Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2016 08:00 - Витамин Е-отличникът!
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 2960 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Витамин Е(Токоферол) е незаменим и мастноразтворим витамин. Витамин Е е мощен антиоксидант в мазните тъкани и течности на тялото и е всеизвестен като забавящ стареенето и появата на бръчки, вследствие на напредване на възрастта. Абсолютно необходим е за поддържането на организма в оптимално здравословно състояние. Витамин Е има антиоксидантно и противораково действие.

Лечебно действие на Витамин Е:

1. Като антиоксидант, той неутрализира нестабилните свободни радикали в мастните тъкани и течности на тялото и по този начин го предпазва от увреждане.

2. Той помага действието и на другите антиоксиданти в тялото и го предпазва от окисляване, като го презарежда с нови електрони.

3. Помага за стабилизирането на мембраните в тялото.

4. Забавя стареенето на клетките , вследствие на окисление.

5. Помага за предпазването на сърцето от сериозни заболявания.

6. Необходим е на червените кръвни клетки, като допринася за клетъчното дишане и пречистване на тялото, по-конкретно на белите дробове от замърсяване.

7. Предоставя кислород на кръвта, която в последствие се транспортира и доставя на сърцето и другите органи в тялото. Така облекчава умората  и помага за подхранването на клетките на тези органи.

8. Подсилва стените на капилярите и предпазва червените кръвни клетки от разрушаващи отрови.

9. Предотвратява и разтваря кръвните съсиреци.

Храни, които съдържат Витамин Е:

1. Слънчогледови семки-42гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

2. Бадеми-75гр. съдържат 100% от дневните нужди на възрастните.

3. Орехи-70гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

4. Спанак-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

5. Киселец (суров) 200гр. съдържат 30% от дневната нужда на възрастните

Защо се нуждаем от витамин Е?

Какво прави витамин Е толкова специален? Специален е защото той е невероятно добър в защитата на клетъчните ви мембрани от свободните радикали-а увреждането на клетъчните ви мембрани е често първата стъпка на процес, който може да доведе до рак, сърдечно заболяване и други болести.

Витамин Е толкова добър антиоксидант, защото е мастноразтворим витамин-а клетъчните мемрани се състоят в голяма степен от масти. Витамин Е прониква в мембраните и захваща всеки свободен радикал, опитващ се да проникне през тях.

Витамин Е работи заедно с витамин А, бета-каротин и витамин С, другите антиоксидантни витамини, за да ви даде допълнително защита.

През 1922г. изследователите откриват, че лабораторните плъхове, хранени предимно с преработени храни не могат да имат потомство. Когато на плъховете дали масло от пшеничен зародиш-богато на витамин Е, те отново станали фертилни. Витамин Е е наречен токоферол, което обединява гръцките думи токос-извор и ферос-раждам.

Витамин Е е всъщност семейство, като всеки от членовете му ви защитава от агресивните свободни радикали. Тази фамилия се разделя на два основни клана-токофероли и родствените им токотриеноли.

Кланът на токоферолите има четири члена:алфа, бета, гама и делта токофероли. Дълго време учените смятаха, че само алфа-токоферолът е действен, а останалите са просто свита. Алфа-токоферолът е най-познат и най-активен. Той работи най-усърдно да ви освободи от свободните радикали. В последно време се изясни, че и другите токофероли ви спасяват от свободните радикали и то доста добре. Гама-токоферолът, например е по-добър в защита ви от свободните радикали от азотни оксиди-тези съеднинения са причината за киселинните дъждове-представете си какво правят с клетъчните ви мембрани. Другите членове на семейството Е са по-добри в защитата ви от опасните пероксидни радикали, които се формират когато силна радиация, като ултравиолетовите лъчи, бомбардира тялото ви. Токотриенолите също помагат за предпазване от рак и за поддържането на холестерола ви в норма.

Препоръчителната дневна доза за възрастни над 14г е 15мг, а за кърмачки-19мг.

Изпитвате ли недостиг на витамин Е?

Недостигът на витамин Е няма поразяващ ефект-зъбите ви не започват да падат и не ослепявате. Ако не си доставяте препоръчителната дневна доза дълго време-няколко месеца-евентуално може да получите увреждане на нервите, специално на гръбначните нерви, а понякога и на ретината. Увреждането е трудно да се установи, тъй като се проявява след дълго време. Увреждане от дефицит на витамин Е е много рядко срещано, тъй като почти всеки си доставя между 7 и 11мг дневно от храната. Но как стои положението с лекия недостиг? За съжаление то е доста разпространено-около 30% от хората, като при афроамериканците този процент надхвърля 40.  Причината вероятно е недостатъчния прием на хранителни вещества.

