Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2016 09:01 - Лечебната сила на ореха
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 4655 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 14.10.2016 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Орехът има репутацията на лек против рак и на афродизиак в народната медицина по цял свят. Листата и обвивките на плода са били използвани като основен източник на кафяв оцветител за боя за коса до началото на 20век, като за първи път употребата им с такава цел е описана от Плиний през първи век.

Ядките на ореха са изключително богати на мазнини(68-74%), белтъчини(12-15%) и въглехидрати(11-13.5%).

Тяхната хранителна стойност е толкова висока, че само 100г ядки осигуряват дневната потребност на организма от мазнини и 16% от необходимите белтъчини. Орехът е особено богат на ценните за човешкия организъм минерални соли. С изключително високо съдържание на витамин С са зелените плодчета на ореха. В 100г от тях се съдържа до 3000мг% витамин С. В сухите ядки това съдържание е 15-30мг%. В тях има още каротин, РР, В и други витамини. Те съдържат още и етерично масло, което придава специфичния вкус на ореха.

Листата на ореха имат високо съдържание на витамините С,В,Р, провитамин А. За това намират широко приложение в медицината при възпаление на венците, кожни заболявания, гнойни рани, за подобряване на храносмилането, против глисти, за възбуждане на апетита и др.

Всичко в орехите-белтъците, мазнините , въглехидратите, витамините и минералите се намира в идеално съчетание за усвояване от човешкия организъм. Затворени в здрава черупка те запазват за дълго време хранителните и лечебните си свойства. Ако използвате орехи за лечение, ще трябва да си ги чупите самички.

Фосфорът и магнезият, влизащи в състава на орехите, поддържат нормалното функциониране на клетките на мозъка, а калият, желязото,сярата, цинкът и медта защитават сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. Полиненаситените мастни киселини, чието съдържание в орехите е много високо, спомагат за понижаването на холестерола в кръвта.

Сред всички ядки първо място се полага на ореховата. По количество на полезни вещества орехът няма равен на себе си в растителния свят. Например съотношението на линолевата и линоленовата киселина, тези най-ценни за организма ни полиненаситени мастни киселини  е 5:1, точно такова, каквото се препоръчва за здравословно хранене.

За да помогнем на мозъка и сърцето, да подобрим паметта си, да се избавим от безсънието и неврозите, за да поддържаме нормално кръвно налягане, както и да укрепим имунитета, диетолозите съветват всеки ден да се ядат по 30-40г орехи. Те са полезни при заболявания на стомаха и червата, също така за черния дроб, бъбреците и далака. Магнезият, съдържащ се в орехите действа успокояващо и ни помага да свалим напрежението и да се отпуснем.

Но хората с наднормено тегло трябва да внимават с употребата на орехи, тъй като в 100г ядки се съдържат 450-500килокалории. Хората с проблеми с теглото не трябва да приемат повече от 30г орехи на ден.

Ореховата ядка е складирала в себе си голямо богатство от витамини, минерали, биоактивни и есенциални хранителни вещества. Биоактивни вещества са: елаговата(фенолната)киселина, оцетната киселина, баластни вещества. Есенциални хранителни вещества са: витамин Е,С,В-витамините,Р, прости ненаситени мастни киселини(28%), многократно наситени Омега-3 мастни киселини(5%), флуорид, калий, железни и кобалтови соли, йод. По количество на витамин С орехът стои наравно с шипките и касиса.

Орехите пречистват кръвоносните съдове и предотвратяват атеросклерозата, благодарение на антиоксиданта витамин Е. От друга страна ненаситените мастни киселини Омега-3 помагат за понижаване на лошия холестерол и пречат на окисляването му от свободните радикали.Баластните вещества допринасят допълнително за неговото понижаване. В крайна сметка се предпазваме от инфаркт и инсулт.  В рамките на две седмици, при лечение с орехи лошия холестерол може да се намали с 10%.

