Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Апитерапия-лечение с мед и пчелни продукти. Билколечение и народна медицина, здравословно хранене,психология и психотерапия, духовно здраве и християнство. Моето хоби е здраве от природата.
Автор: elenapeeva Категория: Хоби
Прочетен: 212537 Постинги: 83 Коментари: 75
Постинги в блога от Февруари, 2016 г.
2  >  >>
 Повечето хора днес са с твърдото убеждение, че здравето им изцяло лежи на съвестта на лекарите. А учените отдавна са доказали, че човешкото здраве само в 7% от случаите зависи от здравеопазването. То зависи преди всичко от храненето и от правилния начин на живот. Здравето на всеки човек зависи само от него.

Много лекари се опитват да убедят хората, че витамините и други природни вещества – са един вид връщане към Средновековието. Насърчават пациентите да се съгласяват на опасни и скъпи операции. Хората позволяват на фармацевтичната промишленост да разпространява невярна информация за предполагаемите странични ефекти на естествените вещества и да поставя под въпрос тяхното полезно действие.

Подобно объркване в общественото съзнание – не е случайно, то преднамерено се използва от фармацевтичната индустрия и други групи с общи интереси.

Чрез манипулиране на масовото съзнание, тези групи скриват от хората истинските причини за тяхното здраве и болести. Създава се невярна зависимост от фармацевтичната индустрия, която ограбва хората, лишавайки ги от отговорността за собственото им здраве. Поради тази зависимост се създават необходимите условия за развитие и просперитета на бизнеса за милиарди, който съществува поради болестите.

Фармацевтичната индустрия контролира обществото. Също така нейните интереси контролират медицинските изследвания. Всички професии, които са свързани със здравето, те поставят в зависимост. Фармацевтичните компании за да запазят господстващото си положение, манипулират медиите и законите. В хода на мащабни рекламни компании в медиите, те създават така наречените "димни завеси", които крият истинските интереси на фармацевтичната индустрия.

Според фармацевтични компании, те са заинтересовани от премахването на болестите. Само че е вярно точно обратното – те се опитват да запазват болестите за да се разшири пазарът на лекарства. Фармацевтичният пазар се разраства бързо в световен мащаб.

През последните 30 години фармацевтичните компании по печалба са надвишили доходите на всички други индустрии с около 500%. Такива печалби, по един или друг начин, се плащат от милиони хора. Оказва се, че бизнесът с болестите е най-печелившият бизнес в света.

Римската църква преди 500 години печели милиарди от продажбата на индулгенции на вярващите за така наречените "ключове за портите на рая." След известно време схемата за измама, а заедно с нея и силата на църквата, се срина.

Същият модел на измама днес използва и фармацевтичната промишленост. Тя се опитва да продаде "ключове за здраве" на милиони хора, и прибира милиарди долари, като създава само илюзията, че е много заинтересована да поддържат здравето им.

Фармацевтичните компании се интересуват главно от увеличаване на печалбите си. А това може да се постигне само чрез увеличаване на количеството на продажбите. Производителите активно убеждават хората, че те страдат от някаква болест. А самите пациенти или чрез лекари купуват лекарства, които фармацевтите им налагат.

Европейските фармацевтични компании харчат два пъти повече пари за маркетинг, отколкото за изследвания. В света годишно се произвеждат около 5 милиона различни видове лекарства. Продажбата на тези лекарства носи на фармацевтичните компании повече от един трилион долара приходи годишно.

Във Франция стана известна книгата "Черното досие на синтетичните лекарства" от Луи Броуер. Въз основа на неопровержими доказателства Броуер доказва, че съвременната медицина се управлява от група всемогъщи олигарси, която е начело на големите химически и фармацевтични компании. Те избират желаните състави от политици, правителства и ръководители на лечебни заведения.

В книгата си Брауър прави зашеметяващ извод – лидерите на фармацевтичната промишленост, химическата промишленост и селското стопанство са в заговор, в резултат на което е организиран истински геноцид. Колкото повече хора се разболяват, толкова по-процъфтяващ е бизнеса на олигарсите, които управляват западната медицина.

Според Световната здравна организация за лечение на всички заболявания биха били достатъчни и 150-200 лекарства. А в оборот във всяка страна от ЕС са 10 000 лекарства, които носят съмнителна полза, а често са и вредни. Премахването или лечение на всяка една болест може да доведе до спад от няколко милиарда долара на пазара на фармацевтичните фирми.

Фармацевтичният бизнес в цялата история на света е довел до смъртта на много повече хора, отколкото всички световни войни взети заедно. В основата си лекарствата са от синтетични произход. Нито едно от тези лекарства не елиминира напълно заболяването.

Всички те се фокусират върху симптомите на болестта, премахвайки или снижавайки ги, и по никакъв начин не елиминират проблемите, свързани с причината за настъпването им. Лекарствени препарати имат страничен ефект от 70% и само 30% - лечебен.

Смъртните случаи от тези нежелани реакции са на четвъртото място след рак, инсулти и инфаркти. Освен това, причината за десетки заболявания са само лекарствата. Почти 80% от заболяванията, от които хората се разболяват сега, нямат абсолютно никаква причина.

Хората по природа не трябва да боледуват от ендокринни, сърдечно-съдови, кожни заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Те са причинени от липсата в организма на витамини и хранителни вещества. Ето защо натуралните витамини са несъвместими с фармацевтичния бизнес на корпорациите, които основават дейността си на "експлоатация на заболяванията."

Тъй като това са естествени вещество и не може да бъда патентовани, по този начин те не могат да носят значителна доходност. На фармацевтичната промишленост е изгодно да има все повече болни хора, и болестите да стават хронични. Това им гарантира по-нататъшното развитие и просперитет на фармацевтичния пазар



Източник
Категория: Хоби
Прочетен: 2317 Коментари: 4 Гласове: 10
Последна промяна: 12.07.2017 18:14
 През 1933 г. д-р Уилям Хауърд Хей от Ню Йорк публикува първата по рода си книга "Нова ера в здравеопазването”, в която твърди, че причината за всички болести е автоинтоксикацията (autotoxication) т.е. натрупване на киселини в организма:  ”Днес ние се отклоняваме от здравето си точно пропорционално на намаляване на алкалите поради консумиране на киселинно формиращи храни в твърде голямо количество... Да се каже това, може да изглежда странно, че причината за всички болести е една и съща, без значение какви са безбройните видове наименования, но в края на краища това се потвърждава.” - д-р Уилям Хауърд Хей (Howard Hay, M.D). 

Наскоро, в своята забележителна книга ”Алкализирай се или умри” (Alkalize or Die, Dr. Theodore A. Baroody), д-р Теодор А. Барооди , казва по същество едно и също нещо:  
”Безбройните имена на заболяванията са без значение. От значение е, че те всички идват от една и съща основна причина... твърде много киселинни отпадъци в тъканите на организма.” - д-р Теодор А. Барооди. 
Популацията на добрите (приятелските) бактерии в червата е свързана с pH на тялото. Свръх киселинността, която е много често срещана днес, може да се превърне в опасно състояние което да отслаби различните системи в организма. Това води до вътрешна среда, благоприятна за болести, за разлика от рН балансираната среда, която позволява нормалното функциониране на системите на организма, необходимо състояние за да устои организма на заболяване. Здравословното тяло поддържа подходящи алкални резерви, за да отговарят на спешни искания. Когато свръх киселините трябва да бъдат неутрализирани, алкалните резерви се изчерпват, оставяйки тялото в отслабено състояние. pН балансиран режим на хранене, според много експерти е от жизненоважно значение и ключ към добро здравето. Концепцията за алкално киселинен дисбаланс като причина за болести не е нова. 
Небалансираното рН на тялото създава киселинна среда, което причинява организма да заема минерали, включително калций, натрий, калий и магнезий от жизненоважни органи и кости, за да буферира (неутрализира) киселините и безопасно да ги изхвърли от тялото. Поради това изстискване на минералите от тялото, то може да пострада тежко и продължително от щетите, причинени от високата киселинност (кисели продукти на метаболизма), състояние, което може да мине незабелязано в продължение на години.  

