Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2016 10:29 - За малко познатата у нас тинктура-корени от шипка.
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 4101 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 08.08.2016 05:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди години, когато отключих псориазиса и след това в следствие на кортикостероидите, развих и псориатичен артрит, се оказах в ситуация в която не мога да пия никакви лекарства от аптеката, които да не предизвикват нов рецидив или провокиране на болестта. Започнах да търся билкова алтернатива за лечение, в контректния случай- за артрита, тъй като болките в ставите бяха непоносими, случвало се е по 4-5 нощи да не спя...беше ужасно, искаше ми се само една нощ да не ме боли, за да мога да се наспя, поглеждах блокоуспокоителните, веднага при мисълта, че ще провокират псориазиса (а тъкмо го бях овладяла, с билки и диета) се отказвах. Така започнах да изпробвам най-различни рецепти от народната медицина и билколечение за лечение на артрит-отвари, мехлеми, тинктури....около половин година, нямаше ефект. Обърнах се към чуждата фитотерапия и там попаднах на информация, в руски и английски сайтове за тинктура-корени от шипка. В Русия и Англия можеш спокойно да си я купиш, но в нашата страна я нямаше. Помолих татко в ранна пролет да ми извади едно коренче и да опитам. Направих си тинктурата за 21 дена и опитах. Проведох два курса на лечение с по 15 капки, в продължение на три месеца и почивка от един месец между тях....болките изчезнаха, нямаше ги, не мога да опиша колко бях щастлива. След това започнах да я използвам, когато получавах бъбречни кризи-имам хроничен пиелонефрит-успешно се справя още първите дни с кризата и болката. Изпробвах я при настинка и грип зимата-върши чудесна работа, от тогава винаги гледам да си я имам в билковата аптечка.

Ако още някой има опит с тази тинктура, ще се радвам да го сподели.

Как да си направим тинктура-корени от шипка.

Рано на пролет, преди да са цъфнали шипките, се изважда едно коренче, хубаво е да не се осакатява дръвчето, за да не се нарушава популацията. Трябва да отбележа, че е доста трудоемко.

След това корена се измива хубаво от пръстта и се накисва за 24 часа във вода за да се отделят останалите песъчинки. 100гр. корен са достатъчни за 500ml силна ракия. Ако я правите със спирт от аптеката е препоръчително 70%-400ml  и 100ml дестилирана вода. Оставяте буркана на тъмно място за 21 дена, след което прецеждате и може да се ползва. По принцип има голяма трайност-3-4 години, може и повече, но при мен никога не се е задържала повече от година.

Тинктура-корени от шипка

Не случайно я наричат царицата на билките. 

Ефективността на шипката се обуславя от голямото съдържание на аскорбинова киселина в нея. 

Корените от шипка с успех се прилагат при лечение на хеморагични диатези. 

Стимулира кръвотворния апарат и усилва фагоцитарната способност на левкоцитите. 

 Дава положителни резултати при лечение на маточни кръвоизливи и кървави диарии.  

Шипката се прилага още при холецистити и хепатити.  Подобрява храносмилането и обмяната на веществата, повишава устойчивостта на организма при инфекциозни заболявания, повишава работоспособността  при умствена и физическа умора.

Показания и приложение:

-при камъни в бъбреците и жлъчката.

-при различни видове артрит и ревматизъм, болки в ставите.

-бурсит.

-цистит.

-вагинално кървене.

-мускулна болка.

-спазми.

-подагра.

-слабост на краката.

-смъква високите нива на албумин в кръвта.

При лечение на подагра-20-25 капки,разтворени в 100-150ml вода, един час преди хранене, два пъти на ден. Може да се правят и разтривки или компреси на ставите с тази тинктура.

При лечение на артрит, ревматизъм-три пъти на ден по 20-25 капки, разтворени в 100-150ml вода, един час преди хранене.

При бъбречни възпаления, нефрити-30 капки, разтворени в 100-150ml вода, три пъти на ден преди хранене.

При лечение на заболявания на ноктите, солни отлагания, камъни в бъбреците и жлъчката-25 капки, разтворени в 100-150ml вода два пъти на ден.

