Прополиса е смолично вещество с блестящ тъмножълт до тъмнокафяво-зелен цвят. Прясно извадения от кошера прополис представлява мека, лепкава маса. Ароматът, химическите и физичните свойства зависят главно от вида на растенията в радиус на летежа на пчелите. Прополисът има приятен аромат на растителни пъпки, мед и восък, възгурчив и лют на вкус. Потъмнава при по-продължително съхранение. При горене отделя приятна миризма на смола. При затопляне бързо омеква и става удобен за обработка. При стайна температура се втърдява, а при по-ниска става крехък. Има относително тегло 1,112 и 1,136, няма определена точка на топене, но обикновено се топи между 80-105гр. Разтваря се слабо в студена вода, а в гореща от 7 до 11%. В етилов алкохол се разтваря 50-75%.
Прополисът е по-тежък от водата и веднага пада на дъното на съда, за разлика от пчелния восък , който остава на повърхността. Втечнава се при температура над 70градуса (свойство използвано за отделяне от восъка), при 40гр. става лепкав, при 30гр. е гъвкав и удобен за моделиране (температурата на кошера), на стайна температура се втърдява, а под 15 гр. става крехък и силно чуплив(свойство използвано за отделяне от рамките на кошера).
Някои физични изследвания описват свойството му да поглъща електромагнитни вълни с дължина в интервала 280nm-360nm, което отговаря на ултравиолетовите лъчи тип В(UVB), отговорни за почерняването и слънчевото изгаряне.
Биологични свойства на прополиса.
Антимикробните свойства на прополиса са известни от 1906г. , но научни изследвания в тази насока започнали през втората половина на 20в. Основания за подобни изследвания дал въпроса- как може толкова много пчели до 60-70 хиляди във кошер, да не образуват огнища за разпространение на бактерии.
Наистина в кошерите има продукти, които могат да бъдат хранителна среда за микроорганизмите. При това пчелите поддържат постоянна температура оптимална за развитие както на пилото, така и на много видове бактерии, гъбички, плесени и др. Известно е обаче, че в никой кошер не се усеща неприятна миризма на гнило, даже и в случаите, когато там попадат насекоми и дребни животни. Това явление може да се обясни с антимикробното действие на прополиса. По мнение на учените основен фактор за поддържането на оптималните условия в кошера е целенасоченото използване на прополиса, който има бактерицидни и бактериостатични свойства.
Установено е, че прополис се съдържа във всички продукти на пчеларството. Експериментално е потвърдено, че прополиса не само предпазва пчелите от болести, но и съхранява продуктите от тяхната дейност.
Използвани източници
Тагове:
Свойства на прополиса-втора част
Общи насоки за лечение с прополис
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1