Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2016 10:39 - Суха кожа-традиционно лечение, билки, апитерапия и природолечение
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 3530 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 29.09.2016 07:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Сухата кожа изглежда перфектно, без видими проблеми, но с напредването на възрастта тя се състарява по-бързо, поради липсата на влага. Слабата секреция на мастните жлези води до нищожна или никаква защитна обвивка, вследствие на което се получава загуба на влага(дехидратация), лесно проникване на слънчевите лъчи, които разрушават еластино-колагеновата мрежа и силно производство на меланин в определени участъци, което всъщност са петната по кожата.

Сухата кожа няма проблем по отношение на пъпки и черни точки, поради липсата на мазнина. Не лъщи и трудно се замърсява.

С настъпването на есента обаче и на зимните месеци се увеличават оплакванията на хората със суха кожа, наблюдава се влошаване на някои хронични кожни заболявания като екзогенна и себорейна екзема, невродерматит, атопичен дерматит, псориазис, ихтиози и др.

Около ј от хората имат склонност към развитие на симптомите на суха кожа-кожна ксероза. Състоянието се характеризира с по-малко еластична, грапава, залющена и склонна към развитие на инфекции и възпалителни процеси кожа. Най-засегнатите области са ръцете, подбедриците и лицето, но симптоми могат да се наблюдават по всички части на тялото и принципно са придружени със сърбеж с различна интензивност.

Няколко са механизмите , по които се развива кожната ксероза и тяхното познаване ни помага да възстановяваме и поддържаме нормалното състояние на кожата.

Нарушено вроговяване на епидермиса водещо до значително намаляване на т.нар. естествен овлажняващ фактор в кожата(мастни аминокиселини, урея, соли и др), от което следва невъзможност за задържане на вода и настъпва дехидратация на кожата.

Намаление на количеството на естествените кожни мазнини-липидите в роговия слой(триглицериди, холестерол, свободни мастни киселини, церамиди), което води до нарушаване на защитните бариерни механизми на кожата. Поради тази причина сухата кожа е особено предразположена към възпалителни и алергични реакции.

Количеството на повърхностните липиди в роговия слой на здравата кожа е в баланс със способността и да задържа вода. При кожната ксероза-този баланс е нарушен и сухотата е проявена в различна степен.

Възникването, развитието и поддържането на кожна ксероза се обуславя както от вътрешни, така и от външни фактори.

Основните вътрешни фактори са: генетична предразположеност, хормонални нарушения, биологично стареене на кожата и различни заболявания.

Външни фактори: студа, вятъра, силните слънчеви лъчи; химични фактори-основи, киселини, дезинфектанти; физични-вода, топлина, начина на хранене-строгите диети, ограничаващи набавянето на аминокиселини и витамини, както и лечението с някои медикаменти.

Измиването с вода и използването на миещи препарати допълнително отстранява повърхностните липиди и естествените овлажняващи фактори в кожата. Използването на гореща вода увеличава този ефект, а алкалните сапуни още повече нарушават защитните функции и дразнят кожата. Необходими са няколко часа за да протекат механизмите на възстановяване на кожата и да се възвърне естественото и състояние.  Честото миене претоварва тези механизми: кожата се изсушава и става податлива за развитие на токсични и алергични реакции. За да се избегне влошаването на състоянието, сухата кожа трябва да се почиства само при необходимост. Препоръчва се вземането на душ да става със специализирани почистващи продукти без агресивни детергенти и с високо съдържание на естествени овлажняващи фактори. Това предпазва кожата от изсушаване, запазва и допълва водното съдържание и поддържа естествената бариерна функция.

Традиционното лечение на суха кожа се изгражда върху два основни принципа:

Овлажняване на кожата-при ксеротичната кожа се наблюдава липса на естествени антиобезводняващи субстанции и следваща от това невъзможност за задържане на влага в роговия слой. За това прилагането само на хидратиращи кремове с високо водно съдържание не е достатъчно. Необходимо е използването на препарати, съдържащи овлажнители, наподобяващи “естествения овлажняващ фактор”на кожата-урея, глицерол, пропилен гликол, мастни- и аминокиселини и др.

Намаляване на трансепидермалната загуба на вода чрез покриване на кожата с омазняващи субстанции-течни масла или твърди мазнини.

Третирането на сухата кожа се осъществява с т.нар. емолиенти, лосиони, масла за баня и др. , които съдържат вода, мазнини, а в идеолния случай и овлажнители. Емолиентите, които съдържат овлажнители увеличават и поддържат хидратацията в роговия слой и по този начин заедно с омазняващите субстанции въстановяват нарушената бариерна функция на кожата. Овлажняващия ефект намалява лющенето и увеличава разтегливостта на кожата. Освен това емолиентите имат и известно противовъзпалително действие, което е много ценно омекотяващо и облекчаващо сърбежа действие.