При настинка и грип-първите два дена по 30 капки, разтворени в 100-150ml вода три пъти на ден. Следващите пет дена по два пъти на ден по 20-25 капки.

Противопоказания:

Шипката е силно природно средство, затова една консултация с лекар никога не е излишна.

• Настойката от шипка съдържа голямо количество киселини, затова не се препоръчва при заболявания на стомаха с повишена киселинност.

• След всеки прием на настойка от шипка се препоръчва да се изплаква устата с вода, за да се избегне повреждането на емайла на зъбите.

• Шипката повишава кръвосъсирването, затова не следва да се приема при тромбофлебит и сърдечна недостатъчност.

Започване на лечение с тинктура корени от шипка при различни заболявания на ставите, артирт, подагра.

Първи вариант-щадящ, при който постепенно от тялото се изчистват всички солни отлагания, песъчинки, и постепенно се разтварят камъни, ако има такива. За да се смекчи жлъчегонното действие на тинктурата е препоръчително по време на лечението след всеки прием на тиктурата, или поне веднъж дневно да се изпива и една лъжица зехтин-екстра върджин.

През първия ден се приемат 5 капки разтворени в 100-150ml вода.

През втория ден-10 капки.

През третия ден-15 капки в същото количество вода, веднъж на ден.

През следващите 3-4 месеца се приемат по 10-15 капки веднъж дневно.

 Курсът на лечение на продължава от 2 до 4 месеца, след което се прави почивка минимум от  един месец и при необходимост се повтаря.Препоръчително е преди и след всеки курс на лечение да се направят изследвания, за да се прецени необходимостта на втори курс от лечение.

Втори вариант-при остри и постоянни болки в ставите и костите:

В продължение на две седмици се приемат по 20-25 капки, разтворени в 100-150ml вода два пъти на ден. Следващите две седмици се прави почивка и след това пак се подновява лечението за две седмици-продължение на курса на лечение от 2 до четири месеца. След това се прави почивка поне от два месеца и при необходимост курса се повтаря.

С профилактична цел при всички ставни заболявания, както и подагра е препоръчително два пъти в годината да се прави поддържаща терапия от 15-20 капки, венъж на ден в продължение на три седмици.

При прием на лекарства за високо кръвно налягане е необходимо, тинктурата да се взема в различно време, най-малко два часа след тяхното приемане. Препоръчително е да се следят и стойностите на кръвното налягане.

Приема на тинктура-корени от шипка, не отменя консултацията с лекар.
източник




Гласувай:
10



1. dvelizarov - въпрос за тинктурата от корен от шипка
12.02.2023 13:59
Здравейте, пишете, че тинктурата от корен от шипка помага при артрит, но има различни видове артрит. При артроза дали помага? Артрозата в някои източници я наричат остеоартрит. Съвсем друго е ревматоиден артрит (най-лошия), а има и псориатичен артрит, за който говорите. Сигурно има и други видове, не съм специалист. Дали с купен от билкова аптека корен ще има същият резултат? Благодаря.
цитирай
2. elenapeeva - Здравейте, пишете, че тинктурата ...
13.02.2023 09:27
dvelizarov написа:
Здравейте, пишете, че тинктурата от корен от шипка помага при артрит, но има различни видове артрит. При артроза дали помага? Артрозата в някои източници я наричат остеоартрит. Съвсем друго е ревматоиден артрит (най-лошия), а има и псориатичен артрит, за който говорите. Сигурно има и други видове, не съм специалист. Дали с купен от билкова аптека корен ще има същият резултат? Благодаря.

Здравейте, да помага при всички видове артрит, даже и при подагра, тъй като намалява стойностите на пикочната киселина. За ревматоидния артрит, който е автоимунно заболяване, лечението трябва да бъде комбинирано и с подходящите природни имуномодулатори, които да подкрепят самата имунна система. За съжаление при изсушения корен, не са запазени много от лечебните вещества. Тинктурата от корени от шипка се приготвя до осмия час, след като е бил изваден корена. Предполагам , че на чай, няма да има същия дълбок ефект. При вашия случай е полезно да приемате също и тинктура от босвелия, както и тинктура от дяволски нокът. Чая от коприва-лист, също подпомага изчистването на солните отлагания от ставите, както и освобождава организма от излишните течности.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212615
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930