От личен опит-при pH-7.5 псориазиса изчезва.
Лека ацидоза може да предизвика проблеми като:  
Сърдечно съдовите щети, включително и свиване на кръвоносните съдове и намаляването на кислорода.  
Наддаване на тегло, затлъстяване и диабет.  
Проблеми на пикочния мехур и бъбреци, включително бъбречни камъни.  
Имунната недостатъчност.  
Ускоряване на щетите от свободните радикали, евентуално допринасящи за ракови мутации.  
Хормонални проблеми.  
Преждевременно стареене.  
Остеопорозата; слаби, крехки кости, фрактури на бедрената кост и костните образувания.  
Болки в ставите, болки в мускулите и натрупване на млечна киселина.  
Недостиг на енергия и хроничната умора.  
Лошото храносмилане и елиминиране.  
Гъбична инфекция (Yest Infection, дрожди инфекция) / свръхрастеж на Candida albicans (кандида гъбички). 

PH или Пе Ха-то на нашия организъм е много важно да бъде в нормални граници. pH е съотношението на позитивно заредените йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Когато pH е 7.0 нашия организъм е неутрален, нито киселинен, нито алкален. Ако pH е 6.0 е киселинен. Тази среда е бедна на кислород. Какво става в киселинната среда? Това е среда, в която спокойно си живеят вредните бактерии, вредни микроорганизми, Кандида бактерии и гнойно инфекциозни бактерии и вируси разбира се. Склонни сме да се разболяваме от най безобидни болести до най сериозни. В алкална среда тези бацили не могат да живеят. Храната с която се храним и водата която пием определя каква е средата в нашия организъм. Различните видове зеленчуци и плодове се различават, а някои например като лимона, който е киселинен, когато се приеме спомага за алкализирането на средата. Така че, независимо дали сме суровоядци или вегетарианци, имайки предвид химическите торове, с които се тори почвата е добре да знаем какво ни е pH. To се измерва с pH лентички в урината рано сутрин. Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Измервайте си pH редовно. Между другото зелената хума спомага за алкализиране на средата. Хората, които са болни от рак, язва, гастрит и други, Кандида бактерии, вируси, които често се разболяват от грип и настинки, които се оплакват от постоянна умора често имат киселинна среда. Нормалните здрави клетки са алкални, а раковите клетки са киселинни. Много изследвания са доказали, че ракови, кандида и вирусни бактерии не могат да оцелеят в алкална среда. 
Раковите клетки не могат да оцелеят в алкална среда, богата на кислород. При рН 7,4 раковите клетки са в летаргия и при рН от 8,5 нагоре, раковите клетки умират. Когато тялото е киселинно може също да има тенденция към гастрит, язва, склонност към диария и / или запек, кожни проблеми, артрит и други. Прекалено алкална среда за по дълъг период от време също може да създаде проблеми, като слабост и много тежко обезводняване на организма. През повечето от времето, нашето тяло трябва да има слабо алкална или близо до алкална среда. Много е важно организма да може да превключи към слабо киселинна среда за да може имунната система да функционира добре. Така се извършва почистване, ликвидиране на вредни бактерии и ракови клетки, рязко насищане на тялото с вода, което способства за изхвърляне на токсините, за да се справи с различни заплахи и др. и след това организма отново се връща в алкална среда. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 сутрин рано и 6.5-7.0 вечер преди вечеря нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото. Aкo киселинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Медикаментите създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни. 

Рязката промяна на диетата е като шок за стомашно-чревния тракт, което може да му причини възпаление и също кръв в изпражненията. Затова преминаването към алкални храни трябва да става постепенно, за да няма силна реакция на организма. Диетата може да продължи от две седмици до един месец. Веднъж възстановили нормалната среда на тялото можем да се върнем към по балансирано хранене с разнообразна храна и от двете групи храни, алкални и киселинни.

Следва списък на храните според средата, която създават: 
Силно алкални: 
зеленчукови сокове, магданоз, суров спанак, броколи, листа на целина, чесън, сушени смокини и стафиди, билкови чайове и вода с лимонов сок, а от подсладителите стивия.Алкални: 
моркови, зелен боб, лима боб, цвекло, маруля, тиквички, фурми, касис, грозде, киви, круши, папая, бадеми, лешници, зелен чай, оризов сок, сироп от клен. 
Ниско алкални: 
аспержи, царевица, гъби, лук, зеле, грах, цветно зеле, листа на ряпа, картофи, олио, соя, тофу, кокосов орех, вишни, домати, портокали, череши, ананас, авокадо, грейпфрут, манго, ягоди, лимони, диня, леща, сладка царевица, див ориз, просо, киноа (quinoa), елда(каша, гречка), мляко от соя, козе мляко, козе сирене, краве масло, суроватка или натурални протеини за спортисти, зехтин, олио от ленено семе, рапично олио, непреработен мед, сурова захар. 
Ниско киселинни: 
готвен зелен фасул, готвен спанак, сладки картофи, тъмни боровинки, червени боровинки, сливи, банани, преработени плодови сокови, ръжен хляб, черен хляб, овес, кафяв ориз, черен дроб, дреболии месо, стриди, пълноценно мляко, масло, кисело мляко, сирене, сладолед, сметана, тиква, сусам, слънчогледови семки, слънчогледово олио, маргарин, мас, бяла захар, преработен мед, какао. 
Киселинни: 
зрял бял фасул (обикновен, нейви, пинто или друг вид), компоти, бял ориз, бял хляб, спагети, макарони, фиде, бисквити, риба, пиле, агнешко, пуешко, яйца, твърдо сирене, ядки пекан и пиштун, кашу, вино, газирани напитки, млечен шоколад, кафява захар, моласа, конфитюр, майонеза, горчица, оцет. 
Силно кисилинни: 
туршии, говеждо, телешко, раци, консерви туна и сардина, топено сирене, орехи, фъстъци, черен чай, кафе, бира, ликьор. 
Създаването на добра среда в организма води до повишаване на имунната ни защита, а от там до изцеление от много болести. 

Алкализиращи формули - Ted"s Alkalizing Formulas 
Формули за повишаване на pH-то, които можете да използвате. Всека една от тях има предимствата и недостатъци.  

1 Формула
- При киселинни храносмилателни проблеми и екстремна киселинност:
1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат (сода за хляб) и 1 / 2 чаша вода взети след всяко хранене. Може да се взема два пъти на ден. Това ще помогне на храносмилането и ще спре запека (констипация).  

2 Формула
- Алкализираща кръвта 1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат се добавя в 1 / 2 чаша вода. Това се приема веднъж сутрин и веднъж вечер преди лягане.  

3 Формула - Ябълков оцет и сода бикарбонат. Две супени лъжици ябълков оцет плюс 1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат. Взема се 2-3 пъти дневно на празен стомах. Повишава енергията на организма. рН на тази формула е около 7.0.  

4 Формула
- Лимон и сода бикарбонат. Тази проста формула ще нормализира много биологични параметри, рН, ORP (Oxidation reduction potential, ниво на оксидация), фосфати, бикарбонати и антиоксиданти от витамин С. Това е една чудотворна течност. Един цял прясно изцеден лимон. Добавя се содата бавно, малко по малко, докато съскането спре. След това се добавя половин чаша вода. Взема се обикновено два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж вечер преди лягане на празен стомах.  
Забележка: Лимон/лайм формулата е също добре и за хора, които се страхуват от задържане на натрий. Лимонът е с високо съдържание на калий, и прибавянето на натрий неутрализира киселината, както и създава натриево калиев баланс. 