Върху основата на тази почистваща база по нататък действа отличния витаминен и минерален комплекс и се подобряват сърдечната и мозъчната функция. В доза от 20г ядки дневно, орехите са и добро лекарство срещу гуша. Но орехите имат и друга лечебна мощ-те блокират раковите клетки. Дължат тази си способност на елаговата киселина.

Елаговата киселина се свързва с канцерогенните вещества като полициклични ароматични въглеводороди и по този начин ги обезврежда. В този процес тя е 300 пъти по-ефикасна от другите фенолови киселини. Пази ДНК от атаките на свободните радикали. Елаговата киселина стимулира образуването на антитоксични ензими. Тя може да спре развитието на рак в начален стадий на хранопровода, белите дробове и кожата.

Ореховото масло е също много полезно.

То забавя развитието на склерозата. Защитава организма от лъчево въздействие, включително и от рентгеново облъчване. Защитова здравите тйкани от туморни метастази.

Ореховото масло ускорява епителизацията на тъканите при изгаряния и дълго незарастващи рани.

Приема се вътрешно при затлъстяване, исхемична болест на сърцето, чернодробни заболявания, като слабително и диуретично средство.

Препаратите от орех във вид на мас, суспензии и разтвори се използват за лечение на кожна туберкулоза, вълчанка, скрофулоза,хронични екземи, псориазис и др.

Преградните стени на плода, във вид на настойка, се препоръчват при захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, колити, ставни заболявания, хипертония и атеросклероза.

Орехът се препоръчва при заболявания на храносмилателната система, главно при възрастните хора. Ако човек не може да сдъвче напълно ореха, нека да го смели  и да го смеси с мед.

Орехът почти няма противопоказания и все пак да не забравяме максимата че количеството прави отровата. Въпреки, че не съм чувала до сега, някой да се е натровил от преяждане с орехи. Но е хубаво, човек да си има едно на ум по отношение на готовите препарати и извлеците.

Листата на ореха съдържат алфа-хидроюглон и бета-хидроюглон, флавоноиди(хиперозид, кверцетин,кемпферол), аскорбинова киселина, каротин(до 0.33%мг), витамин В1, дъбилни вещества-3-4%, етерично масло и др.

Съставът на ореховите листа действа укрепващо на организма, засилва растежа на костите, възбужда апетита. За юглона се смята, че действа бактериостатично и се предписва като неспецифично средство при лечение на лупус еритематозис(вълчанка), еритема нодозум, стафилококови и стрептококови дерматити, хронични епидермофити, гнойни рани. Освен това дрогата има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие-при възпаление на венците, гастроентерити,диарии. Препоръчва се още отварат от листа за подобряване на храносмилането.

Народната медицина препоръчва листата от орех и при кръвохрачене, при бяло течение-промивки, очни заболявания,при рахит-бани, хемороиди, след едра  шарка-бани,при нередовна менструация, разширени вени,глисти и кожни заболявания.

В нашата народна медицина(преди доста години-може би сто и повече)се е използвало следното лекарство против туберкулоза и за засилване на организма:рано на пролет –март-април се изкопава корен от орех и се слага в дамаджана пълна с вино. След това дамаджаната се запечатва с восък и се заравя в земята под ореха или лека всрани където са корените. Късно през есента-ноември, тя се изважда и от настойката се пие по една кафена чашка след ядене три пъти дневно.

Ореховите листа се използват под формата на отвара за външно и вътрешно приложение. Една супена лъжица се залива с 300г кипяща вода и се вари в продължение на 3 минути. Оставя се да кисне 1 час. Приема се 3 пъти дневно по 100г отвара преди ядене. С отварата се правят компреси при кожни възпаления, киснат се ръцете и краката при гъбични инфекции.

Как да си направим маслен извлек от зелени орехчета за разширени вени и кожни заболявания.

Зелените орехчета трябва да са започнали образуването на преградните стени на плода-по този начин ще се извлекат максимално полезните вещества от тях.

