пържените храни се изключват напълно.

Позволените храни е добре да комбинирате в салати и яхнии с добавка на малко сол. Тя осигурява натриеви йони и хлор. Готови ястия преди консумация задължително се затоплят. Подходът от шест хранения дневно снабдява организма с всички хранителни вещества.

Профилактика на черен дроб.

Добрата профилактика на този вид заболявания включва следните мерки:

Предпазване на работещите в опасна среда с токсични вещества чрез използването на лични предпазни средства;

Консумиране само прясна храна, закупена от надеждни доставчици. Химическата обработка на повечето хранителни продукти е изключително вредна за черния дроб;

Преустановяване консумацията на алкохол;

Избягване на необезопасени интимни контакти;

Спазването на принципите на здравословното хранене;

Ваксинирането срещу хепатит В – задължително е препоръката да се спазва особено от лицата в риск;

Стриктно проследяване на състоянието на пациенти с хронично чернодробно заболяване;

Избягване неконтролирания прием на лекарства;

Използване на хепапротектори, особено когато е налице вероятност от увреждане на черен дроб;

Незабавно оказване на лекарска помощ при наличието на съмнение за чернодробно заболяване;

Съвети.

Най-важно за пациентите е преустановят лошите навици, включително и консумацията на пикантни и мазни храни. Задушени или варени ястия е най-добре да се консумират. Храненето късно вечер. Ястията от патешко  не се препоръчват, както и колбаси. Млечните продукти приемайте с мярка. Да се яде често, но бавно е другата важна препоръка.

Лечение с народни средства.

С народни средства също е възможно да помогнем на черния дроб. Известни са много природни средства, които притежават силата да овладеят симптомите на болния черен дроб, да го пречистят и да поддържат функцията му в дългосрочен план. С билки също се лекува болен черен дроб. Освен стимулиращо на функцията му, те действат и в друг благоприятен аспект – помагат при болки и прекомерно омазняване (омазнен черен дроб).

Царевична коса за лечението на черен дроб, действие и начини.

Клинично доказани са положителните резултати от лечението на чернодробни заболявания с царевична коса. Благоприятното й влияние върху жлъчната дейност също е научно установено. Лековитата сила на царевичната коса се изразява в способността й да редуцира билирубина, да намалява вискозитета на жлъчката.

Царевичната коса притежава следните свойства:

Холеретик и диуретик,

Средство за повишаване секрецията на жлъчката,

За премахване на малки камъчета от пикочните пътища,

За превенция и изцеление на атеросклероза – намалява холестеролните нива

Служи кръвоспиращо и диуретично при бъбречни заболявания и оточност от различен произход.

Рецепта за бульон – към лъжичка от суровината, поставена в емайлирана купа, прибавете вода (около 200 мл) и обработете на водна баня за 1/2 ч. Охладете и филтрирайте течността. От лъжица до три приемайте през четири часа, преди храна. Разклащането на съда с бульона е задължително преди да го погълнете.

Възстановяване на повредените клетки с куркума.

Куркумата е друго много ефективно средство за лечение и надеждна чернодробна профилактика. Веществото куркумин придава специфичния жълт цвят на подправка. То обуславая и множеството й полезни свойства.

Четвърт чаена лъжичка куркума разтворете в чашка вода, добавете мед, изчакайте пет минутки до разтварянето им и едва след това изпийте. Трикратно приемайте по доза от този лек.

Вкусна напитка с куркума: смелете в блендер чаена лъжичка куркума + сушени ядки кашу (две супени лъжици)+мляко (двеста мл). Всичко това разбъркайте старателно. Ежедневно приемайте по доза от напитката.

Чесън – универсалното средство.

Отделянето на холестеролните отлагания и мастните киселини се стимулира с консумация на чесън. Подправката съдейства и за повишаване на чернодробната секреция и за предотвратяване натрупването на мазнини.

Две скилидки, филирани на тънки резенчета, поставете в чашка вода, където престояват цяла нощ.

Изпийте водата на сутринта и пригответе следващата доза по същия метод. Нея приемете вечерта и изпълнявайте курса за месец.

Курсът гарантира пълно нормализиране на всички холестеролни показатели.

 

Овес за черния дроб.

