Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2016 07:06 - Зехтин-вкусно и полезно за здравето.
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1997 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лечебни свойства.

Познатият ни днес зехтин крие куп лечебни ползи, познати от хилядолетия, но и преоткрити и от съвременния човек. Лечебните свойства на тази уникална растителна мазнина са безброй. Продуктът осигурява перфектна грижа за сърцето и артериите, регулирайки налягането и редуцирайки лошия холестерол. Продуктът има съществена роля за редуциране рисковете от инфаркт и сърдечни усложнения.

Познати са и антиоксидантните му свойства, дължащи се на антиоксидантите в него и поли- и мононенаситените мастни киселини, които са бързоусвоими. Антиейдж ефектът на това растително масло са обусловени от витаминния комплекс С, Е, А, Д и К.

Има слабително действие и улеснява изпразването на червата, като не позволява задържането за храната в тях да продължи дълго. При гастрит и язва също действа не само успокояващо, но и лечебно. Отразява се благоприятно на чернодробната и жлъчната дейност, като спомага за изхвърлянето на камъни и токсини.

Интересни са изследванията, доказващи че прием на няколко лъжици дневно от тази растителна мазнина, редуцира значително риска от развитието на тумори и рак.

Зехтинът е безценен и като средство за поддържане свежия вид на кожата и косата. Предпочитана съставка е в козметични продукти, предназначени за лична хигиена и грижа на пациентите със специфични кожни проблеми – дерматити, екземи, както и в антиейдж сериите и тези за подхранване на косата.

Пиене на зехтин и лимон сутрин за черен дроб и жлъчка.

Ползите от сутрешното пиене на зехтин не само върху здравето на нашия черен дроб и жлъчка, са доказани отдавна. Масленият извлек от маслини пречиства от токсини и спомага протичането на процесите, свързани с тяхното изхвърляне.

Освен това предпазва черния дроб от затлъстяване, въпреки че зехтинът сам по себе си е мазнина. Този парадокс се обяснява от химичния състав на маслиненото масло – то изобилства от моно- и полиненаситени есенциални мастни киселини.

Този уникален по своите качества продукт поддържа и жлъчния мехур в добро здраве, като помага за изхвърляне на камъните от жлъчката.

За пречистването на тези два взаимносвързани органа може да разчитате единствено на зехтин, както и на комбинацията му с други продукти. Първият лек включва смесването на част лимонов сок, две части мед и три части маслинено олио (зехтин). Освен сутрин от този лек приемайте и още две дози през деня – преди обедното и вечерното хранене.

Сутрешният прием на зехтин е възможно да осъществите комбинирайки продукта с лимонов сок или сок от червено цвекло. От това домашно приготвено лекарство е необходимо да приемате по лъжица всяка сутрин, в продължение на месец-два.

За отслабване.

Вероятно Ви звучи невероятно, че точно мазният зехтин е идеалното средство за отслабване. Това свое качество той дължи на факта, че мазнините в него са бързо усвояеми. Те не само, че се усвояват бързо, но и създават усещане за ситост.

С цел отслабване приемът на зехтин е специфичен. Започва се с количество от една лъжичка, което се увеличава до лъжица. Задължително след приема му е да не консумирате абсолютно нищо през следващите 40-50 минути. Ако чувствате необходимост, процедурата може да повтаряте и вечер, а не само сутрин.

За лечение на камъни в бъбреците.

Зехтинът участва активно в лечение на камъни в бъбреците. За него се знае, че улеснява придвижването на камъните и способства за тяхното изхвърляне.

Ежедневно консумирайте по петдесет милилитра всяка сутрин, преди да сте закусили. Още на четвъртия ден разбитите камъни ще започнат да се придвижват по пикочните пътища, което вероятно ще усетите.

Друг изключително мощен лек за разтваряне на камъните е смес от зехтин (екстра върджин – 28 грама), лимон (270 грама – използват се и корите), кленов сироп (една чаша), магданоз (предварително смлян – 270 грама) и мед (270 грама).

Нарязаните на тънки филийки лимони+останалите съставки се поставят в блендер и всичко това се разбива до получаването на хомогенна смес. От лекарството, което задължително трябва да бъде съхранявано в хладилник, приемайте по една лъжица сутрин и вечер, преди сън.

За лице и тен.

Зехтинът може да бъде от полза и за кожата на Вашето лице, ако знаете как да го използвате. Въздействието му е благоприятно за всеки вид кожа, но е истинска благодат за сухата. Фенолите, ненаситените мастни киселини и витамините (най-вече Е и А са ценни за кожата) осигуряват пълноценна грижа за Вашето лице. За този уникален продукт се знае, че забавя процесите на окисление в клетките, осигурявайки перфектна антиейдж грижа.

Начините да дарите на кожата си ползите, които той предлага, са много. Най-лесният от тях е почистване на кожата. Едва ли предполагате, че именно с мазния зехтин е възможно да отстраните от кожата си нечистотиите, полепнали по нея през деня.

