Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Апитерапия-лечение с мед и пчелни продукти. Билколечение и народна медицина, здравословно хранене,психология и психотерапия, духовно здраве и християнство. Моето хоби е здраве от природата.
Автор: elenapeeva Категория: Хоби
Прочетен: 212871 Постинги: 83 Коментари: 75
Постинги в блога от Август, 2016 г.
 

Витамин В12(Цианокобаламин, Кобаламин)често пъти е наричан енергичен витамин. Разтворим е във вода и принадлежи към групата на витамините от В-комплекс. Изследванията и проучванията, които са посветени на него са многобройни и използването на добавки, които го съдържат е много популярно, особено сред професионалните атлети и физически активните хора. Макар и в изключително малки количества, той е важен както за физическото, така и за умственото здраве на човека.

Витамин В12 е наречен кобаламин, защото съдържа следи от елемента кобалт. Формата на витамин В12 използван в таблетките е цеанокобаламин. Часта цеаноидва от цианид, който също присъства в този витамин, но количеството, му е твърде малко и незначително за да ви навреди. Освен цианокобаламин, в последните години са разработени и други форми, от които например много перспективен за нервните функции е метилкобаламинът.

Лечебно действие на Витамин В12:

1. Необходим е за растежа на клетките.

2. Необходим е за синтеза и поддържането на червените кръвни клетки, тъй като той е ключово важен за нормалното дишане.

3. Помага за метаболизма на въглехидратите, аминокиселините и мазнините и така помага за бързото осигуряване на енергия за целия организъм.

4. Помага за пречистването на организма от инфекции.

5. Играе ключова роля в нормалната дейност на нервната система.

6. Помага на тялото да предотврати и да се бори с различни видове ракови заболявания и алергии.

Храни, които съдържат Витамин В12 са:

1. Прясно мляко-2% масленост-500мл. Съдържат 30% от дневната нужда на възрастните.

2. Сьомга-200гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

3. Телешки дроб-20гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

4. Телешко месо-крехко-200гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

5. Агнешко месо-крехко-230гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

6. Кокоши яйца-1брой-съдържа 10% от дневната нужда на възрастните.

7. Кисело мляко-500гр-съдържа 50% от дневната доза на възрастните.

8. Скариди-100гр. съдържат 25% от дневната нужда на възрастните.

9. Моруна-100гр. съдържат 25% от дневната доза на възрастните.

10.Бяла риба-100гр. съдържат 20% от дневната доза на възрастните.

11.Миди-без черупките-100гр. съдържат 30% от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем от витамин В12(кобаламин)?

Витамин В12 ни е необходим за да имаме здрави червени кръвни клетки, за предпазване от сърдечни заболявания, за запазване на бистър ум в напреднала възраст и за поддържане на имунната ни система в бойна готовност.

Кобаламинът прави много неща за нас, но най-важната му роля е произвеждане на здрави червени кръвни клетки. Ако приемате достатъчно кобаламин с храната, и ако организма ви го усвоява, вие произвеждате милиони красиви , здрави червени кръвни клетки. Ако не си го набавяте достатъчно или не го усвоявате добре, не можете да произведете достатъчно червени кръвни клетки, а и онези които сте формирали са твърде големи и твърде крехки, за да функционират добре.

Когато нямате достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислорода и хранителните вещества до всяко кътче от организма ви, вие развивате анемия. Всички ваши клетки, не само червените кръвни клетки се нуждаят от кобаламин за да растат и да се делят правилно. Този витамин е необходим и за производството на разнообразни имунни клетки, включително и белите кръвни клетки.

Друга важна роля на кобаламина е изработването на защитната мастна обвивка, която покрива нервните клетки-ако би могло да се сравни - нещо като изолацията на електрическите жици. Ако тази обвивка е нарушена е налице състояние, характеризиращо се  със смущения в умствените функции, в централната нервна система и психиката.

Кобаламинът върши своята работа в екип с другите В-витамини, най-вече с пиридоксина и фолиевата киселина, помага да преработите въглехидратите, мазнините и белтъчините от храната в енергия в клетките ви.

Дневната доза на кобаламин и при мъжете и при жените е 3мкг. Хората над 50г обаче се нуждаят от доста повече от тази доза. Каква е бизопасната доза-500 до 1000мкг.

Изпитвате ли недостиг на витамин В12?

Това е важен въпрос и е трудно да се отговори.

Кобаламин се съдържа само в храни от животински произход-черен дроб, яйца , риба,месо, сирене и то в много малки количества. За да си осигурите това миниатюрно количество, което ви е потребно, организма ви трябва да успее да го усвои. За целта вие произвеждате специално вещество в стомаха си, нареченовътрешен фактор(фактор на Кастъл), което ви помага да го направите-макар, че така усвоявате едва половината от кобаламина в храната, която сте изяли. За щастие повечето хора приемат два пъти повече от необходимата дневна доза чрез храната си, така, че обикновено си доставят достатъчно количество от този витамин.

От друга страна, изследванията през последните години, сочат че недостигът на кобаламин е много по-разпространен от очакваното. Така например, жените над средна и по-висока възраст, които всекидневно си набавят всекидневната доза витамин В12, проявяват признаци за лек недостиг. Проблемът отшумява когато дневния прием се увеличи на 6мкг. Други изследвания показват, че 39% от хората са на долната граница на нормата, а около 17% имат по-ниски нива и изпитват недостиг.

Въпреки, че витамин В12 е водоразтворим, все пак известни количества от него се складират в черния дроб и бъбреците. Също така организма е много добър в рециклирането на кобаламина, за това и запасите не се изразходват твърде бързо.

Факт е , че дори да не си набавяте достатъчно кобаламин с храната, нужно е дълго време-4-5 години за да се проявяват симптомите на дефицит . Понякога хората бавно спират да произвеждат вътрешен фактор, но и в този случай също трябва да минат няколко години, за да се проявят симптоми на дефицит.

Най-очевидния признак за дефицит  на кобаламина е анемията-в този случай защото нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки. Когато анемията е предизвикана от ниско количество на кобаламин в храната, тя се нарича мегалобластна. Когато се дължи на липсата на вътрешен фактор(по неизвестни за сега причини, стомахът спира да произвежда вътрешен фактор и организма не може да усвои кобаламина от храната), тя се нарича злокачествена анемия, макар, че няма отношение към злокачествените заболявания. Причините са различни, но резултата е един и същвие нямате достатъчно червени кръвни клетки, а онези които имате са твърде големи и крехки, за да оцелеят в кръвта.

Кои хора попадат в рисковата група за дефицит на витамин В12?

1.Вие сте строги вегетарианци или вегани. Тъй като кобаламина се намира само в животинските продукти, може да се развие дефицит ако не се вземат добавки. Обикновено веганите разчитат на соевите продукти за доставка на кобаламин. Соевите продукти, обаче съдържат твърде малко кобаламин, дори и на етикетите да пише обратното. Растителни храни като спирулина, морски водорасли, гъбите шиитаке и бирената мая не съдържат кобаламин във формата, в която организма може да го усвои.

2.Вие сте на 50 и повече години. С натрупването на годините вие започвате да произвеждате по-малко вътрешен фактор и усвоявате по-малко кобаламин. Понякога организма изобщо спира да произвежда вътрешен фактор. Също така секретирате и по-малко стомашна киселина, което означава, че по-малко кобаламин се освобождава от храната, докато е във вашия стомах.

3.Вие кърмите-вашето бебе расте и отнема голяма част от кобаламина в организма ви.

4.Вие пушите-пушачите имат ниски нива на кобаламин в кръвта, както и на всички други В-витамини.

5.Вие редовно вземате медикаменти за лечение на силни киселини или язва. Тези лекарства влияят на усвояването на кобаламина.

