Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Апитерапия-лечение с мед и пчелни продукти. Билколечение и народна медицина, здравословно хранене,психология и психотерапия, духовно здраве и християнство. Моето хоби е здраве от природата.
Автор: elenapeeva Категория: Хоби
Прочетен: 211590 Постинги: 83 Коментари: 75
Постинги в блога от Септември, 2016 г.
 Сухата кожа изглежда перфектно, без видими проблеми, но с напредването на възрастта тя се състарява по-бързо, поради липсата на влага. Слабата секреция на мастните жлези води до нищожна или никаква защитна обвивка, вследствие на което се получава загуба на влага(дехидратация), лесно проникване на слънчевите лъчи, които разрушават еластино-колагеновата мрежа и силно производство на меланин в определени участъци, което всъщност са петната по кожата.

Сухата кожа няма проблем по отношение на пъпки и черни точки, поради липсата на мазнина. Не лъщи и трудно се замърсява.

С настъпването на есента обаче и на зимните месеци се увеличават оплакванията на хората със суха кожа, наблюдава се влошаване на някои хронични кожни заболявания като екзогенна и себорейна екзема, невродерматит, атопичен дерматит, псориазис, ихтиози и др.

Около ј от хората имат склонност към развитие на симптомите на суха кожа-кожна ксероза. Състоянието се характеризира с по-малко еластична, грапава, залющена и склонна към развитие на инфекции и възпалителни процеси кожа. Най-засегнатите области са ръцете, подбедриците и лицето, но симптоми могат да се наблюдават по всички части на тялото и принципно са придружени със сърбеж с различна интензивност.

Няколко са механизмите , по които се развива кожната ксероза и тяхното познаване ни помага да възстановяваме и поддържаме нормалното състояние на кожата.

Нарушено вроговяване на епидермиса водещо до значително намаляване на т.нар. естествен овлажняващ фактор в кожата(мастни аминокиселини, урея, соли и др), от което следва невъзможност за задържане на вода и настъпва дехидратация на кожата.

Намаление на количеството на естествените кожни мазнини-липидите в роговия слой(триглицериди, холестерол, свободни мастни киселини, церамиди), което води до нарушаване на защитните бариерни механизми на кожата. Поради тази причина сухата кожа е особено предразположена към възпалителни и алергични реакции.

Количеството на повърхностните липиди в роговия слой на здравата кожа е в баланс със способността и да задържа вода. При кожната ксероза-този баланс е нарушен и сухотата е проявена в различна степен.

Възникването, развитието и поддържането на кожна ксероза се обуславя както от вътрешни, така и от външни фактори.

Основните вътрешни фактори са: генетична предразположеност, хормонални нарушения, биологично стареене на кожата и различни заболявания.

Външни фактори: студа, вятъра, силните слънчеви лъчи; химични фактори-основи, киселини, дезинфектанти; физични-вода, топлина, начина на хранене-строгите диети, ограничаващи набавянето на аминокиселини и витамини, както и лечението с някои медикаменти.

Измиването с вода и използването на миещи препарати допълнително отстранява повърхностните липиди и естествените овлажняващи фактори в кожата. Използването на гореща вода увеличава този ефект, а алкалните сапуни още повече нарушават защитните функции и дразнят кожата. Необходими са няколко часа за да протекат механизмите на възстановяване на кожата и да се възвърне естественото и състояние.  Честото миене претоварва тези механизми: кожата се изсушава и става податлива за развитие на токсични и алергични реакции. За да се избегне влошаването на състоянието, сухата кожа трябва да се почиства само при необходимост. Препоръчва се вземането на душ да става със специализирани почистващи продукти без агресивни детергенти и с високо съдържание на естествени овлажняващи фактори. Това предпазва кожата от изсушаване, запазва и допълва водното съдържание и поддържа естествената бариерна функция.

Традиционното лечение на суха кожа се изгражда върху два основни принципа:

Овлажняване на кожата-при ксеротичната кожа се наблюдава липса на естествени антиобезводняващи субстанции и следваща от това невъзможност за задържане на влага в роговия слой. За това прилагането само на хидратиращи кремове с високо водно съдържание не е достатъчно. Необходимо е използването на препарати, съдържащи овлажнители, наподобяващи “естествения овлажняващ фактор”на кожата-урея, глицерол, пропилен гликол, мастни- и аминокиселини и др.

Намаляване на трансепидермалната загуба на вода чрез покриване на кожата с омазняващи субстанции-течни масла или твърди мазнини.

Третирането на сухата кожа се осъществява с т.нар. емолиенти, лосиони, масла за баня и др. , които съдържат вода, мазнини, а в идеолния случай и овлажнители. Емолиентите, които съдържат овлажнители увеличават и поддържат хидратацията в роговия слой и по този начин заедно с омазняващите субстанции въстановяват нарушената бариерна функция на кожата. Овлажняващия ефект намалява лющенето и увеличава разтегливостта на кожата. Освен това емолиентите имат и известно противовъзпалително действие, което е много ценно омекотяващо и облекчаващо сърбежа действие.

Фактически всички хора имат полза от прилагането на емолиентите, но те са незаменими при третирането на някои хронични заболявания като атопичен дерматит, невродерматит, екзогенна екзема, псориазис и др., където допълват, а и често заместват приложението на локални кортикостероиди. Ефекта от приложението на тези препарати трае не повече от 4 часа и налага неколкократно дневно приложение.

Почистването и грижите за проблемната суха кожа, дори и при липса на дерматологични заболявания са изключително важни.

Грижите за суха кожа налагат билките да се използват във всички възможни форми-настойка, запарка, отвара, спиртно-водни-глицеринови екстракти и др.

При суха кожа се използват дроги съдържащи етерични масла-лайка, листа от мента и маточина, мащерка, цветове от бъз, копър и др. Обикновено те се комбинират с растения, съдържащи и слузни вещества-слез,лопен, подбел, корени от медицинска ружа, семена от дюля и др.

Сутрин вместо с вода  е по-добре лицето да се измие със запарка от лайка и слез;медицинска ружа и мента; от мащерка и подбел. Добре е за кожата запарките да се редуват.

Стандартното съотношение в случая е 2-3 супени лъжици от избраните билки се заливат с 25-300мл кипяща вода, врат 5-10 минути, киснат от 30 минути до 2 часа(ако ги забравите), след това се прецеждат и с така направения билков елексир, кожата се почиства с памучен тампон.

На сухата кожа добре действат и маслените настойки. Процесът се нарича мацерация и е подходящ за приготвяне в домашни условия. Необходими са ви растително масло и сухи билки. Препоръчително е растителното масло да е студено пресовано-слънчоглед, маслина, кокос, сусамово масло. Стандартното съотношение на масло-билки е 1:10, но ако искате можете да си направите и с по-висока концентрация на билки. Смесвате билките с маслото, поставяте стъкления буркан да престои на слънце от 20 до 40 дена, прецеждате и се слага пак в стъклени съдове на тъмно и хладно. Вашето билково масло е готово за употреба.

Подходящи маслени извлеци при суха кожа са:

Маслен извлек от жълт кантарион-жълтия кантарион успокоява зачервената и раздразнена кожа. Изключително полезен е след излагане на слънчеви лъчи и особено след слънчево и механично изгаряне. Полезен е при охлузвания и рани, за по-бързо въстановяване на целостта на кожата-ускорява процеса на регенерация. Използва се също и при отичане на крайници.

Маслен извлек от лайка. Лайката е изключително подходяща при деликатна, чувствителна и алергична кожа Използва се успешно при много суха, напукана и дехидратирана кожа. Успокоява рани и зачервявания. Действа дълбоко хидратиращо на кожата и увеличава нейните естествени защитни функции.

Маслената настойка от невен е изключително подходяща за деликатна и чувствителна кожа. Прилага се успешно и при много суха и напукана кожа, успокоява изгаряния и рани. Действа регенериращо и хидратиращо на кожата и увеличава нейните защитни функции.

По отношение на спиртните настойки от билки, спирта в билковата козметика и не само, не трябва да превишава 10% и да се използва заедно с глицерин-10% и пречистена вода- билкова запарка. Това съотношение не изсушава кожата, а лечебните вещества в билките се усвояват на 100% от кожата, глицеринът действа подхранващо и хидратиращо.

Сухата кожа на лицето се повлиява добре от различни билкови, плодови и зеленчукови маски.

1.От овесени ядки-две супени лъжици ядки се варят 15 минути със 100-150мл мляко или вода. След като сместа изстине се добавя една лъжица мед. Кашата се поставя топла, не гореща върху лицето и стои 20мин.

2.От тиква- 2 супени лъжици сварена тиква се смесват с една супена лъжица растително масло. Сместа се нанася върху лицето и стои 20 мин.

3.От моркови-два изцедени или настъргани моркова, смесени с една чаена лъжица мляко или зехтин и малко разбит белтък от яйце, по желание може да се сложи и оризово нишесте, се нанасят върху лицето и престояват 30 мин.

4.От краставици-ситно настъргана краставица или изцедена се използва за намазването на лицето и врата. Престоява 20 минути, като се подсушава, изтрива без да се отмива.

5. От ябълки-една дребно настъргана ябълка се смесва с една чаена лъжичка зехтин, или друго масло, мляко или сметана. Нанася се върху лицето и престоява 20 минути.

6. Невен, лавандула и розмарин се заливат с равни части ракия, не по висока от 50 градуса,(спирт-разреден с пречистена вода до 40-45 градуса) и пречистена вода или запарка от същите растения. Престоява на тъмно от две седмици до 21 дена и се прецежда. Слага се отново в стъклен съд и се държи на хладно. От него се вземат 100мл, разреждат се с пречистена вода 100мл или билкова запарка, добавя се 10мл глицерин и с този лосион се почиства лицето след маските.Лосиона се държи в хладилник.

Кремове и мехлеми за суха кожа.

Приготвянето на кремове и мехлеми за суха кожа увеличава асортимента от  от билкови средства и разтворители-включват се растителни масла, витамин А и ветамин Е, безводен ланолин и други масла, според предпочитанията и конкретните изисквания на кожата.

От растителните масла се препоръчват-рициновото, маслиновото, кокосовото.

Лесна рецепта за омекотяващ крем е :

В 100грама мазнина поставяте 20-30 грама бъз-цвят и плод. Вари се на тих огън 20 минути. Оставя се да престои от 24 часа до две денонощия, след това се затопля-без да завира, прецежда се и е готов за употреба.

От стари времена цветът от дървовиден бъз се смята за подходящ за всякакъв вид кожа, но особено подхранващ и полезен е за сухата кожата. Пресен лосион от цвят от бъз можете да си направите по следния начин: Вземете 2 супени лъжици бъзов цвят и ги залейте с 400-500мл кипяща вода. Оставете ги да киснат поне един час. След прецеждане е готов за употреба.

Апитерапия при суха кожа.

Маска с мед. Медът, който извлича влагата от въздуха, представлява ефикасна маска за суха кожа. Държи се около 10мин и се отмива.

При сухата кожа е удачно използването на унгвенти съдържащи мед и пчелни продукти, които освен защитно действие имат и доказано лечебно въздействие.

Ароматерапия

1.Гераниево масло-добавете няколко капки към топлата вода във ваната.

2.Сандалово и розово масло-смесете по две капки с една супена лъжица масло от пшеничен зародиш и една капка масло от вечерна иглика и вечер намазвайте суха кожа.

!Предупреждение-етеричните масла, които не са естествени и съдържат химически добавки, могат да раздразнят кожата и да доведат до алергични реакции. Естествено етерично масло за 3.50-5лв не съществува-това е неговия химичен еквивалент.

Профилактика при суха кожа.

1.Когато излизате навън използвайте слънцепредпазен крем с висок фактор на защита, в студено време обувайте топли чорапи, слагайте ръкавици и редовно нанасяйте балсам за устни и овлажняващ крем.

2.Когато сте на закрито поддържайте умерена стайна температура и избягвайте претоплянето.

3.Климатиците, отоплението, електрическите уреди, включително телевизорите и компютрите увеличават концентрацията на положителни йони във въздуха, което понижава влажността и изсушава въздуха. За да предотвратите това, проветрявайте често, овлажнявайте въздуха чрез овлажнител или съд с вода върху радиатора и отглеждайте стайни растения.

4.Избягвайте да използвате електрическо одеяло.

5.Редовно правете физически упражнения, за да се подобри кръвообращението и да се осигурят кислород и достатъчно хранителни вещества на кожата.

Как да защитите сухата кожа.

1.Използвайте лосион или тоалетно мляко за почистване, а не вода.

2.Сутрин използвайте лек овлажняващ крем, а вечер-по-мазен.

3.Овлажнявайте кожата около очите, тъй като тя има малко мастни жлези.

4.Мажете ръцете си с мехлем или крем преди да започнете домакинска работа. Слагайте памучни ръкавици под латексовите.

Хранителен режим при суха кожа.

Здравословният хранителен режим, който включва сурови плодове и зеленчуци, поддържа кожата овлажнена и еластична.Пийте повече сок от моркови. Предпазвайте се от обезводняване, като изпивате за ден не по-малко от литър и половина два чиста вода.

Похранете кожата си отвътре като консумирате храни богати на незаменими мастни киселини, витамин А, D  и Е-риба, моркови, ленено масло, пчелен прашец, мед и др.

Храни, богати на витамин Е и цинк за подхранване на кожата са-зехтин, яйца, риба, пълнозърнести продукти, леща ,боб, ядки-бадеми и лешници,семена, моркови, чесън, месо и др.

Не е необходимо да купувате скъпи кремове, обикновен крем също върши работа, а много от дерматолозите са на мнение, че твърдата растителна мазнина(кокосова, какаова и др) е най-добрият овлажнител.

Кога да потърсите медицинска помощ:

1.Кожата ви става още по-суха.

2.Кожата ви е болезнена или възпалена.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар.

Бъдете винаги здрави!

 източник

Категория: Хоби
Прочетен: 3522 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 29.09.2016 07:56
 Свикнали сме да гледаме на пчелите като на жужащ, медоносен добитък. О, да покрай това опрашват цветята. Ами ако ни ужилят? Като всяко дело на природата, обаче и светът на пчелите крие една малка Вселена, изваяна по златното сечение.

Пчелното семейство е сред най-развитите обществени организми, познати на човека. По ред и дисциплина, напомня на японци ... които танцуват. Да, танцуват и то не само, за да споделят местата с хубава паша. Защо тогава се играят народни танци в кошера?

По същата причина, която раздвижва и нас – да си пообщуваме и разпуснем след работния ден. И макар, че едва ли са изучавали бащата на икономиката, Адам Смит, пчелите успешно прилагат принципите на разделение на труда. Едни проучват, други транспортират, трети посрещат и разтоварват, четвърти строят и хигиенизират и чак тогава последната брънка по веригата преобразува плодовия нектар в мед1. Броят на всички служители е кратен на седем, както и броят на клетките в дивия кошер.

Майката- пчеличка има нелеката задача да ръководи този процес. С помощта на шестнайсетте си мозъка и свръх-чувствителните си крачета тя контролира популацията по вид и брой. Лостовете на властта следят размера на семейството, който не бива да надхвърля 21 000 роднини. Читателите с ръководни позиции знаят колко натоварваща е работата на "шефа", особено в организация с такива размери. Съвсем естествен е тогава повикът на царицата също да потанцува, заградена от вярната си свита. Тя наброява между 7 и 14 помощници. Но за разлика от човешките монархии, когато общността е недоволна от своя ръководител, майката се уволнява и се снася нова.

Храната прави борбата е рекъл българинът и е прав дори за жълто-черните ни приятели. А коя диета препоръчва да се храним все с едно и също? В идеалния свят пчелите рядко постигат монофлорност на меда над 40%. Качеството и разнообразието на пашата определят тяхното здраве, и настроение. Когато хапват мед от рапица пчелите са агресивни и нетърпеливи (глюкозо-фруктозният баланс в този мед е 3:1). Но когато се гощават с мед от акация, човек може дори да погали пчеличка по гръбчето (глюкозо-фруктозният баланс в него е 1:4).

Пчелният прашец също придобива своите изключителни качества благодарение на слюнката на пчелите. Поради по-малката си трайност и огромна питателност, той е ежедневната храна на умните насекоми, докато медът се пази в "килера" за зимнина. На кралската маса разбира се, не може да се сервира какво да е.

Следователно майката се храни единствено с пчелно млечице, чийто качества заслужават повече внимание, наред с всички други пчелни производства. Тук дори няма да се спираме на факта, че единствената разлика в диетата на пчелите-работнички и кралицата е пчелното млечице, като първите живеят 42 дни, а последните над 3 години. Няма да говорим и за факта, че скромните пчелички, които дори не подозират за силата на рекламата надминават многократно качествата на продуктите и на най-смелите фармацевтични компании. Как да бъде иначе? В състава на българския мед се съдържа дори злато.

Биоразнообразието, както дядо Дарвин навярно би одобрил, се определя от състава на почвата и заобикалящата ни среда. Растенията се хранят с каквото има в почвата, пчелите – с това, което има в нектара на растенията, а хората – познахте! Спектралният метод4 позволява на д-р Младенов да анализира съдържанието на микроелементи в родния мед. Предвид факта, че най-напред медът е храна за самите пчели, ето с какво храни почвата българските насекоми – Al, Ba, Br, Fe, Ca, K, Na, Mg, Al, Pb, Au, Cu, Ti и други5.

Един добър пример за еволюция са странджанските пчели. Това са тези редки екземпляри, на които дължим по едно голямо благодаря за почти всяка лъжица манов мед. Те са по-едри, с по-широк хобот, който им позволява храносмилането на огромното количество минерали, придаващи типичния тъмен цвят на мановия благодат. Всички други пчели по света, дори едрите непалски насекоми, произвеждащи халюциногенен мед (халюциногенният мед се дължи на пашата в непалските джунгли, която включва разновидности на лиани, съдържащи ДиметилТриптамин (ДМТ), един от най-силните природни халюциногени, бел.авт.) получават стомашни проблеми от свръх-наситения сок на маната. Един лош пример за еволюция тревожи районите с тежки природни замърсявания като Мексиканския залив и части от Щатите, известни с фракинг. Там летят така наречените пчели-убийци, чийто нрав напомня този на българските шофьори.

