Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2016 09:24 - Витамин В3-Ниацин, недостиг, храни съдържащи витамин В3
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1925 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 20.08.2016 09:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Витамин В3(Ниацин, Ниацинамид, Никотинова киселина)е водноразтворим витамин. Той е необходим за над 50 основни телесни функции, включително като антиоксидант във вътреклетъчното пространство, която му функция предпазва всички клетки на тялото от стареене и смърт.

Лечебни свойства на Витамин В3:

1. Подпомага клетъчното дишане.

2. Подпомага метаболизма на протеините.

3. Подпомага метаболизма на мастни киселини и извличането на енергия от тях.

4. Подпомага за метаболизма на въглехидратите(захаритеи осигурява енергия на тялото от тях.

5. Помага за правилната циркулация на кръвта.

6. Помага за доброто здраве на кожата.

7. Важен е за храносмилането, като помага за нормалната секреция на жлъчните и стомашните сокове.

8. Необходим е за правилната работа на нервната система.

9. Необходим е за нормалното синтезиране на половите хормони.

Храни, които съдържат Витамин В3 са:

1. Сьомга-190гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

2. Пилешко месо-крехко-съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

3. Пилешки дроб-100гр съдържат 45% от дневната нужда на възрастните.

4. Фъстъци-50гр. съдържат 35% от дневната нужда на възрастните.

5. Моркови-200гр. съдържат 18% от дневната нужда на възрастните.

6. Тиква-200гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.

7. Домати-200гр. съдържат 11% от дневната нужда на възрастните.

8. Краве кисело мляко-500гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

9. Аспержи-200гр. Съдържат 14% от дневната нужда на възрастните.

10.Телешко месо-крехко-200гр. съдържат 52% от дневната нужда на възрастните.

11.Зелен фасул-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем от Витамин В3-Ниацин?

Ниацинът и витамин, който съществува в две форми-никотинова киселина и ниацинамид(наричан понякога никотинамид). Думата “ниацин ” се използва за обозначаване и на двете форми.

Ниацинът е необходим за десетки различни процеси в организма. Повечето от тях са насочени да произвеждат енергия от храната, която приемаме. Ниацинът изработва енизими, които помагат на клетките да преобразуват въглехидратите в енергия. Като част от крайната фаза на производство на енергия, ниацинът също така помага контролирането на количеството глюкоза, постъпваща в кръвта, а това на свой ред помага за получаването на енергия, в момента в който се нуждаем от нея.

Ниацинът действа като антиоксидант вътре в клетките-всяка частица от него помага, когато се наложи да се води битка със свободните радикали.

Ниацинът работи в тясна връзка с другите В- витамини, но най-вече с рибофлавина и пиридоксина. Тези три витамина заедно ни поддържат в добро здраве. Особено важни са за кожата, нервната и храносмилателната система. В по-големи количества-ниацинът е ценен при лечението на високия холистерол.

Нови изследвания доказват, че ниацинът помага на хората с тежък диабет от тип 1, но по-високи дози, взети от хора ,страдащи от диабет тип2 водят до повишавен на кръвната захар.

Дневната доза от ниацин за жените е 14мг, а за мъжете 17мг.

Една част от ниацина се приема с храната, но друга част се синтезирав организма от белтъчините, с които се храним. Когато ядем жвотински или растителни белтъчини, организма ги разгражда на изграждащите ги блокчета-аминокиселини. Едно от тези градивни блокчета е аминокиселината-триптофан.

Триптофанът е една от 9-те незаменими аминокиселини-можем да си ги доставим единствено с храната. Организмът използва половината от постъпилия триптофан за производството на хиляди сложни белтъчини, които ни помагат да живеем. Останалото се преобразува в ниацин. Най-добрия начин да си доставим триптофан е чрез белтъчините в храната.

На организма са нужни 60мг триптофан, за да получи 1мг ниацин. Тъй като повечето хора си доставят с храната между 500 и 1000мг триптофан дневно, те произвеждат от 8 до 17мг ниацин.

Недостиг на ниацин.

Тъй като човек не се нуждае от големи количества ниацин, а и може да си го произведе от триптофана в белтъчините, реален дефицит на ниацин се среща рядко в развитите страни. Но не винаги е било така. Като се почне от 18 век, когато царевицата е станала основна храна за много от бедните хора в Европа, Африка и Северна Америка, пелаграта-болест причинена от ниацинов  дефицит е била доста разпространена. Царевицата съдържа малко ниацин и триптофан. Чак през 1940г. Причината за пелаграта е била напълно установена. Днес тази болест за съжаление все още се среща в бедните райони на Азия и Африка.

Много малко вероятно е да се разболеете от пелагра или дори да имате лек недостиг на ниацин, освен ако:

1.злоупотребявате с алкохол-алкохола блокира усвояването на всички В-витамини, включително и на ниацин.

2.вие сте строг вегетарианец или веган-ако не приемате висококачествени белтъчини(белтъчини от животински произход, като яйца, мляко, риба, месо), възможно е да имате ниски стойности на ниацин.

Обикновено хора с недостиг на ниацин имат недостиг и на другите В-витамини.

!!! Ако имате заболявания на черния дроб, диабет, язвен колит, подагра или вземате лекарства за високо кръвно, добавките с ниацин може да влоши състоянието ви. Винаги се консултирайте с лекаря си преди да вземете каквато и да е добавка.

Други проблеми, при които ниацинът помага.

1.Периодично накуцване(клаудикацио)-това е проблем на кръвообръщението, който се проявява с болки в краката и спазъм на прасците при ходене. Причината е , че мускулите на краката не приемат достатъчно кислород заради лошото кръвообръщение. Ниацинът разширява кръвоносните съдове, което позволява по-голямо количество кръв да навлезе в краката.

2.Световъртеж(вертиго) и звън в ушите(тинитус)-ниацинът помага при тези проблеми, но лекарите незнаят защо.

3.Главоболие при ПМС. В-витамините като цяло помагат на някои жени, които страдат от предменструален синдром. Смята се, че ниацинът помага при главоболие, свързано с ПМС.

4.Болест на Алцхаймер. Високите дози ниацин от хранителни източници може да намалят риска от болест на Алцхаймер и свързаните с възрастта старческа деменция.

5.Добавките с ниацин могат да помогнат да намалите лошия холестерол, но преди да ги вземете трябва да се консултирате с вашия лекар.

Ниацинът не може да излекува никое от тези заболявания, но може би си струва да се опита с него, ако нищо друго не помага.
източник




Гласувай:
11



1. donchevav - Много пълна, систематизирана и ...
20.08.2016 09:35
Много пълна, систематизирана и достъпна информация - чета с интерес! Благодаря, elenapeeva! Поздрави!
цитирай
2. elenapeeva - Благодаря за добрия отзив donch...
20.08.2016 19:04
Благодаря за добрия отзив donchevav! Приятно е да научиш, че има и други хора, които живо се интересуват от здравословни теми.
Поздрави и от мен:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211584
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031