Едно от тези лечебни растения е билката Сладък корен, Сладник, Женско биле-Glycyrrhiza glabra
За лечебна цел се използва корена на Сладника, който се изкопава през различно време от годината, в зависимост от климата и почвата на района.
Основната съставка на сладкия корен е сапонинът глициризин(6-12%), на който се дължи и сладкия вкус на билката. Глициризинът е около 50 пъти по-сладък от захарта. Той представлява калциево-калиева сол на глициризиновата киселина. Глициризина се причислява към сапонините-водните му разтвори се пенят много силно, но не притежава хемолитична активност. В състава на сладкия корен участват още захароза(около 5%), гликоза-3%, гликозида ликвирицин, който при хидролиза се разпада на изофлавона ликвирицигенин(на него се дължи лимонено жълтия цвят)горчиви вещества, смоли, нишесте(около 20%) и др.
На съдържащия се в билката глициризин се дължи секретолитичното и отхрачващо действие при възпаление на горните дихателни пътища, за това се препоръчва при простудни заболявания. Установено е също така, че участва и в регулацията на водно-солевата обмяна.
Най-важното фармакологично свойство на сладкия корен е изразеното противовъзпалително действие, изразяващо се в прекратяване на възпалителните реакции, предизвикани от хистамина, серотонина и брадикинина. Това се дължи на глициризиновата киселина, която се освобождава при хидролизата на глициризина. В организма тя оказва кортикостероидоподобно действие. Поради това водните извлеци и галеновите препарати от сладкия корен намират приложение за лечение на някои ендокринни заболявания, свързани с хипофункцията на надбъбречните жлези, Адисонова болест, алергични и други заболявания на кожата, за които е необходимо кортикостероидно лечение.
Сладкия корен притежава и диуретично и очистително действие. Действа и спазмолитично и се прилага с добър ефект при лечение на язва, хронични възпаления на стомашно-чревния тракт, особено при повишена киселинност на стомашния сок.
Установен е също и антиалергичния ефект на сладкия корен при екзема, копривна треска, възпаление на кожата и очите, при отравяния с гъби, хранителни продукти и други интоксикации.
В българската народна медицина коренът на сладника се употребява още при възпаление, камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур,при пресипнал глас, начална туберкулоза и др.
За да се избегне задържането на течности в организма, както и повишаване на кръвното налягане(понякога се наблюдават като страничен ефект при по-продължително приемане ) е целесъобразно по време на лечението със сладък корен да се приема и допълнително билкова комбинация от мента, лайка и коприва. Менатата и лайката ще успокоят сърцето, а копривата ще изведе ненужните течности от организма. И все пак билковата комбинация е най-добре да се изготви индивидуално, съобразно съпътстващите заболявания.
Начин на приложение: Под формата на отвара. Една супена лъжица ситно нарязани корени се залива с 500г. Кипяща вода, варят се 5-10 минути и се оставят да киснат около 30 минути. От прецедената отвара се приема три пъти дневно по 80-160г преди ядене.
Лечението е хубаво да се провежда под лекарски контрол. И ако все пак сте решили сами да се лекувате, както правят много хора, е добре редовно да следите кръвното си налягане и за задържане на течности в организма.
Статията в блога има чисто информативен характер и не изключва консултацията с лекар.
източник
Тагове:
Цинк-важният микроелемент за здрава кожа
Защо е по-добре да получаваме витамин А ...
Турският вътрешен министър: Целият свят ...
Мурад Аджи. "Азиатската Европа"...
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. getmans1