Овесът помага да се очисти постепенно черния дроб от натрупаните вредни вещества. Филтрирането на кръвта с прием на овес не само премахва отложените ненужни и токсични вещества, но и го обогатява с полезни ензими.

Любимата на малки и големи овесена каша задължително присъства менюто за възстановяване при чернодробни заболявания.

Рецепта 1 – варете литър мляко или вода, към които сте прибавили предварително захар (една лъжица) и сол. След завирането на течността добавете чаша овесени ядки, като разбърквате непрекъснато. След сгъстяването на кашичката, когато започне да къкри, добавете петдесет грама масло и оставете още четвърт час на котлона. Гарнирайте спрямо предпочитанията си с мед или свежи плодове (може и сушени).

Рецепта за овесено желе – овесени зърна варете във вода, филтрирайте течността и варете до сгъстяване още един път. Желето може да овкусите със масло, сол или захар. Това улеснява приема без да намалява терапевтичния ефект.

Най-ефективно цялостно пречистване гарантира приемът на овесени настойки и отвари, тъй като лечебни компоненти в тях са в големи количества.

Как да сварим овеса?

Храната в течно състояние е бързо усвоима, тъй като повече хранителни вещества навлизат в кръвопотока и се разпространяват безпрепятствено в целия организъм. Курсът с овесена отвара е с продължителност 60 дни (най-малко), през които от лека се приемат малки количества.

Рецепта за бульон: варете в 1500 мл вода 150 грама чист овес за 20 минути. Киснете три часа, след което отцедете. Остатъчната суровина включете в състава на консумираните храни. Две седмици приемайте лека.

 Червено цвекло.

Диетолозите не случайно наричат цвеклото „прахосмукачка“, защото спасява от застоя на вещества. От него могат да се използват листата – върховете и корените. Той съдържа бетаин – мазнини разтворител. Полезно влияние оказва върху черния дроб – не само спасява от излишните мазнини, но и помага за реконструкцията и обновяването на клетъчната маса.

Цвеклото не е задължително да се готви. Сурови листа и корени могат да бъдат нарязани и приготвени като салата – разбърквайте ги с любимите си свежи зеленчуци, поръсете със зехтин и хапнете с наслада.

Цвеклото е добре да се добави като гарнитура за тежки месни ястия. Това улеснява дейността на черния дроб, усвояването на мазнините и обработката на храна.

Сок от моркови и цвекло.

Пресни моркови и сок от цвекло – използването на тези зеленчуци под формата на сок позволява да се работи върху цялото тяло по отношение на неговото прочистване от токсини и холестерол. Тази напитка подобрява тена, повишава устойчивостта към настинки. Изключително благоприятна е за жените – помага да се отърват от менструални болки.

Концентрацията на моркова в тази напитка трябва да бъде по-висока – десет части към три или една части цвекло. Еликсирът пийте трикратно преди храна по чашка. Ако е необходимо, добавете захар, мед или лимон, краставица и кокосово масло.

 

За препоръчване е използване на връхната част от цвеклото, тъй като тя изобилства от хранителни вещества. Сокът от цвекло е най-добре да бъде приеман наведнъж. Преди това той трябва да престои най-малко четвърт час. До този момент в напитката тече химична реакция, неутрализираща някои тежки за храносмилане вещества.

Морковите активизират жлъчката, изчистват жлъчните пътища. Тези техни свойства се дължат на витамин А. Морковът оказва силно противовъзпалително въздействие. С негова помощ е възможно да се предотврати заболяване.

Тиква.

Тиквата възстановява увредената чернодробна структура и очиства от токсините, благодарение на изобилието от пектин. Основното предимство на тиквата е нейната способност да възстановява клетъчните мембрани на хепатоцитите. Редовната й консумация предотвратява смъртта на клетките, допринасящи не само за нормалната чернодробна функция, но и за тази на целия организъм.

Тиква с мед – отлично средство за очистване, редукция на холестерола, насърчаване на липидната обмяна и предпазване от затлъстяване. Вкусен десерт от тиква, гарниран с печени плодове, хапвайте ежедневно, за прочистите черния си дроб.

Пресен сок – поглъщането на чаша от него съответства на хранителната стойност на половин килограм тиквена каша. Количеството за ежедневен прием е 1/2 чаша. Приемайте я сутрин на гладно.

Райска ябълка.

