Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2016 10:21 - Витамин В12-здрава кръв, дефицит и храни съдържащи кобаламин
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1856 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 31.08.2016 10:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Витамин В12(Цианокобаламин, Кобаламин)често пъти е наричан енергичен витамин. Разтворим е във вода и принадлежи към групата на витамините от В-комплекс. Изследванията и проучванията, които са посветени на него са многобройни и използването на добавки, които го съдържат е много популярно, особено сред професионалните атлети и физически активните хора. Макар и в изключително малки количества, той е важен както за физическото, така и за умственото здраве на човека.

Витамин В12 е наречен кобаламин, защото съдържа следи от елемента кобалт. Формата на витамин В12 използван в таблетките е цеанокобаламин. Часта цеаноидва от цианид, който също присъства в този витамин, но количеството, му е твърде малко и незначително за да ви навреди. Освен цианокобаламин, в последните години са разработени и други форми, от които например много перспективен за нервните функции е метилкобаламинът.

Лечебно действие на Витамин В12:

1. Необходим е за растежа на клетките.

2. Необходим е за синтеза и поддържането на червените кръвни клетки, тъй като той е ключово важен за нормалното дишане.

3. Помага за метаболизма на въглехидратите, аминокиселините и мазнините и така помага за бързото осигуряване на енергия за целия организъм.

4. Помага за пречистването на организма от инфекции.

5. Играе ключова роля в нормалната дейност на нервната система.

6. Помага на тялото да предотврати и да се бори с различни видове ракови заболявания и алергии.

Храни, които съдържат Витамин В12 са:

1. Прясно мляко-2% масленост-500мл. Съдържат 30% от дневната нужда на възрастните.

2. Сьомга-200гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

3. Телешки дроб-20гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

4. Телешко месо-крехко-200гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

5. Агнешко месо-крехко-230гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

6. Кокоши яйца-1брой-съдържа 10% от дневната нужда на възрастните.

7. Кисело мляко-500гр-съдържа 50% от дневната доза на възрастните.

8. Скариди-100гр. съдържат 25% от дневната нужда на възрастните.

9. Моруна-100гр. съдържат 25% от дневната доза на възрастните.

10.Бяла риба-100гр. съдържат 20% от дневната доза на възрастните.

11.Миди-без черупките-100гр. съдържат 30% от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем от витамин В12(кобаламин)?

Витамин В12 ни е необходим за да имаме здрави червени кръвни клетки, за предпазване от сърдечни заболявания, за запазване на бистър ум в напреднала възраст и за поддържане на имунната ни система в бойна готовност.

Кобаламинът прави много неща за нас, но най-важната му роля е произвеждане на здрави червени кръвни клетки. Ако приемате достатъчно кобаламин с храната, и ако организма ви го усвоява, вие произвеждате милиони красиви , здрави червени кръвни клетки. Ако не си го набавяте достатъчно или не го усвоявате добре, не можете да произведете достатъчно червени кръвни клетки, а и онези които сте формирали са твърде големи и твърде крехки, за да функционират добре.

Когато нямате достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислорода и хранителните вещества до всяко кътче от организма ви, вие развивате анемия. Всички ваши клетки, не само червените кръвни клетки се нуждаят от кобаламин за да растат и да се делят правилно. Този витамин е необходим и за производството на разнообразни имунни клетки, включително и белите кръвни клетки.

Друга важна роля на кобаламина е изработването на защитната мастна обвивка, която покрива нервните клетки-ако би могло да се сравни - нещо като изолацията на електрическите жици. Ако тази обвивка е нарушена е налице състояние, характеризиращо се  със смущения в умствените функции, в централната нервна система и психиката.

Кобаламинът върши своята работа в екип с другите В-витамини, най-вече с пиридоксина и фолиевата киселина, помага да преработите въглехидратите, мазнините и белтъчините от храната в енергия в клетките ви.

Дневната доза на кобаламин и при мъжете и при жените е 3мкг. Хората над 50г обаче се нуждаят от доста повече от тази доза. Каква е бизопасната доза-500 до 1000мкг.

Изпитвате ли недостиг на витамин В12?

Това е важен въпрос и е трудно да се отговори.

Кобаламин се съдържа само в храни от животински произход-черен дроб, яйца , риба,месо, сирене и то в много малки количества. За да си осигурите това миниатюрно количество, което ви е потребно, организма ви трябва да успее да го усвои. За целта вие произвеждате специално вещество в стомаха си, нареченовътрешен фактор(фактор на Кастъл), което ви помага да го направите-макар, че така усвоявате едва половината от кобаламина в храната, която сте изяли. За щастие повечето хора приемат два пъти повече от необходимата дневна доза чрез храната си, така, че обикновено си доставят достатъчно количество от този витамин.

