Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2016 09:57 - Недостиг на витамин А
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 1092 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вие имате недостиг на витамин А ако:

1.Вие сте стриктен веган-яжте големи количества оранжеви и тъмнозелени  на цвят зеленчуци.

2.Имате чернодробно заболяване, мукувисцидоза или хронична диария-тези заболявания намаляват усвояването на витамин А, който приемате и натрупвате.

3.Злоупотребявате с алкохол. Алкохолът намалява количествата витамин А  и бета-каротин, складирани в черния ви дроб.

4.Пушите-хората, които пушат цигари имат по-ниски нива на бета -каротин. Но ако пушите, не вземайте добавки с бета-каротин или витамин А. В тези случаи добавките ще нанесат повече вреда, отколкото полза.

5.Вземате противозачатъчни хапчета. Контрацептивите увеличават количествата на витамин А, в кръвта ви, но намаляват количествата , които складирате в черния си дроб. Това не се случва с бета-каротина.

6.Боледувате или имате хронична инфекция-по време на болест, вие произвеждате много повече свободни радикали о това снижава нивото на витамин А.

7.Намирате се под голям стрес-физически или психически. Допълнителната работа, умората, както и прекаляването със физически упражнения създават повече свободни радикали, които пък намаляват нивото на витамин А в организма ви. Освен това, когато сте твърде уморени или заети, не се храните добре, за това и не приемате достатъчно бета-каротин.

8.Вие сте бременна или кърмачка.

9.Вземате лекарства за ограничаване продукцията на жлъчката-например холестид, квестран или велхол или др, за да намалите холестерола си. Тези лекарства не ви позволяват да усвоите мастноразтворимите витамини, между които е и витамин А. Би трябвало лекаря да ви препоръча да ги взимате в различно време от лекарството. Примерно 2-3 часа след приема на лекарството , можете да вземете и добавките с бета-каротин или витамин А.

10.Вземате лекарството метотраксат(познато и под имената:рематрекс и трексал) за лечение на артрит, псориазис или рак. Това лекарство въздейства на червата и затруднява усвояването на витамин А и бета-каротин.

Обсъдете витаминните добавки с лекаря си преди да започнете да ги взимате.

Няколко седмици без достатъчно количество витамин А от храната водят до развиване на симптом за дефицит на този витамин. Един от най-ранните е кокошата слепота(не виждате добре в тъмното).

Друг признак за недостиг на витамин А е състоянието на фоликуларна хиперкератоза. Когато то е на лице вашите епителни тъкани, особено кожата ви започват да възпроизвеждат твърде много от белтъчината кератин. Образуват се кератинови депа около космените ви фолекули и кожата ви започва да изглежда груба и суха.

Недостигът на витамин А може да причини проблеми във възпроизводството и при мъжете и при жените.

Дефицитът на витамин А, също така повишава вероятността да заболеете от респиратони инфекции, възпалено гърло, синузит, отит.

Витамин А и бета-каротинът работят по-добре, ако вие приемате също всички други витамини и минерали, витами Е, Селен и Цинк.

Витамин Е ви е нужен, тъй като помага на витамин А да действа максимално ефективно.
Източник:
psoriasiss.alle.bg




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211617
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031