Прочетен: 4655 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 14.10.2016 12:43
Ядките на ореха са изключително богати на мазнини(68-74%), белтъчини(12-15%) и въглехидрати(11-13.5%).
Тяхната хранителна стойност е толкова висока, че само 100г ядки осигуряват дневната потребност на организма от мазнини и 16% от необходимите белтъчини. Орехът е особено богат на ценните за човешкия организъм минерални соли. С изключително високо съдържание на витамин С са зелените плодчета на ореха. В 100г от тях се съдържа до 3000мг% витамин С. В сухите ядки това съдържание е 15-30мг%. В тях има още каротин, РР, В и други витамини. Те съдържат още и етерично масло, което придава специфичния вкус на ореха.
Листата на ореха имат високо съдържание на витамините С,В,Р, провитамин А. За това намират широко приложение в медицината при възпаление на венците, кожни заболявания, гнойни рани, за подобряване на храносмилането, против глисти, за възбуждане на апетита и др.
Всичко в орехите-белтъците, мазнините , въглехидратите, витамините и минералите се намира в идеално съчетание за усвояване от човешкия организъм. Затворени в здрава черупка те запазват за дълго време хранителните и лечебните си свойства. Ако използвате орехи за лечение, ще трябва да си ги чупите самички.
Фосфорът и магнезият, влизащи в състава на орехите, поддържат нормалното функциониране на клетките на мозъка, а калият, желязото,сярата, цинкът и медта защитават сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. Полиненаситените мастни киселини, чието съдържание в орехите е много високо, спомагат за понижаването на холестерола в кръвта.
Сред всички ядки първо място се полага на ореховата. По количество на полезни вещества орехът няма равен на себе си в растителния свят. Например съотношението на линолевата и линоленовата киселина, тези най-ценни за организма ни полиненаситени мастни киселини е 5:1, точно такова, каквото се препоръчва за здравословно хранене.
За да помогнем на мозъка и сърцето, да подобрим паметта си, да се избавим от безсънието и неврозите, за да поддържаме нормално кръвно налягане, както и да укрепим имунитета, диетолозите съветват всеки ден да се ядат по 30-40г орехи. Те са полезни при заболявания на стомаха и червата, също така за черния дроб, бъбреците и далака. Магнезият, съдържащ се в орехите действа успокояващо и ни помага да свалим напрежението и да се отпуснем.
Но хората с наднормено тегло трябва да внимават с употребата на орехи, тъй като в 100г ядки се съдържат 450-500килокалории. Хората с проблеми с теглото не трябва да приемат повече от 30г орехи на ден.
Ореховата ядка е складирала в себе си голямо богатство от витамини, минерали, биоактивни и есенциални хранителни вещества. Биоактивни вещества са: елаговата(фенолната)киселина, оцетната киселина, баластни вещества. Есенциални хранителни вещества са: витамин Е,С,В-витамините,Р, прости ненаситени мастни киселини(28%), многократно наситени Омега-3 мастни киселини(5%), флуорид, калий, железни и кобалтови соли, йод. По количество на витамин С орехът стои наравно с шипките и касиса.
Орехите пречистват кръвоносните съдове и предотвратяват атеросклерозата, благодарение на антиоксиданта витамин Е. От друга страна ненаситените мастни киселини Омега-3 помагат за понижаване на лошия холестерол и пречат на окисляването му от свободните радикали.Баластните вещества допринасят допълнително за неговото понижаване. В крайна сметка се предпазваме от инфаркт и инсулт. В рамките на две седмици, при лечение с орехи лошия холестерол може да се намали с 10%.
Върху основата на тази почистваща база по нататък действа отличния витаминен и минерален комплекс и се подобряват сърдечната и мозъчната функция. В доза от 20г ядки дневно, орехите са и добро лекарство срещу гуша. Но орехите имат и друга лечебна мощ-те блокират раковите клетки. Дължат тази си способност на елаговата киселина.
Елаговата киселина се свързва с канцерогенните вещества като полициклични ароматични въглеводороди и по този начин ги обезврежда. В този процес тя е 300 пъти по-ефикасна от другите фенолови киселини. Пази ДНК от атаките на свободните радикали. Елаговата киселина стимулира образуването на антитоксични ензими. Тя може да спре развитието на рак в начален стадий на хранопровода, белите дробове и кожата.
Ореховото масло е също много полезно.
То забавя развитието на склерозата. Защитава организма от лъчево въздействие, включително и от рентгеново облъчване. Защитова здравите тйкани от туморни метастази.
Ореховото масло ускорява епителизацията на тъканите при изгаряния и дълго незарастващи рани.
Приема се вътрешно при затлъстяване, исхемична болест на сърцето, чернодробни заболявания, като слабително и диуретично средство.
Препаратите от орех във вид на мас, суспензии и разтвори се използват за лечение на кожна туберкулоза, вълчанка, скрофулоза,хронични екземи, псориазис и др.
Преградните стени на плода, във вид на настойка, се препоръчват при захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, колити, ставни заболявания, хипертония и атеросклероза.
Орехът се препоръчва при заболявания на храносмилателната система, главно при възрастните хора. Ако човек не може да сдъвче напълно ореха, нека да го смели и да го смеси с мед.
Орехът почти няма противопоказания и все пак да не забравяме максимата че количеството прави отровата. Въпреки, че не съм чувала до сега, някой да се е натровил от преяждане с орехи. Но е хубаво, човек да си има едно на ум по отношение на готовите препарати и извлеците.
Листата на ореха съдържат алфа-хидроюглон и бета-хидроюглон, флавоноиди(хиперозид, кверцетин,кемпферол), аскорбинова киселина, каротин(до 0.33%мг), витамин В1, дъбилни вещества-3-4%, етерично масло и др.
Съставът на ореховите листа действа укрепващо на организма, засилва растежа на костите, възбужда апетита. За юглона се смята, че действа бактериостатично и се предписва като неспецифично средство при лечение на лупус еритематозис(вълчанка), еритема нодозум, стафилококови и стрептококови дерматити, хронични епидермофити, гнойни рани. Освен това дрогата има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие-при възпаление на венците, гастроентерити,диарии. Препоръчва се още отварат от листа за подобряване на храносмилането.
Народната медицина препоръчва листата от орех и при кръвохрачене, при бяло течение-промивки, очни заболявания,при рахит-бани, хемороиди, след едра шарка-бани,при нередовна менструация, разширени вени,глисти и кожни заболявания.
В нашата народна медицина(преди доста години-може би сто и повече)се е използвало следното лекарство против туберкулоза и за засилване на организма:рано на пролет –март-април се изкопава корен от орех и се слага в дамаджана пълна с вино. След това дамаджаната се запечатва с восък и се заравя в земята под ореха или лека всрани където са корените. Късно през есента-ноември, тя се изважда и от настойката се пие по една кафена чашка след ядене три пъти дневно.
Ореховите листа се използват под формата на отвара за външно и вътрешно приложение. Една супена лъжица се залива с 300г кипяща вода и се вари в продължение на 3 минути. Оставя се да кисне 1 час. Приема се 3 пъти дневно по 100г отвара преди ядене. С отварата се правят компреси при кожни възпаления, киснат се ръцете и краката при гъбични инфекции.
Как да си направим маслен извлек от зелени орехчета за разширени вени и кожни заболявания.
Зелените орехчета трябва да са започнали образуването на преградните стени на плода-по този начин ще се извлекат максимално полезните вещества от тях.
Нарязвате орехчетата на четири и ги подреждате в буркан-предварително дезинфекциран, така че да останат 2-4 см до върха. След това ги заливата с масло-зехтин, шафран,сусамово, бадемово, кокосово олио и др. Ако искате да сти сигурни, че няма да настъпи гранясване, използвайте стабилизирана мазнина, само не и обикновено олио.Мазнината трябва да покрие 2-3 см орехчетата. Ако нямате буркани със стъклени капачки, то под пластмасовата капачка поставете лист оризова хартия или хартия за печене. Оставете буркана на слънце за 40 дена. След това прецедете и пак в дезинфекциран съд-стъклен-на сухо и хладно място.
Този маслен извлек се използва външно при разширени вени, хемороиди, кожни заболявания, както и като маска за коса, за запазване на тъмния цвят и против пърхот. Може да го смесите и с по-твърда мазнина или вазелин, ланолин и да се направите мехлем.
Каква трайност има масления извлек-ако се съхранява на тъмно и хладно в стъклен съд, опита ми до сега показва , че до 6-ия месец е годен.
Спиртна настойка от зелени орехчета се прави по същия начин. Някои източници препоръчват да седи на слънце, други на тъмно пак за 40 дена. Различни са и начините на приемането й, в зависимост от заболяванията и тяхната задълбоченост. Лично за себе съм избрала метода за спиртна настойка на тъмно, изхождайки от начина с дамаджаната, както са го правили нашите предци.
Профилактичен курс на прочистване с тази настойка правя два пъти в годината през пролетта и есента за по две седмици. През първия ден една капка разтворена в чаша вода и през всеки следващ ден увеличавам с по една капка, на 14-тия ден-14 капки и приключвам курса.
Настойката от зелени орехчета, както и настойката от орехови листа, разредена с вода и глицерин(10%), действа изключително успокояващо върху кожните раздразнения.
Дали препаратите от зелени орехчета и орехови листа лекуват псориазис-не, тъй като е преди всичко вътрешно заболяване-от личен опит-дали облекчават и видимо подобряват лезиите-да. Ако кожните възпаления са причинени от някои бактерии,стафилококи ,стрептококи, дрожди и други болестотворни микроорганизми, в съчетание с прополис и орехови препарати, може да се постигне и пълно излекуване.
Зелени орехчета с мед
Нарязвате зелените орехчета и ги подреждате в буркан , както при настойките и ги заливате с мед. Престоява в хладилника от две седмици до месец. След това се прецежда. От сиропа се приема профилактично по една чаена лъжичка-10 дена. Имам една позната по-възрастна жена на около 70 години, доста жизнена и пъргава, тя казва че си правела по един литър от този сироп и си го пийвала всеки ден докато свърши.
Мед, орехи, чесън и лимон или подарете си здраве на организма
Смелете 50г орехи, счукайте 30 г. чесън, изстискайте 2-3 лимона и добавете 300-400г мед. Объркайте добре докато се получи хомогенна смес. Оставете в хладилник и изчакайте поне 2-3 дена до седмица. Приема се по една супена лъжица един час след ядене профилактично, за укрепване на имунната система и за засилване на организма. При настинка и грип по три пъти на ден в съчетание с 3 пъти на ден клеева тинктура по 20-30 капки.
Има още много неща, които могат да се напишат за ореха и неговата чудодейна лечебна сила, но за днес спирам до тук. Ще се радвам , ако някой сподели и неговите лечебни рецепти с орех.
Бъдете винаги здрави!
Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар.
източник
Тагове:
Лекарство срещу диабет причинява смъртта...
Четири чудеса на канелата
Владетелските титли в Европа, начиная от...
ГЕОРГИ МАРКОВ: ФРАНЦИЯ Е ПРИКЛЮЧИЛА ДЪРЖ...
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. djani
8. metaloobrabotka
9. iw69
10. rosiela