Има две причини да посегнем към вкусната райска ябълка, особено при чернодробни дисфункции:

Тя е плод, богат на груби влакна. Вредния холестерол се „всмуква“ от тях и стойностите му падат (с 10-15% надолу). Резултатът – всички канцерогени и натрупани токсични вещества са унищожени.

Изобилства от растителни захари , които са също безценни.

Гречка.

Известна като гречка елда е същински еликсир за черния дроб. Сред разнообразието от хранителни вещества в нея, се открояват високите стойности на флавоноиди. Благодарение на тях чернодробните клетки е невъзможно да бъдат унищожени от отлагането на мазнини в тъканта.

Годжи бери.

Вълшебното годжи бери спомага за отнемане на излишната мазнина от тялото, и особено тази, отложена в тъканта на жизненоважния черен дроб. Този суперплод изобилства от чудотворния галактолипид. Това вещество предпазва клетките на чернодробната тъкан от токсични вещества. Освен това поддържа нормални подвижността на ставите, гърба, коляното и рамото и останалите стави.

Галактолипиди е лесно да бъдат разбити при високи температури!

Бял трън – билката, която лекува болен черен дроб

В 500ml вода сложете две супени лъжици от билката, оставете да поври3-4 минути. След 4-5 минути прецедете и я изпиите на малки глътки. За лечебни цели се препоръчва 800ml на ден чай от бял трън.

Популярният бял трън е сред билките, които намират приложение при лечението на черен дроб. Незаменим е заради въздействието си на клетъчен аспект и способността да възстановява функцията на този жизненоважен орган.

Състав и свойства на белия трън.

Богатият химичен състав способства за засилване на клетъчните мембрани в чернодробната тъкан. Действа насърчаващо на жлъчния синтез и нормализира отделянето на течност. Същевременно с това подобрява детоксикацията, инхибира възпалителни процеси.

Съставката, обект на най-засилен интерес в белия трън, е силимарин. Тя отговаря за способността на билката да блокира навлизането на отрови в дроба. Този елемент буквално разлага токсините още преди те да проявят своето токсично въздействие върху дроба и от там върху целия организъм.

В него е открита още цялата гама от витамини, разтварящи се в мазнина, както и цинк, селен, кверцетин, мед, флаволигнани.

Белият трън предотвратява чернодробното затлъстяване, като същевременно ускорява клетъчната регенерация. Неговите антиоксидантни свойства подобряват обменните процеси и повишават резистентността към инфекции.

Белият трън предпазва човешкия организъм от пагубното влияние на алкохола, токсичните вещества и опасните тежки метали. Плодовете му имат ясно изразен хепапротективен ефект, обясняващ приложението на билката за изцеление на хепатит, цироза и токсични лезии. Жлъчният мехур също се повлиява изключително благоприятно от растението

Мед с канела.

Мед+канела е друг невероятен лек, който е възможно да приготвите по следния начин. Разбуркайте добре половин буркан мед с ароматната подправка в количество (две лъжици е достатъчно). Разбъркайте и приемайте преди храна или след това (изчакайте два часа). Количеството от две лъжици приемайте четирикратно или петкратно. Няколко дни са нужни, за да престанат болките в увредения и претоварен черен дроб.

Гъба чага.

Горещо препоръчван лек при хепатит и чернодробна недостатъчност е гъбата чага. Инфуз от нея приемайте двукратно, задължително половин час преди храна. Курсът трае тримесечие. На всеки десет дни от него се полага петдневна пауза.

Ето и два варианта за приготвянето на лековития инфуз:

Лъжица гъба в чаша вода (40-50 ° C) настоявайте за шест часа. Приготвеният инфуз приемайте на глътки по гореуказаната методика.

Инфузионен бульон от чага и корени от репей, който също благоприятства чернодробната дейност. За да го приготвите супена лъжица от настъргания корен от билката варете за пет минутки във вода (необходимо количество – две чаши). Настоявайте за няколко часа. След което следва смесване с петдесет милилитра от готова тинктура от гъбата. Приемът се осъществява по описания вече начин, но дозата е лъжица-две.

Сок от репей.

Сокът от репей е изключително полезен за прекаралите хепатит. Приготвя се месец май, като измитите откъснати листа се обработват с месомелачка и течността се филтрира неколкократно. Точно преди ядене е правилният момент да приемете сока. Една лъжица от горчивата течност е напълно достатъчна.