Фактически всички хора имат полза от прилагането на емолиентите, но те са незаменими при третирането на някои хронични заболявания като атопичен дерматит, невродерматит, екзогенна екзема, псориазис и др., където допълват, а и често заместват приложението на локални кортикостероиди. Ефекта от приложението на тези препарати трае не повече от 4 часа и налага неколкократно дневно приложение.

Почистването и грижите за проблемната суха кожа, дори и при липса на дерматологични заболявания са изключително важни.

Грижите за суха кожа налагат билките да се използват във всички възможни форми-настойка, запарка, отвара, спиртно-водни-глицеринови екстракти и др.

При суха кожа се използват дроги съдържащи етерични масла-лайка, листа от мента и маточина, мащерка, цветове от бъз, копър и др. Обикновено те се комбинират с растения, съдържащи и слузни вещества-слез,лопен, подбел, корени от медицинска ружа, семена от дюля и др.

Сутрин вместо с вода  е по-добре лицето да се измие със запарка от лайка и слез;медицинска ружа и мента; от мащерка и подбел. Добре е за кожата запарките да се редуват.

Стандартното съотношение в случая е 2-3 супени лъжици от избраните билки се заливат с 25-300мл кипяща вода, врат 5-10 минути, киснат от 30 минути до 2 часа(ако ги забравите), след това се прецеждат и с така направения билков елексир, кожата се почиства с памучен тампон.

На сухата кожа добре действат и маслените настойки. Процесът се нарича мацерация и е подходящ за приготвяне в домашни условия. Необходими са ви растително масло и сухи билки. Препоръчително е растителното масло да е студено пресовано-слънчоглед, маслина, кокос, сусамово масло. Стандартното съотношение на масло-билки е 1:10, но ако искате можете да си направите и с по-висока концентрация на билки. Смесвате билките с маслото, поставяте стъкления буркан да престои на слънце от 20 до 40 дена, прецеждате и се слага пак в стъклени съдове на тъмно и хладно. Вашето билково масло е готово за употреба.

Подходящи маслени извлеци при суха кожа са:

Маслен извлек от жълт кантарион-жълтия кантарион успокоява зачервената и раздразнена кожа. Изключително полезен е след излагане на слънчеви лъчи и особено след слънчево и механично изгаряне. Полезен е при охлузвания и рани, за по-бързо въстановяване на целостта на кожата-ускорява процеса на регенерация. Използва се също и при отичане на крайници.

Маслен извлек от лайка. Лайката е изключително подходяща при деликатна, чувствителна и алергична кожа Използва се успешно при много суха, напукана и дехидратирана кожа. Успокоява рани и зачервявания. Действа дълбоко хидратиращо на кожата и увеличава нейните естествени защитни функции.

Маслената настойка от невен е изключително подходяща за деликатна и чувствителна кожа. Прилага се успешно и при много суха и напукана кожа, успокоява изгаряния и рани. Действа регенериращо и хидратиращо на кожата и увеличава нейните защитни функции.

По отношение на спиртните настойки от билки, спирта в билковата козметика и не само, не трябва да превишава 10% и да се използва заедно с глицерин-10% и пречистена вода- билкова запарка. Това съотношение не изсушава кожата, а лечебните вещества в билките се усвояват на 100% от кожата, глицеринът действа подхранващо и хидратиращо.

Сухата кожа на лицето се повлиява добре от различни билкови, плодови и зеленчукови маски.

1.От овесени ядки-две супени лъжици ядки се варят 15 минути със 100-150мл мляко или вода. След като сместа изстине се добавя една лъжица мед. Кашата се поставя топла, не гореща върху лицето и стои 20мин.

2.От тиква- 2 супени лъжици сварена тиква се смесват с една супена лъжица растително масло. Сместа се нанася върху лицето и стои 20 мин.

3.От моркови-два изцедени или настъргани моркова, смесени с една чаена лъжица мляко или зехтин и малко разбит белтък от яйце, по желание може да се сложи и оризово нишесте, се нанасят върху лицето и престояват 30 мин.

4.От краставици-ситно настъргана краставица или изцедена се използва за намазването на лицето и врата. Престоява 20 минути, като се подсушава, изтрива без да се отмива.

5. От ябълки-една дребно настъргана ябълка се смесва с една чаена лъжичка зехтин, или друго масло, мляко или сметана. Нанася се върху лицето и престоява 20 минути.