5 Формула - При проблеми с натрия  
а) 1 / 8 чаена лъжичка сода за хляб (сода бикарбонат), 1 / 16 чаена лъжичка калиев бикарбонат 1 / 4 чаена лъжичка лимонена киселина. Добавя се половин чаша вода. Взема се два пъти на ден веднъж сутрин и вечер на празен стомах. Това се прави, за да се избегне диария, ако се приема заедно с храна.  
б) Същата формула, но се използва един цял прясно изцеден лимон или лайм (lime, вид лимон, зелен на цвят) и се добавя бикарбонат докато съскането спре. Прибавя се натриев бикарбонат и калиев бикарбонат в съотношение 1:1. За съжаление, натрий трябва винаги да има, за да се постигне нещо като натриев / калиев баланс. Взема се два пъти на ден веднъж сутрин и вечер на празен стомах. Това се прави да се избегнат проблеми с диария, ако се приема заедно с храна. Внимание: Трябва да се пие достатъчно вода. Водата ще позволи на храната да бъде правилно рН неутрализирана. Водата е естествен неутрализатор. Често най-доброто време да започнете може да бъде сутрин, в ранния следобед, или късно вечер. Следобедните часове или вечер рН на организма има най голям проблем.

Предупреждения: Содата бикарбонат (сода за хляб) трябва напълно да се разтвори във вода (зависи от рецептата) и тогава да се приема, за да няма проблеми със стомаха. Не трябва да се взима на пълен стомах. Трябва да се взима 1 час преди хранене или между храненията. Сода бикарбонат не трябва да се приема продължително време(1-2 седмици макс.) Имайте предвид, че при някои може да има положителен ефект, а при други отрицателен. На сайта има също коментари на хора, които я използват продължително време при някои симптоми без проблеми. Всеки човек има  различна биохимия на тялото! 
Зеленчуков сок с ленено семе и елда:
2-3 моркова, половинка червено цвекло, 1-2 см корен от джинджифил (ginger) и една ябълка. Може да добавите 2-3 скилидки чесън. Използвате сокоизтисквачка (juicer). Може да изстискате и малко лимон. Прибавете към сока 1-1 1/2 с.л. смляно ленено семе и 1-1 1/2 с.л. смляна елда (гречка, припечена елда - kasha). Използвайте кафемелачка. Объркайте сока и смлените семена и го изпийте веднага. Ако сместа е много гъста добавете половин чаша вода. Действа алкализиращо и е много добре за червата, както и здравословно и очистващо на целия организъм. 

Не е добре да алкализираме организма за дълго време, защото може да произведе отрицателни резултати. При силно киселинна среда е необходимо да спазваме съотношение киселинни храни 20% и алкални 80%. Когато се нормализира средата съотношението трябва да бъде киселинни храни 40% и алкални 60%. 
Не забравяйте да пиете достатъчно вода! 
Обезводняването или дехидратацията
на тялото и безсолните диети водят до много сериозни заболявания.
Водата се използва при метаболизма в организма. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси. 

Колко вода да пием? 
На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). 
На 2 литра вода се прибавя половин чаена лъжичка (2.5-3.0 гр) в зависимост от нуждите на организма. Вода се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2-2.5 часа след ядене (1-2 чаша). Пийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол. 
За предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси. 

Обикновено когато организма се обезводнява, не може да произвежда достатъчно урина, за да се освободи от токсичните отпадъци и това води до повишаване киселинността в клетките. В такива ситуации организмът жертва отделни аминокиселини, за да неутрализира тази киселинност и да повиши алкалността на вътрешната среда на организма. Тази функция се обозначава с термина „антиоксидант”. При опита да се задържи киселинно-алкалния баланс на организма в рамките на нормалния диапазон, се принасят в жертва някои аминокиселини, като триптофан, тирозин, цистеин, метионин и други.Употребата на вода в количество, достатъчно да направи урината безцветна и да измие излишната киселина от организма, автоматично запазва незаменимите аминокиселини, като им дава възможност да изпълняват своите основни функции в организма. Достатъчното производство на урина, което трябва да бъде предизвикано от приемането на вода, но не на диуретици, напитки - съдържащи кофеин или алкохол, е най ефикасното средство за защита на организма от заболявания! 
Книга: Водата - натурално лекарство срещу затлъстяване, рак, диабет и депресия. Д-р Ф. Батманжелидж.

Ясен индикатор за обезводняването е цветът на урината. Ако урината е светла, почти безцветна, може да се смята, че тялото е достатъчно хидратирано, защото получава достатъчно количество свободна вода и може без особен да се освободи от токсичните отпадъци.
Ако урината получи траен естествен жълт цвят – не от пигменти получавани с храната, като например витамини, това означава, че тялото започва да изпитва недостиг на свободна вода. Бъбреците са принудени да полагат по-големи усилия, за да изхвърлят токсичните отпадъци от обмяната на веществата.
Постоянният оранжев цвят на урината е сигурен признак на сериозни проблеми свързани с тежка степен на дехидратация. Ако тези проблеми още не са станали очевидни, значи бедата ще се яви в най-скоро време, може би под формата на тежка стенокардия, инсулт или дори внезапна смърт от обширен инфаркт.
Резервът от свободна вода може да се попълни само чрез редовна хидратация, т.е. насищане на организма с питейна вода!

Източник:psoriasiss.alle.bg

 
Категория: Хоби
Прочетен: 1867 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 12.07.2017 18:13
 Витамин D(Калциферол)често бива наричан слънчев витамин, витамин на слънцето, защото при по-продължително греене на слънцето, тялото може да го произвежда чрез фотосинтеза в огряната от слънчевите лъчи кожа(5-10 минути на ден, са напълно достатъчни). При този процес, с помощта на слънчевото лъчение, тялото превръща холестерола в кожата във Витамин D. Хората, които живеят в лишен от слънцегреене климат или сезон, както и тези, които ползват слънцезащитни кремове със защитен фактор по-висок от 8(3PF8 или по-високобикновено се нуждаят от допълнително количество Витамин D.

Витамин D е необходим за поддържането на тялото в оптимално здравословно състояние.

Лечебно действие на Витамин D:

1. Той е необходим за абсорбиране на калция в тялото. Това е особено важно за жените над 50г.

2. Участва във формирането и растежа на костите и зъбите.

3. Помага за регулирането на количеството на фосфора в тялото и помага за здравето и функциите на сърцето и нервната система.

4. Многобройните изследвания показват, че Витамин D помага за нормалната работа на имунната система, щитовидната жлеза, нормалното коагулиране (съсирванена кръвта и облекчава симптомите на болните от псориазис, когато е добавен в кремове.

Храни, които съдържат Витамин D са:

1. Сьомга-филе-100гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

2. Моруна-филе-200гр. съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

3. Скариди-100гр. съдържат 40% от дневната нужда на възрастните.

4. Яйца-2бр. Съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

5. Пълномаслено краве мляко -300мл. Съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

6. Говежди дроб-100гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.

7. Пилешки дробчета-190гр. съдържат 10% от дневната нужда на възрастните.

8. Спанак-150гр. съдържат 6% от дневната нужда на възрастните.

9. Пълномаслено краве мляко-500гр. съдържат 85% от дневната нужда на възрастните.

10.Рибено масло-една чаена лъжичка, съдържа 100% от дневната нужда на възрастните.