След седмица ежедневно приемане на сока, направете почивка за същия период. След това пийте от него веднъж в седмицата. За целия сезон е желателно да изпиете литър сок.

Артишок за черен дроб.

Многогодишно растение артишок служи предоставя на организма ни ценен витаминен и минерален заряд. Терапевтичните свойства на растението са известни изпитани от столетия. Продължават да се прилагат и днес в терапията на множество заболявания. Особено значим е артишокът за нашия черния дроб.

Действие.

Зеленчукът осигурява възможно най-благопроятния лечебен и протективен ефект върху този орган, а именно:

регулира функцията на синтезираните протеини

елиминира, холестерола, солта и излишната течност

оказва холеретично действие

ефективен в ранния стадиий на цироза

предотвратява развитието на холецистит

действа протективно срещу пораженията от токсините

ускорява усвояването на мазни храни

насърчава чернодробната функция и същевремено поддържа работата на органа

Полезни вещества.

Основният компонент екзотичния зеленчук, който обуславя лечебните и протективните му ефекти, се нарича цинарин. Неговият ефект се изразява по-силно състава на артишок, отколкото в чиста форма, благодарение на ред други компоненти:

инулин и каротин;

фосфати;

соли на елементите магнезий и калций;

калий;

витаминни елементи С, Р и останалите от B група;

органични киселини.

Откъде се взима и как се приготвя?

Ценният артишок като лекарство е възможно да бъде приеман в някоя от следните форми – капсули, таблетки, чайове.

В свежо състояние ще го откриете на рафтове в големите хипераеркети, както и на пазара. В останалите форми е достъпен в био магазнините и аптеките.

Сами може да приготвите и тинктура, използвайки половин килограм листна маса (изсушена) и литър 40% водка. След като инфузът отлежи половин месец, приемайте трикратно по лъжица от него.

За отвара ви трябва същата суровина(две лъжици), залети с вода (литър вряща). Лекът настоявайте десет минутки. От него пийте по лъжица преди всяко хранене.

Други билки.

Жълт смил (Хелихризум) Helichrysum Arenarium – жълтите цветчета на растението повишават секрецията на жлъчката и нормализират чернодробната функция.

Бял равнец – осен за повишаване на имунитета оказва и холеретично, противовъзпалително и обезболяващо действие.

Звъника – улеснява секрецията на жлъчката и едновременно с това действа стимулиращо на кръвната циркулация; оказва противовъзпалителни въздействие. Той премахва специфичното за жълтеница пожълтяване на кожата регулира метаболитните процеси.

Берберис (известен като кисел трън) – за нормализиране състоянието при хепатит чрез регулиране на чернодробната функция.

Глухарче, цвят – активира клетъчната дейност в чернодробната тъкан.

Риган – за подобряване на секрецията на жлъчката и по този начин поддържане на тонуса на жлъчните пътища.

Лайка – цветовете й действат противовъзпалително.

Мента – насърчава функцията на жизненоважния орган, елиминирайки жълтеницата.

Пача трева – спомага за отстраняване на възпалителните процеси.

Стевия – способства за нормализиране на функцията, има холеретичен ефект и лечебни свойства.

Коприва – отстранява възпалителните процеси, стимулирайки обменните процеси.

Невен – мощен природен хепапротектор.

Пелин – въздейства противовъзпалително.

Хелихризум, жълт смил (Helichrysum).

Ползите от билката жълт смил (Helichrysum arenarium), известна още като хелихризум, са познати на билкарите от хилядолетия. Днес от тях се възползват и фитотерапевтите, които препоръчват тази билка при куп смущения в дейността на черния дроб.

Това тревисто растение е покрито с влакна. Листната му маса се отличава със сребрист до зеленикав цвят. За цветчетата му вероятно се досещате, че са жълт на цвят, откъдето идва и наименованието му.

Жълтия смил ще срещнете в билкарските книги още като каменно цвете, неувяхка, безсмъртниче и хелихризум, което е най-известно му наименование.

Флавонодите, съдържащи се в тази билка, са от различни видове и това обяснява мощните й лечебни свойства. Най-ценни по отношение на техния биохимичен състав са флавоноидите халкон изосалипурпозид, апигенин и кемпеферол.