6.Вземате лекарства за лечение на висока кръвна захар или диабет от тип2. Някои от тези лекарства намалават абсорбацията на кобаламин.

7.Вземате предписани ви добавки с калий твърде дълго време

8.Част от стомаха ви е изрязана хирургично. В такъв случай вероятно не произвеждате достатъчно вътрешен фактор в останалата част от стомаха.

Ранните симптоми за дефицит на кобаламин, често се обаждат от нервната система:

1.боцкане и сърбеж по ръцете и стъпалата,

2.изтръпване на ръцете и стъпалата,

3.лошо настроение и подтиснатост,

4.загуба на памет,

5.проблеми със съня,

6.световъртеж и загуба на равновесие,

7.деменция.

Тези симптоми се развиват бавно, понякога незабележимо, независимо, че кръвните ви изследвания са в норма.

Кобаламина в своята работа се подпомага от всички други В-витамини и Калций.

Кобаламина се възпрепятства от алкохол, пушене,недостиг на фолиева киселина, недостиг на желязо, големи дози витамин С,недостиг на витамин Е.

Статията  има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар. Преди да отидете в първата аптека да си купите добавки, първо се посъветвайте с вашия лекар. Самолечението на какъвто и да е вид анемия е опасно! 
източник

 

 

 

Категория: Хоби
Прочетен: 1860 Коментари: 2 Гласове: 7
Последна промяна: 31.08.2016 10:26
 Фолиева киселина-витамин В9 (птероилглутаминова киселина, птероилмоноглутамат)

Изследователите в началото на 40-те години на 20 век открили интересно вещество в листата на спанака. Нарекли го фолиева киселина(или фолат от фолацин). От латинската дума за листо-folium. Фолиевата киселина е синтетичната форма, докато фолатът е натуралната форма, присъстваща в храните. На практика те са едно и също.

Витамин В9 е разтворим във вода витамин, който принадлежи към  групата на витамините от В-комплекс. Важен е както за физическото, така и за умственото здраве на човека. Тялото може да го произвежда и го складира в черния дроб, но тъй като е водноразтворим, той лесно се екскретира чрез урината и поради това набавянето му чрез храната е постоянно необходимо.

Лечебно действие на Витамин В9:

1. В качеството си на коензим е необходим и за синтеза на ДНК и РНК.

2. Необходим е за растежа на клетките.

3. Необходим е за формирането на червените кръвни клетки, конкретно за създаването на хема, която е тази част от хемоглобина, която съдържа железния атом, който от своя страна “закачва” кислорода от белите дробове за да го достави на клетките и тъканите в тялото. Когато освободи кислорода, тойзакачва” въглеродния двуокис и го “изхвърля” в белите дробове, където отново закачва кислород и го доставя на клетките и тъканите в тялото.

4. Помага за синтеза и метаболизма на аминокиселините.

5. Помага за метаболизма на въглехидратите, като по този начин помага за осигуряване на енергия за организма.

6. Необходим е за работата на нервната система.

7. Играе ключова роля в нормалното развитие на човешкия ембрион.

8. Необходим е за нормалното протичане на множество от процесите, свързани с ДНК  и РНК в тялото.

Храни, които съдържат Витамин В9 са :

1. Спанак-суров-270гр. съдържат 100от дневната нужда на възрастните.

2. Маруля-200гр. съдържат 80% от дневната нужда на възрастните.

3. Телешки дроб-60гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

4. Зеле-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

5. Целина-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

6. Слънчогледово семе-30гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

7. Камби-сурови-200гр. съдържат 14% от дневната нужда на възрастните.

8. Патладжан-200гр. съдържат  10% от дневната нужда на възрастните.

9. Лук-160гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.

10.Леща-220гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем от фолиева киселина?

Човешкото тяло непрекъснато произвежда нови клетки, за да замести остарелите и износените. Червените кръвни клетки са добър пример-всеки ден организма създава милиони нови за да замени старите, които са се износили твърде много за да работят добре. А за тези нови клетки е нужна фолиева киселина. Без нея не могат да се произведат достатъчно нови клетки, достатъчно бързо или достатъчно добре. Фолиевата киселина е особено необходима за клетките, които се делят бързо, каквито са червените кръвни клетки, кожните клетки и клетките, които настилат тънкото черво. Човек се нуждае от фолиева киселина за нормалния растеж и нормалната работа на всяка клетка от тялото.

Фолиевата киселина предпазва от вродени дефекти, помага за предотвратяване на сърдечно заболяване, намалява риска от инсулт и дори може би от рак.

Дневната доза от фолиева киселина и при жените и при мъжете е 400мкг.

Недостиг на фолиева киселина

Ниските нива на фолиева киселина е един от най-разпространените витаминни дефицити, особено сред жените. Възможно е да изпитвате недостиг на фолиева киселина ако:

1.Вие сте бременна или кърмите-бебето ви отнема голяма част от фолиевата киселина от организма.

2.Злоупотребявате с алкохол-алкохола блокира усвояването на фолиева киселина.

3.Пушите цигари-пушачите имат ниски нива на всички В-витамини, включително и на фолиева киселина.

4.Вземате противозачатъчни хапчета-ако вземате орални контрацептиви, вероятно имате ниски нива на всички В-витамини, но особено на фолиева киселина.

5.Вземате лекарства за припадъци, за възпаление на червата или за инфекции на пикочните пътища. Много лекарства нарушават абсорбацията на фолиева киселина в достатъчни количества.

6.Вземате метотраксат, за ревматоиден артрит, псориазис, възпаление на червата. Това лекарство блокира усвояването на фолиева киселина.

7.Вие сте над 65 години.

Ако внезапно изпитате недостиг на фолиева киселина, това би могло да е признак, че имате рак. Бързоразвиващите се ракови клетки използват фолиевата киселина като гориво за неконтролируемото си делене.

Дефицитът на фолиева киселина влияе на растежа и възстановяването на телесните тъкани. Онези тъкани, които най-бързо подменят клетките си са първите засегнати, така, че кръмта и храносмилателния канал ще проявят и първите признаци за недостига. Ако имате дефицит на фолиева киселина, най-вероятно ще имате и някои от следните симптоми:

1.Анемия

2.Гадене и загуба на апетит

3.диария

4.недохранване от лошо усвояване на хранителните вещества

5.загуба на тегло

6.слабост

7.обложен език

8.главоболие

9.раздразнителност и резки смени на настроението

1.сърцебиене.

Почти всеки във съвременното общество би получил недостиг на фолиева киселина, ако се храни предимно с бързи закуски и снаксове.

Лекият дефицит на фолиева киселина е характерен за хора, които се хранят предимно с преработена храна.

Общо взето, ако имате недостиг на фолиева киселина, вероятно имате недостиг и на другите В-витамини.

Фолиевата киселина се подпомага от всички други В-витамини и от витамин С.

Фолиевата киселина се разрушава от алкохол, пушене, антиконвулсивни лекарства, противозачатъчни и много други лекарствени препарати.

Фолиевата киселина и сърдечните заболявания

Както и повечето хора, отговорни за здравето си, вие сигурно знаете, че високият холестерол е предупредителен знак за възможно развитие на сърдечно заболяване. Холестеролът облепва артериите и може да причини сърдечен пристъп или инфаркт. Така, че трябва да внимавате какво ядете и да ограничите мазнините-в крайна сметка холестеролът наистина ще влезе в нормалните граници. “Много добре-мислите си-поне няма да се притеснявам от инфаркт.” Неприятно е да го научите, но все още има за какво да се притеснявате. Истината е, че повечето хора, получили първия си инфаркт, всъщност са имали нормални нива на холестерол-но артериите им все пак са били запушени. Ако холестеролът не е виновник за проблема, кой тогаваОтговорът би могъл да бъде-високите нива на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеинът е аминокиселина, която естествено се намира в организма като страничен продукт от метаболизма на аминокиселината метионин.