Истинската стойност на меда

Всъщност е малко повече от 8 лева на буркан. За всеки килограм мед пчелите прелитат над 200 000 километра и правят над 3 000 000 кацания. В целия си живот, една пчела може да преработи около чаена лъжичка мед. Тоест за всяка лъжичка – пчеличка.

Може би затова при откриването на саркофага на Клеопатра в него се крие керамичен буркан мед от Акация... който не е бил развален. Може би и затова, най-скъпите подаръци между царете са били медът и пчелният восък. За последния се е вярвало, че е разтопено слънце. Жалко само за клишето мед в чая. Полезните качества на меда се губят в среда на 40 градуса, а над 60 – придобиват канцерогенен характер. Вместо подсладител за чай, хората от село ползват меда дори за лекуване на "спукано" око! Малцина оценяват и божествената геометрия, която следва всяко дело на пчелата.

Магическото число 7 или код 21 обуславя златната логика в пчелния живот. Яйцето се снася за 21 дни, дребната душичка престоява 21 дни в кошера и 21 дни извън него. Майката снася първото яйце на 21 декември. Спомняте ли си съвършения брой пчели в кошера? Ако семейството надхвърли 21 000 члена, то не успява да образува топка през зимата и да поддържа вътрешна температура в кошера от ... 28 градуса по Целзий.

И дори ужасът да се сбъдне и ни ужили пчела помнете - в нейната отрова се съдържат всичките 27 жизненоважни за човека ензими (а пчелният прашец съдържа всички жизнено-необходими елементи за човешкия организъм - близо 80% от тежестта му е чист протеин и усвоемоястта му е 100%, бел.авт.). Именно затова най-тежките неврологични заболявания в Русия се лекуват с ужилвания от пчели , а процедурите продължават ... 21 дни.

Плодовият нектар се превръща в полезен мед чрез продължително "дъвчене" от страна на пчелите. В този процес на преобразуване, нектарът се смесва със слюнката на пчелата и се окислява. След известно отлежаване в клетката се преобразува в мед;

В произволен буркан български мед гъстотата на микроелементи е между 200 и 500 микросименса. Това обуславя жълтия цвят. В мановия мед, тази стойност надхвърля 1500. Микросименс – елекропроводимостта на материалите се мери с тази величина. Колкото по-голяма е стойността, толкова повече микроелементи присъстват в състава на меда, следователно толкова по-тъмен цвят има той.

източник

Категория: Хоби
Прочетен: 3658 Коментари: 6 Гласове: 11
Последна промяна: 23.09.2016 18:10
 Биотинът е бил откриван много пъти. През 1901г. Изследователи открили вещество, което нарекли биос-от гръцката дума за живот. Те не знаели точно какво е то и скоро загубили интерес към него. Десетилетия по-късно други изследователи открили същото вещество, но го нарекли коензим R. Още една група изследоватил също го открили, но го нарекли защитен фактор Х или витамин Н(макар, че не били напълно сигурни дали е витамин). Науката не се движи право напред, както може би си представяте, изминало известно време докато се изясни объркването. В крайна сметка всички осъзнали, че са открили едно и също нещо:вид В-витамин, който се съгласили да нарекат биотин.

Биотинът определено е пълноправен член на семейството В, но с една особеност. Нуждаете се от него за да преработвате мазнините и аминокиселините в храната.

Биотинът работи в тясна връзка с другите В, най-вече с фолиевата киселина, пантотеновата киселина и кобаламина. Не е задължително да си набавяте биотина от храната. Причината е , че нужното ви количество от него се произвежда в червата ви от милиарди дружелюбно настроени бактерии, които живеят там.

Няма установена препоръчителна дневна доза за него, тъй като дефицитът на биотин е изключително рядък-бактериите в червата ви, произвеждат напълно достатъчно да покриете нуждата си. Факт е, че повечето хора изхвърлят повече биотин, отколкото приемат с храната си. С други думи, вашите чревни бактерии, произвеждат доста повече отколкото ви трябва, така че изхвърляте не само биотина, който изяждате, но и част от произведения в организма ви.

В действителност няма нужда да се тревожите, колко биотин приемате, и все пак е хубаво да се знае адекватния прием, който за мъже и жени е 30мкг, а за кърмачки 35мкг.

Лечебно действие на Витамин В7-биотин:

1. Необходим е за растежа на клетките.

2. Помага за метаболизма и синтеза на аминокиселините.

3. Помага за метаболизма и синтеза на мастните киселини.

4. Помага за метаболизма на въглехидратите , като помага за осигуряване на енергия за целия организъм.

5. Необходим е за здравето на нервните клетки и тъкани.

6. Необходим е за здравето на кожата, косата, потните жлези и костния мозък.

7. Помага за поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Изпитвате ли недостиг на биотин?

Дефицитът на биотин е невероятно рядък, но все пак има някои специални случаи:

1.Много ниско калорична диета. Ако спазвате наистина много ниско калорична диета дълго време, възможно е да развиете дефицит на биотин. И вече ще знаете защо ви пада косата.

2.Сурови яйца-ако по някоя странна причина ядете много сурови яйца-15 или 20 на ден и го правите дълго време, възможно е да развиете дефицит. Яйчения белтък се свързва с биотина и не ви позволява да го усвоите. Варените или пържените яйца нямат същия ефект.

3.Антибиотици. Хора, на които се налага да вземат антибиотици като тетрациклин и сулфамиди дълго време, може да развият дефицит на биотин, защото антибиотиците избиват всички бактерии, включително и полезните, които произвеждат биотин.

Най-богатите на биотин храни са говеждия черен дроб,бирената мая, бананите, яйцата, овесените ядки(варени)кафевия и белия ориз.

Биотин за косата и ноктите.

Някои продукти за грижа за косата сега съдържат биотин,като се твърди, че предотвратява падането и посивяването, побеляването на косата. Вярно е, че се нуждаете от биотин за здрава коса и че острият биотинов дефицит причинява ужасен косопад. Биотина в шампоаните и балсамите обаче едва ли ще ви помогне. Косопадът от биотинов дефицит отзвучава, когато преодолеете дефицита и косата ви се възстановява, но изгубената ви коса при естествено оплешивяване си остава завинаги изгубена.

Тъжно е, но няма лек за мъжкото оплешивяване. Това не спира обаче, някои недобросъвестни търговци да ви продават добавки с биотин, за да спрете процеса или дори да възстановите косата си. НЯМА ТАКАВА ВЪЛШЕБНА ДОБАВКА!Най-добре си спестете паричките за пластична интервенция.

Конярите отдавна знаят, че биотинът прави конските копита по-твърди. Дали не заздравява и човешките нокти?Възможно е. Нуждаете се от голяма доза между 1000 и 3000мкг дневно, но може и да не проработи. Все пак , ако имате чупливи нокти, може би си струва да опитате, така или иначе не можете да се предозирате с биотин.

Биотинът понякога се препоръчва и при новородени, които имат възпалена кожа на фонтанелата. Логиката е, че новороденото все още няма бактерии, които да произвеждат биотин, за това той трябва да се внася под формата на добавки, но това ще реши педиатърът ви, а не вие.

И както почти всяка моя статия  ще завърша, че преди да вземете каквато и да е добавка с витамини, първо се посъветвайте с вашия лекуващ лекар-коя е най-подходяща за вас.

Неконтролируемото приемане на своя глава на хранителни добавки, защото само сте чули, че е полезно от комшийката, снахата и...др. вещи лица може да ви създаде сериозни здравословни проблеми.

Статията в блога има чисто информативен характер.

 

 

 източник

Категория: Хоби
Прочетен: 2942 Коментари: 2 Гласове: 9
Последна промяна: 18.09.2016 18:56
 Холин-наричан и “храна за мозъка” е нутриент, който учените и диетолозите считат за ко-фактор на витамините от групата на В- комплекс. На практика той е производна на аминокиселината Метионин и метил-фолат( метилизиран Витамин В9) и помага на В-витамините да работят по-ефективно и да метаболизират храната в енергия.

Лечебно действие на Холина:

1. Необходим е за синтеза на невротрансмитера Ацетилхолин и като такъв е изключително важен за предаването на сигналите в нервната система.

2. Необходим е за формирането  , поддържането и функционирането на мембраните в целия организъм.

3. Използва се от бъбреците, за да поддържа водния баланс в тялото.

4. Помага на тялото да се бори с инфекции и СПИН.

5. Предотвратява формирането на жлъчни камъни.

6. Помага за преработването на мазнините в черния дроб и го предпазва от затлъстяване и заболяване.

7. Помага за производството на аминокиселината Метионин в черния дроб.

Защо се нуждаем от холин?

Холинът е жизненоважен за изработването на невротрансмитера ацетилхолин, от който се нуждаете за да изпращате съобщения за емоционалните си състояния и поведението си от една мозъчна клетка на друга. Ацетилхолинът вероятно участва и в запазването и припомнянето на спомените.

Холинът е необходим също и за синтезирането на фосфатидилхолинът, който е необходим за мембраните на вашите клетки. Фосфатидилхолинът е мастно вещество, от което се изграждат клетъчните стени.

Скорошни изследвания сочат, че холинът е изключително важен за интелектуалното развитие на новородените. Всички бременни жени и кърмачки имат специална потребност от холин.

Холинът също така извежда мазнините от черния ви дроб, като не допуска те да се натрупват там. Тъй като в черния дроб се произвежда холестерола, някои хора смятат, че холина понижова нивото на лошия холестерол. Има известни основания да се твърди, че може би наистина помага.

Няма установена дневна доза и не е възможно да изпитвате дефицит от него. Повечето хора си набавят някъде между 300 и 1000мг дневно от храната. Има установен адекватен дневен прием, който за мъжете е 550мг, за жените-425мг, за бременните-450мг, а за кърмачките-550мг.

Холин има във всички животински и растителни храни. Най-добри източници от животинските храни са яйцата, червеното месо, черния дроб и черния хайвер. Добри растителни източници са зелето, карфиолът, соята, нахутът, лещата и ориза.

Не можете да предозирате холинът, но твърде големите дози-над 10г. ще ви придадат неприятен телесен мирис-като на риба. Няма да ви навреди, но със сигурност ще окаже влияние върху социалното ви общуване.Добре е да се придържате към дози от 500 до 1500мг.

Има твърдения, че холинът помага при болест на Алцхаймер-вярно ли е това?

Хората с болест на Алцхаймер обикновено имат ниски нива на холин в мозъка . Може ли добавките с холин или фосфатидилхолин да помогнат? Провеждат се много изследвания в тази област и за сега отговорът е може би да, в някои случаи.Някои изследователи са на мнение, че холинът може да предпази от болест на Алцхаймер, но доказателствата са спорни-по-вероятно не може.

Холинът не е точно В витамин, тъй като вие си го произвеждате в организма. Спада към групата на т.нар. малки(неофициални)В-витамини-холин, биотин, инозитол и парааминбензоена киселина. От друга страна не може да се твърди , че не е В-витамин, тъй като трябва и да си го доставяте, а той работи в тясна връзка с фолиевата киселина и кобаламина.

Работата на холина се блокира от алкохол и цигари.

 източник

Категория: Хоби
Прочетен: 1443 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 18.09.2016 08:28
 Интересни факти за чесъна.

Шумерите го отглеждали преди повече от 5000г., а древните египтяни му намерили над 8000 приложения в медицината и често го оставяли в гробниците.

По времето на първата световна война сокът от чесън се използвал на бойното поле за превръзване на рани и предотвратяване на гангрена.

Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци, известен в целия свят със лечебните си свойства.

Това е едно от малкото растения, които съдържа в себе си толкова много полезни съединения и е в състояние да помогне на организма за кратко време да се справи с много и остро протичащи заболявания.

Една от най-ценните му съставки-алицинът е в състояние да убие и да предотврати развитието на над 20 вида бактерии. За съжаление това вещество по време на готвене се разрушава и губи антибактериалните си качества. За това, когато го ядем с лечебна цел, чесънът трябва да се приема в суров вид.

Чесънът в големи количества е противопоказен при заболявания на черния дроб и жлъчката, бъбреците и при увеличена стомашна секреция.