Като оставим храненето настрана, има и някои болестни състояния, които предизвикват дефицит на витамин Е:

1.Вие имате муковисцидоза-не можете да усвоявате добре мазнините, за това не абсорбирате достатъчно витамин Е.

2.Имате чернодробно заболяване-не можете да използвате витамин Е напълно.

3.Страдате от болестта на Крон или язвен колит-не можете да усвоявате витамин Е в червата си.

4.Спазвате нискокалорична и бедна на мазнини диета-вероятно не си доставяте витамин Е с храната.

5.Вземате лекарства за намаляване на холестерола. Тези медикаменти блокират усвояването на витамин Е и на другите мастноразтворими витамини.

!Ако вземате лекарства за разреждане на кръвта като аспирин и др. най-вероятно вашия лекар ще е против да вземате добавки и с витамин Е,защото комбинацията може да разреди кръвта ви твърде много. Витамин Е има кумулативен ефект с аспирина.

Няма много храни съдържащи витамин Е. Най-добрите хранителни източници са растителните масла, семената, пшеничния зародиш и ядките(сурови).

Растителните масла като цяло съдържат витамин Е, но в различни съотношения. Около 90% от витамин Е в шафрановото олио е алфа-токоферол, но той е само около 10% в царевичното. Витамин Е в соевото олио е предимно гама-токоферол.

Възможната полза за здравето от допълнителен витамин Е се проявява само при много висока дневна доза, която ще е трудно да изядете. Като за сравнение трябва да си похапнете около 450г. бадеми за да си я доставите, но те ще ви донесат над 2500калории, или да погълнете 5 супени лъжици масло от пшеничен зародиш-те ви дават 600 калории, или да 22 супени лъжици шафраново олио, които са 2600 калории. Единствения път да си доставяте високи дози витамин Е е чрез добавки. Но какви?

Натурални или синтетични?

Натуралния витамин Е се произвежда от растителни масла, обикновено от соеви или шафранови зърна. Синтетичния витамин Е се получава по химичен път. Натуралния витамин Е е почти двойно по-скъп, но е и по-активен. Вие го усвоявате по-добре и той остава по-дълго в организма ви.

Когато прочетете етикета на опаковката витамини, лесно ще видите разликата. Натуралния витамин Е се нарича d-алфа-токоферол, а синтетичната версия е dl-алфатокоферол. Търсете добавки само с представката –d. А ако не е обозначено каква е формата-най-вероятно в тези добавки няма никакъв витамин Е и са измама.

Течни или сухи?

Добавките с витамин Е се предлагат в течна и суха форма. В сухата форма алфа-токоферолът е свързан с янтарна киселина; в течна форма той е ацетат(сол на оцетната киселина). Оцетната и янтарната киселина са слаби киселини, които естествено присъстват в организма ви. Те се добавят да предпазят витамин Е от реагиране с кислорода във въздуха и не ви влияят по никакъв начин.

Сухият витамин Е се произвежда на таблетки или капсули. Течният витамин Е  е под формата на масло, и за това обикновено се продава в желатинови капсули или като течност. Ако имате проблем с преработването на мазнините, изберете сухата форма. Ако пък не течната-от нея по-добре ще усвоите витамин Е.

Витамин Е работи по-добре в комбинация с малки количества мазнини, Селен, витамин А, бета-каротин и витамин С.

Витамин Е се разрушава от антиациди-лекарства за киселини, и някои лекарства за понижаване на холестерола.

! Твърде високи дози витамин Е могат да блокират усвояването на витамин А.

Витамин Е  и рака.

Витамин Е и Селенът помагат за предпазването от рак на простата. Богатата на витамин Е храна, сама по себе си намалява риска от рак на пикочния мехур с 42%, приемането на по-големи количества от добавки намалява още малко риска-44%.

Витамин Е-чудесен за старите хора.

Докато остарявате, имунната ви система естествено отслабва. Това ви прави по-уязвими за болести със сериозна инфекция, с която не можете да се преборите, например пневмония. Приемането на допълнително количество витамин Е, значително намалява риска от инфекция и подсилва имунната ви система.

Ако сте над 60г навярно е време да започнете да си доставяте повече витамин Е-но първо се консултирайте с лекаря си, особено ако имате хронично заболяване.

Витамин Е и Алцхаймер.

Някои изследвания предполагат, че витамин Е във високи дози забавя развитието на Алцхаймер-но не го спира или предотвратява.