Болните от жълтеница, които приемат хелихризум, се възстановяват по-бързо. В резултат от употребата на лека при тях се наблюдава спиране на повръщането и мъчителното гадене, отделяне на отложените в червото газове, избистряне на кожата и заглъхване на жълтеникавото й оцветяване.

Продължителната употреба на готови препарати е възможно да предизвика жлъчен застой в чернодробната тъкан и поява на запек, въпреки че растението не е токсично.

Бял равнец.

Познатият на всички ни бял равнец (Achillea millefolium) е още една от билките, на които пациентите с чернодробни смущения трябва да обърнат внимание. Свързваме тази билка със женските заболявания, но нейната лечебна мощ не се ограничава единствено до тях.

Билката притежава противовъзпалителни свойства, обясняващи нейният положителен ефект върху вътрешните органи. Съдейства на слузообразуващите процеси, облекчава мъчителното състояние при задържане на газ в червата. Растението е мощен спазмолитик, което става ясно от положителното му въздействие върху жлъчните и пикочни пътища. Поради съдържанието на тревни танини, хамазулен и етерично масло е използваемо за лечение на рани.

Инфузия на растението насърчава съсирването на кръвта и редуцира риска от кръвни съсиреци. Белия  равнец също помага при  изгаряния, главоболие, диабет, менструални смущения. Елиминира напълно метаболитните смущения.

Освен флавоноидите, летливите и етерични масла, в билката са открити още и витамини К и С, дъбилни вещества и изключително ценния каротин.

Звъника или жълт кантарион.

Сред складираните в билката полезни вещества са флавонови съединения (рутин, кверцетин), аскорбинова и никотинова киселина, сапонини, захари, каротин, холин, летливи масла, танини, смоли и горчиви вещества. Всички те определят неговите антибактериални, антисептични, аналгетични и регенериращи свойства.

От древни времена се използва чай от жълт кантарион при профилактика и лечение на :

стомашни проблеми

ревматични заболявания

проблеми с пикочния мехур, включително и нощно напикаване при деца и възрастни

хемороидални образувания

възпаления на половите органи при жените.

Растението има положителен ефект върху нервната система заради свойствата си на антидепресант.

Билката се справя перфектно със стагнацията в жлъчния мехур и затова инфизията от нея е изключително ценна при жлъчни и чернодробни проблеми.

И всичко това растението дължи на токоферолите, каротина, дъбилните вещества, витамините С и РР (никотинова киселина), C-комплекса, хиперицина, етеричното масло, рутина и летливите вещества в него.

Токофероли – витамин Е, който е необходим, за да се предпази организма от свободните радикали.

Каротин – прекурсор на витамин А – необходим за запазване на зрението, подновяване на клетките на кожата и протекция от вируси.

Танините допринасят за почистване на раната от инфекция, намаляване на възпалението и ускорява заздравяването.

Никотиновата киселина способства за безпрепятственото протичане на функциите на сърцето и на нервната система.

С комплекс и витамин С – повишават имунитета, насърчава възстановяването и подновяването на хрущялите и сухожилията, поддържа кожния тургор, предотвратява дегенерация на нормалните клетки в ракови клетки.

Хиперицин и хиперфорин – специални вещества, които притежават антидепресантно действие.

Рутин – укрепва стените на кръвоносните съдове.

Летливо – зеленчук „антибиотици“, които имат мощен антимикробна активност.

Употребата на звъника е широко застъпена и в козметологията. Тя притежава противовъзпалителни, тонизиращи, антиейдж и анти-себорейни свойства. Използва се за:

акне;

мазна кожа;

повяхване и бръчки;

алопеция;

гнойни заболявания на кожата;

пукнатини по петите.

Берберис, кисел трън (Bйrberis).

От древни времена във Вавилон и Индия растеноето е използвано като лекарство и за пречистване на кръвта. Известно е, че помага при скорбут и жълтеница.

Плодове, листа, корени и кора – това са частите от растението, използвани за приготвяне на лекарства.

Киселият трън съдържа берберин – вещество с холеретичен ефект.

Корените на растенията съдържат различни алкалоиди, каротин, танини, витамин С, витамин Е и органични киселини. Следователно отвара от тях е ефективна за промиване и направата на лосиони срещу кожни проблеми.

Берберис има противовъзпалително, диуретично, стягащо, антимикробно действие.

