Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2016 08:01 - Естествени кортикостероиди
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1188 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Повечето хора, които страдат от кожни, ставни и други заболявания са се сблъсквали неведнъж със действието на кортикостероидните препарати-от една страна болния получава бързо облекчение, спира болката, сърбежа, възпалението утихва...всичко изглежда чудесно-чувстваш се нов човек. И идва следващия момент-на вредното въздействие на кортикостероидите и настъпването на неизбежния рецидив... В тази статия, няма да се спирам на последствията от продължителното използване на кортикостероиди, а на това, което природата ни е дала за лечение  и при правилна употреба няма вредно въздействие върху организма.  Това, в което винаги съм вярвала е , че ние сме част от природата, и човешкия организъм разпознава лечебните субстанции от растенията, като нещо свое, познато и ги усвоява по най-добрия за него начин, за да се възстанови по-бързо, без да си навреди.

Едно от тези лечебни растения е билката Сладък корен, Сладник, Женско биле-Glycyrrhiza glabra

За лечебна цел се използва корена на Сладника, който се изкопава през различно време от годината, в зависимост от климата и почвата на района.

Основната съставка на сладкия корен е сапонинът глициризин(6-12%), на който се дължи и сладкия вкус на билката. Глициризинът е около 50 пъти  по-сладък от захарта. Той представлява калциево-калиева сол на глициризиновата киселина. Глициризина се причислява към сапонините-водните му разтвори се пенят много силно, но не притежава хемолитична активност. В състава на сладкия корен участват още захароза(около 5%), гликоза-3%, гликозида ликвирицин, който при хидролиза се разпада на изофлавона ликвирицигенин(на него се дължи лимонено жълтия цвят)горчиви вещества, смоли, нишесте(около 20%) и др.

На съдържащия се в билката глициризин се дължи секретолитичното и отхрачващо действие при възпаление на горните дихателни пътища, за това се препоръчва при простудни заболявания. Установено е също така, че участва и в регулацията на водно-солевата обмяна.

Най-важното фармакологично свойство на сладкия корен е изразеното противовъзпалително действие, изразяващо се в прекратяване на възпалителните реакции, предизвикани от хистамина, серотонина и брадикинина.  Това се дължи на глициризиновата киселина, която се освобождава при хидролизата на глициризина. В организма тя оказва кортикостероидоподобно действие. Поради това водните извлеци и галеновите препарати от сладкия корен намират приложение за лечение на някои ендокринни заболявания, свързани с хипофункцията на надбъбречните жлези, Адисонова болест, алергични и други заболявания на кожата, за които е необходимо кортикостероидно лечение.

Сладкия корен притежава и диуретично и очистително действие.  Действа и спазмолитично и се прилага с добър ефект при лечение на язва, хронични възпаления на стомашно-чревния тракт, особено при повишена киселинност на стомашния сок.

Установен е също и антиалергичния ефект на сладкия корен при екзема, копривна треска, възпаление на кожата и очите, при отравяния с гъби, хранителни продукти и други интоксикации.

В българската народна медицина коренът на сладника се употребява още при възпаление, камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур,при пресипнал глас, начална туберкулоза и др.

За да се избегне задържането на течности в организма, както и повишаване на кръвното налягане(понякога се наблюдават като страничен ефект при по-продължително приемане ) е целесъобразно по време на лечението със сладък корен да се приема и допълнително билкова комбинация от мента, лайка и коприва.  Менатата и лайката ще успокоят сърцето, а копривата ще изведе ненужните течности от организма. И все пак билковата комбинация е най-добре да се изготви индивидуално, съобразно съпътстващите заболявания.

Начин на приложение: Под формата на отвара. Една супена лъжица ситно нарязани корени се залива с 500г. Кипяща вода, варят се 5-10 минути и се оставят да киснат около 30 минути.  От прецедената отвара се приема три пъти дневно по 80-160г преди ядене.

Лечението е хубаво да се провежда под лекарски контрол. И ако все пак сте решили сами да се лекувате, както правят много хора, е добре редовно да следите кръвното си налягане и за задържане на течности в организма.

Статията в блога има чисто информативен характер и не изключва консултацията с лекар.
източник




Гласувай:
12



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212667
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930