Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2015 06:52 - Свойства на прополиса-първа част
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
1



 Физични свойства на прополиса.

Прополиса е смолично вещество с блестящ тъмножълт до тъмнокафяво-зелен цвят. Прясно извадения от кошера прополис представлява мека, лепкава маса. Ароматът, химическите и физичните свойства зависят главно от вида на растенията в радиус на летежа на пчелите. Прополисът има приятен аромат на растителни пъпки, мед и восък, възгурчив и лют на вкус. Потъмнава при по-продължително съхранение. При горене отделя приятна миризма на смола. При затопляне бързо омеква и става удобен за обработка. При стайна температура се втърдява, а при по-ниска става крехък. Има относително тегло 1,112 и 1,136, няма определена точка на топене, но обикновено се топи между 80-105гр. Разтваря се слабо в студена вода, а в гореща от 7 до 11%. В етилов алкохол се разтваря 50-75%.

Прополисът е по-тежък от водата и веднага пада на дъното на съда, за разлика от пчелния восък , който остава на повърхността. Втечнава се при температура над  70градуса (свойство използвано за отделяне от восъка), при 40гр. става лепкав, при 30гр. е гъвкав и удобен за моделиране (температурата на кошера), на стайна температура се втърдява, а под 15 гр. става крехък и силно чуплив(свойство използвано за отделяне от рамките на кошера).

Някои физични изследвания описват свойството му да поглъща електромагнитни вълни с дължина в интервала 280nm-360nm, което отговаря на ултравиолетовите лъчи тип В(UVB), отговорни за почерняването и слънчевото изгаряне.

Биологични свойства на прополиса.

Антимикробните свойства на прополиса са известни от 1906г. , но научни изследвания в тази насока започнали през втората половина на 20в. Основания за подобни изследвания дал въпроса- как може толкова много пчели до 60-70 хиляди във кошер, да не образуват огнища за разпространение на бактерии.

Наистина в кошерите има продукти, които могат да бъдат хранителна среда за микроорганизмите.  При това пчелите поддържат постоянна температура оптимална за развитие както на пилото, така и на много видове бактерии, гъбички, плесени и др. Известно  е обаче, че в никой кошер не се усеща неприятна миризма на гнило, даже и в случаите, когато там попадат насекоми и дребни животни. Това явление може да се обясни с антимикробното действие на прополиса. По мнение на учените основен фактор за поддържането на оптималните условия в кошера е целенасоченото използване на прополиса, който има бактерицидни и бактериостатични свойства.

Установено е, че прополис се съдържа във всички продукти на пчеларството. Експериментално е потвърдено, че прополиса не само предпазва пчелите от болести, но и съхранява продуктите от тяхната дейност.
Използвани източници




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212620
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930