На въпроса, дали болните от псориазис трябва да приемат допълнително Витамин D под формата на таблетки, учените, в това число и д-р Алан Пресман са единодушни-НЕ! А от личен опит, когато приемах допълнително Витамин D под формата на таблетки, псориазиса ми се обостри. С прекратяването на приема, се нормализираха нещата.
Източник:psoriasiss.alle.bg

Категория: Хоби
Прочетен: 1354 Коментари: 0 Гласове: 3

Морковите трябва да се приемат като златна мина на естествени витамини и хранителни вещества. Сред другите сурови зеленчукови сокове, сокът от моркови е абсолютен лидер в контекста на разнообразието на своите терапевтични ефекти, съдържанието на полезни елементи, както и съвместимост с други сокове или храни.

Морковите са наречени женшен на бедния човек, тъй като съдържат повече от 490 фитохимикали (фитонутриенти).

Няма друг зеленчук, който да съдържа толкова бета-каротин, колкото морковите. В нашето тяло той се превръща във витамин А, който съдейства за подобряване на зрението, функционирането на имунната система, предпазва клетките от свободните радикали, укрепва костите и зъбите и др.

Глутатионът (GSH) - друг естествен антиоксидант, е важен за кръвното налягане. Той подобрява детоксикацията на черния дроб, като се свързва с токсините и неутрализира вредното им въздействие.

Морковите съдържат калций, калий, витамин B и C. Калцият помага за предотвратяване стесняването на кръвоносните съдове; калият подобрява пулса; витамин В подобрява обмяната на веществата, а витамин С предпазва клетките от свободните радикали и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Съединенията, съдържащи се в сока от моркови, имат антисептични и антибактериални свойства. Ето защо, малко количество сок от моркови може да бъде ефективен начин за лечение на рани и ухапвания от насекоми. Той ще донесе облекчение и ще предотврати появата на оток.

Зрение

Морковите са важни за зрението. Дефицитът на вит. А може да доведе до нощна слепота. След като бета-каротинът се превърне във витамин А в черния дроб, той стига и до ретината, където се превръща в родопсин - лилав пигмент, необходим за нощното виждане. Освен това, бета-каротинът е мощен антиоксидант, който допринася за осигуряване на защита срещу макулна дегенерация и развитие на старческа катаракта - водеща причина за слепота в напреднала възраст.

Нарушения в храносмилането

Хрупането на моркови увеличава производството на слюнка и ускорява храносмилането. Редовната им консумация предотвратява образуването на стомашна язва.

Сокът от сурови моркови е полезен за нормализиране функциите на храносмилателната система. Той е ефективно средство при заболявания като чревни колики, колит, пептична язва и диспепсия.

При възпалени уши, нос и гърло

Сокът от моркови е много ефективен за разнасянето на натрупаната в ушите, носа, гърлото слуз, храчки в гърдите и помага при синузит.

Запек

Морковеният сок, съчетан със сок от спанак и малко лимонов сок, е много ефективен при лечение на запек и за прочистване на червата. На 250 мл сок от моркови се добавят 50 мл сок от спанак.

Диария

Морковената супа (Моро) е ефективен натурален лек при диария. Освен че предпазва от дехидратация, тя снабдява организма с натрий, калий, фосфор, калций, сяра и магнезий. Супата е добър източник на пектин, успокоява възпалените черва, спира растежа на вредните бактерии и предпазва от повръщане. Особено полезна е при децата.

Острици

Морковите са ценен лек за премахването на глисти. По една малка чаша сок от моркови, приемана всяка сутрин на гладно в продължение на седмица, ще изчисти бързо остриците от червата на детето.

Фертилитет

Традиционните култури инстинктивно избирали за жените, които искали да заченат, храни с високо съдържание на чист, натурален витамин А.

Редовната консумация на сок от моркови може да подхрани тялото и да подпомогне плодовитостта.

Подобряване на цервикалната слуз

Консумацията на голямо количество бейби моркови спомага за образуването на цервикална слуз. Бейби морковите са силно алкални, което помага на „враждебната” цервикална слуз да стане „по-гостоприемна” към сперматозоидите.

Една от най-добрите комбинации, които са доказали своята ефективност при проблеми с цервикалната слуз, е увеличен прием на вода, консумация на много бейби моркови и прием на масло от вечерна иглика.

Мъжки фертилитет

Морковите могат да увеличат броя на сперматозоидите, а семената на морковите помагат за насърчаване на женския фертилитет.

Фоликули

Витамин А спомага за правилното развитие на фоликулите. При недостига му те не зреят правилно.

Бременност

Морковите са богати на витамини А и В. Те са полезни при метеоризъм, който е често срещан проблем в началото на бременността. Консумирайте ги сурови или леко задушени.

Витамин А, приеман в големи дози като хранителна добавка, е доказано, че има потенциално отрицателно въздействие върху развитието на плода. От друга страна, морковите и другите зеленчуци не съдържат вит. А, а каротин. Каротинът е провитамин А и се превръща във вит. А в тялото само при нужда. Няма риск от предозиране, когато консумирате богати на витамин А храни, защото тялото регулира преобразуването на каротина във витамина.

Консумирането на сок от моркови редовно по време на бременност, особено през последното тримесечие, ще намали риска от жълтеница при бебето.

Задържане на вода

Сокът от моркови е диуретик и спомага за премахване на излишните течности от тялото през менструалния цикъл и при бременност.

Сокът от моркови е изключително полезен за бременни и малки деца.

Витамините А и Е са много важни за нормалното развитие на плода.

Кърмене

Сокът от моркови спомага за повишаване качеството и количеството на кърмата.

При по-големи деца сокът от моркови може да се смесва с портокалов или лимонов сок. Той спомага за здравословен сън, доставя на детето всички полезни микроелементи и хранителни вещества, подобрява апетита и намалява риска от настинка или грип.

Помнете, че две чаши пресен сок от моркови могат да подобрят цялостното здраве на вас и семейството ви.

Дори половин чаша сок от моркови ще ви снабди с по-голяма част от препоръчаната дневна доза бета-каротин.

Каротеноиди и кръвна захар

Приемът на богати на каротиноиди храни може да бъде от полза за регулиране нивото на кръвната захар. Изследванията показват, че физиологичните му нива могат да бъдат обратнопропорционално свързани с инсулиновата резистентност и високите нива на кръвна захар.

Ако имате диабет или сте изложени на риск за развитие на това състояние, трябва да се консултирате с лекар преди приемане на богати на каротиноиди храни!

Съхранявайте морковите в най-студената част на хладилника, увити в хартия. Това ще намали конденза. За да се запази свежестта им, трябва да се сведе до минимум количеството влага, което губят.Морковите трябва да се съхраняват далече от ябълки, круши, картофи и други плодове и зеленчуци, които произвеждат етиленов газ, за да не станат горчиви.

Ако закупите моркови, чиито върхове са зелени, трябва да ги отрежете, преди да ги сложите на съхранение в хладилника. Ако не го направите, те ще извличат влагата от корените и витамините от морковите.

Няколко интересни факти за морковите

Дивите зайци не ядат моркови. Това е само в анимациите.

 Три моркова дават достатъчно енергия, за да се извървят 5 км.

 Най-разпространени са оранжевите моркови, но съществуват бели, лилави, жълти и червени.

 Най-дългият морков, регистриран някога, е с дължина 5,4 метра.

 Днес ние ядем морковите като храна, но първоначално те са били отглеждани като лекарство.

 9 моркова съдържат толкова калций, колкото има в една чаша мляко.

За богатият на витамини състав на  морковите знаят много хора. Морковите помагат не само за здравето на тялото ни, но и се ползват за козметични цели. Ако кожата е загубила естествения си цвят, вяма тен и страда он всякакви обриви, морковената маска бързо решава тези въпроси.

Маска с моркови.