Най-общо лечебната сила на чесъна се състои в :

1.Чесънът лекува сърцето. Най-добре е да се приема счукан с домати или други кисели храни. При смесване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.

2.Чесновата терапия се състои в употребата на чеснова настойка по строго определена схема.

3.Установено е, че една чеснова скилидка на ден предотвратява образуването на кръвни съсиреци, с което спомага за предотвратяването на инфаркт и инсулт.

4.Само две скилидки на ден поддържат ниско нивото на холестерола на сърдечно болните.

5.Унищожава инфекциите в организма.

6.Съдържа химически съединения, които предотвратяват рак.

7.Има антикоагулиращо действие и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

8.Понижава кръвното налягане, холестерола и триглициридите.

9.Стимулира и подобрява имунната система.

10.Предпазва и облекчава хроничния бронхит.

За съжаление чесънът има едно качество, което кара много хора да го избягват-миризмата. Тази миризма излиза не само от устата, но и през порите на кожата.

За здрави хора няма ограничение по отношение на това колко чесън трябва да се яде. Необходимо е да се знае, че чесън трябва да се яде винаги с храната и салатата.

 

Химичен състав.

Луковицата съдържа етерично масло-алицин (0,1-0,36%), което се състои от различни полисулфиди. Основната му съставка е диалилсулфид. При екстракция на дрогата с вода се получава алиин, който е разтворим във вода и не притежава миризма на чесън. Под действието на ензима алииназа в присъствието на кислород от въздуха(при смачкването на луковицата)алиинът се разпада до алицин(60% диалилсулфид), на който се дължи бактерицидното и фитонцидното действие. Чесънът съдържа още витамин А, В1,С,D,  амид на никотиновата киселина, хормони с действие върху мъжките и женските полови жлези, ферменти, йод и др.

Действие и приложение. Луковицата на чесъна има разностранно действие. Противоглистното и бактерицидното и действие се използва при инфекциозни заболявания на стомашно-чревния канал, етеричното масло унищожава болестотворната и подпомага развитието на нормалната чревна флора, в малки дози тонизира чревната моторика, а в големи я подтиска. Прилага се при грип, тифус и дизентерия като профилактично средство.

Установено е противобактериалното му действие при стрептококови, стафилококови, тифни, дизентериини микроорганизми, при патогенни коли и ентерококи. Бактерицидна активност е установена и спрямо холерния вибрион и някои патогенни гъби.

Чесънът е едно от най-богатите на фитонциди растение, което съдържа алицин и герлицид-вещества с антибиотична природа. Чесънът стимулира отделянето на стомашен и жлъчен сок и по този начин подобрява храносмилането и функцията на жлъчния мехур-жлъчкогонно средство. Част от алицина се излъчва през белите дробове и действа секретолитично и отхрачващо при възпаление на дихателните пътища. Етеричното масло понижава артериалното налягане при хипертония, разширява коронарните и периферните съдове, увеличава амплитудата на сърдечните съкращения, забавя сърдечния ритъм. Добро профилактично средство и при атеросклероза.

Чесънът регулира мастната обмяна, намалява нивото на холестерола, триглицеридите и общите масти. Той удължава времето на съсирването и намалява протромбиновото време. Това определя и антиатераматозното действие(забавя отлагането на холестерол по стените на съдовете)на чесъна.

Чесънът има отношение и към обмяната на йода. Той съдържа много ферменти, витамини, мъжки и женски полови хормони. Има изразен вазодилатативен (разширяващ кръвоносните съдове)ефект предимно върху периферните кръвоносни съдове на краката( при клаудикацио интермитенс-периодично накуцване)и върху коронарните съдове. Чесънът има и общо тонизиращо действие върху целия организъм. Направените подробни изледвания доказват хипогликемичното, антитиреоидното, антибиотичното и дезинтоксикационното действие върху целия организъм при хронично оловно отравяне.

В гинекологичната практика чесъна намира приложение при лечение на трихомонаден колпит и кандидоза.

В стоматологичната практика , чесъна намира приложение при лечение на пародонтит.

Други изследвания доказват благоприятното въздействие на чесъна при някои предракови състояния  на кожата.

Народната медицина го препоръчва  и при коклюш, краста, панарициум, екземи, косопад.

Начин на приложение.

Чесънът се прилага във форма на кашица със зехтин(тампони в носа) за профилактика при грип.

2-3 скилидки са достатъчна дневна доза при стомашно-чревни заболявания, липса на апетит, стомашно-чревни колики, чревни катари, бронхит, хипертония, атеросклероза. За премахване на неприятната миризма от чесъна се изяжда една обелена ябълка, една лъжица мед или магданоз.

Чесънът се прилага и под формата на спиртна настойка. 50гр. счукан чесън се поставя в тъмен стъклен съд и се залива със 150гр. 95%спирт или силна ракия. Кисне 10 дена. От настойката се взимат 10-15 капки три пъти дневно до получаване на желания резултат.

Използва се и друга система за лечение със спиртната настойка. Първите 2-3 дена се приема 3 пъти по 5 капки. Дозата се увеличава всеки ден с по една капка на прием, докато се стигне до три пъти на ден по 15 капки. След това дозата се намалява с по една капки, докато достигне до изходната доза 3 пъти дневно по 5 капки.Прави се почивка от 10 дена. Лечението може да продължи 5-6 месеца.

Eдна стара рецепта(от поколения наред) за дресинг, която по нашия край се прави е т.нар. прясол или дресинг.

Една средна глава чесън, два лимона, магданоз и вода. Чесънът се счуква, към него се прибавя изтискания лимон, норязания магданоз и вода-на вкус, който обича по-малко кисело-повечко вода. С този дресинг се поливат печени, пържени картофи, ястия  с ориз, пържена или печена риба, печено месо, може да се добавя към супи и готвени ястия-боб. Винаги в хладилника си имам по едно бурканче от тази лечебна вкусотийка. Може да престои до седмица в хладилника, без да си губи лечебните качества и да се разваля.

 

Категория: Хоби
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове: 13
Последна промяна: 10.09.2016 07:20
 Вредните храни, които ни разболяват и как да се предпазим от тях.

Вредните храни, които първоначално ни разболяват, а след това умираме от тях може да се разпределят в няколко основни групи:

1.Храни, които съдържат канцерогенни вещества.

