Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2016 10:32 - Защо се нуждаем от витамин D?-втора част
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1374 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 14.10.2016 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес старите хора, особено онези, които живеят в старчески домове или не могат да излизат навън, са най-вероятните потърпевши от дефицита на витамин D. Този дефицит се проявява като остеомалация-меки, слаби и болезнени кости. Остеопорозата се причинява предимно от недостиг на калции,макар че и витамин D играе ключова роля. Факт е, че една трета от всички възрастни пациенти с фрактура на тазобедрената става имат ниски нива на витамин D.

Витамин D  е открит през 30-те години на 20век. Дълго преди да се знае причината за рахита, хората са знаели, че всекидневната лъжичка рибено масло, което е с малко неприятен вкус го предотвратява. Рибеното масло съдържа много витамин D, така че си набавяте част от него като ядете скумрия, сьомга, сардини, речен шаран, сом и друга тлъста риба.

Няма кой знае колко храни, които съдържат витамин D. В другата ми статията за този витамин има повече информация за храните,които го съдържат.. Само ще спомена че 100г. печена скумрия на ден ви дава оптималното количество витамин D, приблизително за ден и половина.

Ако прекарвате много време, организма ви автоматично спира да произвежда витамин D, след което сте се запасили с него, с други думи не можете да го предозирате. Не можете да се предозирате и с витамин D, който усвоявате от рибата, с храната.

Това обаче не е валидно за добавките с витаминD. От всички витамини, с него трябва да бъдете най-внимателни. Големите дози могат да увеличат количеството на калции в кръвта ви, което има много сериозни последици. Големите количества витамин D, приети като добавки са опасни! Могат да предизвикат инфаркт и образуването на бъбречни камъни.

Тъй като е мастно разтворим, ще усвоявате витамин D, по-добре ако го приемате по време на хранене с някаква мазнина.

Витамин D и имунната система.

Този витамин укрепва имунната ви система като цяло. В частност се нуждаете от него за изработването на моноцити-специализирани бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Около 5% от белите ви кръвни клетки са моноцити, така че недостигът на витамин D може да ви изложи на опасност от инфекции.

Витамин D и псориазис

Псориазиса е хронично кожно заболяване. Слънчевата светлина помага в доста от случаите петната да изчезнат. По подобен начин кремовете с витамин D изглежда, че помагат при по-леките случаи. Взимането на добавки с витамин D, обаче не помага-високите дози са опасни и водят до задълбочаване на заболяването. При хората страдащи от псориазис, навсякъде пишат , че е препоръчително, според мен е задължително да си набавят витамин D по естествен начин, чрез слънцето, чрез рибата в менюто, рибеното масло и др. От личен опит преди години в период на ремисия от псориазиса-реших да си наруша диетата от четири дена в седмицата на риба-като през тези дни се хранех с диво или домашно месо, или само зеленчуци-резултатът не закъсня, още на втората седмица без риба, псориазиса започна да се връща. Възстанових си четиридневната диета с риба и пак започнах да се изчиствам-от тогава не я нарушавам, колкото и да не ми се яде риба, си я хапвам за здраве.

Витамин D и ракът.

Някои изследователи са на мнение, че дефицитът на витамин D е свързан със 100 хиляди случаи на рак и с 30 хиляди смъртни случаи на рак всяка година. Според последни изследвания, хората, които приемат много витамин D  от храната си, е много по-малко вероятно да развият рак на дебелото черво, рак на гърдата и яйчниците и рак на простата.

Дали витамин D подобрява слуха?

Най-малките костици в тялото ви се намират в ушите. Във всяко ухо три тънки костици предават звуците от вашето тъпанче до друга тънка кост, наречена кохлеа. Спираловидната кохлеа изпраща звуците в мозъка ви. Ако някоя от тези костици се увреди, звуците не се приемат добре.

Много възрастни хора губят слуха си с остаряването. Факт е , че повече от един на всеки четирима над 65г. възраст има намален слух. В някои случаи недостигът на витамин D може да увреди тези деликатни кости- и е възможно приемането на повече витамин D да помогне за възстановяването на слуха в известна степен. Това не става във всеки случай, първо се консултирайте с лекаря си, преди да вземете добавки.

Взимането на добавки с витамин D по собствена преценка  е изключително опасно за здравето!

Но пък винаги можете да се възползвате от лечебната сила на слънчевите лъчи и да се насладите на хубаво приготвената риба-печена с лимон и зехтин.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар!
източник

 




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212889
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930