От друга страна, изследванията през последните години, сочат че недостигът на кобаламин е много по-разпространен от очакваното. Така например, жените над средна и по-висока възраст, които всекидневно си набавят всекидневната доза витамин В12, проявяват признаци за лек недостиг. Проблемът отшумява когато дневния прием се увеличи на 6мкг. Други изследвания показват, че 39% от хората са на долната граница на нормата, а около 17% имат по-ниски нива и изпитват недостиг.

Въпреки, че витамин В12 е водоразтворим, все пак известни количества от него се складират в черния дроб и бъбреците. Също така организма е много добър в рециклирането на кобаламина, за това и запасите не се изразходват твърде бързо.

Факт е , че дори да не си набавяте достатъчно кобаламин с храната, нужно е дълго време-4-5 години за да се проявяват симптомите на дефицит . Понякога хората бавно спират да произвеждат вътрешен фактор, но и в този случай също трябва да минат няколко години, за да се проявят симптоми на дефицит.

Най-очевидния признак за дефицит  на кобаламина е анемията-в този случай защото нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки. Когато анемията е предизвикана от ниско количество на кобаламин в храната, тя се нарича мегалобластна. Когато се дължи на липсата на вътрешен фактор(по неизвестни за сега причини, стомахът спира да произвежда вътрешен фактор и организма не може да усвои кобаламина от храната), тя се нарича злокачествена анемия, макар, че няма отношение към злокачествените заболявания. Причините са различни, но резултата е един и същвие нямате достатъчно червени кръвни клетки, а онези които имате са твърде големи и крехки, за да оцелеят в кръвта.

Кои хора попадат в рисковата група за дефицит на витамин В12?

1.Вие сте строги вегетарианци или вегани. Тъй като кобаламина се намира само в животинските продукти, може да се развие дефицит ако не се вземат добавки. Обикновено веганите разчитат на соевите продукти за доставка на кобаламин. Соевите продукти, обаче съдържат твърде малко кобаламин, дори и на етикетите да пише обратното. Растителни храни като спирулина, морски водорасли, гъбите шиитаке и бирената мая не съдържат кобаламин във формата, в която организма може да го усвои.

2.Вие сте на 50 и повече години. С натрупването на годините вие започвате да произвеждате по-малко вътрешен фактор и усвоявате по-малко кобаламин. Понякога организма изобщо спира да произвежда вътрешен фактор. Също така секретирате и по-малко стомашна киселина, което означава, че по-малко кобаламин се освобождава от храната, докато е във вашия стомах.

3.Вие кърмите-вашето бебе расте и отнема голяма част от кобаламина в организма ви.

4.Вие пушите-пушачите имат ниски нива на кобаламин в кръвта, както и на всички други В-витамини.

5.Вие редовно вземате медикаменти за лечение на силни киселини или язва. Тези лекарства влияят на усвояването на кобаламина.

6.Вземате лекарства за лечение на висока кръвна захар или диабет от тип2. Някои от тези лекарства намалават абсорбацията на кобаламин.

7.Вземате предписани ви добавки с калий твърде дълго време

8.Част от стомаха ви е изрязана хирургично. В такъв случай вероятно не произвеждате достатъчно вътрешен фактор в останалата част от стомаха.

Ранните симптоми за дефицит на кобаламин, често се обаждат от нервната система:

1.боцкане и сърбеж по ръцете и стъпалата,

2.изтръпване на ръцете и стъпалата,

3.лошо настроение и подтиснатост,

4.загуба на памет,

5.проблеми със съня,

6.световъртеж и загуба на равновесие,

7.деменция.

Тези симптоми се развиват бавно, понякога незабележимо, независимо, че кръвните ви изследвания са в норма.

Кобаламина в своята работа се подпомага от всички други В-витамини и Калций.

Кобаламина се възпрепятства от алкохол, пушене,недостиг на фолиева киселина, недостиг на желязо, големи дози витамин С,недостиг на витамин Е.

Статията  има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар. Преди да отидете в първата аптека да си купите добавки, първо се посъветвайте с вашия лекар. Самолечението на какъвто и да е вид анемия е опасно! 
източник

 

 

 




Гласувай:
7



1. donchevav - Прочетох с интерес! Особено ми х...
03.09.2016 07:16
Прочетох с интерес! Особено ми хареса информацията за вътрешния фактор и сравнението на ролята на витамина за нервите с изолация на електрическите жици:))) Поздрави, Ели!
цитирай
2. elenapeeva - Струва ми се правдоподобно-опасно ...
05.09.2016 08:05
Струва ми се правдоподобно-опасно е, както и да го погледнеш от голите жици бие ток:) Благодаря Вени!
Хубав и усмихнат ден от мен:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212504
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930