2.Храни, под формата на хранителни добавки.

3.Лекарства-фалшиви, които вместо да лекуват причиняват още по-страшни болести.

4.Добавъчни вещества-изкуствени оцветители, консерванти, стабилизатори и други  подобни подобрители.

Храни предизвикващи рак(канцерогенни).

В света вредните храни са известни като Джанк фуудс, в буквален превод означава храни боклуци. Това са:

1.Сушената, силно осолена риба.

2.Пресолените меса-създърма, салами и др.

3.Трайните колбаси.

4.Мазнини от животински произход-сланина, свинска мас, лой.

5.Запържени храни-картофи, ястия, пюрета.

6.Всички пресолени храни-колбаси, наденица, сушена, риба, сирена, всички видове снакс,чипс и др.

7.Сладкиши и храни със много захар-паста, торта, тулумбички и др.

8.Сладкиши с т.нар. празни калории-пудинг, изкуствено подсладени десерти.

9.Подсладени и газирани напитки-кола, спрайт, фанта, лимонада, бира....

10.Изкуствени есенции-лимонади на прах, плодови сокове с по 2-3%.

11.Храни,  в които има консерванти

12. Храни с оцветители.

13.Плесенясали храни.

14. Храни с изтекъл срок на действие.

Накратко казано над 70% от храните в търговската мрежа, а някои от тях и канцерогенни, следователно и опасни за човека.Защо? Например:

1.Към трайните колбаси се прибавят нитрати за да запазят цвета си и да могат да се съхранят по-дълго. Нитратите по-късно се превръщат в нитрозамини, които предизвикват рак на стомаха.

2.Пресолената риба, сирената , колбасите за по-дълго съхранение съдържат десетократно повече сол. Солта е причина за заболявания като язва, колит, гастрит, сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания, висок холестерол, атеросклероза и др.

3.Храните от животински произход са едни от най-опасните, които причиняват и едни от най-мъчителните заболявания на храносмилателната система. Те са главните виновници за заболявания като гастрит, язва, рак на стомаха и на дебелото черво. Друг техен недостатък е че са високо калорични, водят до бързо увеличаване на теглото и затрудняват нормалното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло.

Когато се говори за мазнини, трябва да се има предвид, че те се делят на три основни групи: лоши, добри и индиферентни(нито добри , нито лоши). За съжаление, истината е, че ние българите се храним основно с първата група-лошите мазнини-свинска мас и сланина, лой, пилешки и телешки мазнини, краве масло.

Към втората група спадат всички видове олио от растителен произход-нерафинирано.

За да стане ясно защо животинските мазнини са лоши за човека, трябва да се знае какво става с тях, след като попаднат в човешкото тяло. Първото нещо, което те причиняват е рязкото увеличаване на нивото на холестерола в кръвта, и за съжаление главно на лошия холестерол, което води до отлагането му в артериите и уплътняването им от вътрешните стени и до частичното им или пълното им запушване. В резултат на това възникват сериозни сърдечни проблеми.

Растителните мазнини се считат за добри, защото улесняват екстрахирането(изваждането) на холестерола от организма и по този начин намаляват съдържанието му в кръвния поток.

Когато става въпрос за холестерол, трява да се има предвид, че той се дели на два вида:добър-с по-голяма плътност и лош-с по-малка, лепкава плътност.

Също така, трябва да се знае, че организма има нужда от холестерол, тъй като той е от съществено значение за нормалното му функциониране и играе важна роля при производството на някои хормони.

За съжаление, наред с американците и ние българите консумираме огромни количества животински мазнини, които освен до заболяване на редица болести, водят и до драстично съкращаване на живота. Медицината препоръчва намаляването на дневния прием на холестерол от 600 на 300мг. Като се има напредвид, че жълтъка на едно яйце има 250мг холестерол, не е чудно защо не трябва да ядем повече от 3 яйца седмично.  На много от българите закуската се състои от 2-3 пържени яйца, малко сланина, две-три филийки с масло и сирене или салам. Тази закуска съдържа холестерол за близо 2 седмици. Резултатът от такава диета е ясен.

Към горната диета може да се добави и консумирането на т.нар. скрити мазнини в надениците, колбасите, чипсовете, майонезата и др.преработени храни и меса.

4.Концентрираните въглехидрати-рафинираната захар, баклавата, тулумбичките, сусамките, донатите, тортите, бонбоните, крем карамела и десетки други, в които над 50% от съдържанието е захар могат да се причислят към най-разрушителните хранителни продукти на нашето цивилизовано общество. Никога природата не е имала предвид да натоварва органите на храносмилането с процеси, които да превръщат тези продукти в храна за клетките и тъканите.Резултат от употребата на тези продукти се вижда в израждането на човешкия организъм до степен на умиране.  Срамно е да се признае, че ние ядем сами себе си и отиваме преждевременно в гроба, угаждайки на апетита си.

Захарта, която консумираме в големи количества ежедневно, също уврежда най-главните органи на човешкото тяло, което неминуемо води до ранна смърт. Захар има дори и в кетчупа,готовите сосове, сухите супи,консервираните храни, колбасите и в много други продукти и ние непрекъснато приемаме захар, без дори да осъзнаваме това.

В нашата страна над 30% от населението страда от високо кръвно налягане, и много от хората не знаят, че една от основните причини е многото сол, която получават от хилядите красиви пакети, с тези добре опаковани боклуци в тях. Особено опасно е на гладен стомах да се яде солен чипс или ядки, тъй като при някои хора освен гастрит се получава и силно главоболие.

Друг пример за вредни закуски са американските сандвичи, донатите, българските понички,банички, в които има масло, мас, сол,брашно, захар и кремове, чипсът със съдържащите се в него 2 опасни съставки-солта-изключително опасната за стомаха, сърцето, бъбреците и черния дроб и мазнината, която вследствие на многократната употреба на олиото се образуват канцерогенни вещества.

Към родителите: Когато храните децата си, а естествено и себе си, имайте предвид:

1.Пуканките, царевичните пръчици и др. , които съдържат полезни въглехидрати, в същото време  на практика в тях липсват витамини, тъй като се разрушават при приготвянето им, освен това са и много солени.

