Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2016 06:32 - Защо ни е необходим калция?
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 2810 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Като нутриент Калцият принадлежи към минералите.

Лечебно действие на Калция:

1. Основен градивен елемент на костите и зъбите.

2. Макар и в малки количества, той е необходим в кръвната плазма и другите телесни течности.

3. Участва в контрола на кръвното налягане.

4. Участва в синтеза на множество хормони и ензими.

5. Влияе върху предаването на сигналите на нервната система.

6. Участва в коагулирането на кръвта.

7. Необходим е за свиването, контракциите на мускулите.

Популярни у нас храни, които съдържат Калций в големи количества са:

1.Сирене-100гр съдържат 60% от дневната нужда на възрастните.

2.Краве мляко-0.5л-съдържат 50 % от дневната нужда на възрастните.

3. Краве кисело мляко-500гр-съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

4. Фасул-70гр-зърна, сварен съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

5. Картофи-120гр. –печени, небелени съдържат 16% от дневната нужда на възрастните.

6. Спанак-100гр.-съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

7. Бадеми-100гр. съдържат 25% от дневната нужда на възрастните.

Човек се нуждае от минерали точно толкова, колкото и от витамини, факт е , че без минералите и витамините не могат да си свършат работата, както и обратното.

Защо се нуждаем от калций?

Човек се нуждае от калций през целия си живот, за да запази костите си здрави. Калцият е минералът, който е в най-голямо количество в тялото. Той съставлява около 2 % от цялото телесно тегло или между килограм и килограм и половина при средния зрял човек. По-голямата част от калция-около 98% се намира в костите. Към 1% в зъбите и останалия един процент се движи в кръвта. Дори това малко количество, което е в кръвта ви е изключително важно-толкова важно, че организма ви ще извлече калций от костите ви, за да си го достави в кръвта.

Освен другите неща, калция помага да се регулира биенето на сърцето ви, контролира кръвното ви налягане, съсирва кръвта ви и праща съобщения по нервите ви.

Калцият е необходим за изработването на множество различни хормони и ензими, особено на тези, които контролират храносмилането и извличат енергия от мазнините. Също така помага за изграждането на съединителната тъкан и за предпазването от високо кръвно налягане и рак на дебелото черво.

Човешкият скелет се състои от 206 кости. Всяка от тях е направена предимно от калциев фосфат, много твърд и плътен материал, поради комбинацията от калций и фосфор.

Остеопения е разреждане на костното вещество, при което костите ви изтъняват, но все още не е много опасно. Остеопоразата е състояние, при което костите се чупят лесно, защото са силно изтънели и крехки. Остеопорозата има няколко свързани една с друга причини, но недостатъчното количество калций в храната играе огромна роля за възникването и.

Костите ви може да са твърди, но и те са жива тъкан. Вие постоянно рушите стари кости и изграждате нови. От раждането до навършването на 30-35г изграждате костите си по-бързо, отколкото те се разрушават, така, че те са по-големи и по-плътни и вие достигате т.нар. пик на костна маса. Някъде след 35г възраст започвате да намалявате бързината, с която градите костите, те се рушат по-бързо отколкото можете да ги възстановите. Бавната загуба на костно вещество е нормална част от остаряването, но ако не си доставяте достатъчно калций, процеса може да се ускори, особено при жени, достигнали менопаузата.

Докато хората остаряват-и мъжете и жените-те естествено губят от плътността на костите си. Това разреждане на костната плътност се нарича остеопения. Ако сте загубили твърде много костна тъкан, костите ви изтъняват, стават крехки и се чупят лесно. Вие развивате остеопороза.

И това е момента когато калция влиза в действие. Ако костите ви са здрави и вие им доставяте достатъчно калций, ще ги запазите здрави и през целия си живот. А дори и да имате остеопения или остеопороза, калция може да помогне да забавите развитието им.

Остеопорозата засяга милиони души по света, като на всеки 4 от 5 души са възрастни жени.

Определен е т.нар. оптимален прием на калций:

При мъже от 25 до 65г-1000мг

При жени от 25 до 49г.-1000мг

При мъже и жени над 65г.-1500мг

При жени от 50 до 65г, които вземат естроген-1000мг

При жени от 50 до 65г, които не вземат естроген-1500мг.

При бременни и кърмачки от 1200 до 1500мг.

Изпитвате ли недостиг на калций?

Повечето млади хора  и повечето жени дори не си доставят и оптималния прием на калций.

Непълноценното хранене е достатъчно лошо, но и много от обичайните лекарства, могат да извлекат калция от организма и да доведат до остеопороза. Кои са тези лекарства?

Кортизон и други стероидни препарати.

