Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2016 10:54 - Биотин и косопад
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 2949 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 18.09.2016 18:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Биотинът е бил откриван много пъти. През 1901г. Изследователи открили вещество, което нарекли биос-от гръцката дума за живот. Те не знаели точно какво е то и скоро загубили интерес към него. Десетилетия по-късно други изследователи открили същото вещество, но го нарекли коензим R. Още една група изследоватил също го открили, но го нарекли защитен фактор Х или витамин Н(макар, че не били напълно сигурни дали е витамин). Науката не се движи право напред, както може би си представяте, изминало известно време докато се изясни объркването. В крайна сметка всички осъзнали, че са открили едно и също нещо:вид В-витамин, който се съгласили да нарекат биотин.

Биотинът определено е пълноправен член на семейството В, но с една особеност. Нуждаете се от него за да преработвате мазнините и аминокиселините в храната.

Биотинът работи в тясна връзка с другите В, най-вече с фолиевата киселина, пантотеновата киселина и кобаламина. Не е задължително да си набавяте биотина от храната. Причината е , че нужното ви количество от него се произвежда в червата ви от милиарди дружелюбно настроени бактерии, които живеят там.

Няма установена препоръчителна дневна доза за него, тъй като дефицитът на биотин е изключително рядък-бактериите в червата ви, произвеждат напълно достатъчно да покриете нуждата си. Факт е, че повечето хора изхвърлят повече биотин, отколкото приемат с храната си. С други думи, вашите чревни бактерии, произвеждат доста повече отколкото ви трябва, така че изхвърляте не само биотина, който изяждате, но и част от произведения в организма ви.

В действителност няма нужда да се тревожите, колко биотин приемате, и все пак е хубаво да се знае адекватния прием, който за мъже и жени е 30мкг, а за кърмачки 35мкг.

Лечебно действие на Витамин В7-биотин:

1. Необходим е за растежа на клетките.

2. Помага за метаболизма и синтеза на аминокиселините.

3. Помага за метаболизма и синтеза на мастните киселини.

4. Помага за метаболизма на въглехидратите , като помага за осигуряване на енергия за целия организъм.

5. Необходим е за здравето на нервните клетки и тъкани.

6. Необходим е за здравето на кожата, косата, потните жлези и костния мозък.

7. Помага за поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Изпитвате ли недостиг на биотин?

Дефицитът на биотин е невероятно рядък, но все пак има някои специални случаи:

1.Много ниско калорична диета. Ако спазвате наистина много ниско калорична диета дълго време, възможно е да развиете дефицит на биотин. И вече ще знаете защо ви пада косата.

2.Сурови яйца-ако по някоя странна причина ядете много сурови яйца-15 или 20 на ден и го правите дълго време, възможно е да развиете дефицит. Яйчения белтък се свързва с биотина и не ви позволява да го усвоите. Варените или пържените яйца нямат същия ефект.

3.Антибиотици. Хора, на които се налага да вземат антибиотици като тетрациклин и сулфамиди дълго време, може да развият дефицит на биотин, защото антибиотиците избиват всички бактерии, включително и полезните, които произвеждат биотин.

Най-богатите на биотин храни са говеждия черен дроб,бирената мая, бананите, яйцата, овесените ядки(варени)кафевия и белия ориз.

Биотин за косата и ноктите.

Някои продукти за грижа за косата сега съдържат биотин,като се твърди, че предотвратява падането и посивяването, побеляването на косата. Вярно е, че се нуждаете от биотин за здрава коса и че острият биотинов дефицит причинява ужасен косопад. Биотина в шампоаните и балсамите обаче едва ли ще ви помогне. Косопадът от биотинов дефицит отзвучава, когато преодолеете дефицита и косата ви се възстановява, но изгубената ви коса при естествено оплешивяване си остава завинаги изгубена.

Тъжно е, но няма лек за мъжкото оплешивяване. Това не спира обаче, някои недобросъвестни търговци да ви продават добавки с биотин, за да спрете процеса или дори да възстановите косата си. НЯМА ТАКАВА ВЪЛШЕБНА ДОБАВКА!Най-добре си спестете паричките за пластична интервенция.

Конярите отдавна знаят, че биотинът прави конските копита по-твърди. Дали не заздравява и човешките нокти?Възможно е. Нуждаете се от голяма доза между 1000 и 3000мкг дневно, но може и да не проработи. Все пак , ако имате чупливи нокти, може би си струва да опитате, така или иначе не можете да се предозирате с биотин.

Биотинът понякога се препоръчва и при новородени, които имат възпалена кожа на фонтанелата. Логиката е, че новороденото все още няма бактерии, които да произвеждат биотин, за това той трябва да се внася под формата на добавки, но това ще реши педиатърът ви, а не вие.

И както почти всяка моя статия  ще завърша, че преди да вземете каквато и да е добавка с витамини, първо се посъветвайте с вашия лекуващ лекар-коя е най-подходяща за вас.

Неконтролируемото приемане на своя глава на хранителни добавки, защото само сте чули, че е полезно от комшийката, снахата и...др. вещи лица може да ви създаде сериозни здравословни проблеми.

Статията в блога има чисто информативен характер.

 

 

 източник




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздрави, Елена!
18.09.2016 13:36
Отдавна се възхищавам на загрижеността ти за решаване на човешкиге проблеми!
Продължавай!

Хубав ден!
цитирай
2. elenapeeva - Отдавна се възхищавам на загриж...
18.09.2016 16:22
leonleonovpom2 написа:
Отдавна се възхищавам на загрижеността ти за решаване на човешкиге проблеми!
Продължавай!

Хубав ден!

Благодаря leonleonovpom2. Хубав да е и за теб деня:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212998
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930