Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2016 16:53 - За всяка лъжичка – пчеличка
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 3658 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 23.09.2016 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Свикнали сме да гледаме на пчелите като на жужащ, медоносен добитък. О, да покрай това опрашват цветята. Ами ако ни ужилят? Като всяко дело на природата, обаче и светът на пчелите крие една малка Вселена, изваяна по златното сечение.

Пчелното семейство е сред най-развитите обществени организми, познати на човека. По ред и дисциплина, напомня на японци ... които танцуват. Да, танцуват и то не само, за да споделят местата с хубава паша. Защо тогава се играят народни танци в кошера?

По същата причина, която раздвижва и нас – да си пообщуваме и разпуснем след работния ден. И макар, че едва ли са изучавали бащата на икономиката, Адам Смит, пчелите успешно прилагат принципите на разделение на труда. Едни проучват, други транспортират, трети посрещат и разтоварват, четвърти строят и хигиенизират и чак тогава последната брънка по веригата преобразува плодовия нектар в мед1. Броят на всички служители е кратен на седем, както и броят на клетките в дивия кошер.

Майката- пчеличка има нелеката задача да ръководи този процес. С помощта на шестнайсетте си мозъка и свръх-чувствителните си крачета тя контролира популацията по вид и брой. Лостовете на властта следят размера на семейството, който не бива да надхвърля 21 000 роднини. Читателите с ръководни позиции знаят колко натоварваща е работата на "шефа", особено в организация с такива размери. Съвсем естествен е тогава повикът на царицата също да потанцува, заградена от вярната си свита. Тя наброява между 7 и 14 помощници. Но за разлика от човешките монархии, когато общността е недоволна от своя ръководител, майката се уволнява и се снася нова.

Храната прави борбата е рекъл българинът и е прав дори за жълто-черните ни приятели. А коя диета препоръчва да се храним все с едно и също? В идеалния свят пчелите рядко постигат монофлорност на меда над 40%. Качеството и разнообразието на пашата определят тяхното здраве, и настроение. Когато хапват мед от рапица пчелите са агресивни и нетърпеливи (глюкозо-фруктозният баланс в този мед е 3:1). Но когато се гощават с мед от акация, човек може дори да погали пчеличка по гръбчето (глюкозо-фруктозният баланс в него е 1:4).

Пчелният прашец също придобива своите изключителни качества благодарение на слюнката на пчелите. Поради по-малката си трайност и огромна питателност, той е ежедневната храна на умните насекоми, докато медът се пази в "килера" за зимнина. На кралската маса разбира се, не може да се сервира какво да е.

Следователно майката се храни единствено с пчелно млечице, чийто качества заслужават повече внимание, наред с всички други пчелни производства. Тук дори няма да се спираме на факта, че единствената разлика в диетата на пчелите-работнички и кралицата е пчелното млечице, като първите живеят 42 дни, а последните над 3 години. Няма да говорим и за факта, че скромните пчелички, които дори не подозират за силата на рекламата надминават многократно качествата на продуктите и на най-смелите фармацевтични компании. Как да бъде иначе? В състава на българския мед се съдържа дори злато.

Биоразнообразието, както дядо Дарвин навярно би одобрил, се определя от състава на почвата и заобикалящата ни среда. Растенията се хранят с каквото има в почвата, пчелите – с това, което има в нектара на растенията, а хората – познахте! Спектралният метод4 позволява на д-р Младенов да анализира съдържанието на микроелементи в родния мед. Предвид факта, че най-напред медът е храна за самите пчели, ето с какво храни почвата българските насекоми – Al, Ba, Br, Fe, Ca, K, Na, Mg, Al, Pb, Au, Cu, Ti и други5.

Един добър пример за еволюция са странджанските пчели. Това са тези редки екземпляри, на които дължим по едно голямо благодаря за почти всяка лъжица манов мед. Те са по-едри, с по-широк хобот, който им позволява храносмилането на огромното количество минерали, придаващи типичния тъмен цвят на мановия благодат. Всички други пчели по света, дори едрите непалски насекоми, произвеждащи халюциногенен мед (халюциногенният мед се дължи на пашата в непалските джунгли, която включва разновидности на лиани, съдържащи ДиметилТриптамин (ДМТ), един от най-силните природни халюциногени, бел.авт.) получават стомашни проблеми от свръх-наситения сок на маната. Един лош пример за еволюция тревожи районите с тежки природни замърсявания като Мексиканския залив и части от Щатите, известни с фракинг. Там летят така наречените пчели-убийци, чийто нрав напомня този на българските шофьори.