Маската дава страхотен резултат. Тя е бързо, ефикасно и невероятно полезно средство. Морковите за лицето са уникален и много полезен зеленчук. Резултатите ще бъдат удовлетворителни за всяка жена.

Маска за лице от моркови - как се прави?

Първо, тази маска е с  противовъзпалително действие и изглажда бръчките по лицето, благодарение на богатото си съдържание на витамини. Резултатът е чудотворната трансформация на кожата.

Ето какво може да очаквате като ефект на морковената маска  за лице:

1.Каротинът е отличен овлажнител - съответно е идеален за суха кожа;

2.Витамин РР (ниацин) има тонизиращо действие - благодарение на него, може да се подобри тена, да се успокои раздразнената и уморена кожа;

3.Витамин А (ретинол) насърчава регенерацията на тъканите и изглаждан бръчките, така че маската за лице от моркови е с  подмладяващ ефект и е много ефективна;

4.Витамин B9 (фолиева киселина) засилва устойчивостта на кожата към външни агресивни атаки (предпазва от ултравиолетовите лъчи, температурата, вятъра, замърсения въздух);

5.Витамин С (аскорбинова киселина) активно се намалява всяко възпаление, така че помага при проблемна кожа;

6.Витамин К пък има има избелващи свойства;

Имайте предвид, че маската с моркови за лицето съдържа много други витамини и микроелементи.

Понякога може да намерите негативни отзиви за маските с моркови, свързани с различни странични ефекти след употребата им. Причината за това е в тяхната неправилна употреба.

Винаги имайте предвид, че в морковите има мощни багрила, които могат при продължителен контакт с кожата, да я оцветят в ярко оранжев цвят, затова запомнете - само 10 минути са достатъчни.

Винаги морковите за маска за лице се стържат на ситно ренде.

Разбъркват се съставките само с дървена или керамична лъжица, тъй като може в противен случай да се стигне до окисление.

Изплаквайте маската от лицето само топла отвара от лайка или просто вода, но не и със сапун, както и различни почистващи гелове.

Колкото по-редовно използвате маска от моркови за възстановяването на кожата, толкова по-бързо ще усетите резултатите. Поне  2 пъти седмично я правете.

Маска за нормална кожа

Пюре от моркови без никакви допълнителни съставки се нанася цялата повърхност на лицето.

Маска с мляко за нормална кожа

Морков пюре (2 супени лъжици) се смесва с  мляко (3 супени лъжици).

Маска за суха кожа

Със сметана и извара

Морковено пюре (2 супени лъжици) се смесва с 1 чаена лъжичка сметана и толкова извара.

Маска с жълтъка и зехтин

Морковено пюре (2 супени лъжици) се смесва с яйчен жълтък, нерафинирано маслиново масло (2 чаени лъжи

Отдавна морковите не са само храна за зайците. Те се отразяват перфектно върху организма на всеки човек, който често посяга към тяхната консумация в ежедневието си.

Сок от моркови

Чудодейните зеленчуци се прилагат по куп различни причини, като всяка една от тях е оправдана.

Освен за лечение на различни заболявания, оранжевите зеленчуци се използват и като превантивна мярка срещу появата на опасни болестни състояния.

Много добре въздейства направата на пресен сок от моркови, който не е просто вкусен, а и много целебен.

Облаги за тялото от пийване на сок от моркови:

Понижаване на холестерола: В морковите се открива калий. Той понижава нивото на холестерола.

Освен това е полезен за черния дроб, защото понижава жлъчния сок и мазнините в него. Стабилизира се нивото на кръвната захар и по този начин се намалява риска от развитие на диабет с времето.

Укрепване на имунната система: Морковите са богати на бета-каторин. Той превръща оранжевите зеленчуци в страхотни източници на витамин А.

Освен това бета-каротинът влияе и за подсилване на имунитета. Може би всеки е чувал за вълшебното действие на морковите относно поддържане на зрението.

Зеленчуците са отлична храна за хора, които страдат от зрителни проблеми. Ако се приемат редовно под формата на сок, те са в състояние да предпазят от появата на сърдечни болести и удари.

Предотвратява ракови заболявания: Направата на вкусен сок от моркови влияе като противораково средство. Говорим най-вече за рак на дебелото черво, на простатата, пикочния мехур и рак на гърдата.

Разкрасителни цели: Напитката се приема не само за избавление от здравословните нарушения, но и с разкрасителна цел. Сок от моркови често се пие от дами, които искат да изглеждат безупречно.

Зеленчукът предпазва кожата от поява на акне, намалява белезите и сухотата. Той е източник на всички ценни витамини и минерали, които са необходими за всеки един човек.
Източник:psoriasiss.alle.bg

 

Категория: Хоби
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 22.10.2016 16:25
 За детоксикацията на организма, което е основно в лечението на различните видове псориазис, спомагат:   1. Зеления чай   2. Чай от коприва   3. Сок от моркови   4. Сок от лимон   5. Супи и салати от лапад, коприва, спанак, с много магданоз, копър и всякакви зелени добавки.   6. Зеленчуци-увеличете зеленчуците в менюто си,особено на зеленолистните,  за сметка на мазните меса и тестените изделия. Консумирайте всякакви зеленчуци, като избягвате тези, които са извън сезона.   7. Лецитин-той спомага за поддържането на необходимата алкална среда и може да бъде добавен към храните и напитките. Той помага на организма да се освободи от токсините, тъй като има лаксативно действие. Препоръчителна доза - 1 чаена лъжичка поне три пъти дневно-5 дни в седмицата.   8. Пчелен прашец-намалява нивата на лошия холестерол и кръвната захар.   9. Клеева тинктура-един от най-мощните природни антиоксиданти. Може да се приема всеки ден без прекъсване. Препоръчителна доза 25-30 капки, разтворени в 100-150мл вода един час преди хранене.    10. Посещението веднъж седмично на сауна или парна баня, особено полезно при детоксикацияша на организма и има благотворно действие върху кожата.   11. Редовното спортуване, поне 30 минути на ден, способства за изхвърляне на токсините от тялото и подържа добрия  тонус.  Източник: psoriasiss.alle.bg
Категория: Хоби
Прочетен: 1927 Коментари: 2 Гласове: 3
 1.Направете всичко възможно да намалите стреса, научете се да медитирате, ново хоби, измислете си вашия начин за настъпване на душевен мир и покой, казано по друг начин за изпускане на парата.  Дерматолозите са категорични, че всичко онова , което изживявате се отразява веднага на вашата кожа. Позитивната нагласа към живота и вярата че утре ще се чувствате по-добре, вършат чудесна работа.

2.При съмнения, че страдате от псориазис искайте да ви се направи кожна биопсия, посявки, за да сте сигурни точно от кой вид псориазис страдате, тъй като от това зависи и правилното лечение.

3. Ако приемате т. нар. бета-блокери от рода на атенолол, пропранолол, консултирайте се за замяна с други медикаменти с вашия личен лекар и с вашия дерматолог.

4.При всяко едно вътрешно заболяване- казвайте на съответния специалист, че страдате от псориазис, тъй като тетрациклините, съдържащите литиеви соли препарати /някои антидепресанти/ или други като например АСЕ-инхибиторите, действат провокиращо на псориазиса.

5. Избягвайте травми от всякакъв вид, заради готовността на кожата да реагира патологично.

6. Максимално се възползвайте от благотворното влияние на слънчевите лъчи без да прекалявате и стигате до изгаряния.

7. Ходете често на море. Някои минерални води-серни , сероводородни-Кюстендил, Сепарева баня, Свищов-също дават добри резултати.

8.Поддържайте кожата си винаги чиста и добре хидратирана. 

9. Ако ползвате гумени ръкавици-под тях задължително слагайте памучни.