Препарати на основа на екстракт от кисел трън се използват при следните заболявания:

– чернодробни

– язвени заболявания;

– туберкулоза ;

– маточни кръвотечения;

– възпаление на горните дихателни пътища;

– тумори в различни органи.

 

В народната медицина се използва при вътрешно кървене в периода след раждането, както и при диабет. Преди няколко години е установено, че киселият трън увеличава далака при пациенти с малария (изхвърля берберин в кръвта).

В хомеопатията лекарства с екстракт от растението се предписват при заболявания на пикочната система и черния дроб.

Всички части на растението изобилстват от алкалоиди на основата на берберин. Това вещество понижава кръвното налягане, успокоява и регулира сърдечния ритъм. Алкохолната тинктура се използва при холецистит, камъни в жлъчката и хроничен хепатит (берберинът гони жлъчните сокове).

Отвара срещу хепатит – приготвя се от корените (половин чаена лъжичка стрити и изсушени)+200 мл вода. След половинчасово варене, следва прецизна филтрирация и разреждане с течност за връщане на първоначалното количество. Ежедневно поглъщайте 3х1 лъжица.

Тинктура от берберис листа – двадесет листа, заляти с половин чаша 40%-ов алкохол (водка). След двуседнично настояване, филтрирайте и пийте по 25-30 капки трикратно. Продължете така между 14 и 21 дни.

Глухарче.

За извлечане на сок от растението е най-подходящ пролетния и летния сезон (май или юни). Използвайте цялото растение, като смесите екстрахираната течност с вода. Препоръчва се растението предварително да бъде изкиснато във вода (задължително с добавката на малко сол) за половин час с цел редуциране горчивината в сока. По четвърт или цяла чаша приемайте дълъг период. Лекът е изключително ценен за надежден детокс. Допустимо е миксирането му с овесена отвара или ориз+мед. Смесен с алкохол (водка), сокът е може да бъде съхраняван дългосрочно.

Лица с остро състояние на обструкция на пътищата на жлъчката не бива да приемат глухарче. Важи и за тези със завишено секретиране на солни киселини и по-специално с диагноза пептична язва и гастрит. Предозирането с използването на глухарче може да предизвика тежки пристъпи на повръщане и обилна диария.

Риган.

Риганът изобилства от етерично масло и вещества като карвакрол, тимол, и други, които имат положителен ефект върху човешкия организъм. Поради съдържанието на флавоноиди, горчиви и летливи вещества и танини лекарствата от него притежават противовъзпалителни, диуретични и холеретични ефекти.

Лек в помощ на черния дроб и жлъчката – киснете билката половин час (пропорции билка вода – една лъжица на една чаша)Не забравяйте да оцедите отварата! Средството приемайте по две лъжици трикратно преди консумация на храна.

Риганът стимулира контрахирането на матката и това обяснява защо е невъзможно да прилаган при лечение на бременни жени. Хората с тежки сърдечни заболявания също трябва да се въздържат от прием на лека.

Лайка.

Лайката е лечебно растение, което е известно на всички. За благоприятния й ефект върху човешкото тяло се знае от хилядолетия.

Установено е, че терапевтичното въздействие на лайката се дължи на нейния богат състав, включващ изненадващо голям комплекс от химически елементи.

В идеалните пропорции са комбинирани бисаболов оксид и етерично масло, кадинен, фарнесен, кумарин, холин, полизахарид, фитостерол и глицериди на мастни киселини. Сред биологичните киселини в състава й присъства изовалерианова киселина. Билката, приличаща повече на цвете има антибактериални свойства, обусловени от наличието на флавоноиди в състава й. Те включват кверцетин, лутеолин и aгенин.

Сред най-известните й свойства е способността да повлиява благоприятно при настинки и заболявания като ангина, остри респираторни вирусни инфекции и грип.

Прилага се при метеоризъм и мускулни спазми. Това цвете-билка е със сигурност полезно за подобряване на храносмилането. Чрез насърчаване на стомашната секреция, лайката повлиява положително на храносмилателния тракт и чревната лигавица и повишава апетита. Извежда токсините от организма

Експертите препоръчват също уханната лайка при остра болка в червата, поради способността й да намалява възпалението бързо. Съвременната медицина използва полезните качества на лайка в грижата за пациенти с гастрит (с ниска киселинност), диария, метеоризъм , колит и чревни спазми.