Витамин Е помага за намаляването на проблемите с паметта при старите хора, които не са болни от Алцхаймер. Изследователите са забелязали силна връзка при старите хора между ниските нива на витамин Е и лошата памет. Приемът на храни с високо съдържание на витамин Е по всичко изглежда, че помага срещу умствения упадък.

Други здравни проблеми, при които витамин Е помага, но не лекува нито едно от тях.

1.Мъжко безплодие. Някои мъже са безплодни заради увреждане от свободните радикали. Защо? Клетъчните мембрани на сперматозоидите са изградени от масти, така че те са особено уязвими за свободните радикали. Вземането на добавки с витамин Е може да помогне да се неутрализират достатъчно свободни радикали, за да се предотврати увреждането. И все пак получените резултати от изследването не са на 100% успешни.  Например в едно изследване  5 от 15 безплодни мъже, са станали бащи след висок прием на витамин Е за по-дълъг период от време-най-малко месец.

2.Доброкачествена фиброкистозна мастопатия. Ако искате да накарате лекаря си да се смути и обърка, попитайте защо това напълно естествено състояние се нарича болест. Доброкачествената фиброкистозна мастопатия ви кара да чувствате гърдите си буцести. Те също така може да се подуят и да станат болезнени преди и по време на месечния цикъл. Това е неудобно и досадно, но обикновено не е опасно и не е предвестник на рак на гърдата. Не се знае точно защо помага, но вземането на допълнително количество витамин Е облекчава симптомите при някои жени.

3.Диабет. Смята се, че по-високия прием на витамин Е помага в лечението и предотвратяването на всички усложнения, които тази болест може да развие. Възможно е витамин Е да помага на болните от диабет тип 2 да държат под контрол кръвната си захар, да се предпазят от диабетна невропатия, да намалят риска от инфаркт и инсулт, да избегнат бъбречно заболяване и проблеми с очите.

4.Здрави очи. Деликатните кръвоносни съдове в очите ви лесно могат да бъдат увредени от свободните радикали.Добавките с витамин Е предотвратяват увреждането на очите като ги неутрализират, преди свободните радикали да са успели да нанесат поражение. Хората с ниски нива на витамин Е е по-вероятно да заболеят от катаракта(перде) в напреднала възраст.

5.Периодично клаудикацио и крампи на краката. Периодичното клаудикацио е много неприятен проблем на кръвообръщението, причиняван от втърдяването на артериите в краката. Прасците ви стават болезнени и се схващат когато ходите дори на съвсем малки разстояния. Витамин Е помага на някои хора.

Витамин Е помага и при друг досаден проблем-схващането на мускулите на краката през нощта. Малки дози обикновено решават проблема. От личен опит-при мен се справих като включих в диетата си 4-5 пакетчета седмично белен суров  слънчеглед по 100гр-след седмица спряха схващанията, но още си го хапвам.

6.Болест на Паркинсон. Богатата на витамин Е диета помага за предпазване от болестта на Паркинсон.

7.Болест на Гериг, позната и като амитропична латерална склероза. Направените изследвания показват, че хората, които приемат по-голямо количество витамин Е, рязко намаляват риска от тази смъртоносна, но и доста рядка болест.

Някои спортисти твърдят, че витамин Е подобрява постиженията им, но няма действителни потвърждения за това.  Други смятат, че витамин Е лекува всичко-от акне до жлъчни камъни. И макар, че всеки има полза от допълнително количество витамин Е, използвайте здравия си разум. Говорете първо с лекаря си, преди да пробвате големи дози от този витамин по каквато и да е причина.

Витамин Е е безопасен до 800мг дневно и все пак имайте си едно наум-изследванията на учените продължават.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар.

Бъдете винаги здрави!
източник




Гласувай:
10



1. graucho - Поздравления за полезния пост
30.10.2016 15:23
Надявам се, повече да пишете на подобни теми.
цитирай
2. elenapeeva - Надявам се, повече да пишете на п...
31.10.2016 06:59
graucho написа:
Надявам се, повече да пишете на подобни теми.
Благодаря graucho! Надявам се зимата да ми остане повече време, което да отделям за писане, но ще се постарая. Хубав ден!
цитирай
3. donchevav - Прочетох с интерес. Много полезна ...
02.11.2016 08:42
Прочетох с интерес. Много полезна информация!:))))
Благодаря ти, скъпа Елена! Поздрави!
цитирай
4. elenapeeva - Прочетох с интерес. Много полезна ...
02.11.2016 11:34
donchevav написа:
Прочетох с интерес. Много полезна информация!:))))
Благодаря ти, скъпа Елена! Поздрави!

Благодаря Вени за хубавите думи. Светъл и слънчев ден ти пожелавам:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212865
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930