6. Невен, лавандула и розмарин се заливат с равни части ракия, не по висока от 50 градуса,(спирт-разреден с пречистена вода до 40-45 градуса) и пречистена вода или запарка от същите растения. Престоява на тъмно от две седмици до 21 дена и се прецежда. Слага се отново в стъклен съд и се държи на хладно. От него се вземат 100мл, разреждат се с пречистена вода 100мл или билкова запарка, добавя се 10мл глицерин и с този лосион се почиства лицето след маските.Лосиона се държи в хладилник.

Кремове и мехлеми за суха кожа.

Приготвянето на кремове и мехлеми за суха кожа увеличава асортимента от  от билкови средства и разтворители-включват се растителни масла, витамин А и ветамин Е, безводен ланолин и други масла, според предпочитанията и конкретните изисквания на кожата.

От растителните масла се препоръчват-рициновото, маслиновото, кокосовото.

Лесна рецепта за омекотяващ крем е :

В 100грама мазнина поставяте 20-30 грама бъз-цвят и плод. Вари се на тих огън 20 минути. Оставя се да престои от 24 часа до две денонощия, след това се затопля-без да завира, прецежда се и е готов за употреба.

От стари времена цветът от дървовиден бъз се смята за подходящ за всякакъв вид кожа, но особено подхранващ и полезен е за сухата кожата. Пресен лосион от цвят от бъз можете да си направите по следния начин: Вземете 2 супени лъжици бъзов цвят и ги залейте с 400-500мл кипяща вода. Оставете ги да киснат поне един час. След прецеждане е готов за употреба.

Апитерапия при суха кожа.

Маска с мед. Медът, който извлича влагата от въздуха, представлява ефикасна маска за суха кожа. Държи се около 10мин и се отмива.

При сухата кожа е удачно използването на унгвенти съдържащи мед и пчелни продукти, които освен защитно действие имат и доказано лечебно въздействие.

Ароматерапия

1.Гераниево масло-добавете няколко капки към топлата вода във ваната.

2.Сандалово и розово масло-смесете по две капки с една супена лъжица масло от пшеничен зародиш и една капка масло от вечерна иглика и вечер намазвайте суха кожа.

!Предупреждение-етеричните масла, които не са естествени и съдържат химически добавки, могат да раздразнят кожата и да доведат до алергични реакции. Естествено етерично масло за 3.50-5лв не съществува-това е неговия химичен еквивалент.

Профилактика при суха кожа.

1.Когато излизате навън използвайте слънцепредпазен крем с висок фактор на защита, в студено време обувайте топли чорапи, слагайте ръкавици и редовно нанасяйте балсам за устни и овлажняващ крем.

2.Когато сте на закрито поддържайте умерена стайна температура и избягвайте претоплянето.

3.Климатиците, отоплението, електрическите уреди, включително телевизорите и компютрите увеличават концентрацията на положителни йони във въздуха, което понижава влажността и изсушава въздуха. За да предотвратите това, проветрявайте често, овлажнявайте въздуха чрез овлажнител или съд с вода върху радиатора и отглеждайте стайни растения.

4.Избягвайте да използвате електрическо одеяло.

5.Редовно правете физически упражнения, за да се подобри кръвообращението и да се осигурят кислород и достатъчно хранителни вещества на кожата.

Как да защитите сухата кожа.

1.Използвайте лосион или тоалетно мляко за почистване, а не вода.

2.Сутрин използвайте лек овлажняващ крем, а вечер-по-мазен.

3.Овлажнявайте кожата около очите, тъй като тя има малко мастни жлези.

4.Мажете ръцете си с мехлем или крем преди да започнете домакинска работа. Слагайте памучни ръкавици под латексовите.

Хранителен режим при суха кожа.

Здравословният хранителен режим, който включва сурови плодове и зеленчуци, поддържа кожата овлажнена и еластична.Пийте повече сок от моркови. Предпазвайте се от обезводняване, като изпивате за ден не по-малко от литър и половина два чиста вода.

Похранете кожата си отвътре като консумирате храни богати на незаменими мастни киселини, витамин А, D  и Е-риба, моркови, ленено масло, пчелен прашец, мед и др.

Храни, богати на витамин Е и цинк за подхранване на кожата са-зехтин, яйца, риба, пълнозърнести продукти, леща ,боб, ядки-бадеми и лешници,семена, моркови, чесън, месо и др.

Не е необходимо да купувате скъпи кремове, обикновен крем също върши работа, а много от дерматолозите са на мнение, че твърдата растителна мазнина(кокосова, какаова и др) е най-добрият овлажнител.

Кога да потърсите медицинска помощ:

1.Кожата ви става още по-суха.

2.Кожата ви е болезнена или възпалена.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар.

Бъдете винаги здрави!

 източник




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212624
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930