10. Ако страдате от псориазис по ходилата и по дланите, хубаво е след като се намажете да сложите памучни чорапи и ръкавици, за да удължите действието на лекарството и неговия ефект.

11. Водете си дневник-за храната и напитките, които консумирате, медикаментите, които взимате-така по-лесно ще можете да се ориентирате-кое специално за вас ви понася и кое не.

Източник: psoriasiss.alle.bg
 
Категория: Хоби
Прочетен: 1563 Коментари: 2 Гласове: 4
 Основните за човешкия организъм минерали са 7:

1. Калий

2. Калций

3. Магнезий

4. Натрий

5. Сяра

6. Фосфор

7. Хлор

Минералите и микроелементите са важни съставки, необходими за доброто здраве и нормалното функциониране на човешкия организъм. Тяхната роля е огромнате влизат в състав на костите и зъбите, поддържат в норми сърдечния ритъм, важни са за нормалната дейност на нервната система, играят важна роля при клетъчния метаболизъм, също така са и част от ензимите и хормоните.

Минералите представляват 4-5% от телесното тегло или средно около 2,8кг при жените и 3,5кг. при мъжете. Около 50% от това тегло се пада на калция и още 25% на фосфора. Най голямото количество фосфор и 70% от фосфорните частици се намират в зъбите и костите. А останалите 25% принадлежат на другите пет минерала-магнезий, натрий, калий, хлор и сяра и на микроелементите.

Най-важното равновесие в човешкия организъм е киселинно-алкалния баланс(pH). Тялото използва всички възможни начини да поддържа ниска киселинна среда в кръвта. Но химичните вещества, изкуствените храни и добавки в храната,месото, колбасите , медикаментите и особено стресът насърчават производството на киселини.

Нашия организъм няма възможност да толерира продължителното високо киселинно ниво. Ако това състояние продължи дълго време настъпват сериозни здравословни проблеми:

- мускулно-ставни заболявания-миалгия, крампи, скованост, цервикален синдром и др.

- ревматични заболявания-дегенеративни и възпалителни артритни болести

- нервни смущения-раздразнителност, безсъние, апатия и др.

- кожни проблеми-от най-леки обриви до сериозни дерматити, екземи и псориазис и др.

- стомашно-чревни заболявания-лошо храносмилане, метеоризъм, газове и др.

За да възстанови нормалния киселинно-алкален баланс организма започва да отделя алкални минерали от тъканите. Една група минерали неутрализира силните киселини-това са натрият, калия, магнезият и др. Здравият организъм съхранява тези минерали в определен резерв, който използва в случай на нужда. Ако количествата, които се приемат чрез храната не са достатъчни, тогава се заместват и допълват от калция в костите, магнезия в мускулите и т.н.

Правилното приемане на минерали чрез храната, помага за добро здраве, баланс на течностите, добра функция на екзокринните и ендокринните жлези в човешкия организъм.

Освен полезните минерали в нашия организъм има и т.н. токсични минерали, които предизвикват сериозни здравословни проблеми и е необходимо да ги избягваме. Това са живак, кадмий, арсен, алуминий и олово.

 

 

Използвани източници
Категория: Хоби
Прочетен: 1047 Коментари: 0 Гласове: 4
 Пчелният восък е един от най-уникалните продукти на Земята,който  крие всякакви тайни, които не са напълно разкрити на човечеството. Пчелния восък  се използва широко в много области, особено в областта на медицината и фармацевтиката, и разбира се, в козметологията.Пчелния  восък, се разпределя от специални восъчни жлези, които се намират на долната част на корема на пчелите, и обикновено са способни да го произвеждат само млади пчели, чиято възраст е от 10 до 20 дни.

Отделянето на восък се използва от пчелите като основен материал за построяването на кошерите, а също и като консервант за други важни продукти, изработвани от пчелите. Пчелният восък притежава изключителни омекотяващи, подхранващи и противовъзпалителни свойства. Лечебните му съставки влияят за подобряване на състоянието на кожата,  също подпомага бързото отстраняване на различни проблеми (възпаления, ранички, пъпчици). Пчелният восък се попива по-бавно от кожата, като образува тънък защитен слой, без да навлиза в порите. Той съществено забавя процеса на обезводняване и стареене на кожата, като я прави нежна, гладка и еластична.

Освен със своите подхранващи и омекотяващи свойства, пчелният восък има  лепкава, консервираща и устойчива основа.  Той  не се разтваря във вода, в глицерин и практически е неразтворим в спирта. Но пък се разтваря много добре в мазни и етерични масла. Имайте предвид, че при самостоятелно приготвяне на кремове, или други домашни средства за лице, пчелният восък не се препоръчва да се разтопява в метален, чугунен, железен или меден съд. Така както и в този случай става взаимодействие с мастни киселини съдържаща се във восъка с отделните видове метали, в резултат на което се образуват вредни соли.

Пчелния восък е природен продукт и с времето променя цвета си, но не настъпват промени в неговите лечебни качества.

Лечебни свойства на пчелния восък:

1.       1.Способност при загряване да поема голямо количество топлина и при поставяне в болния участък да я отдава бавно и продължително. При това се постига подобряване на кръвообръщението в третираната област, хранене на подлежащите тъкани, разнасяне на възпалителния процес, извеждане на токсичните елементи и т.н. Тези качества определят подчертания противовъзпалителен ефект на пчелния восък.

2.       2.Притежава антибиотично действие, задържайки и унищожавайки болестотворните микроорганизми.

3.       3.Оказва регенеративно действие върху увредените клетки и тъкани в третираната област.

4.       4.Смекчава твърдите тъкани по кожата, която става мека и гладка, премахва бръчките на кожата и подобрява нейния тонус.
Източник:
psoriasiss.alle.bg

 

Категория: Хоби
Прочетен: 1786 Коментари: 2 Гласове: 4
 Вие имате недостиг на витамин А ако:

1.Вие сте стриктен веган-яжте големи количества оранжеви и тъмнозелени  на цвят зеленчуци.

2.Имате чернодробно заболяване, мукувисцидоза или хронична диария-тези заболявания намаляват усвояването на витамин А, който приемате и натрупвате.

3.Злоупотребявате с алкохол. Алкохолът намалява количествата витамин А  и бета-каротин, складирани в черния ви дроб.

4.Пушите-хората, които пушат цигари имат по-ниски нива на бета -каротин. Но ако пушите, не вземайте добавки с бета-каротин или витамин А. В тези случаи добавките ще нанесат повече вреда, отколкото полза.

5.Вземате противозачатъчни хапчета. Контрацептивите увеличават количествата на витамин А, в кръвта ви, но намаляват количествата , които складирате в черния си дроб. Това не се случва с бета-каротина.

6.Боледувате или имате хронична инфекция-по време на болест, вие произвеждате много повече свободни радикали о това снижава нивото на витамин А.

7.Намирате се под голям стрес-физически или психически. Допълнителната работа, умората, както и прекаляването със физически упражнения създават повече свободни радикали, които пък намаляват нивото на витамин А в организма ви. Освен това, когато сте твърде уморени или заети, не се храните добре, за това и не приемате достатъчно бета-каротин.

8.Вие сте бременна или кърмачка.

9.Вземате лекарства за ограничаване продукцията на жлъчката-например холестид, квестран или велхол или др, за да намалите холестерола си. Тези лекарства не ви позволяват да усвоите мастноразтворимите витамини, между които е и витамин А. Би трябвало лекаря да ви препоръча да ги взимате в различно време от лекарството. Примерно 2-3 часа след приема на лекарството , можете да вземете и добавките с бета-каротин или витамин А.

10.Вземате лекарството метотраксат(познато и под имената:рематрекс и трексал) за лечение на артрит, псориазис или рак. Това лекарство въздейства на червата и затруднява усвояването на витамин А и бета-каротин.