Изследователите смятат, че хомоцистеинът уврежда артериите. Каква е причината хомоцистеинът да нараства до толкова високи ниваОтговорът е :недостатъчно фолиева киселина. Съвместно с пиридоксина и кобаламина фолиевата киселина бързо разгражда хомоцистеина и го извежда от организма.

Високите нива на хомоцистеин са предупредителен знак за възможно сърдечно заболяване, а също така сочат и повишен риск от инфаркт.

Въз  основа на дългогодишни изследвания, учените заключават, че хомоцистеинът не уврежда сам по себе си,  а е маркер за сърдечно заболяване или инфаркт, точно както високата температура е белег за инфикция.

В крайна сметка за ваша сигурност е добре да си осигурявате поне дневната доза за фолиева киселина  това е застраховка за здравето на сърцето.

Фолиева киселина и бременност.

Съществуват два мита за фолиевата киселина и бременността, които трябва да бъдат развенчани. Първо добавките с фолиева киселина и обогатените с нея храни не увеличават шанса да заченете близнаци.

Второ-те не повишават и вероятността от помятане-но ниските нива на фолиева киселина със сигурност го правят и то с близо 50% при това.

 източник

Категория: Хоби
Прочетен: 1614 Коментари: 2 Гласове: 5
 Витамин В6(Пиридоксин) е разтворим във вода витамин, който принадлежи към групата от В-комплекс. Важен е както за физическото, така и за умственото здраве на човека. Тялото го “складира” в малки количества и е необходимо постоянно да се набавя с храната.

Лечебно действие на Витамин В6:

1. Изключително необходим за баланса на хормоналните промени при жените.

2. Необходим е за растежа на клетките.

3. Подкрепя работата на имунната система.

4. Подпомага за метаболизма на аминокиселините.

5. Помага за механизма на захарите, като помага за осигурявне на ерегия за целия организъм.

6. Помага за метаболизма на мастните киселини.

7. Необходим е за нормалната работа на нервната система и като такъв е важен за контрола на настроението и нормалното поведение на хората.

8. Необходим е на тялото, за да може то да синтезира собствен Витамин В3.

9. Помага за баланса на електролитите в тялото, особено Натрия и Калия.

10.Помага за производството на червени кръвни клетки.

11.Помага за антиканцерогенния(антираков )имунитет на тялото.

12.Помага на тялото да изхвърли много от отровните вещества и така не допуска натрупването на отрови в организма.

13.Необходим е за нормалното протичане на множество от процесите , свързани с ДНК и РНК в тялото.

Храни, които съдържат Витамин В6 са:

1. Телешки дроб-200гр. съдържат 46% от дневната нужда на възрастните.

2. Спанак-суров-200гр. съдържат 40% от дневната нужда на възрастните.

3. Маруля-200гр. съдържат 6% от дневната нужда на възрастните.

4. Моркови-200гр. съдържат 19% от дневната нужда на възрастните.

5. Пилешко месо-крехко-200гр. съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

6. Тиква -200гр. съдържат 12% от дневната нужда на възрастните.

7. Чушки-сурови-200гр. съдържат 24% от дневната нужда на възрастните.

8. Чесън -30гр. съдържат 25% от дневната нужда на възрастните.

9.  Лук-100гр. съдържат 9% от дневната нужда на възрастните.

10.Телешко месо-крехко-200гр. 45% от дневната нужда на възрастните.

11.Моруна -200гр. съдържат 51% от дневната нужда на възрастните.

Содата за хляб има алкална реакция и при готвене на зеленчуците унищожава витамин В6. 

Защо се нуждаем от витамин В6-пиридоксин?

Организма има нужда от пиридоксин за да изработи повече от 60 ензима, поддържащи имунната система в бойна готовност, червените кръвни клетки-червени, и нормалната комуникация на нервите с останалата част от организма.

Когато пиридоксинът работи в екип с фолиевата киселина и кобаламина, риска от сърдечно заболяване намалява. Когато увеличите приема на пиридоксин, не само сърцето ви ще бъде здраво, но и ще си помогнете за нкякои други здравословни проблеми. Болните от астма и от диабет се повлияват добре от пиридоксина, той може да помогне също и при високо кръвно налягане и ПМС.

Нуждаете се от пиридоксин за да превърнете белтъчините от храната си в белтъчини, които организмът ви може да усвои, а също и за преобразуването на въглехидратите от формата, в която ги складирате, във форма, която можете да използвате за енергия.

От какви белтъчини се нуждае организма?-на първо място-хемоглобин-веществото, което пренася кислорода в червените кръвни клетки. Пиридоксинът е необходим за произвеждането на много други белтъчини, като хормони, невротрансмитери и ензими. Потребен е също и за синтезирането на простагландини, хормоноподобни вещества,които регулират кръвното налягане.

Пиридоксинът е задължителен за превръщането на храните във въглехидрати или мазнини, които организмът да натрупва в резерв, а също и за преобразуването на тези складирани вещества във форма, която може да използва, ако се нуждае от допълнителна енергия.

Недостиг на витамин В6-пиридоксин.

Ако имате недостиг на пиридоксин, най-вероятно е налице недостиг и на другите В-витамини, обикновено заради непълноценно хранене. Повече от 40 вида лекарства влияят върху нивото на пиридоксина, но има и други причини да изпитвате недостиг на витамин В6 като:

1.Вие сте бременна или кърмите-вашето бебе приема голяма част от наличния ви пиридоксин, за това се нуждаете от коло 0,7мг допълнително количество всеки ден.

2.Вие сте стриктни вегетарианци или вегани-млякото и млечните произведения са сравнително бедни източници на пиридоксин. Повечето плодове и зеленчуци съдържат много малко от този витамин, така веганите трябва да си го набавят от ядките и пълнозърнестите храни. Децата, които не ядат животински продукти са подложени на най-голям риск.

3.Вземате противозачатъчни хапчета-вашите нива на витамин В6 могат да бъдат с 15-20% под нормалните.

4.Злоупотребявате с алкохол-около една трета от алкохолиците страдат от недостиг на пиридоксин.

5.Пушите-тютюна блокира използването на витамин В6.

6.Вземате някои предписани ви лекарства, които усилват изхвърлянето на пиридоксин като: лекарства за високо кръвно налягане, за лечение на туберкулоза, на ревматоиден артрит и др.

Пиридоксинът е необходим за много различни функции на организма, но на първо място дефицитът се проявява в имунната система-започвате да боледувате по-често. Причините може да се дължат и на други неща, но следващия обичаен признак е анемията-червените ви кръвни клетки, не доставят достатъчно кислород.
източник

! Големи количества пиридоксин се губят, когато зърното се смила на брашно. Замразяването може да унищожи до 70% от пиридоксина в храните. Голяма част от пиридоксина остава и във водата при варенето.

!Големи дози пиридоксин могат да бъдат токсични.

Дневната доза пиридоксини за мъжете и за жените е около 1.7мг.

Действието на пиридоксина се подпомага от Рибофлавин, витамин С, Магнезий,  Селен.

 

Пиридоксина се унищожава от алкохол, тютюн,противозачатъчни, някои лекарства за астма, високо кръвно, туберкулоза, ревматоиден артрит.

Категория: Хоби
Прочетен: 1167 Коментари: 0 Гласове: 5
 Витамин В3(Ниацин, Ниацинамид, Никотинова киселина)е водноразтворим витамин. Той е необходим за над 50 основни телесни функции, включително като антиоксидант във вътреклетъчното пространство, която му функция предпазва всички клетки на тялото от стареене и смърт.

Лечебни свойства на Витамин В3:

1. Подпомага клетъчното дишане.

2. Подпомага метаболизма на протеините.

3. Подпомага метаболизма на мастни киселини и извличането на енергия от тях.

4. Подпомага за метаболизма на въглехидратите(захаритеи осигурява енергия на тялото от тях.

5. Помага за правилната циркулация на кръвта.

6. Помага за доброто здраве на кожата.

7. Важен е за храносмилането, като помага за нормалната секреция на жлъчните и стомашните сокове.

8. Необходим е за правилната работа на нервната система.

9. Необходим е за нормалното синтезиране на половите хормони.

Храни, които съдържат Витамин В3 са:

1. Сьомга-190гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

2. Пилешко месо-крехко-съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

3. Пилешки дроб-100гр съдържат 45% от дневната нужда на възрастните.

4. Фъстъци-50гр. съдържат 35% от дневната нужда на възрастните.

5. Моркови-200гр. съдържат 18% от дневната нужда на възрастните.

6. Тиква-200гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.

7. Домати-200гр. съдържат 11% от дневната нужда на възрастните.

8. Краве кисело мляко-500гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

9. Аспержи-200гр. Съдържат 14% от дневната нужда на възрастните.

10.Телешко месо-крехко-200гр. съдържат 52% от дневната нужда на възрастните.

11.Зелен фасул-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем от Витамин В3-Ниацин?

Ниацинът и витамин, който съществува в две форми-никотинова киселина и ниацинамид(наричан понякога никотинамид). Думата “ниацин ” се използва за обозначаване и на двете форми.

Ниацинът е необходим за десетки различни процеси в организма. Повечето от тях са насочени да произвеждат енергия от храната, която приемаме. Ниацинът изработва енизими, които помагат на клетките да преобразуват въглехидратите в енергия. Като част от крайната фаза на производство на енергия, ниацинът също така помага контролирането на количеството глюкоза, постъпваща в кръвта, а това на свой ред помага за получаването на енергия, в момента в който се нуждаем от нея.

Ниацинът действа като антиоксидант вътре в клетките-всяка частица от него помага, когато се наложи да се води битка със свободните радикали.

Ниацинът работи в тясна връзка с другите В- витамини, но най-вече с рибофлавина и пиридоксина. Тези три витамина заедно ни поддържат в добро здраве. Особено важни са за кожата, нервната и храносмилателната система. В по-големи количества-ниацинът е ценен при лечението на високия холистерол.

Нови изследвания доказват, че ниацинът помага на хората с тежък диабет от тип 1, но по-високи дози, взети от хора ,страдащи от диабет тип2 водят до повишавен на кръвната захар.

Дневната доза от ниацин за жените е 14мг, а за мъжете 17мг.

Една част от ниацина се приема с храната, но друга част се синтезирав организма от белтъчините, с които се храним. Когато ядем жвотински или растителни белтъчини, организма ги разгражда на изграждащите ги блокчета-аминокиселини. Едно от тези градивни блокчета е аминокиселината-триптофан.

Триптофанът е една от 9-те незаменими аминокиселини-можем да си ги доставим единствено с храната. Организмът използва половината от постъпилия триптофан за производството на хиляди сложни белтъчини, които ни помагат да живеем. Останалото се преобразува в ниацин. Най-добрия начин да си доставим триптофан е чрез белтъчините в храната.

На организма са нужни 60мг триптофан, за да получи 1мг ниацин. Тъй като повечето хора си доставят с храната между 500 и 1000мг триптофан дневно, те произвеждат от 8 до 17мг ниацин.

Недостиг на ниацин.

Тъй като човек не се нуждае от големи количества ниацин, а и може да си го произведе от триптофана в белтъчините, реален дефицит на ниацин се среща рядко в развитите страни. Но не винаги е било така. Като се почне от 18 век, когато царевицата е станала основна храна за много от бедните хора в Европа, Африка и Северна Америка, пелаграта-болест причинена от ниацинов  дефицит е била доста разпространена. Царевицата съдържа малко ниацин и триптофан. Чак през 1940г. Причината за пелаграта е била напълно установена. Днес тази болест за съжаление все още се среща в бедните райони на Азия и Африка.

Много малко вероятно е да се разболеете от пелагра или дори да имате лек недостиг на ниацин, освен ако:

1.злоупотребявате с алкохол-алкохола блокира усвояването на всички В-витамини, включително и на ниацин.

2.вие сте строг вегетарианец или веган-ако не приемате висококачествени белтъчини(белтъчини от животински произход, като яйца, мляко, риба, месо), възможно е да имате ниски стойности на ниацин.

Обикновено хора с недостиг на ниацин имат недостиг и на другите В-витамини.

!!! Ако имате заболявания на черния дроб, диабет, язвен колит, подагра или вземате лекарства за високо кръвно, добавките с ниацин може да влоши състоянието ви. Винаги се консултирайте с лекаря си преди да вземете каквато и да е добавка.

Други проблеми, при които ниацинът помага.

1.Периодично накуцване(клаудикацио)-това е проблем на кръвообръщението, който се проявява с болки в краката и спазъм на прасците при ходене. Причината е , че мускулите на краката не приемат достатъчно кислород заради лошото кръвообръщение. Ниацинът разширява кръвоносните съдове, което позволява по-голямо количество кръв да навлезе в краката.

2.Световъртеж(вертиго) и звън в ушите(тинитус)-ниацинът помага при тези проблеми, но лекарите незнаят защо.

3.Главоболие при ПМС. В-витамините като цяло помагат на някои жени, които страдат от предменструален синдром. Смята се, че ниацинът помага при главоболие, свързано с ПМС.

4.Болест на Алцхаймер. Високите дози ниацин от хранителни източници може да намалят риска от болест на Алцхаймер и свързаните с възрастта старческа деменция.

5.Добавките с ниацин могат да помогнат да намалите лошия холестерол, но преди да ги вземете трябва да се консултирате с вашия лекар.

Ниацинът не може да излекува никое от тези заболявания, но може би си струва да се опита с него, ако нищо друго не помага.
източник

Категория: Хоби
Прочетен: 1931 Коментари: 2 Гласове: 11
Последна промяна: 20.08.2016 09:25
 Витамин В2 (Рибофлавин) е разтворим във вода витамин. Той е необходим за множество функции. Произвежда се в тялото в чревната флора и лесно се абсорбира от там в кръвта. Въпреки важността му, тялото го “складира ” в малки количества и набавянето му чрез храна е постоянно необходимо.

Лечебни свойства на Витамин В2:

1. Подпомага тялото при усвояването на кислорода.

2. Помага за метаболизма на аминокиселините.

3.  Помага за метаболизма на мастните киселини.

4.  Помага за метаболизма на въглехидратите, така спомага за осигуряването на енергия за мозъчните процеси.

5.  Помага за активирането на Витамин В6(Пиридоксин), който от своя страна спомага за синтеза на Ниацин и по този начин помага за работата на щитовидната жлеза.

6.  Използва се за синтеза на червените кръвни клетки и антителата, за респирацията (дишането) на клетките и растежа.

7.  Облекчава сълзенето в следствие на умора. Предотвратява и лекува перде на очите.

8.  Необходим е за здравето на лигавиците на храносмилателната система.

9.  Необходим е за абсорбирането на желязо и Витамин В6.

Храни, които съдържат Витамин В2 във високи количества са :

1. Краве прясно мляко-2% масленост-500гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

2. Краве кисело мляко-2% масленост-500гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

3. Спанак-суров-200гр. съдържат 30% от дневната нужда на възрастните.

4. Яйца-100гр. съдържат 30% от дневната нужда на възрастните.

5. Зелен фасул-200гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

6. Маруля - 200 гр съдържат 28% от дневната нужда на възрастните.

7. Моркови –сурови-200гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

8. Зеле-200гр. съдържат 11% от дневната нужда на възрастните.

9. Бадеми-70гр. съдържат 38% от дневната нужда на възрастните.

10.Телешко месо-крехко-200гр. съдържат 41 % от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем от витамин В2-рибофлавин?

Рибофлавинът работи в най-тясна връзка с ниацина и пиридоксина-фактически без рибофлавин тези два витамина не могат да си свършат работата.

Рибофлавина ни дава енергия на основно ниво-вътре в клетките. Организма се нуждае от него за да изработи два ензима, които са жизнено важни за освобождаването на енергията от мазнините , въглехидратите и белтъчините, които приемаме с храната. Би могло да се каже, че рибофлавина ни поддържа живи.

Рибофлавинът регулира растежа на клетките и размножаването им, помага за производството на здрави червени кръвни клетки. Подкрепя имунната система, като поддържа лигавиците на дихателните пътища и стомашно-чревния канал в добра форма. Ако вредни микроби все пак са попаднали в организма, рибофлавина помага да се изработят антитела, които да се преборят със тях. Очите, нервите, кожата, ноктите и косата се нуждаят от рибофлавин, за да бъдат здрави. Рибофлавинът помага на паметта-старите хора с високи нива на рибофлавин имат добра памет.

Дневната доза за витамин В2 за жените е-1,1мг, а за мъжете-1,2мг.

Недостиг на витамин В2.

Рибофлавинът прави изключение от другите водноразтворими витамини, тъй като се складира в малки количества в бъбреците и черния дроб. По тази причина дефицитът на рибофлавин се проявява най-рано след 3 до 4 месеца.

Когато се появят симптоми на  недостиг на рибофлавин, те обикновено са свързани с дефицит и на всички В-витамини. Нуждаем се от рибофлавин, за да могат да работят правилно и ниацинът и пиридоксинът. Така, че ако има недостиг на рибофлавин, симптомите ще са за недостиг и на други В-витамини.

Обикновено недостигът на рибофлавин се проявява с възникване на проблеми с лигавиците, кожата, очите и кръвта. Един ранен и ясен знак са афтите и напукването на устните, особено в ъгълчетата. Лющенето на кожата, зачервяването на очите и анемията, са други признаци на дефицит.

Някои хора имат специфичен риск да развият дефицит на витамин В2:

1.спортистите-нуждаете се от повече витамин В2, когато правите много физически упражнения.

2.диабетици-възможно е да изхвърляте с урината голяма част от рибофлавина.

3.бременните жени и кърмачките-вие отдавате голяма част от своя рибофлавин на бебето си, за това се нуждаете от около 0,5мг допълнително всеки ден.

4.старите хора-около една трета от възрастните хора имат дефицит на рибофлавин, най-вече заради по-лошото му усвояване или заради непълноценното си хранене.

5.хора, които не могат да храносмилат мляко-млякото и млечните продукти са важен източник на рибофлавин.

6.хора, които вземат антидепресанти-рибофлавинът си взаимодейства с антидепресантите.

Рибофлавин и произвеждането на енергия

Най-важната роля на рибофлавина е за дишането на клетките. Когато вдишваме кислород и издишваме въглероден двуокис с белите дробове, същото прави всяка наша клетка от тялото ни. Молекулите на кислорода и храните навлизат в клетките и се отправят в митохондриите-миниатюрни структури в клетките, които играят ролята на малки енргийни централи. Ензимите в митохондриите освобождават енергията от кислорода и храната. Два от тези ензими-флавин мононуклеотид и флавин аденин динуклеотид-трябва да работят заедно за осъществяването на процеса. Тези ензими съдържат рибофлавин.Ако няма достатъчно рибофлавин, няма достатъчно ензими и следователно няма достатъчно енергия.

 източник

Категория: Хоби
Прочетен: 2209 Коментари: 2 Гласове: 6
 Витамин В1 ( Тиамин) е водноразтворим витамин.  Той е необходим за множество телесни функции. Недостигът му в тялото на хората води до сериозни, дори фатални последици. Въпреки важността му, тялото не може да го “складира” в големи количества и изчерпването на резервите от Витамин В1 може да стане само за 10-15 дена. Този витамин е почти “чудотворен, защото ако болен от Бери-бери, който едва наддига главата си  от възглавницата бъде инжектиран с Витамин В1 само след часове може да се изправи на крака. Въпреки важността на Витамин В1, човешкото тяло не може да го синтезира и трябва да се набавя редовно с храната.

Лечебни свойства на Витамин В1:

1. Подпомага добрата циркулация на кръвта.

2. Помага за поддържане на еластичността на сърдечните мускули.

3. Помага за образуването на кръвта.

4. Помага за метаболизма на въглехидратите (захарите), така помага за осигуряването на енергия за мозъчните процеси.

5. Помага за запазване на нормалните функции на нервната система.

6. Използва се за биосинтеза на важни невротрансмитери Ацетилхолин и Гама-амино-бутирева киселина. Така помага за нормалната работа на мозъка.

7. Участва в производството на солна киселина и по този начин помага за храносмилането.

В цивилизованите страни, недостигът на Витамин В1 е рядкост. Хроничният недостиг или липсата на Тиамин води до разболяване от кокоша слепота. При по-ниско ниво на Витамин В1 симптомите включват крайно изтощение, раздразнителност, запек, задържане на вода и уголемяване на черния дроб, отслабване на паметта и стомашно-чревни разстройства, сърдечни проблеми, затруднено дишане, загуба на апетит, изтръпване на ръцете и краката, слаба координация, болезненост, слаби и болезнени мускули, обща слабост, усещане за парене и загуба на тегло. При децата Витамин В1 се изисква за нормалния им растеж и развитие. Многобройни са изследванията, които показват, че той помага при артрит, перде на очите и стерилитет.  Поради неговата важност за синтеза на невротрансмитери, той помага при депресия, безпокойство и страхови неврози, както и за концентрацията, паметта и запаметяването. Лекува устни афти, при пътуване с кораби, самолети, лодки помага за облекчаване симптомите на морска болест, също отблъсква комари и други насекоми, когато се изхвърля чрез потта.

Храни, които съдържат Витамин В1 в големи количества са:

1. Царевицата-варена-200 гр. съдържат 38% от дневните нужди на възрастните.

2. Слънчогледовите семки-70гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

3. Камби-сурови-200гр. съдържат 12% от дневната нужда на възрастните.

4. Чушки-сурови-200гр. съдържат 14% от дневната нужда на възрастните.

5. Марули-200гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

6. Домати-200гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

7. Патладжан-200гр. съдържат 20от дневната нужда на възрастните.

8. Целина-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

9. Тиква-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

10. Леща-200гр. съдържат 25% от дневната нужда на възрастните.

11. Грах-200гр. съдържат 30 % от дневната нужда на възрастните.

Защо се нуждаем  от витавин В1-тиамин?

Думата тиамин е съчетание от тио и витамин. На гръцки “тио” е сяра. Тиаминът е получил това име, защото сложната молекула този витамин съдържа атом сяра.

Организмът ни извършва комплексни поредици от стъпки за да преработи храната, която ядем в енергия. Всички В-витамини се включват във всяка една от тези стъпки, работят самостоятелно или заедно. Една от задължителните стъпки в процеса изисква ензим, наречен тиамин пирофосфат, за да бъде извършена. Без тиамин организма не може да произведе този ензим, а без него целия процес се проваля.

Нуждаем се от тиамин за да поддържаме своя мозък и нервна система. Нашия мозък се храни с глюкоза, вид захар, която се произвежда от въглехидратите в храната. Тиаминът помага на мозъка и нервната система да произведат достатъчно глюкоза. Без него те приемат само половината от количеството, което им е потребно.  А когато мозъкът няма достатъчно гориво започвате да се чувствате изморени, подтиснати, апатични и често забравяте.

Тиаминът помага на сърдечния мускул да запази еластичността си и да работи равномерно.  Така сърцето бие силно и постоянно с точния брой удари..

Лекият тиаминов дефицит причинява умора , мускулна слабост, усещане за боцкане и изтръпване на краката, подтиснатост и запек.

Възможно е да страдате от дефицит ако:

1.сте бременна или кърмите

2.често се подлагате на диета и гладувате

3.болни сте от диабет

4.често образувате афти в устата(афтозен стоматит)

5.имате бъбречно заболяване и сте на диализа

6.Боледувате от нещо, например хронична инфекция-високата температура ускорява обмяната на веществата, за това се нуждаете от повече тиамин.

7.Вече сте в напреднала възраст. Твърде много стари хора също имат дефицит на тиамин, което се дължи на факта, че не се хранят добре и не приемат достатъчно тиамин с храната.

8.злоупотребявате с алкохол.

Тиаминът се подпомага от всички други В-витамини, Магнезий.

Тиамина се разрушава от алкохол и недостиг на другите В-витамини.

Дневната доза тиамин за възрастни е 1,2-1,1 мг.

Приблизително 0,5мг на всеки 1000калории , които приемаме. Ако се приема по-малко от 2000калории дневно, трябва да се внимава да се доставя поне още 1мг тиамин.
източник

Категория: Хоби
Прочетен: 1538 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 19.08.2016 08:30
                                      Вътрешна употреба.

1. При всички видове хепатит (като адювант): 30 капки прополисова тинктура, смесени с мед се приемат 4 пъти дневно на празен стомах. Лечението продължава три месеца.

2. Ракови заболявания: 30-50 капки тинктура се приема 4 пъти дневно. Прополиса подтиска растежа на злокачествените заболявания и засилва имунната система.

3. Ентерит, колит, остри и хронични вирусни инфекции на храносмилателната система: 50 капки прополисова тинктура в мед или върху парче хляб,3-4 пъти на ден.

4. Гастрит и язва: 30 капки прополисова тинктура се капват върху парче бял хляб. Взимат се по 4-6 дози на ден преди хранене. Ако количеството хляб не е достатъчно, тинктурата може да влоши състоянието поради алкохола, който съдържа.

5. Хипертония, атеросклероза: съчетават се равни части от тинктура прополис и тинктура чесън: вземат се по 30-50 капки 4 пъти на ден преди хранене.

6. Инфекциозни заболявания, грип, коремен тиф, менингит: използва се 30%алкохолен разтвор на прополис, по 30 капки във вода, 3 пъти на ден преди хранене.

7. УНГ заболявания-ангина , ларингит, синузит, ринит, отит и др:гаргара с прополисова тинктура, 5% алкохолен аерозолен разтвор. Може и директно да се дъвче прополис -5-10гр на ден

8. Заболявания на дихателната система:трахеит, бронхит, туберкулоза: лечение с аерозоли (10-20% аерозолен разтвор или тинктура)3 пъти на ден по 30-40 капки и инхалации два пъти седмично. Добри резултати дава използването на мед с прополис в съотношение 3:1 . Взема се по една супена лъжица от сместта след всяко хранене.

9. Заболявания на кръвоносната система: 30 %прополисова тинктура-30 капки във вода всяка сутрин преди хранене.

10. Чернодробни заболявания: по 40 капки клеева тинктура два пъти на ден, разтворени в 100ml вода или мляко, един час преди хранене.

11.  Нефрит, пиелонефрит, цистит и уринарни инфекции като цяло: приема се по една чаена лъжичка тинктура 3-4 пъти дневно преди хранене. Лечението продължава 5-7 дена. Може да се смучи прополис-5-10гр в продължение на един месец.

12.  Простатит: 50 капки прополисова тинктура, три пъти дневно на празен стомах. Курсът е с продължителност три месеца и може да се повтори при необходимост.

13. Смущения при менопаузата: провежда се лечение с прополисова тинктура в продължение на една година-20 капки тикнтура, смесени с една лъжичка мед три пъти дневно.

14. Умора: флавоноидите, в състава на прополиса имат изключителен ефект при лечение на пролетна умора. Те тонизират нервната система, повишават хормоналната активност и предотвратяват понижението на количеството важни за организма витамини (като витамин С). През пролетта се провежда три седмичен лечебен курс, по време на който се приема смес от мед и прополис-по 6 супени лъжици на ден.

15. Укрепване на имунната система. Прополисът силно активизира имунната система. Редовното прилагане на прополисова тинктура осигурява резистентност към инфекциозни заболявания. Лечебния курс се провежда за 3 седмици, по време на който се приемат 30-40 капки клеева тинктура, 4-5 пъти на ден.

 

                                  Външна употреба.

1. Тонзилит (възпаление на сливиците), фаринготонзилит, ларингит:парче памук се навива на върха на малка пръчка и се потапя в прополисова тинктура. С помощта на това приспособление, тинктурата се нанася директно върху засегната област. Ефектът е бърз.

2. Рак на гърдата, рак на кожата:напоете парче памук в прополисова тиктура и внимателно го изстискайте върху засегната област, оставяйки препарата да облее мястото. Правете процедурата по 3-4 пъти на всеки 2-3 минути и след това оставете третираната зона да изсъхне на въздух. Народната медицина препоръчва при бучка на тялото да се слага пчелен клей вечер във формата на плочица, сутрин може да се маха, а ако седи 24 часа ефекта е още по-бърз.

3. Открити рани, всички видове изгаряния: приложете гореописаната процедура за рак на кожата и гърдата..

4. Конюнктивит: използва се 5-10 процентов прополисов разтвор-поставят се 3-5 капки във всяко око, паренето е поносимо.

5. Стоматологични заболявания-различни етапи на пародонтоза, абцеси, зъбобол, стоматит и др,.: по 30 капки , 3 пъти дневно преди хранене или се поставя тампон напоен с прополисова тинктура в кухините на зъбите.

6. Инфекциозна екзема, псориазис, дерматит: нанесете прополисова тинктура с памучен тампон, така че засегнатата зона да се облее и тенктурата да проникне в дълбочина. Правете по две процедури на ден , след което оставете мястото да изсъхне на въздух за половин час. Върху сухата екзема нанесете мехлем от прополис, или черен оман или невен.

7. Херпес на различни места: върху задегнатата зона се капе директно прополисова тинктура с пипета(не чрез втриване с тампон). Процедурата се извършва 2-3 пъти на ден, докато третираната повърхност образува лека коричка. Това лечение съкращава времето за заздравяване наполовина и намалява възможността за рецидив.

8. Бенки, брадавици: смесете в равни пропорции тинктурите от прополис, черен оман и жълтениче(змийско мляко). Сместта се прилага като при рак на кожата.
източник:psoriasiss.alle.bg

Категория: Хоби
Прочетен: 2807 Коментари: 2 Гласове: 5
 Най-често срещаните кожни заболавния са дерматитите, екземите, различните видове псориазис и др.Причините за за появяването им и произходът имат различно естество. Развиват се в резултат на вредното действие на дразнещи вещества (професионални дразнители), на ниска и висока температура, влага, инфекциозни агенти, като последица от хранителни и други отравяния, сенсибилизиране на нервната система към някои алергени, медикаментозна непоносимост, неврози и др. Все още причините и произходът на този тип заболявания не са напълно изучени.

Използването на лечебните растения в дерматологията е особено ефикасно при някои кожни заболявания. Така при мокрите екземи, приложение на компреси с отвара от танинови дроги (адстрингнетно действие) дава добри резултати. Отварата се приготвя от 1-2 супени лъжици дъбови кори ( Cort Querci) и 500ml кипяща вода. Вари се 15-20 минути и след като изстине се прецежда. В началото компресът трябва да се сменя на всеки 20-30 минути, а след това 3 пъти дневно, без да се покрива с мушама или найлон. За компреси се използва и отвара приготвена от слузни дроги (омекчително действие). В 500ml кипяща вода се поставят 1-2 супени лъжици цвят от слез (Fl. Malvae). Вари се 15-20 минути. След изстиване отварата се прецежда  и се прилага както по-горе. Употребяват се и някои дроги с противовъзпалително действие, както и дроги, стимулиращи развитието на епитела. Такава дрога са цветовете от лайка (Chamomillae)Съдържащия се в тях азулен действа изключително благоприятно при мокри екземи.  Прилага се под формата на отвара. В 500ml кипяща вода се поставят една-две супени лъжици цветове от лайка. Вари се 10-15 минути, кисне, докато изстине и се прецежда. Прилага се под формата на компрес.

Много старо е лечението на сухите екземи с растителни катрани-буков, хвойнов, от бор или от ела. Те влизат в състава на различни мехлеми и концентрати, използвани в дерматологията.

Хроничните екземи понякога са резултат от смущения в процесите на обмяната на веществата, от стомашно-чревни разстройства, постоянен стрес и др.

При лечение на заболяването псориазис благоприятно действие оказват сапониновите дроги. Използват се стръковете на изсипливчето, сапуничето, змийското мляко, бъзака и др. Много подходящо е и прилагането на отвари, подобряващи обмяната на веществата, които действат добре и при хронични екземи. За лечението на заболяването псориазис българската народна медицина препоръчва грудки от змийска хурка( растението е отровно!), както вътрешно, така и външно под формата на унгвенти.Също така българската народна медицина  препоръчва преди намазването с мехлем, засегнатите участъци да се почистват с билков спирт-тинктура, която ограничава и спира възпалението. Подходящи билкови спиртове(тинктури) са: от лайка, червен кантарион, здравец, зелени орехчета, орехови листа, невен, бял равнец и др. През първите два-три дена се усеща щипане, което постепенно отшумява с напредване на оздравителния процес.

При лечението на труднозаздравяващи варикозни язви и за засилване епителизацията под формата на компреси се прилага отвара от корени на репей(Radix Bardanae). Препоръчва се и втиване в кожата на маслен извлек от жълт кантарион, маслен извлек от зелени орехчета, орехови листа и др. Дрогата се извлича в зехтин в продължение на 40 дена на слънце или на топло място до печката-зимата.  Добро противоварикозно средство за вътрешно и външно приложение са препаратите, получени от корите на дивия кестен(Cort. Aesculi hippocastani). Варикозните язви могат да се промиват със запарка от листа на смрадлика или да се покрият със сурова каша от смлени картофи.(лечението продължава три седмици) Доказан е благоприятния ефект от отварата от клонки от смърч (Tutiones Piceae excelsae), приложена под форма на бани. 300гр. дрога се залива с 5 литра вода, вари се 20 минути и се прецежда. С топлата отвара се прави баня, а след това раните се покриват с марля натопена в маслен извлек от жълт кантарион-за един курс на лечение се правят 20-30 бани.

Билколечението намира приложение и при заболяването витилиго. Добър ефект се получава от препаратите, получени от плодовете на бъза(Fr. Sambuci ebuli). През време на лечението трябва да се консумират много салати от целина, магданоз, моркови, зеле.

Гнездеста(гнездова)плешивост е тежък козметичен дефект, който се среща у много хора. Получава се в резултат от инфекции, нарушена обмяна на веществата, разстройства на нервната система, които могат да се смятат за основна причина. При това заболяване билколечението е предимно локално. С него се цели да се подобри кръвооросяването на засегнатите участъци, за целта се използват лапи от счукан кромид лук, чесън или настърган хрян. Лапите се дървжат, докато кожата може да издържи парещотото им действие. След отстраняването им участъците се намазват със кортизонова маз или със сложна хининова тинктура, получена чрез извличане на хининови кори -12г, плодове от кориандър-2г,кори от портокал-4г, и корени от жълта тинтява-4г със 100ml 70%-тов спирт. Лапите се поставят всеки ден или през ден, а тинктурата се прилага два пъти дневно. Успоредно с това в кожата на засегнатите участъци се втриват извлеци от отделни дроги или от комбинации от тях. В зависимост от причината на заболяването се предписват и билкови състави за вътрешно приложение.

При лечение на кожна туберкулоза заедно със химиотерапевтичните средства се използват и билкови препарати. Добри резултати се получават с маз, приготвена от стрити на прах стръкове от змийско мляко, червен кантарион, орехови листа. Успоредно с това се прилагат и вътрешно билкови комбинации.

Брадавиците по кожата се лекуват успешно с пресен сок от змийско мляко, с който се мажат много пъти на ден, в продължение на няколко дни, докато брадавицата падне.

Неприятно заболяване на кожата е образуването на пърхот. Обикновено се появява у лица с мазна коса и кожа. При него се препоръчва следното билколечение: след измиване с топла вода и  сапун(катранен, бораксов, серен) косата се изплаква с отвара от кори на дъб. Освен това могат да се правят фрикции на косата с отвара от сръковете на вратига(Hb. Tdndceti), листа от смрадлика(Fol.Cotini), стръкове от хвощ (Hb.Equiseti), корени от бяла мъртва коприва(Radix Lamii albi),листа от зокум(Fol. Oleandri). Отварата от зокум(олеандър)предизвиква и бърз растеж на косата, но е силно отровна! Засегнатите участъци от косата могат да се намазват с чеснов крем(счукан чесън се прекарва през гъста цетка и се добавят няколко капки зехтин)в тънък слой, който да остане 10-12 часа, след което се измива с хладка вода и неутрален сапун. Лечението на пърхота се придружава и с приемане на витамините А, В1,В2,В6,В12,С и Е.
източник

Категория: Хоби
Прочетен: 2016 Коментари: 2 Гласове: 6
 Като нутриент Магнезият принадлежи към минералите. Човешкото тяло съдържа около 25грама от него. Повечето Магнезий се намира в костите и зъбите, но мускулите и кръвта също съдържат значителни количества от него.

Лечебни свойства на Магнезия:

1. Необходим е за синтеза на над 300 различни ензима, за това играе основна роля в човешкия организъм.

2. Като Калция, той е градивен елемент на костите и зъбите.

3. Макар и в не големи количества, той е необходим в кръвната плазма и другите телесни течности, така допринася за баланса на много от процесите в тялото.

4. Участва в регулирането на пулса.

5. Участва в контрола на кръвното налягане.

6. Участва в синтеза на множество хормони и ензими.

7. Влияе върху предаването на сигналите на нервната система.

8. Помага за абсорбирането на други минерали и витамини в тялото.

9. Докато Калцият е нужен за контракцийте на мускулите, то Магнезият спомага за тяхното разпускане.

Храни, които съдържат Магнезий в големи количества са:

1. Краве мляко-0.5л. съдържат 16% от дневните нужди на възрастните.

2. Краве кисело мляко-500гр съдържат 20% от дневните нужди на възрастните.

3. Орехи-100гр. съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

4. Фасул-70гр-зърна, варен-съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

5. Спанак-100гр. съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

6. Фъстъци-100гр. съдържат близо 50% от дневната нужда на възрастните.
Недостиг на магнезий

Много хора не си доставят достатъчно магнезий с храната. Поддържането на много ниски нива на магнезий за продължителен период от време причинява недостиг и се проявяват неговите симптоми. Ако не сте напълно здрави, лесно можете да развиете недостиг, особено ако попадате в някоя от следните категорий:

Злоупотребявате с алкохол. Ниски нива на магнезий са открити при 30 до 60% от алкохолиците.

Страдате от диабет-вероятно изхвърляте голяма част от магнезия с урината.

Страдате от болестта на Корн, цьолакия или друго хронично заболяване на червата. Вероятно нямате нямате пълно усвояване на магнезия с храната.

Страдате от бъбречно заболяване. Вашите бъбреци не се справят много добре с магнезия.

Повръщате често или имате силна диярия-губите много магнезий, когато това се случва.

Взимате диуретични средства. Диуретиците да изхвърляте повече урина, с което понижавате нивата си на магнезий.

Вземате противоракови лекарства, особено цисплатин.

Вие сте в напреднала възраст.

Ако не си набавяте достатъчно магнезий, всичките ви тъкани са засегнати, но го чувствате най-вече в сърцето, нервите и бъбреците. Като цяло симптомите на недостиг включват гадене, загуба на апетит, мускулна слабост или тремор, раздразнителност. Можете също да имате сърцебиене. Острия недостиг на магнезий може да причини аритмия. Много специалисти по храненето и лекари смятат, че редица дихателни проблеми, като астма например, са причинени отчасти от дефицита на магнезий.

Магнезия работи добре с калций, калий, тиамин,  витамин С и витамин D.

Магнезия се блокира от алкохол, прекалено големи количества калций, мастноразтворими витамини А, Е и К.

източник

Категория: Хоби
Прочетен: 1771 Коментари: 0 Гласове: 7
 Преди години, когато отключих псориазиса и след това в следствие на кортикостероидите, развих и псориатичен артрит, се оказах в ситуация в която не мога да пия никакви лекарства от аптеката, които да не предизвикват нов рецидив или провокиране на болестта. Започнах да търся билкова алтернатива за лечение, в контректния случай- за артрита, тъй като болките в ставите бяха непоносими, случвало се е по 4-5 нощи да не спя...беше ужасно, искаше ми се само една нощ да не ме боли, за да мога да се наспя, поглеждах блокоуспокоителните, веднага при мисълта, че ще провокират псориазиса (а тъкмо го бях овладяла, с билки и диета) се отказвах. Така започнах да изпробвам най-различни рецепти от народната медицина и билколечение за лечение на артрит-отвари, мехлеми, тинктури....около половин година, нямаше ефект. Обърнах се към чуждата фитотерапия и там попаднах на информация, в руски и английски сайтове за тинктура-корени от шипка. В Русия и Англия можеш спокойно да си я купиш, но в нашата страна я нямаше. Помолих татко в ранна пролет да ми извади едно коренче и да опитам. Направих си тинктурата за 21 дена и опитах. Проведох два курса на лечение с по 15 капки, в продължение на три месеца и почивка от един месец между тях....болките изчезнаха, нямаше ги, не мога да опиша колко бях щастлива. След това започнах да я използвам, когато получавах бъбречни кризи-имам хроничен пиелонефрит-успешно се справя още първите дни с кризата и болката. Изпробвах я при настинка и грип зимата-върши чудесна работа, от тогава винаги гледам да си я имам в билковата аптечка.

Ако още някой има опит с тази тинктура, ще се радвам да го сподели.

Как да си направим тинктура-корени от шипка.

Рано на пролет, преди да са цъфнали шипките, се изважда едно коренче, хубаво е да не се осакатява дръвчето, за да не се нарушава популацията. Трябва да отбележа, че е доста трудоемко.

След това корена се измива хубаво от пръстта и се накисва за 24 часа във вода за да се отделят останалите песъчинки. 100гр. корен са достатъчни за 500ml силна ракия. Ако я правите със спирт от аптеката е препоръчително 70%-400ml  и 100ml дестилирана вода. Оставяте буркана на тъмно място за 21 дена, след което прецеждате и може да се ползва. По принцип има голяма трайност-3-4 години, може и повече, но при мен никога не се е задържала повече от година.

Тинктура-корени от шипка

Не случайно я наричат царицата на билките. 

Ефективността на шипката се обуславя от голямото съдържание на аскорбинова киселина в нея. 

Корените от шипка с успех се прилагат при лечение на хеморагични диатези. 

Стимулира кръвотворния апарат и усилва фагоцитарната способност на левкоцитите. 

 Дава положителни резултати при лечение на маточни кръвоизливи и кървави диарии.  

Шипката се прилага още при холецистити и хепатити.  Подобрява храносмилането и обмяната на веществата, повишава устойчивостта на организма при инфекциозни заболявания, повишава работоспособността  при умствена и физическа умора.

Показания и приложение:

-при камъни в бъбреците и жлъчката.

-при различни видове артрит и ревматизъм, болки в ставите.

-бурсит.

-цистит.

-вагинално кървене.

-мускулна болка.

-спазми.

-подагра.

-слабост на краката.

-смъква високите нива на албумин в кръвта.

При лечение на подагра-20-25 капки,разтворени в 100-150ml вода, един час преди хранене, два пъти на ден. Може да се правят и разтривки или компреси на ставите с тази тинктура.

При лечение на артрит, ревматизъм-три пъти на ден по 20-25 капки, разтворени в 100-150ml вода, един час преди хранене.

При бъбречни възпаления, нефрити-30 капки, разтворени в 100-150ml вода, три пъти на ден преди хранене.

При лечение на заболявания на ноктите, солни отлагания, камъни в бъбреците и жлъчката-25 капки, разтворени в 100-150ml вода два пъти на ден.

При настинка и грип-първите два дена по 30 капки, разтворени в 100-150ml вода три пъти на ден. Следващите пет дена по два пъти на ден по 20-25 капки.

Противопоказания:

Шипката е силно природно средство, затова една консултация с лекар никога не е излишна.

• Настойката от шипка съдържа голямо количество киселини, затова не се препоръчва при заболявания на стомаха с повишена киселинност.

• След всеки прием на настойка от шипка се препоръчва да се изплаква устата с вода, за да се избегне повреждането на емайла на зъбите.

• Шипката повишава кръвосъсирването, затова не следва да се приема при тромбофлебит и сърдечна недостатъчност.

Започване на лечение с тинктура корени от шипка при различни заболявания на ставите, артирт, подагра.

Първи вариант-щадящ, при който постепенно от тялото се изчистват всички солни отлагания, песъчинки, и постепенно се разтварят камъни, ако има такива. За да се смекчи жлъчегонното действие на тинктурата е препоръчително по време на лечението след всеки прием на тиктурата, или поне веднъж дневно да се изпива и една лъжица зехтин-екстра върджин.

През първия ден се приемат 5 капки разтворени в 100-150ml вода.

През втория ден-10 капки.

През третия ден-15 капки в същото количество вода, веднъж на ден.

През следващите 3-4 месеца се приемат по 10-15 капки веднъж дневно.

 Курсът на лечение на продължава от 2 до 4 месеца, след което се прави почивка минимум от  един месец и при необходимост се повтаря.Препоръчително е преди и след всеки курс на лечение да се направят изследвания, за да се прецени необходимостта на втори курс от лечение.

Втори вариант-при остри и постоянни болки в ставите и костите:

В продължение на две седмици се приемат по 20-25 капки, разтворени в 100-150ml вода два пъти на ден. Следващите две седмици се прави почивка и след това пак се подновява лечението за две седмици-продължение на курса на лечение от 2 до четири месеца. След това се прави почивка поне от два месеца и при необходимост курса се повтаря.

С профилактична цел при всички ставни заболявания, както и подагра е препоръчително два пъти в годината да се прави поддържаща терапия от 15-20 капки, венъж на ден в продължение на три седмици.

При прием на лекарства за високо кръвно налягане е необходимо, тинктурата да се взема в различно време, най-малко два часа след тяхното приемане. Препоръчително е да се следят и стойностите на кръвното налягане.

Приема на тинктура-корени от шипка, не отменя консултацията с лекар.
източник

Категория: Хоби
Прочетен: 4115 Коментари: 2 Гласове: 10
Последна промяна: 08.08.2016 05:38
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212871
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Август, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031