Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2016 07:50 - Диета и псориазис
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1756 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Отне ми доста дълго време, на проба - грешка докато разбера, кои от храните , които консумирам обострят заболяването.Все пак псориазиса си е строго индивидуално за всеки човек. Сега докато пиша статията, се чудя кое е по-лесно да напиша храните, които си позволявам или тези, които ми вредят...преди да си създам моята диета, изчетох доста "драконовски" алтернативи, които направо ми се струваха абсурдни за спазване, истински кошмар за хора като мен, които са истински ценители на хубавата вкусна храна.

С течение на времето успях да си създам от малкото позволени храни, едно наистина богато и вкусно меню.

В понеделник и вторник- риба със зеленчуци и салата, ядки, плодове.

В сряда птиче месо/всякакви диви птици или домашно отгледани на двора от баба и дядо-не тези които ги продават в магазините/зеленчуци и салата, ядки, плодове.

В четвъртък и петък- риба със зеленчуци и салата, ядки, плодове.

В събота-месо-само диво или домашно агънце-нищо от магазина, зеленчуци и салата, ядки, плодове.

В неделя-постно-без никакви мазнини.

Рибата може да я приготвяте по всякакви начини, на фурна, задушена, печена със зеленчуци, на скара, избягвайте пържената риба, и риба от развъдници.

Правете си питки от оризово, царевично брашно,брашно от нахут в тях не се съдържа глутен.

Всяка сутрин пия прясно изцеден сок от моркови-300-500мл, но и 200 са абсолютно достатъчни-като поддържаща терапия, при обострени състояния препоръчителната доза е поне литър на ден, в продължение най-малко на месец-ефекта започва да се проявява след втората, третата седмица.

От млечните продукти единственото , което си позволявам и е с доказан здравословен ефект е козе сирене-пак домашно приготвено. Всички останали млека, сирена кашкавали, действат дразнещо и провокиращо на псориазиса, особено ако освен глутенова непоносимост имате и непоносимост към лактозата.

 

Много е важно при приготвянето на храната да не пържете-само печете.

Сменете олиото със зехтин-хем е полезен, а и храната приготвена с него е здравословна и по-вкусна.

 Това, което трябва задължително да изключите от менюто си е:

1. Свинското.

2. Телешкото

3.Морските дарове-скариди, раци, октоподи, калмари

4..Храни, които съдържат глутен. Глутена се съдържа в пшеницата и всичко, което се прави от нея, също учените наскоро откриха, че глутен се съдържа и в жълтъка на яйцето.

5..Мляко, сирене, кашкавал, краве масло.

6. Всякакви колбаси, кремвирши, наденици-освен ако не сте си ги приготвили вие.

7. Шоколад и всякакви негови разновидности...вафли и пр.

8. Задължително трябва да изключите от менюто когато приготвяте храната подправките от типа на маги, готови зеленчукови смеси, съдържат глутен и един куп още химия, които провокират псориазиса. Купувайте си черен пипер на зърна, домашен червен пипер от пазара, неронена чубрица-за да сте сигурни, че храната ви е чиста.

9. Яйцата, майонезата и всякакви пикантни сосове са абсолютно противопоказни.

10. Алкохола-1-2 чаши вино. Концентрата и бирата са абсолютно противопоказни.

11.Никакви газирани напитки, заменете ги с прясно изцеден сок.

12.Заменете оцета със сок от лимон. Оцета също е един от основните дразнители.

13.Цигарите-всички казват , че трябва да се спрат и са вредни и обострят заболяването. Но пък няма и абсолютни доказателства, че  спирането на цигарите , води до оздравяване. Не е за хвалене, не се гордея и с това, но все още пуша по една кутия на ден.

Задължително трябва да се приемат витамини от групите А,В,Е и фолиева киселина, при увреждане на функцията на черния дроб се приема и карсил. Най-добре е , ако можете да си ги набавяте чрез храната и прясно изцедени сокове, мед и пчелен прашец.

Не споменах Омега3 за прием, защото ако се спазват четирите дена с риба в менюто-обед и вечер е напълно дастатъчно за набавяне на Омега3 мастни киселини. В началото когато започнах биоактивното лечение с диетата, незнаех, че не трябва да се пият допълнително и ги вземах. получи се обратен ефект-за две седмици се възпалих повече, след това спрях приема на Омега3, и състоянието ми се стабилизира.

Водете си дневник на храните, които консумирате, така по-лесно ще можете да елиминирате, тези храни които ви обострят заболяването.

източник



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212960
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930