Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2016 19:14 - Цинк-важният микроелемент за здрава кожа
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
2



 Като нутриент Цинка принадлежи към групата на микроелементите. Той е изключително важен за множество функции в човешкия организъм.

Лечебно действие на цинка:

1. Той е особено важен за имунната система. При тежка настинка вземането на допълнително цинк ще ви изправи на крака няколко дни по-рано.

2. Помага за по-бързото заздравянане на раните, пази кожата здрава, от тук и изключителното му значение при лечението на псориазис.

3. Предпазва зрението.

4. Улеснява усвояването на желязо от храната.

5. Подсилва паметта.

6. Повече от 100 различни ензима в тялото зависят от цинка, за да действат.

7. Цинка е необходим за изработването на много хормони, включително и онези, които казват на имунната ви система какво да прави, когато сте под микробна атака. Цинкът е незаменим за изработването на  хормоните на растежа и за важния мъжки хормон-тестостерон.

Всяка клетка от човешкото тяло съдържа цинк, но най-много той е в кожата, косата, ноктите и очите, и в простата, ако сте мъж.

Макар, че цинка участва в много и важни процеси в организма ви, не е необходимо да приемате големи количества. На практика цинка е микроелемент-минерал, от който ви е нужно съвсем малко количество. Дневната нужда за възрастни е 12мг. и дори по-малко- те лесно могат да се набавят с храната.

Храни, които съдържат цинк са:

1. Бадеми-печени-30гр. съдържат -1,4мг.

2. Говеждо месо-90гр. съдържат- 4,6мг.

3. Говежди черен дроб-90гр. съдържат – 5,2мг.

4. Кашу-печено-30гр. съдържат-1,6мг.

5. Леща-една купичка-съдържа-2,5мг.

6. Стриди-консерва-90гр-съдържат – 77,3мг.

7. Стриди-сурови-6 средни-съдържат-76,4мг.

8. Слънчогледови семки-100гр-съдържат-1,4мг.

9.  Кисело мляко-500гр. – съдържат-4мг.

Забележка! Ако се храните с много съдържащи фибри храни, особено в зърнените храни фибрите съдържат фитати, които свързват цинка от храната и не ви позволяват да го усвоите. Стремете се да си набавяте 50% повече от дневната нужда от храната, за да се справите с намалената абсорбация на цинка, причинена от фитатите.

Животинските храни като месо и риба са най-добрите хранителни източници на цинк. Плодовете почти не го съдържат.

Вегетарианците трябва да се стремят да си осигуряват 50% повече цинк от дневната нужда, заради недоброто усвояване на цинка само от растителни храни.

Дефицитът на цинк има много симтоми: забавен растеж при деца, бавно зарастване на рани, чести инфекции, кожни раздразнения(обриви, екземи, дерматит, псориазис и др.)косопад и загуба на вкус.

Възможно е да имате ниски нива на цинк ако:

1. Вие сте строг вегетарианец или веган.

2. Вие се храните с много съдържащи фибри храни.

3. Страдате от болест на Корн, цьолакия или друго заболяване,  което влияе на усвояването на хранителните вещества-възможно е да не си доставяте достатъчно цинк с храната.

4.  Вие сте бременна или кърмите.

5.  Вие сте над 50г. Способността ви да усвоявате цинка от храната с възрастта намалява.

6.  Вие злоупотребявате с алкохол. Дори не големи количества алкохол извличат складирания в черния ви дроб цинк и ви карат да го изхвърлите с урината.

7.  Страдате от хронични кожни заболявания, раздразнения.

Забележка! Не взимайте добавки с цинк ако пиете антибиотиците тетрациклин и ципрофлоксацин. Цинка няма да позволи лекарството да проникне в кръвта ви.

Здрава кожа, нокти и коса.

Цинкът е наистина важен за здравата кожа. Недостигът на цинк често се изразява в ситен обрив или раздразнена кожа, а причината за това не може да се открие. И често тези проблеми изчезват от само себе си, когато пациентите започнат да се хранят  с богати на цинк храни. В някои случаи цинка помага и при псориазис.

Понякога недостигът на цинк причинява бели петна по ноктите, или те започват да се чупят по-лесно. Добавянето на ценк към диетата премахва тези проблеми.

Някои форми на цинк се използват в шампоаните против пърхот, за да се намали лющенето на кожата.
Източник




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212826
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930