Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2016 07:31 - Желязо-основния микроелемент за кръвта, недостиг и храни съдържащи желязо
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1287 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 03.01.2017 07:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Като нутриент Желязото принадлежи към микроелементите. В човешкото тяло то е нужно за работата на множество протеини(белтъчини) и ензими. Желязото повишава количеството на хемоглобина(червените кръвни клетки)в кръвта. Хемоглобинът е абсолютно необходим за дишането, тъй като транспортира кислорода в цялото тяло.

Лечебно действие на желязото.

1. Той е компонент в червените кръвни клетки и е необходим за транспортирането на кислорода в тялото.

2. Помага за работата на много от ензимите.

3. Помага за работата на множество от специализираните белтъци в тялото.

Популярни у нас храни, които съдържат желязо са:

1. Пилешки дробчета-100гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните. (50% от нуждата на жените)

2. Телешки дроб-100гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните. (50% от нуждата на жените)

3. Спанак-100гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.(50% от нуждата на жените)

4. Фасул-70гр(зърна) съдържат 80% от дневната нужда на възрастните.(40% от нуждата на жените)

5. Картофи-120гр(печени) съдържат 60% от дневната нужда на възрастните (30% от нуждата на жените)

Защо се нуждаем от желязо?

Желязото се класифицира като микроелемент, защото в тялото ви се съдържа по-малко от една чаена лъжичка от него. Нуждаете се от желязо основно за пренасянето на кислорода в кръвта. Всяка от червените кръвни клетки съдържа белтъчина, наречена хемоглобин, а към всяка хемоглобинова молекула са прикрепени четири атома желязо. В белите дробове кислородните молекули се закачат за железните атоми и така се пренасят до клетките. Когато кислородът стигне местоназначението си, той се замества от въглеродния диоксид, който се пренася обратно в белите дробове и ние го изхвърляме навън с издишването.Хемоглобинът, освен че пренася кислорода, дава и цвета на червените кръвни клетки.

Наличното количество желязо в организма определя и колко кислород получавате. Когато желязото ви е недостатъчно, започвате да произвеждате по-малко червени кръвни клетки. Недостатъчното количество червени кръвни клетки води до анемия-чувствате се слаби, уморени, бледи и не ви достига въздух.

Доколко е разпространен недостигът на желязо в кръвта?

Не чак до толкова, колкото твърдят рекламите, но все пак достатъчно за да се разтревожим-факт е, че е доста често срещан и дори е номер едно в дефицита на хранителните вещества по целия свят. Можете да имате ниски нива на желязо дълго време преди да развиете анемия. Статистическите световни данни за недостига на желязо, особено сред жените варира между 12-22% в различните страни.

Бебета и проходилите деца се нуждаят от много желязо, защото растат бързо-ако не си го набавят могат да не се развият умствено и никога да не наваксат. Момичетата в пубертета също се нуждаят от желязо за растежа си, докато жените като цяло имат нужда от него, за възстановяване от загубата на кръв по времето на месечния цикъл. Бременните жени се нуждаят от желязо, за да износят здраво бебе и да предотвратят преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.

Кърмачките също имат нужда от допълнително желязо. Също така всеки, който спортува, независимо дали е мъж или жена, има потребност от допълнително желязо.

Препоръчителната дневна доза е променяна няколко пъти през последните 20 години. Много специалисти по храненето са на мнение, че новите нива са далеч от идеала, особено за жените. За това тук ще се въздържа от категорично посочване на единици в милиграми, тъй като едни от учените твърдят че за жени от 19 до 49 г. 22мг са достатъчни-други са застъпници на 75мг-необходима и безопасна доза.......(в случая говорим за хранителните добавки, съдържащи желязо). Друг е случая, че чрез храната, никога не можете да прехвърлите безопасния прием.Достатъчно е да си набавяте необходимото желязо чрез правилно хранене.

В обичайната диета, средно ако изядете около 2500калории, ще си набавите необходимото желязо. Тъй като жените обикновено ядат под 2000калории, добре е да включват в храненето си богати на желязо храни. Изследванията показват, че само една четвърт от жените в детеродна възраст(19-49г) си осигуряват необходимото желязо с храната.

Желязо има в много храни. То се разделя на две групихемово желязо-налично в месото, и нехемово желязо, което се съдържа в растителните храни. Човек усвоява по-добре хемовото желязо от храната, отколкото нехемовото, но вегетарианците няма защо да се плашат-много от вкусните растителни храни са богати на желязо. Проблемът е, че фибрите в растителните храни може да понижат усвояването на желязото. Витамин С обаче, повишава абсорбацията на нехемовото желязо. За това задължително яжте богати на витамин С храни, заедно с богати на желязо.

Хемовото желязо е желязото, което се съдържа в хемоглобина, а тъй като само животните имат хемоглобин, хемовото желязо се намира само в месото. Нехемовото желязо е желязото, съдържащо се естествено в растителните храни като спанак и зърнени храни, пчелния прашец.

Можете да увеличите приема си на желязо от растителните храни като използвате освобождаващи желязо готварски съдове. Железните съдове за готвене отдават на приготвената в тях храна безопасни количества допълнително желязо, без да променят вкуса. Киселинните храни абсорбират повече желязо. Доматения сос, който къкри в желязна тенджера, ще има приблизително 300 пъти повече желязо, от соса, приготвен в алуминиев съд. Като цяло термично обработените зеленчуци, увеличават съдържанието на желязото, което можете да усвоите от тях.

Ако сте анемични, вашият лекар ще ви предпише добавки с желязо. Ако желаете на своя глава да си доставите повече желязо с хранителни добавки, внимателно се запознайте със съдържанието на железни соли във формите на железен фумарат, железен сулфат или железен глюконат. Бавноразтварящите се таблетки с покритие, са чиста загуба на пари, защото те ще преминат през храносмилателния ви канал, преди да успеете да усвоите желязото.

Добавките с желязо могат да причинят гадене, запек или диария, при това не винаги са необходими. Доставяйте си желязо като ядете повече зеленчуци и други богати на желязо храни.

Вземайте добавки, само ако лекарят ви ги предпише, поради желязодефицитна анемия или бременност.

Добавките с желязо дори в малки количества могат да бъдат токсични за малки деца. Дръжте добавките с желязо и мултивитамините, съдържащи желязо, далеч от достъпа на деца!

Другата страна на желязото.

Недостигът на желязо е главен здравословен проблем по целия свят, но и твърде много желязо се превръща в здравен проблем, особено при възрастните хора. Някъде около 8-10% от хората страдат от наследствено състояние, наречено хемохроматоза, което се дължи на твърде много желязо в организма. Повишеното количество желязо в организма може да увреди панкреаса, черния дроб, сърцето, ставите и да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Симптомите обикновено не се проявяват преди навършване на 50г. ако сте мъж или 60г. ако сте жена. Ако имате хемохроматоза, изключително важно е да не приемате желязо от добавки или от преработени и обогатени храни.

Статията има чисто информационен характер и не отменя консултацията с лекар!
източник




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212536
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930