Лайката участва в стимулиране на функциите на жлъчния мехур и каналиет на жлъчката. Нейната благоприятен ефект се отразява на бъбреците и черния дроб. Накратко, лайката помага на всеки – независимо дали това е с проблеми с ендокринната система или с горните дихателни пътища.

В много лекарства за лечение на припадъци или спиране на кръвотечения, е вложена лайка. Ценна и за козметологията, а не само за медицината.

Мента.

Основе компонент в билката е ментол.

Около 2.5% от ментола се съдържа в листа, в съцветията той достига до 4,6%.

Богатата на ментол мента притежава спазмолитични и антисептични свойства, спомага за коронарно разширение. При стенокардия или болка в стомаха и червата ментата се прилага орално. При невралгия и зъбобол като антисептик, а като аналгетичен агент при заболявания на дихателните пътища. При бронхит и бронхиектазия може да бъде използвана и външно.

В повечето капки и мехлеми за лечение на ринит се съдържа ментово масло. Приложимо е и за инхалации. За лечение на невродермит използва ментолов алкохол. За подобряване на храносмилателните процеси, насърчване на апетита, избавяне от гадене и повръщане се използва настойки и тинктури, направени от листа от мента.

Ментата е известна и като жлъчегонно средство, помагащо при камъни в жлъчния мехур и жълтеница. Тя е и средство за лечение на болка при чернодробни колики. Действа стимулиращо на сърцето и облекчаващо при главоболие.

Пача трева.

Растението пача трева (Polygonum aviculare) е истинска съкровищница от витамини, минерали и хранителни вещества. Растителни протеини, фибри, смоли, захари, дъбилни вещества, гликозиди, каротин, витамини С, К, и силиций, от който се нуждае от толкова много белодробната тъкан. Много е ценен при лечението на сложни заболявания като туберкулоза. Накратко, пача трева в свежо състояние – достоен конкурент на много плодове. Kато пролетна салата е много полезен компонент. Младите листа смесете с варено яйце и копър.

Веществата в пача трева присъстват в програмите за засилване на имунната система, намаляване на кръвното налягане и зарастването на рани.

Комбинации с билката се препоръчват за лечение на хроничен гастрит, стомашни заболявания, туберкулоза , бъбречно заболяване и други заболявания

Традиционната медицина използва този лек и за профилактика на редица заболявания. Приложение намира и в онкологията. Билката се използва и при метаболитни нарушения, като борбата срещу затлъстяването. Нервно изтощение, загуба на сила след продължително заболяване, напреднала възраст – всичко това са сериозни основания да помислите за лечебните свойства на чудотворната билка. И тези настойки лечение на рани, натъртвания, рани, хемороиди , кожни заболявания, премахване на подуване на краката.

Билката пача трева повишава съсирването на кръвта, но това може да доведе до тромбоза и да стане причина стенокардия или дори да предизвика инфаркт или инсулт. Това важи особено за възрастните хора. Стимулиране на перисталтиката и същевременно намаляване на кръвното налягане е друг противоефект от употрената на билката. Възможно е тя да влоши състоянието на хора, страдащи от камъни в жлъчката или запек. При бременни жени поради възможността да предизвика спонтанен аборт, билката е непрепоръчителна.

Стевия.

Безценните си свойства чудотворната стевия дължи на биохимичните си показатели. В нея изобилстват куп полезни вещества – гликозиди, стевиозиди, хлорофил, ксантол, олигизахариди, аминокиселини, калий, фосфор, магнезий, цинк, витаминен комплекс, включващ витамини от групите К, В, А и С.

Сладката билка създава прекрасни условия за нормално осъществяване на чернодробните функции, както и тези  на панкреаса и бъбреците. Въздейства стимулиращо върху функциите на стомаха, производството на жлъчен сок, редуцирането на холестеролните отлагания.

Коприва.

Парливата коприва действа като диуретик и спазмолитик. Тя има слабително дейстиве. Освен, че е източник на витамини, притежава и отхрачващ ефект.

Това не е всичко: коприва се използват с успех при каменни заболявания, проблеми с черен дроб и жлъчни пътища, кръвоизливи, хемороиди, отоци с различен произход, болести на сърцето, както и за лечение на туберкулоза и всички видове алергии. Това растение се използва при бронхит, астма, кожни заболявания и за укрепване на косата.

