Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2016 10:29 - Защо се нуждаем от витамин D?
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.10.2016 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо се нуждаем от витамин D?

Опитвали ли сте се да се печете на слънце без слънцезащитен крем? Сигурно ще кажете, че това е лудост, опасно за здравето и....т.н. Да и е така, опасно е, но не и първите 5-10 минути. Те са ви достатъчни за да си набавите необходимия витамин D, след това обезателно се намажете. Вашия организъм произвежда този важен витамин от слънчевата светлина, която огрява кожата ви.

Витамин D е незаменим за здравите ви кости и силната ви имунна система, предпазва ви от рак на дебелото черво и някои други видове рак.

Витамин D понякога е наричан калциферол. Формата на витамин D, която организма ви произвежда от слънчевите лъчи, се нарича витамин D3 или холекалциферол.

Калцият в млякото прави костите ви здрави, както всички знаем. Така е, но без витамин D-калциферол, който също се добавя в млякото, калцият няма да действа. Най-важната роля на витамин D е да регулира колко калции да усвоите от храната си. По-голямата част от калция отива за изграждане на здрави зъби и кости. Нуждаете се от калции и да изпращате нервни импулси и за да съкращавате мускулите си(например да бие сърцето ви). Витамин D регулира количеството калций в кръвта ви и проверява дали винаги имате достатъчно.

Този витамин прави нещата по свой си начин. За да си набавите всички други витамини, вие трябва да ги изядете. За да си доставите витамин D вие трябва да излезете навън на открито. Произвеждате този витамин когато слънцето огрява кожата ви. Но как? Общо казано, ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина създават вид холестерол, който се намира точно под кожата ви и се превръща в нещо, наречено витамин D3 или холекалциферол. Витамин D3 постъпва в черния ви дроб, където се преобразува в по-активна форма; от там се насочва към бъбреците и става още по-активен. Част от витамин D3 остава в черния дроб и бъбреците и ви помага да абсорбирате калция от кръвта. Част отива в костите ви, за да им помогне да задържат калция. Останалото количество преминава в червата ви, където ви спомага да усвоите калция от храната си.

И все пак витамин D, освен чрез слънцето можем да си го набавим и чрез храната, но в малко по различна форма, наречена витамин D2 или ергокалциферол. Добавките с витамин D съдържат или холекалциферол или ергокалциферол- и двете форми са действени, но холекалциферолът е по-активен.

Ергокалциферол-представката ерго идва от ергот(мораво рогче), вид гъба, която расте по ръжта. Веществата в ергота причиняват халюцинации-факт е , че наркотикът ЛСД е получен за първи път от мораво рогче. Гъбата съдържа и ергостерол, който се преобразува от ултравиолетовите лъчи във витамин D2. Няма място за тревога-витамин D е бил открит първоначално в ергота, но добавките с него се произвеждат от мая или от рибено масло, така че не причиняват халюцинации.

Няма установена препоръчителна дневна доза за витамин D, има само установен адекватен прием-за деца-5мкг, за възрастни от 19 до 50г-5мкг, от 50-до 70г-10мкг, над 70г-15мкг. Но и тук учените не са единодушни, като една голяма част от тях твърдят, че безопасен и необходим прием е 25мкг. И докато те изследват и установяват, кой е най-оптималния прием, най-добре е да си го доставяме по естествен начин.

Кой е най-добрия начин да си набавите необходимата доза витамин D дневно? Както беше споменато и по-горе-излезте навън в слънчево време за 5-10 минути без слънцезащитен крем. Като правило толкова минути всеки ден през лятото са достатъчни.

Ако не прекарвате достатъчно време на открито, седенето до огряния от слънцето прозорец няма да ви помогне-ултравиолетовите лъчи, от които се нуждаете да изработите витамин D, се блокират от стъклото. Слънцезащитните кремове с фактор над 8 блокират лъчите да не достигат до кожата ви така добре, че изобщо не можете да произведете витамин D.

Витамин D е мастноразтворим, така , че когато изработите много от него(примерно прекарали сте цял ден на плажа), известна част се складира в мастната ви тъкан и черния ви дроб. Когато сте си произвели достатъчно, за да си имате за известно време, организма автоматично спира да го произвежда. Ако прекарвате много време на открито в хубаво време, най-вероятно имате складирано достатъчно витамин D за да изкарате зимата.

Ако имате тъмна кожа, стойте по-дълго на слънце. Тъмната кожа произвежда по-малко витамин D, в сравнение със светлата.

Изпитвате ли недостиг на витамин D? Възможно е ако:

1.Вие сте над 70г. В тази възраст произвеждате само половината от витамин D, който сте изработвали в младостта си.

2.Имате бъбречно или чернодробно заболяване. Вие не можете да преобразувате витамин D3 в по-активните му форми.

3.Не излизате на слънце. Не само хората, които са принудени да стоят постоянно вкъщи, но и тези, които работят дълго време на закрито са изложени на риск от дефицит на витамин D.

4.Вземате лекарства за намаляване на холестерола. Тези лекарства блокират усвояването на витамин D и на другите мастноразтворими витамини.

5.Вземате лекарства като кортикостероиди, кортизон, преднизолон за алергия, астма, артрит и някои други заболявания. Тези медикаменти понижават нивото на витаминD.

6.Антиконвулсивните лекарства също влияят на усвояването на този витамин.

7.Вие сте строги вегетарианци или вегани. Има много малко витамин D в растителните храни. Ако не пиете мляко и не излизате често на открито, вие и вашите деца, ако са вегани не си набавяте достатъчно витамин D.

8.Злоупотребявате с алкохол. Алкохолът блокира способността ви да усвоявате витамин D в червата си и да го складирате в черния дроб.

Децата, които не си набавят достатъчно витамин D, развиват рахит-костите им не растат и не се втвърдяват правилно. За щастие повечето от децата получават изобилие от витамин D и рахитът е рядко заболяване.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212980
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930