Затоплете малко вода и потопете в нея памучен тампон. След това го намокрете с висококачествен зехтин и обтрийте лицето си. Останете така две-три минути, след което остранете с вода (използвайте хладка). Ако кожата Ви не е прекалено суха, преди измиването на маската, обтрийте я с розова вода.

Уместно е съчетанието на маслиненото масло с разтопено на водна баня какаово масло, което е най-доброто масло за придобиване на тен.

Преди да отидете на плаж и да приложите който и да е от тези домашно приготвени лосиони, не забравяйте че е необходимо вашата кожа да бъде идеално ексфолиирана.

На гладно при гастрит.

За период от половин месец поглъщайте на гладно по лъжичка от ценното растително масло, а след това задължително хапнете филийка ръжен хляб. Само след две седмици стриктно изпълнение на метода ще почувствате желаното облекчение.

При запек, за разхлабване.

Разхлабващото действие на зехтина е известно отдавна и той се счита за едно от най-добрите средства за облекчаване на запек. С цел разхлабване и бързо изпразване на червата, заложете на този лек – достатъчни са по три лъжици дневно. Първата задължително погълнете сутринта, още преди да сте консумирали храна. Алтернативен вариант за приема на останалите две лъжици е прибавянето им любимата зеленчукова салата.

 

Маска за суха коса и косопад със зехтин.

Веднъж седмично е препоръчително да включите зехтина в грижата за Вашата коса, особено ако тя е суха и/или страдате от косопад. Най-популярната маска е смесването на две лъжици от маслото с разбит белтък.

За косопад – розмарин, мента, лавандула, джинджифил. За суха коса овлажняващ ефект има лавандуловото масло, сандалово, масло от здравец и розмарин.

Зехтин в грижа за косата може да съчетаете с бадемово, арганово, жожоба и масло от пшеничен зародиш, които синергизират действието си, комбинирани с маслинено масло.

С канела.

Зехтин се съчетава успешно с канела в грижата за капеща коса със забавен растеж. За нея е необходимо да затоплите половин чаша зехтин и към него да прибавите в следната последователност по две супени лъжици мед и канела и накрая разбит жълтък. Маската оставете да престои върху косата най-малко четвърт час.

За кожата, против бръчки.

На кожата зехтинът действа добре при рани от изгаряния, екземи, наранявания и травми. Втривайте го директно в кожата. Популярно е и приложението му по време на бременност като превантивна мярка срещу появата на стрии. При появата на такива третирайте ги със смес от зехтин, кокосово, какаово и масло от шеа – равни количества. Всичко се смесва на водна баня.

Против бръчки зехтинът може да бъде използван като маска (с тях Ви запознахме по-горе) и масло за масаж. С леко затоплен зехтин мажете всяка вечер дълбоките бръчки, отмийте го чак на сутринта.

Жабурене със зехтин помага при пародонтоза и връща белотата на зъбите

Жабуренето със зехтин е лечебен способ, познат отдавна, който е изключително ефективен и при пародонтоза. Процедурата има се препоръчва и за подмладяване, тъй като чрез нея се изхвърлят токсините и се забавя стареенето на клетките.

От истинския зехтин очаквайте чудеса. Той е способен не само да заздрави и да излекува венците Ви, но и да избелите зъбите Ви с няколко тона. Жабурете се веднага след ставане от сън. Зехтинът, който ще изплюете е с бял цвят.

Внимавайте да не го погълнете, тъй като в него са се събрали всички токсини. Това масло притежава уникалната способност да улавя всички нечистотии и остатъци от храна, насъбрани в устната кухина. На кървящите венци добре действа и втриването на чист зехтин след измиване на зъбите.

Кой е най-полезен: Студено пресован, екстра върджин.

Най-полезен е качественият зехтин, който не е рафиниран или познатия ни екстра върджин. При методите на добиването му висококачествените сортове маслини не се подлагат нито на топлинна, нито на химическа преработка. Качественото масло се извлича по механичен метод чрез студено пресоване.

ВНИМАНИЕ! ОТ ЗЕХТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖАТ ХОРАТА С ХРАНИТЕЛНО ОТРАВЯНЕ, ИНФЕКЦИЯ НА ЧЕРВАТА, РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА, ЗАЩОТО ТОЙ ИМА СЛАБИТЕЛЕН ЕФЕКТ. НЕ БИВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА И ПРИ ИНДИВИДУАЛНА НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ПРОДУКТА.

източник




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. shtaparov - Опитвал съм превъзходни видове ...
11.09.2016 15:33
Опитвал съм превъзходни видове зехтин от маслини,произведени в някогашното Българско Беломорие: те не може да бъдат заменени с нищо друго!
цитирай
2. elenapeeva - Благородно ти завиждам, не съм и...
11.09.2016 18:13
Благородно ти завиждам, не съм имала възможността да ги опитам. Зехтинът е наистина уникален като вкус и лекарство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212505
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930