Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2016 06:29 - Витамин В5-пантотенова киселина-истината и някои неверни твърдения за нея
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 2033 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пантотеновата киселина е получила името си от гръцката дума пантотен, което означава отвсякъде. А причината да бъде наречена така, че пантотеновата киселина се съдържа във всички видове храни. На практика това е витамина, от който никога няма да изпитате недостиг, стига да се храните всеки ден. Във всяка храна, която ядете има пантотенова киселина, дори и да е малко, така, че няма как да не си набавите достатъчно.

Витамин В5(Пантотенова киселина) е познат като антистресов витамин и е разтворим във вода. Той принадлежи към групата на витамините от В-комплекс

Лечебно действие на Витамин В5:

1. Подпомага за секретирането на множество хормони като кортизон, адреналин и др. Тези хормони са важни за метаболизма, поддържат здравето на кожата, мускулите и нервната система.

2. Подкрепя работата на надбъбречната жлеза.

3. Помага за метаболизма на аминокиселините.

4. Помага за метаболизма на мастните киселини.

5. Помага за метаболизма на въглехидратите, като по този начин осигурява енергия на целия организъм.

6. Използва се за биосинтеза на хемоглобин, както и на невротрансмитери, стероидните хормони и някои мазнини.

Храни, които съдържат Витамин В5 в по-големи количества  са:

1. Слънчогледови семки-50гр. съдържат 38% от дневната нужда на възрастните.

2. Телешки дроб-100гр. съдържат 32% от дневната нужда на възрастните.

3. Яйца-40гр или 1 яйце-съдържа 9% от дневната нужда на възрастните.

4. Домати-сурови-200гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.

5. Краве кисело мляко -2% масленост-500гр. съдържат 42% от дневната нужда на възрастните.

6. Гъби-печурки-200гр. съдържат 35% от дневната нужда на възрастните.

7. Ягоди-200гр. съдържат 12% от дневната нужда на възрастните.

8. Царевица-200гр. съдържат 19% от дневната нужда на възрастните.

Когато се готвят зеленчуците, не трябва да се използва сода за хляб, тъй като тя има алкална реакция и унищожава Витамин В5.

Защо се нуждае вашия организъм от пантотенова киселина?

Мазнините и въглехидратите, които ядете, се преобразуват в енергия с жизненоважната помощ на пантотеновата киселина. Нуждаете се от Витамин В5 за изработването на два съществени коензима-коензим А и ацил транспротеин(ацил протеинов носител). Тези ензими помагат от мазнините и въглехидратите да се произведе енергия, нуждаете се от тях и за производството на някои важни хормони, на здрави червени кръвни клетки и на Витамин D. Тези ензими са толкова важни, че щом приемете пантотенова киселина от храната тя незабавно се преобразува в коензим А и ацил транспротеин.

Пантетинът, страничен продукт от метаболизма на пантотеновата киселина в организма се предлага като добавка. Въпреки, че пантетинът е дериват на пантотеновата киселина, те не са взаимозаменяеми. Пантетинът е по-активен при производството на коензим А.

Няма установено препоръчителна дневна доза за пантотеновата киселина,но има установен адекватен прием, който при мъжете е 5 мг, при жените 6мг, а при бременни и кърмачки-7мг.

Изпитвате ли недостиг на пантотенова киселина?

Ще трябва много да се постараете за да създадете недостиг на витамин В5. Няма такива данни за хора, освен за опитни лица. Единствените хора, които рискуват да развият недостиг на пантотенова киселина са дългогогодишните алкохолици. Всички други, които имат ниски нива на пантотенова киселина, почти винаги имат недостиг и на другите В-витамини.

Пантотеновата киселина работи най-добре, когато имате всички други В-витамини, но най-вече-тиамин,рибофлавин, ниацин, пиридоксин и биотин.

Пантотеновата киселина, понякога е наричана антистресов витамин. Причината е, че от нея вие изработвате много хормони-например адреналин, когато сте подложени на силен стрес. Ако е такъв случаят при вас, някои специалисти по храненето съветват да се взема допълнително пантотенова киселина. Тя няма да ви навреди, но няма данни и че ще ви помогне.

Добавките с пантотенова киселина обикновено съдържат калциев пантотенат и се предлагат на таблетки или капсули. Тъй като няма препоръчителна дневна норма за пантотеновата киселина, не съществува и ниво на предозиране. Хората, които  вземат много големи дози пантотенова киселина(10-20гр.  дневно), може да получат диария, но други странични ефекти не са известни. Излишните количества се извеждат с урината.

Добавките с пантетин също са безопасни, не са известни странични ефекти или нива на предозиране.  Те са скъпи обаче, а и няма наистина добри основания да ги взимате.

Друга форма на пантотеновата киселина, наречена пантенол се съдържа в кремовете и лосионите. Тя помага да се омекотят и заздравеят ранички, драскотини и леки кожни възпаления.

Някои глупави твърдения за понтотеновата киселина.

1.Укрепва имунитета-може и да има нещо вярно в това-но за пентатина, макар че все още е рано да се каже.

2.Спира косопада и предпазва от побеляване. Недостигът на пантотенова киселина при лабораторни плъхове причинява опадване на козината и нейното посивяване. Въз основа на тази хлабава връзка някои продукти за коса съдържат форма на пантотенова киселина ,наречена пантотенил алкохол или пантенол.  Дали , ако си мажете косата с тези препарати, тя ще престане да пада или да посивява?-може би, ако сте лабораторен плъх.Най-искрено моля да ме извинят дамите, влюбени в козметиката с пантотенова киселина.

3.Спира стареенето. При проведено преди много години изследване на лабораторните мишки давали мегадози пантотенова киселина и повечето увеличили живота си с 20%. От тогава някои хора продължават да твърдят, че пантотеновата киселина в мегадози забавя стареенето и при човека, тъй като презарежда клетките с енергия-това си е чиста проба шарлатанство.

4.Помага при артрит-свидетелствата са спорни, тъй като до сега е проведено само едно изследване на хора с тежка форма на артрит и няма доказателства , че помага.

5.Лекува алергии-някои пациенти твърдят, че им помага-няма научни доказателства за това.

6.Подобрява мозъчните функции. Вие сте достатъчно умни, за да прецените сами, какво е това твърдение. Дали мегадози пантотенова киселина биха повишили коефицента на интелигентност?-много се съмнявам с това.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар.

Бъдете винаги здрави!

 източник




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212670
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930