Копривата принадлежи към най-ценните ценни мултивитаминни лечебни растения с обширен спектър на полезно действие. Младите листа от коприва съдържа два пъти повече аскорбинова киселина от френското грозде. Копривата се откроява с високо съдържание на каротин – много повече, отколкото в морковите, морски зърнастец и киселеца.

В нея са складирани големи запаси от витамини като B2, K, C. Изобилства от желязо, калий, захар, сяра, много протеини, калций и хлорофил. Също така е ценна заради високите стойности пантотенова киселина.

Действа в положителна насока на съсирването на кръвта. Но това не е само заради кръвта. Значително увеличава количеството на хемоглобина, еритроцитите, тромбоцитите и също така намалява концентрацията на захар. Използвана е от столетия за заздравяването на рани, като диуретик и тоник за цялот тяло.

Невен.

По цвета на цветчетата се съди за количеството на каротеноиди, съдържащи се в цветето. Най-ярко е цветето, в което се съдържа повече каротин. В допълнение, в цветовете на невен съдържа парафинови въглеводороди (гентриаконтан и ситостерин), сапонини, слузести вещества, летливи смоли, протеини, флавоноиди, гликозид (календилозид), алкалоиди, органични киселини (ябълчена киселина, пентадецилова, салицилова), аскорбинова киселина и етерично масло, което му придава цвят и прекрасен аромат и фитонциди.

 

Зелени части на цветето съдържат горчиви танини и тритерпенови сапонини. Билката е широко използвана във фармакологията заради активни съединения в нея – каротиноиди, флавоноиди и витамини.

Прилага се като спазмолитик. Уханното цвете е в състояние да отпусне на гладката мускулатура на органи като стомах, червата и черния дроб, чрез увеличаване на жлъчното производство и насърчаване секреторната дейност на стомаха.

Пелин от вида Artemisia absinthium.

Препарати с този вид пелин стимулират апетита, подобряват храносмилането, имат газогонно действие. Фитотерапевтите ги прилагат при дисменорея, бъбречни заболявания, холецистит , холелитиаза, хроничен гастрит с отделителната недостатъчност, диспепсия, метеоризъм , като противоглистно средство и като успокоително при астения , безсъние , анемия , нощна инконтиненция , епилепсия . За билката има противопоказание през бременността и при ентероколит. В дългосрочен план (за лечение над един месец) е приложаима като средство за атака срещу интоксикация. Предозирането може да причини тежки нерви кризи. Външно – под формата на разтвор за измиване, препарат за растителна защита, като дезодорант и антисептик при лош дъх. Съставката хамазулен повлиява лечебно при екзема, изгаряния, облъчване с рентгенови лъчи, астма , ревматизъм.

Растения освен апетитовъзбуждащ и газогоннен ефект, е и холеретик. В народната медицина билката  се използва още при нарушения в храносмилането, катар (стомашен и чревен), диария , метеоризъм , затлъстяване. Отвара от пресни стръкчета се препоръчва при жълтеница и дисфункции в чернодробната и жлъчната дейност, треска , малария , диария, острици и кръгли червеи , конвулсивно повръщане, безсъние , загуба на съзнание, недостиг на въздух. Стрити свежи листа, прилагани върху натъртвания, изкълчвания и навяхвания въстановяват бързо сухожилията. В Русия пелинът от вида Artemisia absinthiumе изключително ценен заради съдържанието на естрагон в сока му. Веществото е незаменимо за зарастването на рани и е мощен пречистващ агент на кръвта и черния дроб.

Черен дроб и апитерапия.

Три пъти на ден по 30 капки прополис разтворени в 100-150ml вода, половин час преди хранене.

Пригответе си лечебен елексир от равни количества краве масло или зехтин, пчелен прашец и хубав домашен мед. Оставете го поне 7 дена в хладилника и след това вземайте по 1 супена лъжица преди храна-2-3 пъти дневно-6 месеца. Това е универсално лекарство за прочистване на черния дроб, смъкване на високите стойности на холестерола и кръвната захар, общоукрепващо  и възстановяващо имунната система.

 източник:psoriasiss.alle.bg

Категория: Хоби
Прочетен: 6758 Коментари: 2 Гласове: 7
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211620
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Март, 2016  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031