Обсъдете витаминните добавки с лекаря си преди да започнете да ги взимате.

Няколко седмици без достатъчно количество витамин А от храната водят до развиване на симптом за дефицит на този витамин. Един от най-ранните е кокошата слепота(не виждате добре в тъмното).

Друг признак за недостиг на витамин А е състоянието на фоликуларна хиперкератоза. Когато то е на лице вашите епителни тъкани, особено кожата ви започват да възпроизвеждат твърде много от белтъчината кератин. Образуват се кератинови депа около космените ви фолекули и кожата ви започва да изглежда груба и суха.

Недостигът на витамин А може да причини проблеми във възпроизводството и при мъжете и при жените.

Дефицитът на витамин А, също така повишава вероятността да заболеете от респиратони инфекции, възпалено гърло, синузит, отит.

Витамин А и бета-каротинът работят по-добре, ако вие приемате също всички други витамини и минерали, витами Е, Селен и Цинк.

Витамин Е ви е нужен, тъй като помага на витамин А да действа максимално ефективно.
Източник:
psoriasiss.alle.bg

Категория: Хоби
Прочетен: 1095 Коментари: 0 Гласове: 4
 Предупреждения за витамин А.

Вземането на добавки , съдържащи дневната доза витамин А, в общи линии е безопасно за всички, но трябва да се знае, че витамин А във високи дози е токсичен, води до състояние , наречено хипервитаминоза А. Симптомите включват замъглено зрение, болки в костите, главоболие, диария, загуба на апетит, лющене на кожата и мускулна слабост.

Големите дози витамин А по време на бременност могат да причинят вродени дефекти! Ако сте жена във фертилна възраст, поговорете със лекаря си за вземане на добавки с бета-каротин-вместо витамин А. Витамин А води до сериозни проблеми при хора с бъбречни заболявания.

Предупреждение за бета-каротина.

Има един лесен начин да се избегнат всички възможни проблеми при вземането на добавки с витамин А и това е да се взимат добавки с бета-каротин. По този начин напълно безопасно ще приемате количествата витамин А, от които се нуждаете, а в добавка ще получите и мощна антиоксидантна защита. Почти невъзможно е да вземете много повече бета-каротин. Ако пък стане така , единствения страничен ефект е , че може да пожълтеете. Допълнителния бета-каротин се съхранява в мастната ви тъкан, като я оцветява в жълто-оранжево, и това прозира през кожата-фактически имате хиперкаротинодермия. Може да изглеждате и по-състарени, но оцветяването е безопасно и изчезва за няколко седмици, след като намалите дозите.
източник

Категория: Хоби
Прочетен: 1548 Коментари: 2 Гласове: 2
 Защо е по-добре да получаваме витамин А чрез преобразуване на каротините в растителните храни, отколкото да си го доставяте направо от животинските храни или хранителните добавки?

1.Антиоксидантни свойства на каротините

Около 40% от каротините, които приемате с храната се преобразуват във витамин А в черния ви дроб и тънкото черво, когато се нуждаете от тях. Останалото количество действа като мощни антиоксиданти. Бета-каротинът е особено добър в неутрализирането на едновалентния кислород-тип свободен радикал, който причинява рак и други здравословни проблеми. Алфа-каротинът е дори още по-добър антиоксидант-той е десет пъти по-мощен при прочистването на свободните радикали.

2.Безопасността на каротините.

Големите дози от добавки с витамин А могат да бъдат токсични, а някои хора получават симптом за предозиране  дори при невисоки дози. Вашият организъм преобразува каротините от растителните продукти във витамин А, само когато се нуждаете от него, така, че е почти невъможно да го предозирате. Също така бета-каротинът не е токсичен, дори ако натрупате огромни количества от него в мастната си тъкан-можете да пожълтеете, но няма да си навредите.

3.Ползата за здравето от плодовете и зеленчуците.

Каротините се съдържат в почти всички плодове и зеленчуци. Пет порции дневно, ще ви доставят всичкия витамин А, от който се нуждаете, заедно с изобилие от други витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Така се спасявате и от допълнителните калории и холестерол, които се съдържат в животниските продукти с преобразуван витамин А, като в говеждия дроб, да не говорим за гадния му вкус.
Източник:
psoriasiss.alle.bg

Категория: Хоби
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове: 2
 Как да си набавяме витамин А?

След откриването на Витамин А, изследователите смятали, че единствения начин за набавянето на този витамин е да се ядат животински продукти като яйца или черен дроб, които съдържат ретиноиди или преобразуван Витамин А. Организмът ви може да използва този витамин А веднага след като го изяде.

Витамин А в животинските храни, като яйчен жълтък е преобразуван в смисъл, че човешкият организъм може да го използва веднага. Има три вида преобразуван витамин А:ретинол, ренитидин и реноева киселина. Имената насочват към ретината-светлочувствителния слой на клетките в дъното на очите.

През 1928г. изследователите са открили и друг начин за набавяне на витамин А, чрез растителните храни, които съдържат каротини-оранжеви, червени и жълти на цвят вещества, които дават цвета на растителните суровини. Най-голямо значение от каротините в растителните храни има бета-каротинът. Човешкият организъм лесно превръща бета-каротинът във витамин А в тънкото черво, кадето специални ензими разграждат бета-каротина на половина, за да получат  две молекули витамин А.

Каротините са естествени пигменти в червен, оранжев и жълт цвят, каквито имат растителните продукти като пъпеш, моркови домати и др. Каротини се съдържат още в картофите и тъмнозелените листни зеленчуци. Тъй като човешкия организъм трябва да преобразува бета-каротинаите във витамин А, преди да ги използва, те понякога се наричат прекурсори (в смисъл, че са предхождащи)на витамин А или провитамин А.

Когато не се нуждаете от витамин А, но ядете храни, съдържащи бета- каротин, вие не превръщате бета-каротина във витамин А. Вместо това, голяма част от него циркулира в кръвта ви и навлиза в клетките, останалото количество се складира в мастната ви тъкан. И в момента, когато изпитате нужда от витамин А, вашият черен дроб бързо преобразува складираните бета-каротини.

Каротините са малка група от растителни вещества в много по-голямата фамилия на каротиноидите. Двата най-важни каротина, които се преобразуват във витам А са : алфа –каротин и бета-каротин. Тези два каротина си приличат, но бета-каротинът се съдържа  в по-големи количества в храните, така, че си доставяте много повече витамин А предимно от бета-каротина от растителните продукти.
Източник

Категория: Хоби
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове: 1
 Витамин А е първият открит витамин през 1913г. но неговата важност е била добре позната и на древните гърци. Хипократ-бащата на съвременната медицина е съветвал пациентите си с намалено зрение да ядат говежди дроб. Когато го правили те започвали да виждат много по-добре, особено нощем. Хипократ не знаел защо черния дроб на животното е помагал, но днес е ясно, че животинския черен дроб е богат източник на Витамин А, за това и очите ни се нуждаят от този витамин за да виждат по ясно, особено нощем.

Днес имаме доста повече познания от Хипократ за важността на Витамин А в доста широк спектър жизнени функции-от запазване гладкостта на кожата до предпазване от рак. Наясно сме също, че витамин А е само половината от историята. Изследователите са възхитени от каротините-природните растителни форми на Витамин А. Човешкият организъм преобразува някои от каротините в растителните продукти във Витамин А и го използва в борбата със свободните радикали, които могат да причинят рак, сърдечни болести и други заболявания.

Защо е необходим Витамин А?

Когато е бил открит Витамин А е бил наречен противоинфекциозен агент.

