Вредните храни, които първоначално ни разболяват, а след това умираме от тях може да се разпределят в няколко основни групи:
1.Храни, които съдържат канцерогенни вещества.
2.Храни, под формата на хранителни добавки.
3.Лекарства-фалшиви, които вместо да лекуват причиняват още по-страшни болести.
4.Добавъчни вещества-изкуствени оцветители, консерванти, стабилизатори и други подобни “подобрители”.
Храни предизвикващи рак(канцерогенни).
В света вредните храни са известни като “Джанк фуудс”, в буквален превод означава храни боклуци. Това са:
1.Сушената, силно осолена риба.
2.Пресолените меса-създърма, салами и др.
3.Трайните колбаси.
4.Мазнини от животински произход-сланина, свинска мас, лой.
5.Запържени храни-картофи, ястия, пюрета.
6.Всички пресолени храни-колбаси, наденица, сушена, риба, сирена, всички видове снакс,чипс и др.
7.Сладкиши и храни със много захар-паста, торта, тулумбички и др.
8.Сладкиши с т.нар. празни калории-пудинг, изкуствено подсладени десерти.
9.Подсладени и газирани напитки-кола, спрайт, фанта, лимонада, бира....
10.Изкуствени есенции-лимонади на прах, плодови сокове с по 2-3%.
11.Храни, в които има консерванти
12. Храни с оцветители.
13.Плесенясали храни.
14. Храни с изтекъл срок на действие.
Накратко казано над 70% от храните в търговската мрежа, а някои от тях и канцерогенни, следователно и опасни за човека.Защо? Например:
1.Към трайните колбаси се прибавят нитрати за да запазят цвета си и да могат да се съхранят по-дълго. Нитратите по-късно се превръщат в нитрозамини, които предизвикват рак на стомаха.
2.Пресолената риба, сирената , колбасите за по-дълго съхранение съдържат десетократно повече сол. Солта е причина за заболявания като язва, колит, гастрит, сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания, висок холестерол, атеросклероза и др.
3.Храните от животински произход са едни от най-опасните, които причиняват и едни от най-мъчителните заболявания на храносмилателната система. Те са главните виновници за заболявания като гастрит, язва, рак на стомаха и на дебелото черво. Друг техен недостатък е че са високо калорични, водят до бързо увеличаване на теглото и затрудняват нормалното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло.
Когато се говори за мазнини, трябва да се има предвид, че те се делят на три основни групи: лоши, добри и индиферентни(нито добри , нито лоши). За съжаление, истината е, че ние българите се храним основно с първата група-лошите мазнини-свинска мас и сланина, лой, пилешки и телешки мазнини, краве масло.
Към втората група спадат всички видове олио от растителен произход-нерафинирано.
За да стане ясно защо животинските мазнини са лоши за човека, трябва да се знае какво става с тях, след като попаднат в човешкото тяло. Първото нещо, което те причиняват е рязкото увеличаване на нивото на холестерола в кръвта, и за съжаление главно на лошия холестерол, което води до отлагането му в артериите и уплътняването им от вътрешните стени и до частичното им или пълното им запушване. В резултат на това възникват сериозни сърдечни проблеми.
Растителните мазнини се считат за добри, защото улесняват екстрахирането(изваждането) на холестерола от организма и по този начин намаляват съдържанието му в кръвния поток.
Когато става въпрос за холестерол, трява да се има предвид, че той се дели на два вида:добър-с по-голяма плътност и лош-с по-малка, лепкава плътност.
Също така, трябва да се знае, че организма има нужда от холестерол, тъй като той е от съществено значение за нормалното му функциониране и играе важна роля при производството на някои хормони.
За съжаление, наред с американците и ние българите консумираме огромни количества животински мазнини, които освен до заболяване на редица болести, водят и до драстично съкращаване на живота. Медицината препоръчва намаляването на дневния прием на холестерол от 600 на 300мг. Като се има напредвид, че жълтъка на едно яйце има 250мг холестерол, не е чудно защо не трябва да ядем повече от 3 яйца седмично. На много от българите закуската се състои от 2-3 пържени яйца, малко сланина, две-три филийки с масло и сирене или салам. Тази закуска съдържа холестерол за близо 2 седмици. Резултатът от такава диета е ясен.
