Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2016 07:30 - Витамин В1-тиамин-дефицит и храни съдържащи тиамин
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1537 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 19.08.2016 08:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Витамин В1 ( Тиамин) е водноразтворим витамин.  Той е необходим за множество телесни функции. Недостигът му в тялото на хората води до сериозни, дори фатални последици. Въпреки важността му, тялото не може да го “складира” в големи количества и изчерпването на резервите от Витамин В1 може да стане само за 10-15 дена. Този витамин е почти “чудотворен, защото ако болен от Бери-бери, който едва наддига главата си  от възглавницата бъде инжектиран с Витамин В1 само след часове може да се изправи на крака. Въпреки важността на Витамин В1, човешкото тяло не може да го синтезира и трябва да се набавя редовно с храната.

Лечебни свойства на Витамин В1:

1. Подпомага добрата циркулация на кръвта.

2. Помага за поддържане на еластичността на сърдечните мускули.

3. Помага за образуването на кръвта.

4. Помага за метаболизма на въглехидратите (захарите), така помага за осигуряването на енергия за мозъчните процеси.

5. Помага за запазване на нормалните функции на нервната система.

6. Използва се за биосинтеза на важни невротрансмитери Ацетилхолин и Гама-амино-бутирева киселина. Така помага за нормалната работа на мозъка.

7. Участва в производството на солна киселина и по този начин помага за храносмилането.

В цивилизованите страни, недостигът на Витамин В1 е рядкост. Хроничният недостиг или липсата на Тиамин води до разболяване от кокоша слепота. При по-ниско ниво на Витамин В1 симптомите включват крайно изтощение, раздразнителност, запек, задържане на вода и уголемяване на черния дроб, отслабване на паметта и стомашно-чревни разстройства, сърдечни проблеми, затруднено дишане, загуба на апетит, изтръпване на ръцете и краката, слаба координация, болезненост, слаби и болезнени мускули, обща слабост, усещане за парене и загуба на тегло. При децата Витамин В1 се изисква за нормалния им растеж и развитие. Многобройни са изследванията, които показват, че той помага при артрит, перде на очите и стерилитет.  Поради неговата важност за синтеза на невротрансмитери, той помага при депресия, безпокойство и страхови неврози, както и за концентрацията, паметта и запаметяването. Лекува устни афти, при пътуване с кораби, самолети, лодки помага за облекчаване симптомите на морска болест, също отблъсква комари и други насекоми, когато се изхвърля чрез потта.

Храни, които съдържат Витамин В1 в големи количества са:

1. Царевицата-варена-200 гр. съдържат 38% от дневните нужди на възрастните.

2. Слънчогледовите семки-70гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

3. Камби-сурови-200гр. съдържат 12% от дневната нужда на възрастните.

4. Чушки-сурови-200гр. съдържат 14% от дневната нужда на възрастните.

5. Марули-200гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

6. Домати-200гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

7. Патладжан-200гр. съдържат 20от дневната нужда на възрастните.

8. Целина-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

9. Тиква-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

10. Леща-200гр. съдържат 25% от дневната нужда на възрастните.

11. Грах-200гр. съдържат 30 % от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем  от витавин В1-тиамин?

Думата тиамин е съчетание от тио и витамин. На гръцки “тио” е сяра. Тиаминът е получил това име, защото сложната молекула този витамин съдържа атом сяра.

Организмът ни извършва комплексни поредици от стъпки за да преработи храната, която ядем в енергия. Всички В-витамини се включват във всяка една от тези стъпки, работят самостоятелно или заедно. Една от задължителните стъпки в процеса изисква ензим, наречен тиамин пирофосфат, за да бъде извършена. Без тиамин организма не може да произведе този ензим, а без него целия процес се проваля.

Нуждаем се от тиамин за да поддържаме своя мозък и нервна система. Нашия мозък се храни с глюкоза, вид захар, която се произвежда от въглехидратите в храната. Тиаминът помага на мозъка и нервната система да произведат достатъчно глюкоза. Без него те приемат само половината от количеството, което им е потребно.  А когато мозъкът няма достатъчно гориво започвате да се чувствате изморени, подтиснати, апатични и често забравяте.

Тиаминът помага на сърдечния мускул да запази еластичността си и да работи равномерно.  Така сърцето бие силно и постоянно с точния брой удари..

Лекият тиаминов дефицит причинява умора , мускулна слабост, усещане за боцкане и изтръпване на краката, подтиснатост и запек.

Възможно е да страдате от дефицит ако:

1.сте бременна или кърмите

2.често се подлагате на диета и гладувате

3.болни сте от диабет

4.често образувате афти в устата(афтозен стоматит)

5.имате бъбречно заболяване и сте на диализа

6.Боледувате от нещо, например хронична инфекция-високата температура ускорява обмяната на веществата, за това се нуждаете от повече тиамин.

7.Вече сте в напреднала възраст. Твърде много стари хора също имат дефицит на тиамин, което се дължи на факта, че не се хранят добре и не приемат достатъчно тиамин с храната.

8.злоупотребявате с алкохол.

Тиаминът се подпомага от всички други В-витамини, Магнезий.

Тиамина се разрушава от алкохол и недостиг на другите В-витамини.

Дневната доза тиамин за възрастни е 1,2-1,1 мг.

Приблизително 0,5мг на всеки 1000калории , които приемаме. Ако се приема по-малко от 2000калории дневно, трябва да се внимава да се доставя поне още 1мг тиамин.
източник




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212834
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930