Нарязвате орехчетата на четири и ги подреждате в буркан-предварително дезинфекциран, така че да останат 2-4 см до върха. След това ги заливата с масло-зехтин, шафран,сусамово, бадемово, кокосово олио и др. Ако искате да сти сигурни, че няма да настъпи гранясване, използвайте стабилизирана мазнина, само не и обикновено олио.Мазнината трябва да покрие 2-3 см орехчетата. Ако нямате буркани със стъклени капачки, то под пластмасовата капачка поставете лист оризова хартия или хартия за печене. Оставете буркана на слънце за 40 дена. След това прецедете и пак в дезинфекциран съд-стъклен-на сухо и хладно място.

Този маслен извлек се използва външно при разширени вени, хемороиди, кожни заболявания, както и като маска за коса, за запазване на тъмния цвят и против пърхот. Може да го смесите и с по-твърда мазнина или вазелин, ланолин и да се направите мехлем.

Каква трайност има масления извлек-ако се съхранява на тъмно и хладно в стъклен съд, опита ми до сега показва , че до 6-ия месец е годен.

Спиртна настойка от зелени орехчета се прави по същия начин. Някои източници препоръчват да седи на слънце, други на тъмно пак за 40 дена. Различни са и начините на приемането й, в зависимост от заболяванията и тяхната задълбоченост. Лично за себе съм избрала метода за спиртна настойка на тъмно, изхождайки от начина с дамаджаната, както са го правили нашите предци.

Профилактичен  курс на прочистване с тази настойка правя два пъти в годината през пролетта и есента за по две седмици. През първия ден една капка разтворена в чаша вода и през всеки следващ ден увеличавам с по една капка, на 14-тия ден-14 капки и приключвам курса.

Настойката от зелени орехчета, както и настойката от орехови листа, разредена с вода и глицерин(10%), действа изключително успокояващо върху кожните раздразнения.

Дали препаратите от зелени орехчета и орехови листа лекуват псориазис-не, тъй като е преди всичко вътрешно заболяване-от личен опит-дали облекчават и видимо подобряват лезиите-да. Ако кожните възпаления са причинени от някои бактерии,стафилококи ,стрептококи, дрожди и други болестотворни микроорганизми, в съчетание с прополис и орехови препарати, може да се постигне и пълно излекуване.

Зелени орехчета с мед

Нарязвате зелените орехчета и ги подреждате в буркан , както при настойките и ги заливате с мед. Престоява в хладилника от две седмици до месец. След това се прецежда. От сиропа се приема профилактично по една чаена лъжичка-10 дена. Имам една позната по-възрастна жена на около 70 години, доста жизнена и пъргава, тя казва че си правела по един литър от този сироп и си го пийвала всеки ден докато свърши.

Мед, орехи, чесън и лимон или подарете си здраве на организма

Смелете 50г орехи, счукайте 30 г. чесън, изстискайте 2-3 лимона и добавете 300-400г мед. Объркайте добре докато се получи хомогенна смес.  Оставете в хладилник и изчакайте поне 2-3 дена до седмица. Приема се по една супена лъжица един час след ядене профилактично, за укрепване на имунната система и за засилване на организма. При настинка и грип по три пъти на ден в съчетание с 3 пъти на ден клеева тинктура по 20-30 капки.

Има още много неща, които могат да се напишат за ореха и неговата чудодейна лечебна сила, но за днес спирам до тук. Ще се радвам , ако някой сподели и неговите лечебни рецепти с орех.

Бъдете винаги здрави!

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар.
източник




Гласувай:
14



1. shtaparov - Орехите са едни от най-древните ...
08.10.2016 15:56
Орехите са едни от най-древните храни на човечеството- те хиляди години са спасявали от глад нашия народ наред с козето мляко,просото,меда и млечните продукти,които дедите ни добивали саморъчно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211569
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031