Към горната диета може да се добави и консумирането на т.нар. скрити мазнини в надениците, колбасите, чипсовете, майонезата и др.преработени храни и меса.
4.Концентрираните въглехидрати-рафинираната захар, баклавата, тулумбичките, сусамките, донатите, тортите, бонбоните, крем карамела и десетки други, в които над 50% от съдържанието е захар могат да се причислят към най-разрушителните хранителни продукти на нашето “цивилизовано” общество. Никога природата не е имала предвид да натоварва органите на храносмилането с процеси, които да превръщат тези продукти в храна за клетките и тъканите.Резултат от употребата на тези продукти се вижда в израждането на човешкия организъм до степен на умиране. Срамно е да се признае, че ние ядем сами себе си и отиваме преждевременно в гроба, угаждайки на апетита си.
Захарта, която консумираме в големи количества ежедневно, също уврежда най-главните органи на човешкото тяло, което неминуемо води до ранна смърт. Захар има дори и в кетчупа,готовите сосове, сухите супи,консервираните храни, колбасите и в много други продукти и ние непрекъснато приемаме захар, без дори да осъзнаваме това.
В нашата страна над 30% от населението страда от високо кръвно налягане, и много от хората не знаят, че една от основните причини е многото сол, която получават от хилядите красиви пакети, с тези добре опаковани боклуци в тях. Особено опасно е на гладен стомах да се яде солен чипс или ядки, тъй като при някои хора освен гастрит се получава и силно главоболие.
Друг пример за вредни закуски са американските сандвичи, донатите, българските понички,банички, в които има масло, мас, сол,брашно, захар и кремове, чипсът със съдържащите се в него 2 опасни съставки-солта-изключително опасната за стомаха, сърцето, бъбреците и черния дроб и мазнината, която вследствие на многократната употреба на олиото се образуват канцерогенни вещества.
Към родителите: Когато храните децата си, а естествено и себе си, имайте предвид:
1.Пуканките, царевичните пръчици и др. , които съдържат полезни въглехидрати, в същото време на практика в тях липсват витамини, тъй като се разрушават при приготвянето им, освен това са и много солени.
2.Чипсът по калоричност е съпоставим с пържените картофи. В тях често се добавят вещества, повишаващи апетита, и ароматизатори, предизвикващи алергия. Съдържащо се в чипса вещество акриламид е включено в списъка на веществата, повишаващи риска от развитието на рак.
3.Газираната вода не вреди на фигурата, в нея почти няма калории. Обаче въглеродния двуокис повишава апетита и дразни лигавицата на стомаха. А оцветителите и ароматизаторите в нея, могат да предизвикат алергия.
4.В един хамбургер се съдържа половината, ако не и повече от дневната доза мазнини и холестерол. Освен това в тези сандвичи се добавят вещества, повишаващи апетита. В резултат на това изяждате много повече от нормалното.
5.Споменатите пържени картофки са много калорични-в 100г. Се съдържат около 450ккал, което е една четвърт от цялата дневна норма. В тях има много мазнини, които повишат риска от развитието на рак и сърдечни заболявания.
6.Сладките бонбони водят до активно отделяне на стомашен сок, за това са и една от причините за възникването на гастрит, за вредата за зъбите , няма да говорим.
Хранителните добавки-под формата на витамини, супер храни, продукти на билкова основа, билкови чайове за простата,хапчета за отслабване и т.н са новата мания на хората. Няма лошо, обсъдете с лекаря си, коя добавка е подходяща за вас. Бедата е , че потребителите се влияят от рекламите, промоциите на компаниите и от вкоренения стереотип за самолечение.
Особено бъдете внимателни към към хранителни добавки, които рекламитрат че “калцират рак”, продукти за по 5-10 лева, с които можете да си решите проблемите с импотентността, наднорменото тегло, косопада, сърдечни проблеми, паметта-САМО ЗА 10 ДНИ ИЛИ ДВЕ СЕДМИЦИ!-НЯМА ТАКОВА ХАПЧЕ, но пък фармацефтичната промишленост има огромна печалба от тях.
Тагове:
Хубав и светъл ден от мен:)
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata