Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Апитерапия-лечение с мед и пчелни продукти. Билколечение и народна медицина, здравословно хранене,психология и психотерапия, духовно здраве и християнство. Моето хоби е здраве от природата.
Автор: elenapeeva Категория: Хоби
Прочетен: 211566 Постинги: 83 Коментари: 75
Постинги в блога от Януари, 2016 г.
 Действие на прополиса при кожни заболявания

 Флавоноидите в прополиса, имащи растителен произход са главна активна терапевтична субстанция, която се препоръчва за над 40 вида болести. Използва се успешно при лечението на различни кожни заболявания-дерматити, гнойни рани, псориазис, екземи, фурникули, термични, химични и слънчеви изгаряния, червен вятър, гъбички и др.

 Локално приложен прополиса провокира следните фармакологични явления:

   1.При външно третиране с прополис на гнойни и възпалителни рани и огнища, антибактериалното му действие изменя микробния състав, унищожавайки патогенната флора и освобождавайки участъка от въздействието на патогенните микроорганизми. Това се осъществява от растителните антибиотични вещества, както и от въздействието на флавоноидите. При употребата му се наблюдава постепенно снижаване количеството на микроорганизми в раневата повърхност до пълното им изчезване. Прополисът  не е токсичен и не създава резистетност спрямо бактериите. Бактериите не могат да се адаптират към него.

   2.Прополисът изменя цитологичната картина на раневия процес. Отстранява бързо некротичните маси, спира възпалителния процес, не допуска повторно инфектиране. Размеква ръбцовата тъкан, очества раната от секрета. Много ценно качество на прополиса е това, че той помага да се отстранят от организма ненужните и патологично изменени тъкани. На това се дължи и неговото противомазолно действие, лечебно действие върху кожните лезии.

   3.Противовъзпалително действие. Проявява се при състояния предизвикани от инфекционни и неинфекционни фактори. Фармакодинамичния механизъм се обуславя от действието на флавоноидите, етеричните масла и терпините, водещи до подобрение в кръвообръщението, разнасяне на инфилтрата, ако има такъви очистване на гноевия секрет, настъпват положителни промени в състава на раневата картина, усилване и активизиране на оздравителните регенеративни процеси.

   4.Анаболен ефект. Изразява се в подобряване на условията за цялостно възстановяване на епитела, на кръво- и лимфообръщението, настъпват оздравителни възстановителни процеси в засегнатия участък и в същия се образува нормална тъкан.

   5.Снемане на болевия синдром. Приложен локално, прополисът има обезболяващ ефект. Ефекта настъпва от 5 до 10 минути след приложението му.

Най-добрия ефект при лечението на кожни заболявания се получава при съчетаването на прополис със пчелния восък.

 Пчелния восък има:

  -противовъзпалителен ефект.

  -притежава антибиотично действие, унищожавайки болестотворните микроорганизми.

  -оказва регенеративно действие върху увредените клетки и тъкани в третираната област.

   -смекчава твърдите тъкани по кожата, която става мека и гладка. 
Източник

Категория: Хоби
Прочетен: 2075 Коментари: 2 Гласове: 4
 Повечето витамини в плодовете и зеленчуците изчезват по пътя между полето и чинията ви. Колкото по-дълго престояват храните, толкова повече хранителните вещества се губят. Топлината, светлината и излагането на въздух намаляват количеството, особено ва витамин С, тиамин и фолиева киселина.

Ако дълго време не си доставяте даден витамин, вие развивате недостиг от него. Ако този недостиг продължава достатъчно дълго време, стига се до болест на дефицит. Класически пример на болест на дефицита е скорбута, причинен от недостиг на витамин С. Доста преди да забележите симптомите на болест на дефицита и доста преди недостигът да бъде установен  с медицински изследвания, вие можете да страдате от граничен недостиг на даден витамин или минерал.

Добър пример за това е: много възрастни хора имат граничен недостиг на кобаламин-витамин В12. Основен симптом на класическия дефицит на кобаламин е анемията, която лесно може да се диагностицира с обикновени изследвания. Но много преди анемията да се развие и изяви, граничният недостиг причинява депресия, объркано мислене и др. симптоми които изглеждат като сенилност.

Добре е да знаете, че ако дълго време не приемате достатъчно от даден витамин или минерал, вие започвате да изпитвате недостиг. Граничният (субклиничен)дефицит е ранна фаза. Ако доставянето на даден витамин или минерал постоянно намалява, вашият организъм постепенно започва да работи по-зле. Ако този граничен недостиг продължи достатъчно дълго вие ще развиете болест на дефицита.

Може би имате граничен недостиг ако:

1. Ядете рядко пресни плодове и зеленчуци. Те са най-добрия източник на витамини и минерали.

2. Продължително време сте подложени на стрес или се преуморявате. В това състояние вероятно не се храните правилно, а в добавка изразходвате повече витамини и минерали, за да изработите антистресови хормони. Мислете за себе си като за изтощаваща се батерия.

3. Болни сте от нещо-като бронхит или се възстановявате след операция. По това време едва ли имате голям апетит, но организмът ви се нуждае от допълнителни количества витамини и минерали, за да оздравеете по-бързо.

4.Страдате от хронично заболяване като астма или диабет. Ниските нива на витамин или минерал може да са в основата на заболяването или да го влошат. Много хора с астма имат ниски нива на магнезий, например. Болните от диабет имат ниско ниво на витамин С. Хроничните болести променят възможността за усвояване на витамините и минералите от организма ви, така че и потребностите от тях, също се променят.

5. Вие сте бременна или кърмите. Нужни са ви повече витамини и мирали, защото давате част от вашите на бебето.

6. Вие сте сериозно депресирани. Когато сте в депресия, не се храните добре. Това може да задълбочи депресията, защото граничният дефицит на много витамини и минерали причинява депресия.

7.  Вие пушите. Пушенето взривно увеличава потребностите ви, от витамини, особено от витамините В.

Как да разберете дали имате граничен дефицит?

Това не е лесно да се установи. Възможно е просто да имате чувство, че не сте във форма или сте по-уморени от обикновено. Вероятно ще назовете хиляди причини за състоанието си, така че няма да ви хрумне че проблемът се дължи на граничен недостиг на витамини и минерали. Дори да отидите на лекар с други симптоми на дефицит, като раздразнителност, тревожност или безсъние, по-вероятно е да излезете от кабинета с рецепта за ривотрил или деанксит, вместо за добавки с витамини и минерали и диета с корекция на храненето(например соколечение).

Ако чувствате, че здравето ви, не е каквото би трябвало да бъде, ако често боледувате макар и леко, ако пипвате всяка настинка-запитайте се дали си осигурявате достатъчно витамини и минерали за задоволяване на нуждите ви.

Източници

Категория: Хоби
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове: 3
 Лекарите, които се ориентират към храненето, често описват своята област като функционална медицина, а понякога и като ортомолекулярна медицина. Те смятат , че премахването на биохимичния дисбаланс, който води до болест е точно толкова важно, колкото и лечението на симтомите. Витамините, минералите и другите хранителни вещества, заедно с промените в начина на живот са важна част от функционалната медицина.

Великият Лайнъс Полинг, два пъти лауреат на Нобелова награда създаде термина ортомолекулярна медицина. Представката орто означава правилно. Повечето лекари днес предпочитат термина функционална медицина, което означава, че те използват добавките, заедно с другите методи на лечение, за да възстановят правилното функциониране на организма на пациентите си.

Престижни институции като Харвардското медицинско училище и Националния здравен институт в САЩ сериозно изучават алтернативните терапии. Днес много лекари осъзнават важността на диетата и осигуряването на витамини и минерали за здравето на техните пациенти. За жалост доста повече са онези лекари, които не го правят.  Ако вашият лекар не е посветен по въпроса, може би е добре да се консултирате със специалист по храненето, диетолог или с друг здравен специалист.

Когато посещавате здравен специалист, носете списък със всичко, което вземате-предписани и непредписани лекарства, всички витамини, минерали и билки, както и всякакви други добавки. В противен случай можете да получите опасна реакция спрямо някой медикамент.

Внимание!! Всеки трети човек търси алтернативна терапия за сериозни болести. Тези хора са лесна мишена за безкруполни компании и нелицензирани природолечители, които търгуват с фалшиви лекарства и смеси, уж лекуващи болести като артрит, Алцхаймер и др. Ако в рекламата за тях се натъкнете на думи като: незабавно облекчение, тайно чудо, преоткрити или древни, бъдете нащрек.  Единственото чудо в тези продукти е , че твърде бързо ще изсмучат парите ви.

Истинската и резултатна алтернативна терапия, независимо в коя област е ориентирана, билколечение, здравословно хранене, соколечение, функционална медицина и др. изисква време-два-три месеца до 1-2-4 години в зависимост от заболяването и неговата задълбоченост.

Бъдете винаги здрави!

Категория: Хоби
Прочетен: 1610 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211566
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031