Истинската стойност на меда

Всъщност е малко повече от 8 лева на буркан. За всеки килограм мед пчелите прелитат над 200 000 километра и правят над 3 000 000 кацания. В целия си живот, една пчела може да преработи около чаена лъжичка мед. Тоест за всяка лъжичка – пчеличка.

Може би затова при откриването на саркофага на Клеопатра в него се крие керамичен буркан мед от Акация... който не е бил развален. Може би и затова, най-скъпите подаръци между царете са били медът и пчелният восък. За последния се е вярвало, че е разтопено слънце. Жалко само за клишето мед в чая. Полезните качества на меда се губят в среда на 40 градуса, а над 60 – придобиват канцерогенен характер. Вместо подсладител за чай, хората от село ползват меда дори за лекуване на "спукано" око! Малцина оценяват и божествената геометрия, която следва всяко дело на пчелата.

Магическото число 7 или код 21 обуславя златната логика в пчелния живот. Яйцето се снася за 21 дни, дребната душичка престоява 21 дни в кошера и 21 дни извън него. Майката снася първото яйце на 21 декември. Спомняте ли си съвършения брой пчели в кошера? Ако семейството надхвърли 21 000 члена, то не успява да образува топка през зимата и да поддържа вътрешна температура в кошера от ... 28 градуса по Целзий.

И дори ужасът да се сбъдне и ни ужили пчела помнете - в нейната отрова се съдържат всичките 27 жизненоважни за човека ензими (а пчелният прашец съдържа всички жизнено-необходими елементи за човешкия организъм - близо 80% от тежестта му е чист протеин и усвоемоястта му е 100%, бел.авт.). Именно затова най-тежките неврологични заболявания в Русия се лекуват с ужилвания от пчели , а процедурите продължават ... 21 дни.

Плодовият нектар се превръща в полезен мед чрез продължително "дъвчене" от страна на пчелите. В този процес на преобразуване, нектарът се смесва със слюнката на пчелата и се окислява. След известно отлежаване в клетката се преобразува в мед;

В произволен буркан български мед гъстотата на микроелементи е между 200 и 500 микросименса. Това обуславя жълтия цвят. В мановия мед, тази стойност надхвърля 1500. Микросименс – елекропроводимостта на материалите се мери с тази величина. Колкото по-голяма е стойността, толкова повече микроелементи присъстват в състава на меда, следователно толкова по-тъмен цвят има той.

източник




Гласувай:
11



1. shtaparov - Медът е онзи прекрасен продукт, ...
24.09.2016 10:34
Медът е онзи прекрасен продукт,който дедите ни произвеждат от хиляди години и с който подслаждали горчивите си делници и го ползвали за вид "конвертируема валута" в търговските си сделки.
цитирай
2. donchevav - Уважавам всички пчелни продукти - ...
26.09.2016 00:40
Уважавам всички пчелни продукти - уникални са! А да отглеждаш свои кошери пчели е сред най-специалните занимания в света - изпълва душата с мир, спокойствие и усещане за пълнота.
Хубав постинг - дава много информация! Поздрави, Елена!
цитирай
3. faktifakti - научих нови неща за пчелите
26.09.2016 13:05
уникални творци на енергия са.
цитирай
4. elenapeeva - Медът е онзи прекрасен продукт, ...
26.09.2016 15:48
shtaparov написа:
Медът е онзи прекрасен продукт,който дедите ни произвеждат от хиляди години и с който подслаждали горчивите си делници и го ползвали за вид "конвертируема валута" в търговските си сделки.

Чувала съм, за това, че са го използвали като конвертируема валута, а за съжаление сега така седи по селата и по-голямата част не се изкупува.
А за сладостта на меда, незнам да съществува по-сладко лекарство от него, да го хапваш с наслада и да ти дарява здраве....
Поздрави!
цитирай
5. elenapeeva - Уважавам всички пчелни продукти - ...
26.09.2016 15:55
donchevav написа:
Уважавам всички пчелни продукти - уникални са! А да отглеждаш свои кошери пчели е сред най-специалните занимания в света - изпълва душата с мир, спокойствие и усещане за пълнота.
Хубав постинг - дава много информация! Поздрави, Елена!
Пчеличките и тяхната организация и начин на живот са нещо уникално само по себе си-нямат аналог-възхищавам им се от години, не спирам да се учудвам на мъдростта на природата.Казват по нашия край ,старите хора, че лош човек не може да гледа кошери и сигурно са прави. Благодаря Вени, поздрави и от мен!
цитирай
6. elenapeeva - уникални творци на енергия са. Н...
26.09.2016 16:09
faktifakti написа:
уникални творци на енергия са.

Неспирни творци, колкото дни живеят живота си, през всеки един ден работят...сигурно първоизточника на работохолизма в природата се е зародил от там, във всеки случай не е от ленивците по дърветата:)
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211592
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031