Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2016 15:00 - Псориазис и минерали
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1040 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Основните за човешкия организъм минерали са 7:

1. Калий

2. Калций

3. Магнезий

4. Натрий

5. Сяра

6. Фосфор

7. Хлор

Минералите и микроелементите са важни съставки, необходими за доброто здраве и нормалното функциониране на човешкия организъм. Тяхната роля е огромнате влизат в състав на костите и зъбите, поддържат в норми сърдечния ритъм, важни са за нормалната дейност на нервната система, играят важна роля при клетъчния метаболизъм, също така са и част от ензимите и хормоните.

Минералите представляват 4-5% от телесното тегло или средно около 2,8кг при жените и 3,5кг. при мъжете. Около 50% от това тегло се пада на калция и още 25% на фосфора. Най голямото количество фосфор и 70% от фосфорните частици се намират в зъбите и костите. А останалите 25% принадлежат на другите пет минерала-магнезий, натрий, калий, хлор и сяра и на микроелементите.

Най-важното равновесие в човешкия организъм е киселинно-алкалния баланс(pH). Тялото използва всички възможни начини да поддържа ниска киселинна среда в кръвта. Но химичните вещества, изкуствените храни и добавки в храната,месото, колбасите , медикаментите и особено стресът насърчават производството на киселини.

Нашия организъм няма възможност да толерира продължителното високо киселинно ниво. Ако това състояние продължи дълго време настъпват сериозни здравословни проблеми:

- мускулно-ставни заболявания-миалгия, крампи, скованост, цервикален синдром и др.

- ревматични заболявания-дегенеративни и възпалителни артритни болести

- нервни смущения-раздразнителност, безсъние, апатия и др.

- кожни проблеми-от най-леки обриви до сериозни дерматити, екземи и псориазис и др.

- стомашно-чревни заболявания-лошо храносмилане, метеоризъм, газове и др.

За да възстанови нормалния киселинно-алкален баланс организма започва да отделя алкални минерали от тъканите. Една група минерали неутрализира силните киселини-това са натрият, калия, магнезият и др. Здравият организъм съхранява тези минерали в определен резерв, който използва в случай на нужда. Ако количествата, които се приемат чрез храната не са достатъчни, тогава се заместват и допълват от калция в костите, магнезия в мускулите и т.н.

Правилното приемане на минерали чрез храната, помага за добро здраве, баланс на течностите, добра функция на екзокринните и ендокринните жлези в човешкия организъм.

Освен полезните минерали в нашия организъм има и т.н. токсични минерали, които предизвикват сериозни здравословни проблеми и е необходимо да ги избягваме. Това са живак, кадмий, арсен, алуминий и олово.

 

 

Използвани източници



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211624
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031