Много хора  вземат лекарства, наречени глюкокортикоиди, които са синтетичната версия на стероидните хормони, произвеждани от организма ви. Тази голяма група лекарства включва  кортизон, хидрокортизон, преднизон, преднизолон и др. Тези препарати са животоспасяващи за милиони хора, които страдат от астма, кожна туберкулоза, ревматоиден артрит, възпаление на червата и други болести. Но- и това е едно ГОЛЯМО НО-те могат да пречинят загуба на костно вещество с много по-бързи темпове, отколкото вие можете да го възстановите.Дълго време лекарите смятаха, че трябва да се тревожите, само ако взимате високи дози. Скорошни изследвания показват обаче, че взимането дори на малки дози –под 10мг дневно-за продължителен период може да причини остеопороза.

Тиреоидни лекарства.

Много хора, най-често жени на средна възраст, не произвеждат достатъчно хормони на щитовидната жлеза и се налага да вземат добавки и лекарства, обикновено през остатъка от живота си. Не може да се поставя под въпрос потребността им от лекарства, но големи дози за дълъг период могат да доведат до загуба на костно вещество. Ако вземате тиреоидни препарати, консултирайте дозата си с лекаря веднъж годишно-възможно е тя да се промени, ако състоянието ви позволява да вземете по-малко.

Лекарства за висок холестерол.

Лекарствата за намаляване на високия холестерол, могат да блокират усвояването на калция и мастноразтворимите витамини, като витамин D. Доставяйте си повече калций и витамини дневно.

Лекарства при киселини в стомаха.

Ако вземате често антиациди(защото страдате от киселини), които съдържат алуминий, организма ви може да започне да складира алуминий вместо калций в костите ви. Това ще доведе до отслабване на костите, особено ако страдате и от бъбречно заболяване. Ако вземате антиациди само от време на време, няма защо да се тревожите.

Алкохол и цигари

Злоупотребяващите с алкохол и пушачите имат по-висок риск да развият остеопороза. Пушачите имат по-ниска костна плътност от непушачите. Ако пък и пиете и пушите, рискът нараства още повече.

Организма ви използва калция през цялото време, така че се постарайте да си набавяте калций през целия ден. Ако е възможно яжте богати на калций храни по време на всяко хранене.

Възможно ли е да се предозирате с калций?

Чрез храната е абсурдно да прескочите оптималния прием на калций  и да си навредите. Но не така седи въпроса с добавките. В много редки случаи твърде много калций (над 2000мг дневно за дълъг период от време) може да предизвика хиперкалцемия, повишено количество на калций в кръвта. Симптомите включват загуба на апетит, световъртеж, запек, пресъхване на устата, главоболие и обща отпадналост. Спрете да взимате добавките си и се консултирайте с лекаря си.

Не вземайте добавки с калций, ако страдате от бъбречно заболяване, без лекарска препоръка!

Пазете се от недобросъвестните търговци, които твърдят, че кораловия калций може да лекува рак. Не може разбира се. Търговските реклами за калция от морски корали, а и не само те, твърдят, че съотношението между калций и магнезий и другите микроелементи е такова, че магически лекува всички болести. Тези твърдения са заблуждаващи и неверни. Все още не е измислен такъв продукт, който да лекува всички болести, а и фармацефтичната промишленост няма полза от него.

Работният дует-калций-витамин D.

Този витамин и калцият работят заедно за поддържането на нормални нива на калций в кръвта ви. Нуждаете се от витамин D и за да помогнете на костите си да задържат калция си.

Този дует си има и съюзник-магнезия. Този минерал е незаменим за здравите кости, защото ви помага да усвоявате калция и да използвате по-най-добрия начин витамин D. Правилото гласи, че ако взимате 1000мг калций дневно с хрраната си, вие се нуждаете и от 500мг магнезий.  Можете да взимате и добавки с магнезий, но това не е най-добрата идея.

Калцият работи добре с витамин D,витамин K и магнезий.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар!

Бъдете винаги здрави!
П.С.-И не забравяйте да си изпиете млякото.

източник




Гласувай:
13



1. zaw12929 - Тук чета най подробните полезни ...
21.10.2016 08:05
Тук чета най подробните полезни материали
Поздрави! Успех!
цитирай
2. elenapeeva - Тук чета най подробните полезни ...
21.10.2016 08:28
zaw12929 написа:
Тук чета най подробните полезни материали
Поздрави! Успех!

Благодаря за подкрепата zaw12929. Такива коментари ме вдъхновяват да продължа и се радвам, че са полезни. От твоя блог също научавам доста интересна информация за здравето. Успех желая и на теб!
цитирай
3. shtaparov - Благодарим за ценните съвети- без ...
22.10.2016 18:37
Благодарим за ценните съвети- без калция човешкият организъм наистина е за никъде! Приятна вечер и късмет!
цитирай
4. elenapeeva - Благодарим за ценните съвети- без ...
23.10.2016 08:26
shtaparov написа:
Благодарим за ценните съвети- без калция човешкият организъм наистина е за никъде! Приятна вечер и късмет!

Благодаря за пожеланието-хубав ден и също с пожелание за много късмет от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212610
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930