2.Чипсът по калоричност е съпоставим с пържените картофи. В тях често се добавят вещества, повишаващи апетита, и ароматизатори, предизвикващи алергия. Съдържащо се в чипса вещество акриламид е включено в списъка на веществата, повишаващи риска от развитието на рак.

3.Газираната вода не вреди на фигурата, в нея почти няма калории. Обаче въглеродния двуокис повишава апетита и дразни лигавицата на стомаха. А оцветителите и ароматизаторите в нея, могат да предизвикат алергия.

4.В един хамбургер се съдържа половината, ако не и повече от дневната доза мазнини и холестерол. Освен това в тези сандвичи се добавят вещества, повишаващи апетита. В резултат на това изяждате много повече от нормалното.

5.Споменатите пържени картофки са много калорични-в 100г. Се съдържат около 450ккал, което е една четвърт от цялата дневна норма. В тях има много мазнини, които повишат риска от развитието на рак и сърдечни заболявания.

6.Сладките бонбони водят до активно отделяне на стомашен сок, за това са и една от причините за възникването на гастрит, за вредата за зъбите , няма да говорим.

Хранителните добавки-под формата на витамини, супер храни, продукти на билкова основа, билкови чайове за простата,хапчета за отслабване и т.н са новата мания на хората. Няма лошо, обсъдете с лекаря си, коя добавка е подходяща за вас. Бедата е , че потребителите се влияят от рекламите, промоциите на компаниите и от вкоренения стереотип за самолечение.

Особено бъдете внимателни към към хранителни добавки, които рекламитрат че калцират рак, продукти за по 5-10 лева, с които можете да си решите проблемите с импотентността, наднорменото тегло, косопада, сърдечни проблеми, паметта-САМО ЗА 10 ДНИ ИЛИ ДВЕ СЕДМИЦИ!-НЯМА ТАКОВА ХАПЧЕ, но пък фармацефтичната промишленост има огромна печалба от тях.

 източник

 

Категория: Хоби
Прочетен: 2106 Коментари: 2 Гласове: 9
 Повечето хора, които страдат от кожни, ставни и други заболявания са се сблъсквали неведнъж със действието на кортикостероидните препарати-от една страна болния получава бързо облекчение, спира болката, сърбежа, възпалението утихва...всичко изглежда чудесно-чувстваш се нов човек. И идва следващия момент-на вредното въздействие на кортикостероидите и настъпването на неизбежния рецидив... В тази статия, няма да се спирам на последствията от продължителното използване на кортикостероиди, а на това, което природата ни е дала за лечение  и при правилна употреба няма вредно въздействие върху организма.  Това, в което винаги съм вярвала е , че ние сме част от природата, и човешкия организъм разпознава лечебните субстанции от растенията, като нещо свое, познато и ги усвоява по най-добрия за него начин, за да се възстанови по-бързо, без да си навреди.

Едно от тези лечебни растения е билката Сладък корен, Сладник, Женско биле-Glycyrrhiza glabra

За лечебна цел се използва корена на Сладника, който се изкопава през различно време от годината, в зависимост от климата и почвата на района.

Основната съставка на сладкия корен е сапонинът глициризин(6-12%), на който се дължи и сладкия вкус на билката. Глициризинът е около 50 пъти  по-сладък от захарта. Той представлява калциево-калиева сол на глициризиновата киселина. Глициризина се причислява към сапонините-водните му разтвори се пенят много силно, но не притежава хемолитична активност. В състава на сладкия корен участват още захароза(около 5%), гликоза-3%, гликозида ликвирицин, който при хидролиза се разпада на изофлавона ликвирицигенин(на него се дължи лимонено жълтия цвят)горчиви вещества, смоли, нишесте(около 20%) и др.

На съдържащия се в билката глициризин се дължи секретолитичното и отхрачващо действие при възпаление на горните дихателни пътища, за това се препоръчва при простудни заболявания. Установено е също така, че участва и в регулацията на водно-солевата обмяна.

Най-важното фармакологично свойство на сладкия корен е изразеното противовъзпалително действие, изразяващо се в прекратяване на възпалителните реакции, предизвикани от хистамина, серотонина и брадикинина.  Това се дължи на глициризиновата киселина, която се освобождава при хидролизата на глициризина. В организма тя оказва кортикостероидоподобно действие. Поради това водните извлеци и галеновите препарати от сладкия корен намират приложение за лечение на някои ендокринни заболявания, свързани с хипофункцията на надбъбречните жлези, Адисонова болест, алергични и други заболявания на кожата, за които е необходимо кортикостероидно лечение.

Сладкия корен притежава и диуретично и очистително действие.  Действа и спазмолитично и се прилага с добър ефект при лечение на язва, хронични възпаления на стомашно-чревния тракт, особено при повишена киселинност на стомашния сок.

Установен е също и антиалергичния ефект на сладкия корен при екзема, копривна треска, възпаление на кожата и очите, при отравяния с гъби, хранителни продукти и други интоксикации.

В българската народна медицина коренът на сладника се употребява още при възпаление, камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур,при пресипнал глас, начална туберкулоза и др.

За да се избегне задържането на течности в организма, както и повишаване на кръвното налягане(понякога се наблюдават като страничен ефект при по-продължително приемане ) е целесъобразно по време на лечението със сладък корен да се приема и допълнително билкова комбинация от мента, лайка и коприва.  Менатата и лайката ще успокоят сърцето, а копривата ще изведе ненужните течности от организма. И все пак билковата комбинация е най-добре да се изготви индивидуално, съобразно съпътстващите заболявания.

Начин на приложение: Под формата на отвара. Една супена лъжица ситно нарязани корени се залива с 500г. Кипяща вода, варят се 5-10 минути и се оставят да киснат около 30 минути.  От прецедената отвара се приема три пъти дневно по 80-160г преди ядене.

Лечението е хубаво да се провежда под лекарски контрол. И ако все пак сте решили сами да се лекувате, както правят много хора, е добре редовно да следите кръвното си налягане и за задържане на течности в организма.

Статията в блога има чисто информативен характер и не изключва консултацията с лекар.
източник

Категория: Хоби
Прочетен: 1180 Коментари: 0 Гласове: 12
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211590
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Септември, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930