1.За да се защитите от инфекции и болести, Витамин А ви помага да поставите здрава бариера пред инфекциите. Как го прави? Като помага на епителните клетки-клетките от които е изградена кожата ви, и които настилат лигавицата на очите, устата, носа, гърлото, белите дробове, храносмилателния канал и пикочните пътища-да растат и да се възстановяват. Тези тъкани изграждат тялото ви отвън и отвътре, предпазват ви от преминаващите през тях вещества.  Без Витамин А, тези клетки се свиват и изсъхват и е повече от вероятно да не изпълняват предпазната си функция. Когато това се случи, микроорганизмите с лекота преминават в тялото ви. Дори организмът ви да има достатъчно количество Витамин А,  тези нахални натрапници понякога преодоляват външната ви защита. Когато това се случи, Витамин А подпомага имунната ви система да се справи с тях.

2.Витамин А е незаменим за очите. Децата и юношите се нуждаят от Витамин А, за да растат и да имат здрави кости. Дори и пораснал, вашият организъм непрекъснато заменя старите и увредени клетки с нови. Витамин А е необходим за да произвежда здрави клетки за замяна и да имате  здрави кости и зъби.

Източник:
psoriasiss.alle.bg

Категория: Хоби
Прочетен: 768 Коментари: 0 Гласове: 2
 Хората обикновено  смятат мислите за нещо маловажно, даже като даденост или въобще не им обръщат внимание-за това и в повечето случаи ги приемат с лекота.

А от приемането на натрапчивите, негативни, неправилните мисли се ражда всяко безпокойство, всяко зло-както за нас, така и за нашите близки. Животът ни днес е изцяло продукт на нашите мисли вчера.

Нашите действия, са обусловени от нашите мисли. Как се чувстваме-изцяло зависи от това как мислим, на кои мисли даваме превес.

Нашите мисли са нашия двигател, те са зараждаща сила на нашите действия, които от своя страна определят начина ни на живот, емоционалното и психическото ни здраве.

Мислите за любов, обич, просперитет, успех, признателност, удовлетвореност ни зареждат с енергия, карат ни да се чувстваме добре, пораждат в нас мотивация за по-добър живот и развитие.

Положителните мисли ни зареждат позитивно-с усещане за бодрост, радост и удовлетвореност от живота.

Има една друга група мисли, обаче, които не са така благосклонни към нас. Това са т.нар. натрапчиви мисли-причинителите на всяко зло, виновниците за 90% от психичните заболявания, стрес и емоционален дискомфорт.

Натрапчивите мисли ни пречат да погледнем трезво на ситуацията, да правим планове и да вярваме в тяхното осъществяване. Заради тях на нас ни е трудно да се съсредоточим и да намерим сили за преодоляване на проблема, тези мисли водят до изтощение и отчаяние, като в някои случаи довеждат хората до прага на живота-самоубийство.

Никой не харесва натрапниците, но те продължават да се натрапват, докато някой не им се опълчи със сила и авторитет-с което ги изгонва завинаги-няма ги натрапниците. Същото е и с  натрапчивите мисли-никой не ги обича, никой не ги е канил, но те се натрапват, присъстват в нашия мисловен живот, причинявайки ни страдание-докато не им се опълчим и не ги прогоним за винаги. Добре е отвреме на време, даже бих казала здравословно е  да си правим чистка на мислите, и с голямата метла-всички натрапници вънJ

Видове натрапчиви мисли:

1.       -Страх от загуба на контрол и нараняване на хората около теб.

2.       -Страх от замърсяване и заразяване

3.       -Натрапчиви съмнения-дали са изключени електрическите уреди, дали е заключена външната врата, дали не е направено нещо неправилно...

4.       -Натрапчива потребност от чистота, подреденост , симетрия.

5.       -Натрапчива мисъл за смърт на близък човек.

6.       -Мисълта, че някой или нещо ще ви навреди на вас или вашите близки.

7.       -Съмнение или чувството , че всичко трябва да е наред.

8.       -Притеснение да не забравиш нещо.

9.       -Страх да не изгубиш дадена вещ.

10.    - Невъзможност да решиш дали да запазиш или да изхварлиш даден предмет или материал.

11.   -Страх от предизвикване на инцидент-пожар, кражба.

12.   -Опасения от произнасяне на обиди.

13.   -Прекалена загриженост за това кое е правилно и кое не е .

14.   -Страх, че ще се побъркаш.

15.   -Често срещаното в българската народопсихология какво ще кажат хората ?”

16.   ......списъка може да продължи

 

 

Категория: Хоби
Прочетен: 1405 Коментари: 0 Гласове: 6
 1.Телчарка горчива-Polygala amara L.сем. Телчаркови-Pflygalaceae-външно-за налагане при рани и екземи.
2.Теснолист живовлек-Plantago lanceolata L.сем.Жиловлекови-Plantaginaceae-външно за налагане при рани и екземи.
3.Трицветна теменуга, дива любика, кокорче, любичица, шарена теменуга-Viola tricolor L.сем. Теменугови-Violaceae-външно-при екземи скрофули, акне, импетиго.
4.Хвойна обикновена, смрика,боровица, клека-Juniperus communis L.сем. Кипарисови-Cupressaceae-външно-плодовете” за бани при екземи.
5.Хвощ полски, прешлица, конска опашка-Equisetum arvense L.сем. Хвощови-Equisetaceae-външно-лапи при екземи,  за бани и промивки при труднозарастващи рани.
6.Цариче, самодивски ягоди, слезовка, обикновено шапиче-Alchemilla vulgaris L.Сем. Розоцветни-Rosaceae-външно-компреси и лапи при циреи и гнойни рани.
7.Чер бъз, свирчовина-Sambucus nigra L.сем. Бъзови-Caprifoliaceae-външно-настойка от листата при кожни заболявания.
8.Чер оман, зарасличе, чер корен-Symphytum officinalis L.сем. Грапаволистни-Borraginaceae-външно-лапи при циреи.
9.Червен кантарион, трескавиче-Erythraea centaurium Pers.семТинтявови-Gentianaceae-външно-настойка на стръковите в зехтин 1:10(20 деназа мазане при изгорено и гнойни рани.
10.Червено кучешко грозде, разводник-Solanum dulcamara L.сем. Картофови-Solanaceae-външно-счукана прясна билка, кисната 20 дена в зехтин 1:10 за мазане при при рани и циреи,  като лапа при псориазис.
11.Червено подъбиче-, горчива чубрица, количав бурен-Teucrium chamaedrus L.сем. Устоцветни-Labiatae-външно-бани при циреи.
12.Чобанка, лопуш, репух-Petasites officinalis Monh.сем. Сложноцветни-Compositae-външно-пресни листа за налагане при рани и циреи.
13.Чувен, дива лобода, див спанак, влашки спанак-Chenopodium bonus-kenricus L.сем. Лободови-Chenopodiaceae-външно за бани при рани и циреи.
14.Ясен планински, чер ясен, женски ясен-Fraxinus excelsior L.сем. Малинови-Oleaceae-външно-лапи при циреи и рани.
15.Индрише, слезен, стамболски здравец-Pelargonium roseum  Willd.сем. Здравецови-Geraniaceae-външно за налагане при гнойни рани.
16.Розмарин, бабин косъм-Rosmarinus officinalis L.сем. Устоцветни-Labiatae-външно-отвара с оцет-1:10 против падане на косата, трудно зарастващи рани, компреси-при циреи.
17.Сарсапарила-Smilax officinalis H.B.K.сем. Кремови-Lilaceae-вътрешно-екземи, кожни болести, псориазис, скрофулоза, младежки пъпки. Една супена лъжица от билката се вари в половин литър вода-10минути. Пие се по една винена чаша преди ядене три пъти дневно.
Източник
Категория: Хоби
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове: 3
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 212537
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Февруари, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29